Jól támadó csapat lesz a Pelicans, de ki fog védekezni?

A New Orleans védekezésének két alapembere távozott Jrue Holiday-jel és Derrick Favorsszel - vajon Zion Williamson kibírja egészségesen az évet, és a vezetésével mennyire tudja kompenzálni a támadójáték a hátul meglévő hibapontokat?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRocketsGrizzlies
Pacific: SunsLakersClippers, Warriors

 

New Orleans Pelicans

Draft: Kira Lewis Jr. (1/13)

Maradt: Brandon Ingram (5 év 158 millió), JJ Redick, Lonzo Ball, Zion Williamson, Jaxson Hayes, Nicolo Melli, Josh Hart, Nickeil Alexander-Walker, Sindarius Thornwell (1 év 1.7 millió)

Érkezett: Steven Adams (csere, Thunder), Eric Bledsoe (csere, Bucks), Kira Lewis Jr. (draft), Willy Hernangómez (Hornets, 1 év 1.7 millió), Jarrod Uthoff (Wizards, 1 év 1.6 millió), Ike Anigbogu (Erie Bayhawks, G-Liga, 1 év 1.6 millió), Wenyen Gabriel (Blazers, 2 év 3.1 millió), Rawle Alkins (FC Porto, Portugália, 1 év 1.4 millió), Naji Marshall (nem draftolt, two-way), Will Magnay (Brisbane Bullets, Ausztrália, two-way), Tony Carr (Erie Bayhawks, G-Liga, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Derrick Favors (Jazz, 3 év 30 millió), Jrue Holiday (csere, Bucks), Darius Miller (csere, Thunder), E'Twaun Moore (Suns, 1 év 2.3 millió), Jahlil Okafor (Pistons, 2 év 4 millió), Frank Jackson (Thunder, 1 év 1.7 millió), Kenrich Williams (csere, Thunder), Joshia Gray (csere, Thunder), Zylan Cheatham (csere, Thunder)

Keret:

Ball - Redick - Ingram - Williamson - Adams
Bledsoe - Hart - Alexander-Walker - Melli - Hayes
Lewis - Thornwell (ng) - Uthoff (ng) - Gabriel - Hernangómez (ng)
Carr (ng) - Alkins (ng) - Anigbogu (ng)

A Pelicans off-szezonjában rengeteg volt a jövés-menés, de Isten igazából három szál köré volt felhúzható az egész, ami egyetlen 4 csapatos cserében csúcsosodott ki. Egyrészt volt egy edzőcsere: Alvin Gentry helyét Stan Van Gundy vette át a kispadon. Aztán még a draft előtt jött a hír: a lejáró szerződésű Jrue Holiday-ért cserébe Eric Bledsoe mellett sikerült két darab teljesen védetlen első köröst szerezni a Milwaukee Buckstól (2025-ből és 2027-ből) és két darab első köröst kicserélhet majd a Pelicans a wisconsini alakulattal (2024-ben és 2026-ban). Ez szerintem rengeteg - Holiday jó játékos, a pálya mindkét oldalán hasznos, rutinos, nagyszerű a hozzáállása, de egyetlen év van hátra jelenlegi kontraktusából.

A pickek nagyon soká válthatóak csak be játékosra, viszont pont abban az időszakban, amikor Brandon Ingram mellett már minimum Zion Williamsonnak is meglesz a nagy szerződése (ha senki mást nem is tart meg a jelenlegi keretből a Pels). Az, hogy melléjük majd a draftról érkezhetnek hasznos kiegészítők, felbecsülhetetlen jelentőségű lehet. Egyik együttesről sem tudjuk, hogy milyen állapotban lesz majd 5 meg 7 év múlva, ilyen távlatokban már bármi megtörténhet, és ez akkor is igaz, ha Giannis Antetokounmpo még idén télen hosszabbít jelenlegi kenyéradójával. Éppen ezért lehet hatalmas érték még az a két pick és a két pick swap is - hogy azok lesznek-e, arra fél évtized múlva visszatérünk...

Távozott viszont Derrick Favors is, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy a New Orleans a gyenge kezdés után nagyon összeszedte magát még a leállás előtt. Mindenképpen pótolni akarta a gárda a Jazzhez visszatérő centert, ezért a Holiday-cserét négycsapatosra bővítették, és megszerezték Steven Adamst is - itt "távozott" például az idei draft 1/24-es választási joga és George Hill, ezek a cserealapok még a Pelicansé lettek volna az eredeti Holiday-üzlet alapján. Itt azért túl sokat nem adott fel a Pels, tekintve hogy RJ Hampton végül a Denver Nuggetshez került egy későbbi, lottery-védett Nuggets első körösért cserébe, Hill alapvetően nem nagyon kellett volna New Orleansba, és az a négy ember sem váltotta meg itt a világot, akik még mentek a Thunderhez (Darius Miller, Kenrich Williams, Zylan Cheatham, Joshia Gray).

Adamsért nem sok minden ment összértékre, az viszont kérdés, hogy rövid- és középtávon mennyit is jelent az ő megszerzése. Annyira ugyanis nem jó védő, mint Favors (kevésbé mobilis, jobban büntethető a periméteren), és nagy kérdés, hogy elég jó védő-e ahhoz, hogy például Zion Williamson hátul meglévő gondjait el tudja fedni - Favors nemcsak Zion mellett végzett nagyszerű munkát, hanem alapvetően is sokkal jobban mutatott vele a Pels, őt pótolni nem lesz egyszerű. A védekezés a Favors-Adams csere mellett még két dolog miatt tűnik nagyon labilisnek. Egyrészt Bledsoe sincs olyan jó védő, mint Holiday, így a triplavonalon is visszalép majd a New Orleans rövidtávon, ez szinte borítékolható (ez akkor is így lesz, ha Bledsoe kezd, akkor meg pláne, ha JJ Redicket rakják be a kezdőbe).

A másik védekezésbeli probléma pedig maga Zion. Az egészen biztos, hogy ha egészséges, akkor nagyobb szerepet szánnak majd neki idén, és meglepődnék, ha nem lenne kezdő (legalább idővel, de leginkább már a szezon legelejéről kezdve). Williamson a liga egyik leggyengébb védője volt a posztján - kicsit hasonlít egyébként a helyzete Michael Porter Jr.-éhoz, de azt előbb elhiszem, hogy MPJ elkezd védekezni, mint azt, hogy Zion a mostani testsúlyával és méreteivel megteszi mindezt. Az egészsége miatt is sokat kellene fogynia, különben szinte borítékolható, hogy állandóan sérült lesz a pályafutása során. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi testalkatával hatékony védőt nem fognak belőle faragni, de még az átlagost is nagyon nehéz belelátni, így meg a többieknek kell megszakadniuk majd.

Bledsoe szerintem leginkább a támadójáték miatt nem lesz kezdő: őt, Williamsont és Adamset nem igazán lehet egyszerre pályára küldeni, különben nem lesz elég spacing, és Zion és Ingram is csak szenvedni fognak, hiába hatékony támadójátékosok mindketten. Redick lehet erre a megoldás, de arról már írtam: ha Redick és Zion is kezdők, az védekezés szempontjából néz ki pocsékul. Hiába jó védő Ball és Ingram is, ennyire nem - ők ketten Adamsszel nem tudják kompenzálni a másik kettő hiányosságait, a padról meg nem igazán van olyan játékos, aki ezen gyökeresen változtatni tudna, Josh Hart sem ez a kategória.

Nincs igazán jó megoldás a Pels esetében, úgyhogy el kell döntenie Van Gundynak, hogy mit áldoz be: nem nagyon lesz olyan ötöse, ami egyszerre lesz jó a pálya egyik oldalán és legalább elfogadható a másikon. Valamit be kell dobnia majd SVG-nek, és ha Zionra nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni, akkor valószínűleg a támadójáték lesz előtérben. Ezért lehet majd fent sokat a pályán Nicolo Melli is - neki kifejezetten jó a játékkapcsolata Lonzo Ball-lal és Williamsonnal, és vele jobb lehet a spacing, mint Adamsszel. Egy Ball-Redick-Ingram-Williamson-Melli ötös például kifejezetten potens lehet, még akár liga Top5 is előre - kár, hogy a pálya másik oldalán teljesen halott ez a felállás.

Az nagyon nem lepne meg, ha a deadline-nál Redicket értékre váltaná David Griffin, jövő nyáron pedig megpróbálnák elpasszolni a lényegében lejáró szerződésű Bledsoe-t (az ő szerződéséből a 2022/23-as idény már nem garantált, tehát gyakorlatilag kettő (plusz egy) év van a jelenlegi "megbízásából"). Ez a nyár ugyanis rövidtávon egyértelmű visszalépést jelent a gárdának, amely szerintem csak hatalmas mázlival juthat be a rájátszásba - ahhoz a Suns-Warriors-Grizzlies-Rockets négyesből mindenkinek betliznie kellene valamilyen minőségben, de a Pelsnél azért már talán a Spurst is el kell majd kezdeni nézegetni. Egyszóval nagyon sok minden kellene ahhoz, hogy ebből PO legyen, márpedig így a jövőt kell erősíteni, és meg kell próbálni Redicket az utolsó lehetséges pillanatban még értékre váltani.

Ha így nézem az off-szezont, és a távolabbi jövőt hangsúlyosabbnak tartom, mint a jelenbeli visszaesést (márpedig szerintem előbbi hangsúlyosabb), akkor egyértelműen jól sikerült a New Orleans nyara. Egyrészt érkezett a draftról egy tehetséges, elképesztően gyors irányító Kira Lewis Jr. személyében, aki idővel Lonzo Ball mellé is tökéletes fit lehet, amennyiben Ball-lal számol a Pelicans hosszútávon. Távoli jövőt nézve a Holiday-csere jackpot is lehet, viszont Adams megszerzésének így nincs olyan sok értelme. Annyi talán, hogy a New Orleans nem dobta be teljesen a törölközőt, így Ingram és főleg Williamson (meg Lewis és Nickeil Alexander-Walker) egy versenyképesebb csapatban fejlődhetnek. Willy Hernangómez is érkezett Charlotte-ból - neki voltak kifejezetten biztató időszakai is még a Knicksnél, és ha játékosfejlesztő csapatként tekintünk a Pelsre, az ő megszerzésében is lehet lehetőség.

Az számomra komoly meglepetés lenne, ha ez a New Orleans a rájátszásba jutna - ahhoz például Williamsontól olyan szintű védekezés kellene, aminek még csak a nyomait se láttuk tőle az első idényében. Ettől függetlenül lehet eredményes a Pelicans szezonja PO is: ha Redicket jó értékre tudják váltani, ha Bledsoe-t legkésőbb a szezon végén el tudják passzolni valahova, ha Ingram egy kicsit jobban el tud menni a helyzetkreáló játék felé a scoring helyett, illetve ha Zion egész évben egészséges tud maradni, és a már most is "büntető" támadójátéka mellé tud hozni egy átlagos védekezést, akkor hosszátávon nagyon jól járt a New Orleans. Mondjuk ha utóbbi kettő megtörténik még ebben a szezonban, akkor akár a legjobb nyolcért is harcban lehetnek majd Van Gundy tanítványai, de szerintem ez nem lesz egy ennyire gyors folyamat.

Off-szezon értékelés: B+

Tipp: Nyugat 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus