Első számú bajnokesélyesként megy neki a szezonnak a Lakers

A bajnok még tovább erősödött az előző idény két legjobb cserejátékosával, de vajon mennyit jelent ez támadásban, és milyen hatása lehet a Lakers védelmére?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRockets, Grizzlies
Pacific: Suns

 

Los Angeles Lakers

Draft:

Maradt: LeBron James (idő előtti hosszabbítás, 2 év 85.5 millió), Anthony Davis (5 év 190 millió), Kentavious Caldwell-Pope (3 év 40 millió), Kyle Kuzma, Alex Caruso, Quinn Cook (1 év 1.7 millió), Jared Dudley (1 év 2.5 millió), Markieff Morris (1 év 2.3 millió), Talen Horton-Tucker, Kostas Antetokounmpo (two-way), Davontae Cacok

Érkezett: Dennis Schröder (csere, Thunder), Montrezl Harrell (Clippers, 2 év 19 millió), Wes Matthews (Bucks, 1 év 3.6 millió), Marc Gasol (Raptors, 2 év 5.2 millió), Alfonzo McKinnie (csere, Cavaliers)

Távozott: Danny Green (csere, Thunder), Avery Bradley (Heat, 2 év 11.6 millió), Rajon Rondo (Hawks, 2 év 15 millió), Dwight Howard (Sixers, 1 év 2.6 millió), JaVale McGee (csere, Cavaliers), Dion Waiters (?), JR Smith (?)

Keret:

Caruso - Caldwell-Pope - James - Davis - Gasol
Schröder - Matthews - Kuzma - Harrell - Morris
Cook - Horton-Tucker - McKinnie (ng) - Dudley
Antetokounmpo (tw) - Cacok (tw)

A bajnok Lakers off-szezonja alakulhatott volna kevésbé eseménydúsan is, de Rob Pelinka nem csak simán meg akarta tartani az előző idényt megnyerő keretet, hanem erősíteni is szeretett volna - sikerült neki.

Danny Greenért és az 1/28-as pickért érkezett Dennis Schröder, aki leginkább az Atlantába igazoló Rajon Rondót hivatott majd pótolni - illetve egy kicsit más stílusban helyettesíteni. Az ár gyakorlatilag semmi: Green dobása nagyon kiegyensúlyozatlan volt, így védekezésben hiába volt stabil. Egy első kör végi újonc ritkán szokott azonnal helyet kicsikarni magának egy bajnoki címre törő együttesnél (még ha voltak is bent NBA-késznek tűnő prospectek ezen a helyen). Schröder viszont élete szezonjából érkezik a Lakershez: védekezésben is nagyon hasznos volt a német, támadásban 18.9 pontot és 4.0 gólpasszt átlagolt 38.5%-os triplával és 57.5%-os TS-sel. Egészen kiemelkedően, messze magasan ez volt Schröder leghasznosabb éve, így azért némi bizonytalanság is van vele kapcsolatban: ha hozza ezt a szintet, hatalmas erősítés akár a cserék közé, akár a kezdőbe, ha viszont csak az atlantai vagy az első OKC-s idényében látott Schröder tér vissza, azzal nem lesz előrébb a Lakers.

Avery Bradley távozott még, Wesley Matthews viszont érkezett, így darabra kevesebb 3&D játékos van James mellé. Kentavious Caldwell-Pope azért maradt, 3 évre 40 millió dollár a PO-ban mutatott teljesítménye után nem is sok érte - ha csak ennyit hoz majd minden szezonban, meg is szolgálta az árát. Szintén maradt a padra Markieff Morris, méghozzá nagyon olcsón (1 év 2.3 millió), Quinn Cookot épp a minap igazolták vissza, miután kitették a keretből, Jared Dudley pedig szintén tovább segíti az együttest (leginkább azért már csak a meglátásaival a kispadról, de azzal igen).

Schröder érkezésén és Rondo távozásán kívül a magasembereknél azért elég nagy változások mentek végbe. Az egyetlen érdekes pontja nekem a Lakers off-szezonjának az, hogy Dwight Howard lelépése után nem tartották meg JaVale McGee-t sem, így csak Anthony Davis maradt opciónak, mint atletikus center. Marc Gasol már inkább a Dudley-féle vonalat képviseli az előző szezonban mutatott játéka alapján - elképesztő tudása van, még mindig átlátja az egész játékot, de nagy kérdőjel számomra, hogy mikor és ki ellen lehet majd pályára küldeni úgy, hogy még hatékony maradjon, annyit lassult. Az is lehet, hogy kezdő lesz, a Raptors is így használta, de komolyabb szerepkört szerintem már nem szánnak neki - az teljesen biztos, hogy Howardhoz képest mást lehet majd várni idén ötös posztról, DH12 nagyon sokszor volt meglepően hasznos, de a fizikalitásával.

Az előző szezon második legjobb cseréje mellett aztán sikerült még begyűjteni az Év Hatodik Embere díjat végül besöprő Montrezl Harrellt is, ami komoly visszhangot váltott ki, miután Harrell épp a városi rivális Clipperstől érkezett. A szabadügynökpiac nyitása előtt írtam már róla, hogy nagyon könnyű túlmisztifikálni a számait: 18.6 pont és 7.1 pattanó jól mutat, főleg karrierszintű 63.3%-os TS-sel, de Harrell egy befejezőember, egy energy guy, aki ráadásul nem is jó védő. Ennek ellenére telitalálatnak gondolom az igazolását, és nem is feltétlenül azért, mert ezzel gyengült is a Clippers (Serge Ibaka miatt ez szerintem nem is igaz). Hanem azért, mert Harrel egy valamit tud elit szinten, és az az elzárás-leválás, márpedig LeBron James mellett egy ilyen fegyver rendkívül sokat számíthat. Erre alapszakasz szinten mérget lehet venni, de a PO-ban is lehet kulcs Harrell.

Az egyik legnagyobb negatívuma ugyanis a védekezése, és sokszor elhangzott vele kapcsolatban, hogy nem lehet a pályán tartani szoros meccsek végjátékában. A Lakersbe azonban pont illeszkedhet, mivel az aranysárga-liláknak a Davis-James páros mellett a védekezés volt a legnagyobb fegyvere, és talán a legnagyobb hiányossága az, hogy a két sztár mellett nem volt senki, aki stabilan tudott volna hozni 15-20 pont környékén. A csapat védekezése azonban nem Danny Greenen, Bradley-n vagy Rondón múlt leginkább, hanem azon, hogy Anthony Davis Anthony Davis volt, James pedig egy hosszú pihenő után kategóriákat javult a korábban látott védekezéséhez képest, sokszor régi önmagát idézve.

Minden adott most a Lakers és LeBron számára, csak hosszú pihenő nem, hiszen extra rövid az off-szezon, ők meg végigjátszották az előző idényt - mégha az félbe is lett szakítva egy több mint háromhónapos leállással. Ahhoz, hogy a LAL védekezése az előző szezonhoz hasonló legyen, James tehermentesítése lesz a kulcs (nyilván Davis mellett) - vagy a direkt pihentetése. Megtehette volna (még most is megtehetné) Pelinka, hogy Wilson Chandlereket igazol, megint bízik JR Smith-ben, hogy a valamikor fél évtizeddel ezelőtt, New Yorkban látott agresszivitását hozza hátul, vagy hasonló 30+-os játékosok után néz. Ő viszont inkább a támadójátékot erősítette meg Schröderrel és Harrell-lel, amivel szerintem nemcsak az offense-t tette potenciálisan stabilabbá, hanem a védekezés szinten tartására is megadta az esélyt. Jamesen közel sem lesz akkora teher (ez a PO-ban rengeteg érhet majd), ami még akkor is igaz, ha Harrellnek kell egy pick-and-roll irányító, az pedig várhatóan LeBron lesz. Nem mindegy az sem, hogy Harrell évi 9.5 millió dollárba került - amikor arról beszélgettünk, hogy évi 20 millió környékén kereshet majd, azt masszív túlfizetésnek gondoltam, ennyiért viszont semmiféle kockázat nincs benne, sőt...

Azt is fontosnak tartom, hogy LeBron 2023-ig, Davis pedig 2025-ig hosszabbított a klubbal - amúgy sem volt teli drámákkal a Lakers szezonja (természetesen Kobe Bryant halálát leszámítva), de most talán még nyugodtabb környezetben dolgozhatnak Frank Vogelék. A két sztár maradt, az ő szerződéseikkel lényegében kiszálltak a Giannis Antetokounmpóért folytatott küzdelemből - semmiféle bizonytalanság nincs a keret körül.

A nyár szerintem a lehető legjobban sikerült az aranysárga-liláknak, mert két olyan scorert is szereztek, amiből egy sem volt nekik a két sztárjuk mellett. Schröder esetében a PO-ot tartom kérdésesnek, illetve leginkább azt, hogy ott tudja-e hozni Rondo szintjét, de az alapszakaszban egészen biztosan hozni fogja, ott Rondo borzasztó volt összességében. Harrell végjátékbeli pályántarthatósága alapszakasz szinten szerintem nem tétel, tekintve hogy túl sok szoros mérkőzésre nem igazán kell számítani a Lakers esetében - és a lényeg az lehet Vogelék szempontjából, hogy a rájátszásban is ugyanez legyen a helyzet. Az, hogy 1-gyel kevesebb 3&D játékos van a keretben, nem akkora probléma (mivel scoringban más dimenzóba ugrottak papíron). Az pedig a nagy összkép szempontjából szinte mindegy, hogy Howard vagy Gasol a center, mert a Lakers legjobb ötösében Davis lesz az.

Az kérdés még számomra, hogy mi lesz Kuzma sorsa, de az sem meglepetés, hogy nincs iránta kereslet: egy nem jól dobó, nem túl hatékony, egyszemélyes támadógépezet. A helyzete nem lett egyszerűbb, miután Schröder és Harrell is egyértelműen előtte lesznek most már a hierarchiában - kettejük érkezésével szerintem a Kuzma-projektnek vége is van. Nyáron új szerződést kellene neki adni, úgyhogy nem lesz túl nagy meglepetés, ha a deadline előtt cserélni fogják egy kevésbé hype-olt, esetleg jóval idősebb, de védekezésben vagy/és tripladobásban is hasznosabb játékosra. Tőle függetlenül azonban elég komoly meglepetés lenne, ha nem nyerné meg nyugatot a Lakers az alapszakaszban - aztán meglátjuk, hogy a rájátszásra milyen kerettel érkeznek majd.

Off-szezon értékelés: A+

Tipp: Nyugat 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus