Mennyire robbantja szét Ujiri a Raptorst?

Kevesebb mint egy hónap múlva jön az NBA draftja, kezdődik tehát az "új idény". Idén is végigvesszük a játékosbörze és a szabadügynök piac előtt, hogy mely csapatok hogyan állnak, mik a lehetőségeik a nyárra, hova kellene erősíteniük - ma először a a Toronto Raptorst vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok:

Atlantic: Philadelphia SixersNew York KnicksBrooklyn Nets, Boston Celtics


A Toronto Raptors összességében nézve önmagához képest inkább valamivel az elvárható alatt teljesített az alapszakaszban, mint fölötte - volt egy nagyon jó periódusuk, de január közepén teljesen bedőltek, és hiába erősítettek a deadline előtt Serge Ibakával és PJ Tuckerrel, harmadikok lettek keleten, főkent ennek a januári összeesésnek köszönhetően. A rájátszásban volt gondjuk a Bucks ellen is, de a Cavstől tükörsimán, söpréssel kaptak ki, Masai Ujiri pedig kimondta, amit ki kellett (volna már korábban is): ez a kultúra, amit eddig próbáltak meghonosítani, megbukott, nem vezetett eredményre, váltaniuk kell. Nézzük, mik a lehetőségeik!

A Toronto Raptors fizetési listája!

A Raptors elég furcsa helyzetben van minden szempontból. Először is az a nagy probléma, hogy Ujiri kijelentette, hogy amivel eddig erőlködtek, az nem megy, váltani akarnak, de emellett a hírek szerint Dwane Casey vezetőedzőt már biztosította afelöl, hogy maradhat a csapat élén. Erre egyetlen filmidézetet tudok felhozni: "Olyan, mint a budiba liftet rakni... nem áll össze.".

Ennél a keretnél sokkal jobbat nem nagyon lehet összerakni, főleg az Ibakáékkal kiegészülőt lesz nehéz felülmúlni, de nem kifejezetten értem, mit várnak még Casey-től. A védekezést nagyjából összerakta, de a támadójátékhoz teljesen tufa, és bár az alapszakaszban (amikor a csapatok örülnek, ha levegővételhez jutnak, és nem készülnek senkire külön) működik ez az ún. Free Flow Offense, amiben Kyle Lowry és DeMar DeRozan azt csinál, amit szeretne, a rájátszásokban rendre bebizonyosodik, hogy óriási problémáik vannak ebből, tekintve hogy az "oldd meg egyedül, majd lesz, ami lesz"-hez nem elég jó játékos egyik se - tavaly elmentek ugyan a főcsoport döntőjéig, de ha azt a szót használjuk, hogy nyögvenyelős (és abszolút félrevezető), akkor nem túlzunk, idén pedig feltartott kezekkel adták meg magukat a Clevelandnek, miután a Bucks ellen nem sikerült kiesni az első kanyarban a small-ballnak köszönhetően.

Egyik napról a másikra még Gregg Popovich sem váltott stílust a San Antonio Spursszel, márpedig itt most gyökeres változtatásokra lenne szükség a támadójátékban, méghozzá azonnal. Ha Casey marad, akkor például Jonas Valanciunastól már el is lehet kezdeni búcsúzkodni, mert a trénernek fogalma sincs arról, hogyan kellene, mire lehetne használni a litvánt. Valanciunas sem fejlődött az elmúlt években, de hogy ebből mennyi az ő hibája és mennyi Casey-é, azt majd akkor fogjuk megtudni, mikor V-nek új csapata lesz. Azért, hogy mérkőzésenként 26 percet és kevesebb mint 9 rádobást jegyezzen, teljesen fölösleges megtartani évi 15 millió dollárért, miközben nem a védekezés az erőssége - utóbbi egyértelműen egyéni hiba, előbbi meg egyértelműen nem.

Az érdekesség az a Torontónál, hogy szerintem mindenki más nagy pénzű játékost el kellene vagy lehetne hajtani... DeMarre Carroll még két évig 30.2 millió dollárt keres, ezt a szerződést a jelenlegi produkciójával csak még rosszabb kontraktusra lehet cserélni. Cory Joseph mögött ott van Delon Wright ötödannyi pénzért, DeMar DeRozan pedig 27.3 pontot átlagol ugyan 55.2%-os TS-sel, ami már egészen pofásnak mondható, de egyrészt nem ligaelit (messze nem az), másrészt DeRozan a pontszerzésen túl semmire sem használható, de még 3+1 szezonig évi 27.7 millió dollárt keres, ami rengeteg. Norman Powell egyrészt csak 2018-ban lesz RFA, másrészt jobb keze van, mint DeRozannek, harmadrészt pedig klasszisokkal jobb védő. Ezeket a tulajdonságokat akkor is sokkal jobban tudja használni egy normális csapatjáték keretein belül a Raps, ha Casey marad az edző, és változtat az eddigi stíluson, meg akkor is, ha más valaki lesz a tréner.

DeRozant ettől függetlenül nem fogják elcserélni, ez majdnem biztos - elég komoly ikonja lett a franchise-nak minden hiányossága ellenére is. Márpedig ez gondot fog okozni a nyár folyamán is, kellene ugyanis nem kevés pénz olyanok hosszabbítására, akik hasznosabb játékosok, mint akik most le vannak kötve nagy pénzért.

A Toronto 79.2 millió dolláron áll jelenleg, amiből csinálhat 78.3-at Fred VanVleet elküldésével, és bár mindenkinek megvan a Bird-joga, akit meg kell majd fizetni (Lowry, Serge Ibaka, Patrick Patterson), de Lowry minden bizonnyal maximumot, vagy nagyon ennek a közelében fog kapni (ha csak nem megy el nyugatra, mondjuk a San Antonióhoz kevesebbért), Ibaka pedig szintén nem lesz olcsó, tekintve hogy jó kezű, jól védekező magasember, és nála jelentősen gyengébb emberek fizetése is 16-18 milliónál kezdődött az elmúlt 1-2 évben. Ha az előbb zárójelben említett három játékost, illetve PJ Tuckert még hozzávesszük ahhoz a durván 80 millió dolláros payrollhoz, akkor ott vagyunk, hogy a 150 milliós fizetési listához közelebb lenne a Raptors, mint a 130-hoz, ennyit pedig a luxusadóval együtt egészen biztosan nem fog kifizetni a klubot birtokló MLSE, valaki(k)től tehát búcsút kell venni.

Ibaka sokkal fontosabb láncszem (lehet) Valanciunasnál, egyszerűen az ő képzettségét sokkal jobban lehet használni a mai NBA-ben (Casey rendszerében meg pláne), úgyhogy a két játékos közül akkor is a spanyol-kongóit érdemesebb megtartaniuk, ha litván 3 évvel fiatalabb, Ibaka fizetésénél pedig örülhetnek, ha megáll évente 25 milliónál. Lowry és DeRozan esetében ugyanez elmondható: az irányító valószínűleg drágább lesz, de a két játékos közül ő a jobb - védekezésben nem egy ligában játszanak, hatékonyabb scorer, és sokkal inkább előtérbe helyezi mások játékba vonását, mint DeRozan. Sérülékeny és a PO-ban visszaesik a teljesítménye, de utóbbi DeRozanről is elmondható, és még ezekkel a hibákkal együtt is többet ér a pályán, mint a dobóhátvéd.

A legnagyobb hiba lenne Lowry-t és Ibakát ingyen elengedni - ezt egész egyszerűen nem tehetik meg, mert a 22-23 millió dollárnyi potenciális sapka alatti helyükből egyikőjüket sem tudják pótolni, nemhogy mindkettőt, és ha már csak az egyik hosszabbít, akkor a másik pótlására csak kivételeik (veterán minimum, MLE) lesznek, ami rettenetesn kevés, és hatalmas minőségi visszaesést jelent. Kettejük fizetése nagyjából 50-60 millió között fog mozogni évente (Lowry 30-35, Ibaka valahol 20-25 millió között), így még ha elcserélnék Valanciunast és Joseph-et, akkor is 110-120 millió dollárnál járna velük a Raptors úgy, hogy Patterson új szerződéséről még szó sem esett (Tuckert gyakorlatilag biztosan el fogják engedni, hiába tudná olcsóbban ugyanazt, amit Carroll).

Ez az a 110-120 millió dollár, ami szerintem még beleférhet Torontóban is a költségvetésbe (épphogy luxusadó, vagy épphogy alatta), de ehhez akkor a semmiért (draftjog) kell elcserélniük Joseph-et és Valanciunast is, ami nem egy egyszerű művelet. Jelentősen az sem segít sokat, ha a Lucas Noguiera, Bruno Caboclo kettőstől is megszabadulnak, mert ez is csak 5.4 milliót tud felszabadítani a sapka alól, de a luxusadó határán mozogva ez is lehet megoldás, a két brazilnak lényegi haszna nincs az együttesnél - miközben Caboclo jövő nyáron már korlátozott szabadügynök lesz.

Van ugyan egy Clippers első körösük erre az idényre, de a draft idén nagyjából huszadrangú kérdés az esetükben - egyrészt vannak egészen jó, legalábbis tehetségesnek tartott fiataljaik (Powell és Wright mellett ott van Jakob Pöltl is, aki Valanciunas elcserélése esetén kaphat nagyobb szerepet, Paskal Siakam pedig egy "jómunkásember" lehet), másrészt egy ilyen stádiumban lévő csapatnál sokkal fontosabb teendők is vannak annál, minthogy kit fognak húzni az első kör végén. Reálisabb, hogy ez a pick is belekerül majd egy cserébe, ha valahol értéket kell kiegyenlíteni.


Összességében nézve Masai Ujiri újra alkothat, mert ez nem egy egyszerű helyzet - igaz, ő a hírnevét pontosan a cseréinek köszönheti, legendás húzásai is voltak már látszólag "vert" helyzetből. Talán ő az egyetlen GM például, akiből reálisan ki lehet nézni, hogy valami csoda folytán mégis el tudja cserélni Carrollt (anno Andrea Bargnaniért sikerült kiharcolnia egy első köröst...). Nyarat (és a liga összképét is) meghatározó döntés lesz, hogy mit csinál Lowry-val és Ibakával, illetve hogy mit szerez a várhatóan távozó Valanciunasért, esetleg Carrollért és Joseph-ért. A "cserére ítélteknél" érdekes csavar lehet, ha nem simán sapka alatti helyet vár vissza, hanem fiatal játékost, ne adj' Isten már bizonyított, de más stílusú embert - például egy jól védekező magasember behúzásával Ibakát rögtön nem lenne annyira kötelező megtartani, mint amennyire kötelezőnek tűnik jelenleg. DeRozan elboltolása nem reális, de az MLSE pénzköltési hajlandóságát ismerve ha ő, Lowry és Ibaka is marad, akkor a csapat összes többi részének jelentősen át kell alakulnia a fizetések miatt.

A legjobbat viszont talán azzal tenné Ujiri, ha Casey-nek mégis megköszönné a munkát - a financiális nehézségek nem csökkennének, de csapat körüli kultúrát, játékstílust nehéz ugyanazzal az edzővel váltani. Ha alakítani kell a keretet, akkor több értelme lenne azt az új edzővel egyeztetve megtenni, minthogy most Casey kedve szerint cserélgetni, aztán egy év múlva (amikor rájön Ujiri, hogy Casey-vel azt kapod, amit eddig is láttál) már az új tréner kívánságait megpróbálni kielégíteni, aki meg esetleg olyan dolgokat kér majd, amik most még adottak, de a nyár végére és jövőre már nem lesznek azok...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus