Megpróbál már idén is sztárt szerezni a Hawks, vagy vár még egy évet?

Véget ért az NBA-idény, így elkezdjük elemezni, hogy mik lehetnek a csapatok feladatai az off-szezon során. A drafton a hatodik helyen választó Atlanta Hawks még tovább bővítheti fiatal magját... vagy elkezdheti előtérbe helyezni az eredményességet.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors
Southeast: Hornets
Central: Bulls, Cavaliers

 

Az Atlanta Hawks az előző drafton több jó nevű fiatalt is kihúzott Trae Young, John Collins és Kevin Huerter mellé, majd a szezon közben megszerezte a Houston Rocketstől Clint Capelát. 20-47-tel még a második legrosszabb mérleget produkálta a csapat keleten, de azt senki nem tagadja, hogy a keret tobzódik a tehetségekben.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Trae Young, Brandon Goodwin (nem garantált)
Kevin Huerter, Cam Reddish
De'Andre Hunter
John Collins
Clint Capela, Dewayne Dedmon, Bruno Fernando

Szabadügynökök:

UFA: Jeff Teague, Treveon Graham
RFA: DeAndre' Bembry, Skal Labissiere, Damian Jones, Charlie Brown Jr.
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 48.5 millió dollár

Draftjogok: 1/6, 2/50


A Hawksnál két poszt egyértelműen fedve van. Az egyik az egyes, ahol a legbiztosabb hosszútávú tervük van Young személyében. Az Atlanta tehát megint nem az a csapat, amelynek olyan nagyon érdekes lehet LaMelo Ball - második helyre hozza az ESPN 100-as listája, de szerintem abszolút nem lenne meglepő, ha kicsúszna a Top6-ból is, miután maximum a Hornetsnél van értelme vele rizikózni, mindenki másnak megvan a rövid- és középtávú megoldása is az első számú labdakezelő hátvéd szerepkörre. Az Atlantánál rögtön kettő is, hiszen Young mellett Cam Reddish-ből is egy helyzetkreáló játékos lehet később, egészen biztosan nem egy spot up shooternek vitték el tavaly.

Annak megint nem sok értelme lenne, ha Travis Schlenk centert húzna, de ez maximum Onyeka Okongwu esetében lehet érdekes - James Wiseman gyakorlatilag biztosan nem lesz már elérhető itt. Capelát nem véletlenül szerezte meg Schlenk év közben, Dewayne Dedmon szintén visszatért, és Collins is tud ötös poszton kosarazni, ebbe a sorba teljesen fölösleges még egy ember, akinek ráadásul túl sok játékideje sem lenne előrelépni.

Akik tehát szóba jöhetnek az idei játékosbörzén, azok a kiegészítő wingek, és itt lényegében mindenki benne van a pakliban, aki a hatodik helyen még elérhető lesz.

Obi Toppin az erősségei alapján rettenetesen hajaz Collinsra (jól triplázó, rendkívül atletikus, leginkább négyes posztos játékos kérdőjeles védekezéssel), de ha két olyan magasod is van, akik pick-and-rollt és pick-and-popot is hasonlóan hatékonyan tudnak játszani, az egyáltalán nem probléma. Young mellé nagyon jól illhet a draft összes 3&D potenciállal bíró swingmanje, mint Devin Vassell és Patrick Williams, vagy az olyan játékosok, akik egyelőre a pálya egyik oldalán borzasztó hasznosak, a másik oldalt meg még fejleszteni kell őket, mint Isaac Okoro (elit védő) vagy Aaron Nesmith (elit shooter). Papíron egyikükkel sem nagyon hibázhat az Atlanta, aztán hogy mondjuk Okoro és De'Andre Hunter hogyan férnek meg egymás mellett a pályán, az csak a fejlődésüktől függ.

A kérdés inkább az, hogy meddig akar még játékost fejleszteni a Hawks, és mikortól gondolja azt a csapat, hogy rámegy a minél jobb eredményekre.

Van még ideje az Atlantának várni: Capelából valószínűleg láttuk már, hogy mire képes, de a két legjobb, Young és Collins is még bőven fejlődésben vannak, jó eséllyel ők is fognak még előrébb lépni, Reddish és Hunter pedig még csak a szárnyaikat bontogatják - borzasztóan sokat kell még fejlődniük, hogy eljussanak arra a szintre, amiért tavaly kiválasztották őket. Nincs tehát ok a kapkodásra, nincs is nagyon indok még rá, de az is biztos, hogy a Hawks nem akar még egy szezont a keleti utolsó előtti helyen zárni, és Youngék sem feltétlenül töltenének a kelleténél több időt azzal, hogy legalább a PO közelébe kerüljenek.

Az is probléma, hogy Vince Carter visszavonult, Dedmont leszámítva egyetlen igazi veteránja sincs a csapatnak, és ezt egészen biztosan megpróbálja majd orvosolni Schlenk. A kérdés az, hogy cserével, amibe esetleg bekerülhet az 1/6-os pick is, és akkor nem csak egy veterán, hanem egy sztár is érkezhet, vagy csak a szabadügynökök közül fog igazolni néhány mentort, és ezzel le is tudja ezt a részt.

A Hawks esetében nem egyszerű cserepartnert találni - már olyat, aki értékes játékost tud és akar is feláldozni. A sokszor emlegetett nevek közül Victor Oladipóért és Gordon Haywardért is bejelentkezhetne az Atlanta, viszont potenciálisan 1-1 évig játszanának a csapatnál, aztán oda igazolhatnának, ahova akarnak - kérdés, ezért mennyire éri meg bármit is feláldozni, miközben a Hawksnak ugye még csak a rájászásba jutás, vagy annak a közelsége lenne a célja, nem a bajnoki cím. Jrue Holiday játéka már biztosabb befektetés lenne, de nála is áll, hogy egy év múlva leléphetne akárhova. Nagyon necces, hogy ebben az esetben mennyit vagy hajlandó feláldozni egy ilyen játékosért, mennyire bízol a maradásában. Egy ilyen lépést ritkán szoktak meghúzni egy olyan csapatnál, amely még ennyire az építkezés elején van, mint az Atlanta.

Bradley Beal viszont szerintem már egy fokkal érdekesebb lehet, egy Young-Beal-Collins trióra épülő együttes akár már jövőre komolyabb célokat tűzhetne ki magának, mint csak a nyolcadik hely. Bealnek még 2+1 éve lesz hátra a jelenlegi szerződéséből, szóval nem is egy évig vennék őt "kölcsön", több ideje lenne mindenkinek fejlődni mellette. Azt sem tartom nagyon elrettentőnek, hogy a háromnegyed liga sorban áll majd a Washington Wizards játékosáért, mivel a Hawks potenciális csomagjával nem sokan tudnak versenyezni. első körös, egészen jó helyre szóló pickek, tavaly Top10-ben draftolt fiatal tehetségek, akár még Kevin Huerter is - ez egy elég erőteljes pakk.

Bealnél megint le kell írni, amit minden csapatnál: papíron nem eladó. Ha azonban van együttes, amelyik fel tud érte ajánlani érte olyan értékeket (mind mennyiséget, mind minőséget tekintve), amelyen már akár el is gondolkodhat a Wizards, akkor az bizony az Atlanta lehet. Teheti mindezt úgy a Hawks, hogy egyetlen cent plusz fizetést sem kell átadnia a Wizardsnak, amit nem akar a fővárosi alakulat, hiszen Beal bőven befér az atlantai sapka alá.

A szabadügynököknél szerintem egyértelműen a jó szellemiségű veteránok lehetnek a Hawks célpontjai, akik nem túl sok játékpercre vágynak, ellenben szívesen mentorálják a tehetséges fiatalokat. Más kérdés, hogy ilyen szabadügynökökre sokan rámehetnek még, és nincs olyan sok potenciálisan elérhető célpont - olyan meg aztán pláne nincs, aki olyan feltétlen tiszteletnek örvendene, mint Carter. Marc Gasol vagy Serge Ibaka akár még ilyenek is lehetnének, de itt megint bejön, hogy Capela, Collins és Dedmon mellé pont nem kellenek, márpedig a Raptors mindkét veteránja játszani is akar még szerintem. Ibakát azért nem szabad kizárni, mert ő akár harmadik számú magasnak nyugodtan be is férhetne Capela és Collins mögé.

A saját FA-k közül Jeff Teague maradhat a mentor szerepkörben - Young mögött lehet csereirányító, és terelgetheti is Trae-t, ha arra van szükség. Skal Labissiere és Damian Jones a centerposzt telítettségének áldozatai lehetnek - Jones sokat volt kezdő még tavaly, de ha mindenki egészséges, csak harmadik számú C, Labissiere pedig hiába lenne jókezű erőcsatár, ha alig látott pályát eddigi négy idénye alatt... A sokoldalú DeAndre' Bembry megtartására is lehetne esély, mert védekezésben használható, de támadásban egyelőre nagyon nem találták meg a szerepét, Young, Huerter és Reddish mellett pedig tudnia kellene dobni, de egyelőre nem tud.

A szabadügynökpiacon is nézhetnek maguknak 3&D játékost, de egyrészt ebből az idei FA-felhozatalban nagyon kevés van, másrészt nem igazán látni, hogy félmegoldásokra miért alapoznának - például a sokszor hasznos, máskor meg szinte semmire nem használható Kentavious Caldwell-Pope kitömésének nem sok értelme lenne. Még akkor sem, ha elég sok sapka alatti helye van a Hawksnak - ahogyan a cikk elején láthattátok, akár 48.5 millió dollárnyi költőpénze is lehet az atlantai alakulatnak. Ez utóbbi adat persze függ attól, hogy mi lesz a saját FA-k és a cap sorsa, mennyit csökken a fizetési plafon, ha egyáltalán csökken az eddigi elképzelésekhez képest.

Összességében nézve a Hawks szerintem jó nyár előtt áll, akármi is történik - bizakodni legalábbis lehet majd. Ha maradnak a drafton a jelenlegi helyzetben, akkor egy olyan játékossal gazdagodhatnak, aki együtt fejlődhet a maggal, ráadásul tele van olyan spílerekkel az idei börze, akik jól passzolnak a Young-Collins páros mellé. Más kérdés, hogy ha a Hawks 2021 nyarán be akarja borítani a szabadügynökpiacot egy, ne adj' Isten két sztárigazolással, akkor ahhoz fejlődnie kell játékban, eredményességben és helyezésben, méghozzá nem keveset. Ehhez pedig Beal megszerzése lehet az út, amit akár egyetlen igazi kulcsjátékos feladása nélkül is megoldhat az Atlanta - ezzel érzésem szerint nem lerövidítené a nagy csapattá válás útját, csak egyszerűen meggyorsítaná annak végigjárását.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus