NBA Playoff 2016: Az első kör előzetese (7/8)

A San Antonio Spurs és a Memphis Grizzlies párharcának mottója: "ingyenjegy a második körbe" avagy létezik-e, hogy a sérülésektől tizedelt Memphis akár csak egy mérkőzést is nyer?

(A többi párharc beharangozói:
Kelet: Raptors-Pacers, Hawks-Celtics, Cavaliers-Pistons, Heat-Hornets
Nyugat: Warriors-Rockets, Thunder-Mavericks)


San Antonio Spurs (2.) – Memphis Grizzlies (7.)
(Első mérkőzés: 2016. április 18., hétfő, 02:00)

Mi történt eddig? A Spurs a nyár legnagyobb lépését tette meg, amikor helyet csináltak LaMarcus Aldridge-nek és le is igazolták. El kellett ugyan engedniük többek között Cory Joseph-et és Marco Belinellit is, de Tim Duncan, Danny Green és Kawhi Leonard is megkapták új szerződéseiket, így vágtak neki a szezonnak. A Warriors árnyékában voltak az egész idény során, de így is könnyedén vették az akadályokat, Aldridge-et is sikerült beépíteniük a szezon második felére, védekezésben a liga legjobbjai voltak, és bár áprilisban elvesztettek három mérkőzést egyhuzamban, így is 67-15-ös mérleget produkáltak - All-Time Top15-ös szezon ez, de a 73-9 mellett nem sok reflektorfényt kapott.

A Memphis a nyáron megszerezte Matt Barnest, hosszabbított Marc Gasollal, de túl nagy átalakuláson nem mentek keresztül, nem sok változásra lehetett számítani. Ennek ellenére pocsékul kezdték az idényt, és tartása sem volt a gárdának, volt 30 és 50 pontos zakójuk is. 3-6 után szedték össze magukat, január közepéig 50% környékén mozogtak, aztán 10 meccsből 9-et megnyertek, úgy tűnt, kezdik magukat összeszedni. Február elején azonban Marc Gasol lábfeje eltört, és ezzel gyakorlatilag minden komolyabb reményük elszállt. Courtney Lee-t elcserélték a deadline-nál, majd a sztárok közül Mike Conley is kiesett Achilles-sérülése miatt. Végül a Grizzlies az utolsó 11 meccséből 10-et, az utolsó 17-ből 14-et elveszített, így lettek 42-40-nel hetedikek nyugaton.

Az alapszakaszban 4-0-ra söpört a Spurs. November 21-én 92-82-re nyert a San Antonio hazai pályán, majd december 3-án 103-83-ra idegenben ütötték ki a Grizzliest. Március 25-én 110-104-re győztek a texasiak saját pályájukon, három napra rá pedig 101-87 lett a vége Gregg Popovich-ék javára Memphisben.
 

Rendhagyó módon ezt a párharcot külön nem fogjuk elemezni, mert nincs sok értelme a statisztikákat böngészni a Memphis esetében, ennek a keretnek vajmi kevés köze van azokhoz a számokhoz, ami a nevük mellett szerepel. A San Antonio alapból is jobb csapatot alkotna, de úgy, hogy gyakorlatilag Zach Randolph mellett már Barnesban, JaMychal Greenben és Lance Stephensonban kell bíznia az együttesnek, teljesen esélytelenek. Jelenlegi keretükkel szerintem nincs olyan csapat a rájátszásban, akik ellen bármilyen komolyabb sanszuk lenne a továbblépésre, pláne nem a Spurs ellen - a D-Ligás jelző talán túlzás az állományra, de a PO többi tagjához képest nem. Nem az ő hibájuk, de egészen elképesztő sérüléshullám kapta el őket, a Conley mögé, majd helyére szerződtetett Chalmers is befejezte már az idényt például és nincs is a keretben, de számtalan játékosuk maródi még. Ez az a párharc, ahol ha 4 meccsnél több kell a döntéshez, az bombameglepetés.

Tipp. 4-0 a San Antonio Spursnek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus