Proaktív vagy türelmes lesz az Atlanta?

Tovább gyarapodik a Hawks fiatal magja, de vajon sok, potenciálisan hasznos emberrel vagy egy-két újabb meghatározó játékossal?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: Knicks
Pacific: LakersSuns
Central: Cavaliers, Bulls


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a draft és a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A játékosbörzén hat pickkel rendelkező Atlanta Hawks előtt több út is áll.


A mag megvan, de mennyiség vagy minőség érkezik mellé a drafton?

A Hawks azon csapatok közé tartozik, amelynek viszonylag simán kettéosztható a kerete arra a részre, amivel hosszútávon is számol, és arra, amelyiknél csak azt várja a klub, hogy mikor jár le a szerződés.

A Trae Young - Kevin Huerter - John Collins trió a csapat jövője, ez az előző idényben is világosan látszódott, mint ahogy az is, hogy ez a jövő igen fényes lehet - a drafton lehúztam az Atlantát, de a gyenge idénykezdet után azért kiderült, hogy ez hiba volt, Young hozta azt, ami a legjobb forgatókönyv volt esetében, Huerter pedig messze felülmúlta a várakozásokat. Emellett a trió mellé be lehet még tenni Omari Spellmant, de ennyi játékos szerepelhet a hosszabb távú tervekben (nagyon talán bizonyos mértékig Alex Len mellett), lyuk tehát még lenne, amit be kell tömködni.

A Hawksnak van is pickje, szám szerint nem kevesebb, mint hat (1/8, 1/10, 1/17, 2/35, 2/41, 2/42), és az első két picken még a felhozatal is meggyőző lehet, Cam Reddish, Jarrett Culver vagy éppen Nassir Little itt köthetnek ki, mindannyiuknak lenne helye a rosterben.

A nagy kérdés azonban az, hogy a draft estéjén mennyi draftjoga lesz végül az Atlantának, miután rengeteget cikkeznek arról, hogy a Hawks cserélni fog - Travis Schlenk GM elmondta, hogy a három második körössel előrébb akarnak kerülni, arról is volt szó, hogy esetleg a három első körössel mennének feljebb, például a New Orleans által árult 1/4-re, de azt is bedobta már Schlenk, hogy átvennének ballaszt szerződést első körös pickért, így érkezett például Allen Crabbe mellett az 1/17, és így érkezhet még akár több ilyen választási lehetőség is attól függően, hogy kik és mennyire akarnak spórolni az első kör második feléből.

Nagyjából bármi elképzelhető a Golden State Warriorstól érkező szakvezetőtől, még az is, hogy nem az lesz a lényeg, hogy a drafton előremozduljon (az például egyáltalán nem biztos, hogy az 1/4-en jobb játékost lehet húzni, mint az 1/8-on vagy akár az 1/10-en, az első három mögött egy elég komoly választóvonalat látnak a scoutok), vagy hogy még több picket beszerezzen...


Jövő nyáron igazolsz, vagy idén elébe mész a dolgoknak?

... a Hawks időzítésével ugyanis egy probléma van: az, hogy jövő nyáron dobbanthatna igazán nagyot ez a gárda igazolások terén, de a 2020-as szabadügynökök listája nagyon messze van az idei felhozataltól, és nemcsak a húzónevek, hanem a kiegészítőemberek terén is. Az Atlanta ettől függetlenül simán megcsinálhatja azt, hogy hagyja lejárni a Kent Bazemore, Allen Crabbe, Miles Plumlee, Len négyest, így jövő nyáron csak a Young, Huerter, Collins, Spellman kvartett kapna pénzt, összesen 15 (!!!) millió dollárt - emellé persze bejön még az idén kiválasztott fiatalok bére, de konkrétan 100 millió dollár költőpénze lehetne a Hawksnak jövőre egy ilyen mag mellett.

Bazemore-ék (+ DeAndre Bembry) összesen 57 millió dolláros lejárói, illetve a pickek azonban elegendőek lehetnek nagyobb cserékre is, például Bradley Beal vagy más nagyobb név megszerzésére, aki illik Youngék mellé.

Az Atlantának összesen 68.3 millió dollárja van a fizetési listáján (nem számolva Justin Anderson QO-ját), így 40 milliója most is van a sapka alatt, ennek is lehet még haszna akár egy cserében. Ez azonban megnyithatja az utat nagyobb igazolások előtt is, például Khris Middleton felé, aki tökéletesen illene Youngék mellé, nem nyomná el a feltörekvő fiatalságot. Ha a Bucks Middletont tömi ki, akkor célpont lehet Malcolm Brogdon, aki szintén jól passzolna a csapatba a pálya mindkét oldalán.

A nagy kérdés az a Hawksnál, hogy a szabadügynökök mennyire tartják esetleg már most jónak a Young vezette keretet, a legjobbak ugyanis várhatóan nem nagyon fognak egy újjáépülő csapatba igazolni, akármennyire is tehetséges. Lehet, hogy idén nyáron nem tud, jövőre meg nem akar majd bevásárolni az Atlanta (igaz, Schlenkből egyedül azt nem láttuk, hogy a szerződéseket hogyan osztogatja, eddig cserélt, takarított, draftolt), és ez is elviheti a csere irányába a csapatot.


A következő évek legnagyobb bizonytalansági faktora a Hawks

Azt nemcsak a mostani nyárról, hanem innentől kezdve egészen a "bevásárlásig" el lehet mondani, hogy az Atlanta a liga főszereplője lehet a játékosmozgásoknál.

Elképzelhető, hogy Schlenk annyira türelmes lesz, hogy hagyja, hadd fejlődjön minél többet ez a mag, illetve az idén melléjük húzott fiatalok sora, és ha nem jövő nyáron, akkor majd 2021-ben bevásárol melléjük, hiszen akkor is csak Collinsnak kell nagy szerződést adni - ez azért is járható út, mert ha idén bevásárol/becserél a Hawks néhány nagy nevet, mesterségesen felgyorsítja azt a folyamatot, amelyben Huerteréknek fel kell nőni a feladatokhoz, ez pedig egyáltalán nem biztos, hogy jó hatással lenne rájuk.

Az is benne van azonban, hogy a szakvezető úgy látja az előző idény második fele alapján, hogy Youngék készen állnak a nagyobb dolgokra. Ha a szabadügynököknek nem elég vonzó célpont még a Hawks, akkor pedig majd ő egy kicsit vonzóbbá teszi. A legnagyobb meglepetés az lenne, ha az Atlanta 2-3 csere alatt megúszná a draft estéjét, de az megmondhatatlan, milyen irányba akarnak és fognak elmozdulni - lehetőségek egész tárháza adott a gárda számára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus