Megrekedt a Bucks?

A szezon közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő idényben - ma a Milwaukee Bucks kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: WarriorsKings, Clippers


Milwaukee Bucks

Draft: Donte DiVincenzo (1/17)

Távozott: Brandon Jennings (Himki Moszkva), Xavier Munford, Jabari Parker (Bulls, 2 év 40 millió), Marshall Plumlee, Jason Terry, Joe Prunty vezetőedző

Érkezett: Ersan Ilyasova (Sixers, 3 év 21 millió), Brook Lopez (Lakers, 1 év 3.4 millió), Pat Connaughton (Blazers, 2 év 3.36 millió), Christian Wood (G-Liga, 1 év 1.5 millió), Jordan Barnett (nem draftolt, 1 év 0.8 millió), Brandon McCoy (nem draftolt, 1 év 0.8 millió), Travis Trice (Libanon, 1 év 0.8 millió), Jaylen Morris (Hawks, two-way), Trevon Duval (nem draftolt, two-way), Mike Budenholzer vezetőedző

Maradt: Giannis Antetokounmpo, Eric Bledsoe, Khris Middleton, John Henson, Tony Snell, Matthew Dellavedova, Thon Maker, DJ Wilson, Tyler Zeller, Malcolm Brogdon, Shabazz Muhammad (1 év 1.75 millió), Sterling Brown

Keret:
Bledsoe - Middleton - Snell - Antetokounmpo - Henson
Dellavedova - Brogdon - DiVincenzo - Ilyasova - Lopez
Brown - Connaughton - Wilson - Maker - Zeller (TO)
Trice (TO) - Muhammad (TO) - Barnett (TO) - Wood (TO) - McCoy (TO)
Duval (tw) - Morris (tw)

A Bucks lehetőségei eléggé behatároltak voltak a nyár folyamán, hiszen pénzügyileg olyan helyzetben voltak, hogy csak a draftban és maximum az MLE-ben bízhattak. Ezek segítségével tudtak kicsit foltozni a kereten, de sem lényegi erősítésre nem volt sapka alatti helyük, sem egy nagyobb cseréhez megfelelő cserealapjuk (leszámítva persze Giannis Antetokounmpót és Khris Middletont, akiket viszont nincs értelme elpasszolni).

A távozók közül sem Brandon Jenningset, sem Jason Terryt nem igazán tudták már használni, felettük eljárt az idő, Jabari Parkert pedig a sérülései erősen limitálták - a csapatba sem tudott egyszerűen beilleszkedni, mert mire megtette volna, újra az oldalvonal mellett találta magát, a fejlődését is nagyban lassította, hogy két ACL-szakadása is volt, az alapvetően sem túl jó védekezésén pedig nem segített a két súlyos sérülés. Azt lehet el lehet mondani, hogy a távozóktól nem fog megzuhanni a Milwaukee, de vajon az érkezőktől fog-e javulni?

A gárda padjának felépítése nagyban hasonlít a 2016/17-es idényt elkezdő együtteséhez, csak a Steve Novak, Mirza Teletovic és Greg Monroe helyett Donte DiVincenzo, Ersan Ilyasova és Brook Lopez vannak. DiVincenzo az idei NCAA négyesdöntő legértékesebb játékosa volt, kétszeres egyetemi bajnok, nagyon jó kezű kosaras, de a Bucks hátvéd rotációban még smallball esetén is nagyot kell majd küzdenie a játékpercekért (Novak anno idény közben ki is hullott a rostán). Ilyasova gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit a vérrögproblémák miatt jó ideje partvonalon lévő bosnyák hozott (triplák).

Lopez pedig az a nagy darab test, ami kellett a Bucksnak, de Monroe-hoz hasonlóan neki is megvannak a maga problémái, ami miatt jó eséllyel nem lesz több egy cserejátékosnál: gyenge védő, a mai elzárás-leválásra épülő játék ellen borzalmasan lassú, és egészen vállalhatatlanul rossz pattanózó. Ebben gyengébb is Monroe-nál, és bár ő triplákból hatékonyabb, mint egykori kollégája, a 34.5%-os kinti mutatójától azért nem rezzennek össze az ellenfelek - tud spacinget generálni, kérdés, mennyit. Ami óriási baj, hogy a Bucks a liga leggyengébb pattanózója volt tavaly is, ezen pedig sem ő, sem Ilyasova nem fog segíteni semmit.

Azt is hozzá kell persze tenni, ha a 2016/17-es csapatot emlegetjük, hogy a kezdő teljesen más: abban nem volt ott Eric Bledsoe, Middleton is jobb játékos lett, hiába volt közben egy komoly sérülése, Giannis pedig összehasonlíthatlanul többet tesz le az asztalra, mint két esztendővel ezelőtt. Ettől függetlenül nagy kérdőjelek vannak a keret körül, mert az előző idényben meglévő problémákat csak részben sikerült megoldani.

A periméterhez (Malcolm Brogdon, Middleton, Antetokounmpo, Tony Snell, de akár még Matthew Dellavedovát is ide lehet részben venni) mérten gyenge a csapat védekezése, és ezt se DiVincenzo, se a két magas nem fogja összerántani, sőt - utóbbi kettő inkább újabb lyukakat jelent. Komoly gondja volt a Bucksnak az elmúlt idényben, hogy a nagyobb testű centerek egyszerűen bedarálták őket a palánk alatt, mert a vasággyal együtt 20 kilós John Henson nem tudta őket tartani. Lopez kilóban megvan ugyan, de ahogy arról szó is volt, ő se védekezésben, se pattanózásban nem veszi a vállára a csapatot, úgyhogy ezt a lyukat sem sikerült betömni.

Ami még gond lehet, az továbbra is a felállt védelem elleni támadójáték. Ha a Bucks meg tudja állítani az ellenfeleket a periméteren, vagy esetleg a másik csapat hibázik, azt eddig is büntette a wisconsini alakulat egy-egy gyorsindítással. Ha viszont félpályás akciót kellett vezetni, ott voltak gondok - hiába van elég sok jó kezű kosaras Giannis mellett, róla még mindig be lehet húzódni, amíg nem tanulni meg dobni, más pedig csak ideig óriáig tudta átvállalni a helyzetkreáló szerepet. Middleton bizonyított, hogy lehet rá építeni, de Bledsoe-tól sokkal-sokkal több kell annál, hogy egy-egy alkalommal nyerőember, aztán gyakorlatilag rajta megy el a találkozó - a PO-ban nagyon visszafogott volt, de az alapszakasz második felében is jellemző volt rá ez a hullámzás.

Összességében nézve azért a nyár felemásan sikerült. Egyetlen ponton sikerült erősítenie a csapatnak, három újabb tripladobó érkezett a gárdához (ezt egyébként ugyanúgy ki kell emelni, mint a hibákat, a Milwaukee a negyedik legkevesebb hármast dobta tavaly, és most sokkal jobb lehet majd a helyzet ilyen szempontból), belső védekezést tekintve és főleg a liga leggyengébb pattanózását nézve viszont ha lehet, még romlott is a helyzet Ilyasovával és Lopezzel - nem volt túl sok lehetőségük, de úgy tűnik, mintha ezzel a problémával nem is foglalkoztak volna. Kérdés, hogy az Atlantában egészen jó védekezést összerakó Mike Budenholzer mennyire képes változtatni a tavalyi alapvetéseken, neki sikerül-e elfednie legalább a hátsó gondokat, ha a pattanózást nem is.

Az nagy kérdés, hogy Bledsoe-t látjuk-e még összeszedett játékosként, mert az nyithat új szintet a Bucksnak - nagyon kell Giannis mellé még egy olyan ember, akitől úgy félnek az ellenfél védői, mint a tűztől, mert ebben az esetben Middleton még hatékonyabb tud lenni mellettük. Ha Bledsoe összeszedi magát, az alapszakaszban okozhat meglepetést a Bucks (egy PO-párharcban rettenetesen nagy a lyuk a palánk alatt, de ezzel még ráérünk foglalkozni a rájátszás előtt), ha nem, akkor marad a szokásos 4-8. hely keleten. A Raptors, Celtics, Sixers hármast egyértelműen erősebbnek tartom náluk, de az se sokkolna, ha a Pacers is megelőzné őket.

Tipp: Kelet 4-5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus