Meddig tartja meg Bradley Bealt a Wizards?

A drafton a 9. helyen választó Washington egészen nyugodt két hónap előtt állhat... vagy elcserélheti Bradley Bealt, és teljesen felforgathatja keretét.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: HornetsHawks
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks

 

A Washington Wizards John Wall nélkül tudta le az előző idényt, és játékmestere hiányában is bekerült legalább a buborékba - igaz, ott aztán hamar elvesztette esélyét a play-inre. Bradley Beal új szintre lépett Wall hiányában, aki azonban most visszatér - kérdés, meddig próbálkozik még ezzel a duóval a fővárosi alakulat.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

John Wall, Ish Smith
Bradley Beal, Jerome Robinson
Troy Brown Jr., Isaac Bonga
(nem garantált), Admiral Schofield
Rui Hachimura, Moritz Wagner
Thomas Bryant, Anzejs Pasecniks
(ng)

Szabadügynökök:

UFA: Ian Mahinmi, Davis Bertans, Shabazz Napier, Gary Payton II, Jerian Grant, Jarrod Uthoff
RFA: Johnathan Williams, Garrison Matthews
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 4.7 millió dollár

Draftjogok: 1/9, 2/37


A Wizards a 9. helyen draftolhat majd, és jelen állás szerint leginkább kiscsatárra vagy centerre lenne szüksége. Előbbi poszton vannak talán a látványosabb gondok, mert a három fiatal közül eddig nem ért be senki - Bonga pedig inkább irányító, mint kiscsatár. Troy Brown Jr.-ban vannak lehetőségek, elég sokoldalúan is játszik, viszont támadásban egyelőre gyenge hatékonysággal dolgozik. Ez mondjuk változhat, ha Wall (és a buborék után Beal) visszatér, rögtön a neki megfelelő szerepkörbe kerülhet, de egyelőre itt látszik némi lyuk a rosteren. Centerben Thomas Bryantnek voltak nagyon jó időszakai, de Tommy Sheppard GM többször is hangsúlyozta, hogy egy atletikus, a gyűrű környékét jól védő centerre nagy szükségük van - ez előrevetíti, hogy Bryanttel olyan nagyon komolyan nem számolnak hosszútávon.

Ha kiscsatárt választanak, akkor Patrick Williams érkezhet, őt is írja az ESPN Top100-as listája a kilencedik pozícióba. Ideális adottságai vannak ahhoz, hogy nagyszerű védő legyen belőle, és mutatott valamit már abból, hogy esetleg kiegyensúlyozott tripladobóvá is válhat - másra nem is lenne szükség a két vezér, illetve a tavaly kiválasztott Rui Hachimura mellett. Más kérdés, hogy Williamst már korábban is elvihetik, mert ezeket az erősségeket több gárda is tudja használni, így egyáltalán nem biztos, hogy itt még elérhető lesz. Ha ő nem lesz már bent, Deni Avdija és Isaac Okoro pedig a papírforma alapján szintén elkelnek ekkorra, akkor Aaron Nesmith jöhet még szóba, aki védekezésben nagyobb kérdőjel Williamsnél, viszont a draft talán legjobb kinti dobója.

Ennek a két embernek a kiválasztására azért is van jó esély a fővárosiaknál, mert center posztra nem igazán lesz már megoldás a 9. pozícióban: James Wisemannel itt már fölösleges számolni, és valószínűleg Onyeka Okongwut is kiviszik ekkora - ha mégsem, akkor nagyon könnyen lehet ő is célpont.

Felmerült az is, hogy a Wizards BPA húz, tehát a legjobb elérhető embert választja ki posztfüggetlenül, de ennek jelen helyzetben nem sok értelmét látnám. Wall mögé teljesen fölösleges bárkit elvinni, nem lesz ideje fejlődni - és várhatóan egyébként sem lesz már bent olyan irányító, aki kihagyhatatlan választásnak tűnik. Erőcsatárt meg Hachimura posztjára értelmetlen vinni - ebben az esetben vagy a tavalyi, vagy az idei draft menne a kukába. Precious Achiuwa lehetne egy átmenet a center és az erőcsatár poszt között, belőle ráadásul egy egész sokoldalú védőt is lehet faragni. Ettől függetlenül neki vagy/és Hachimurának meg kellene tanulnia kintről dobni, mert kettejüket csak ebben az esetben lehetne egymás mellett használni hatékonyan, különben csak elszívnák a levegőt egymás meg a többiek elöl.

Ezek lehetnének a Wizards lehetőségei a draftra... ha nem lenne Beal és az ő esete. A hírek szerint nem eladó a dobóhátvéd, számtalanszor elhangzott ez már a médiában. Ettől függetlenül legalább a fél liga sorban áll érte, és egyáltalán nem biztos, hogy akarnak a csapatok még egy évet várni arra, hogy a Wizards eldöntse, mint szeretne - ebben az esetben pedig még többet adhatnak érte. Egy év múlva már csak 1+1 éves szerződése lesz, ergo nagyobb kockázat lesz érte sokat feladni, mint most, mikor még garantált két évig maradna új kenyéradójánál. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy Tommy Sheppardék csak vetítenek, hogy nem akarják eladni Bealt, így rávehetik a kérőket, hogy esetleg még többet adjanak érte, már ha annyira kell nekik - nem lenne ez új taktika.

Van abban is ráció, ha megtartja Bealt a Washington, hiszen Wall és mellette most más a kiegészítő személyzet, meg lehet nézni, hogy mire képes ez a Wizards-keret. Beal többször is kijelentette, hogy nem akar távozni a csapattól, ez pedig egyelőre levesz némi terhet a vezetőségről, nincsenek lépéskényszerben.

Más kérdés, hogy a jelenlegi keletet nézve a Boston, a Miami vagy a Milwaukee ellen lényegében semmilyen sanszuk nincs papíron még egy teljesen egészséges Wall-lal és Beallel sem, annyival jobb és mélyebb a konkurencia. Wallt és Bealt leszámítva talán Ish Smith az, akiből már láttuk, mit tud, a többiek viszont még a fejlődés időszakában vannak. Nagyon kellene még pár év Hachimuráéknak, ez a néhány év viszont pont az a periódus, ami után lejár Beal szerződése - mire beérhetne a keret egyik része, a másik már lehet, hogy távozik. Most ugyan nem akar még menni Beal, de ki tudja, mi lesz, ha a Wizards nem tud elmozdulni a jelenlegi vagy a PO első körös kiesés szintjéről... az értéke pedig az idő előrehaladtával csökken.

Ha Beal a Wizards eddigi sziklaszilárd kijelentései ellenére mégis mozdul a nyár során, akkor viszont teljesen belőhetetlen a fővárosiak draftja és további lépései. Az Atlanta Hawks adhat első körös pickekkel és fiatal tehetségekkel (De'Andre Hunter/Cam Reddish/Kevin Huerter) teli csomagot, amivel elképzelhető, hogy rögtön nem kell kiscsatárt húzni a játékosbörzén. A Brooklyn Nets Caris LeVerttel és Jarrett Allennel jelentkezhet be, és rögtön nem kell rim protector centerre pazarolni a picket. Szóba került néhány héttel ezelőtt a Golden State Warriors is többek között Andrew Wigginsszel és az 1/2-vel, ami teljesen új lehetőségeket nyitna meg Wiseman felé. És a sor itt nem áll meg - ahány csapat annyi fajta csomag, és annyi fajta forgatókönyv a továbbiakra.

Az is megoldás lehet a Wizardsnak, ha vár a deadline-ig, és akkor váltja értékre Bealt. Jelenleg azonban egyszerűbb összehozni egy cserét a sapka alatti csapatokkal (mondjuk a Hawksszal), mint majd lesz szezon közben, mikor mindenki feltöltötte a fizetési keretét, és mindenképpen át kell venni nagyobb kontraktust is az igazi értékek mellett - igaz, szerencsés esetben csak egy nagy lejárót.

Ha Beal az off-szezonban nem kerül új csapathoz, akkor marad az eredeti terv a nyárra, amely Davis Bertans megtartásával zárulhat. A Washingtonnak nincs sok sapka alatti helye - lényegében semmi, a fent említett 4.7 millió dollár is csak akkor lenne, ha lemondanak minden FA-juk játékjogáról, így Bertanséról is, amit nem fognak megtenni -, saját szabadügynöküknek viszont annyit adhatnak, amennyit akarnak. A lett magasember kulcsfigura volt az előző idényben, és 42.4%-os tripladobása miatt az lehet Wall és Beal mellett is.

Hogy mekkora lehet rá a kereslet, és ennek megfelelően mekkora lehet majd az új fizetése, az már más kérdés, mert igazából a dobáson kívül semmiben nem kiemelkedő, sem pattanózásban, sem védekezésben. Dobni viszont annyira tud, hogy simán kaphat évi 10 millió dollár fölötti ajánlatokat is, ráadásul oda igazolhat, ahova akar. Ennek ellenére van esély a maradására: a sapka alatti csapatok közül szerintem kevesen akarják kitömni, a sapka fölötti, luxusadó alatti együttesek pedig maximum az MLE-t, egy 9.7 millió dollárról induló szerződést adhatnak a lettnek. Ennél a Wizards jóval többet kínálhat, úgyhogy jó helyzetben van az együttes - ha valamelyik capspace-szel rendelkező klubnak mégis nagyon megtetszik Bertans, akkor lehetnek bajban.

Összességében nézve Beal miatt kérdőjeles a Wizards off-szezonja, egyébként viszonylag egyszerűnek tűnik a helyzet. Minden nyilatkozat azt mutatja, hogy maradni fog a sztár, viszont a józan ész azt diktálná, hogy most (vagy legkésőbb a deadline-nál) értékre váltsa őt a Washington. Ha Beal marad, nyugodt két hónapja lehet a fővárosiaknak, ha megy, akkor gyakorlatilag új időszámítás kezdődik a Wizardsnál - és ebben az esetben rengeteg forgatókönyv elképzelhető, függően attól, hova kerül Beal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus