Régóta nem látott nehéz év vár a Golden State-re

Az elmúlt öt évben három bajnoki címet szerző Warriors elvesztette Kevin Durantet, Andre Iguodalát és Shaun Livingstont is, ráadásul Klay Thompsonnal sem számolhat jó ideig - vajon ez mennyire veti vissza Steve Kerr csapatát?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKings, Suns

 

Golden State Warriors

Draft: Jordan Poole (1/28), Alen Smailagic (2/39), Eric Paschall (2/41)

Érkezett: D'Angelo Russell (snt csere, Nets, 4 év 117 millió), Willie Cauley-Stein (Kings, 2 év 4.4 millió), Omari Spellman (csere, Hawks), Alec Burks (Kings, 1 év 2.32 millió), Glenn Robinson III (Pistons, 2 év 3.5 millió), Andrew Harrison (Himki Moszkva, 1 év 1.6 millió), Devyn Marble (Aquila Basket Trento, 1 év 1.6 millió), Marquese Chriss (Cavaliers, 1 év 1.45 millió), Juan Toscano-Anderson (Fuerza Regia, 1 év 0.9 millió), Ky Bowman (nem draftolt, two-way)

Távozott: Kevin Durant (snt csere, Nets, 4 év 164 millió), Shaun Livingston (waiver, visszavonult), Andre Iguodala (csere, Grizzlies), Damian Jones (csere, Hawks), DeMarcus Cousins (Lakers, 1 év 3.5 millió), Jordan Bell (Timberwolves, 1 év 1.6 millió), Andrew Bogut (Sidney Kings), Quinn Cook (Lakers, 2 év 6 millió), Marcus Derrickson (Hawks, 1 év 1.45 millió), Jonas Jerebko (Himki Moszkva)

Maradt: Steph Curry, Klay Thompson (5 év 190 millió), Draymond Green, Kevon Looney (3 év 15 millió), Jacob Evans, Alfonzo McKinnie (1 év 1.6 millió), Damion Lee

Keret:
Curry - Russell - Thompson - Green - Cauley-Stein
Burks - Evans - McKinnie (nem garantált) - Spellman - Looney
Harrison (ng) - Poole - Robinson III - Paschall - Smailagic
Marble (ng) - Toscano-Anderson (ng) - Chriss (ng)
Lee (two-way) - Bowman (tw)

A Warriors nyara a szétesésről szólt, ami valamilyen szinten prognosztizálható volt, valamilyen szinten pedig némileg meglepő is azután, hogy Joe Lacob nemrég azt nyilatkozta, hogy fényévekkel a liga előtt haladnak tervezésben... Kevin Durant (és DeMarcus Cousins is) ment, ami azért akkora sokkot nem okozott senkinek, lehetett ezzel számolni, és azt gondolom, hogy a csapat sem nagyon pánikolt volna, ha csak ennyiről lett volna szó. Láttunk már Durant nélkül is bajnok és 73-9-es Golden State-et, semmi nem jelezte volna alapvetően, hogy az ő távozásával majd teljesen szét fog hullani a Warriors aranygenerációja.

Az viszont már óriási érvágás lehet még az eredeti, pesszimista (Durant megy) elképzelésekhez képest is, hogy Klay Thompson ACL-szakadást szenvedett a döntőben, Andre Iguodalát és Shaun Livingstont pedig részben ennek is köszönhetően kellett elengedni - ez így együtt már 4 alapember, akik közül Thompson majd visszatér, csak az a kérdés, hogy mikor és milyen állapotban.

Talán az lehetett a csapat eszmefuttatása, hogy csak és kizárólag Steph Curryre nem lehet rápakolni a teljes támadójáték terhét, amíg Thompson vissza nem tér, mert abba még ő is belerokkanthatna (fizikailag), akkor pedig tényleg nagy bajban lennének. Ezért érkezhetett sign-and-trade csere keretein belül D'Angelo Russell a Brooklyntól, aki egy kifejezetten jó szezonon van túl az első három évéhez képest (21.1 pont, 36.9% tripla), viszont még így sem hatékony scorer (53.3% TS). "Némi" túlfizetés számára a 4 éves, 117 millió dolláros szerződés - még akkor is, ha van ideje fejlődni. Russell egy teljesen más kultúrába kerül, mint amiben eddig játszott, itt nem ő lesz az első számú vezér, viszont egy olyan csapatkosárlabda része lehet, amihez eddig még nem volt szerencséje - könnyen elképzelhető, hogy ha pontátlaga nem is nő, a hatékonysága bőven fog.

A sign-and-trade csere miatt azonban a Warriors hard capet csinált magának, amit semmilyen kivétellel sem léphetett volna át: Livingston és Iguodala sorsa itt pecsételődött meg, menniük kellett, hogy egyáltalán fel lehessen tölteni a keretet. Kevon Looney ennek köszönhetően maradt évi 5 milliós fizetésért, Alec Burks, Willie Cauley-Stein, Glenn Robinson III és a többiek pedig bagóért érkeztek.

Védekezésben Green még ki is hozhatja a Sacramentóban rettenetesen hullámzó Cauley-Stein jobbik énjét, így a palánk alatt velük és Looney-val lehet egy pofás védekezése a San Franciscóba költöző gárdának, de hogy a periméteren kit tudnak megállítani addig, amíg Thompson nem játszhat, az nagy kérdés. Robinson nagyon fogatkozott, hogy ő Indianában az ellenfél legjobbját fogta mindig, de neki komoly gondjai vannak a pályán tarthatósággal is, úgy meg nehezen fog segíteni a csapaton. Ennek eredményeképp vagy a padról az Alfonzo McKinnie - Jacob Evans duó tud majd hozzárakni valamit hátul, vagy óriási nyomás lesz a magasembereken.

Előrejátékban is vannak kérdőjelek. Na nem Curry várhatóan monstre szezonja, hanem az, hogy például Russell hogyan tud beilleszkedni ebbe a játékba, amit a Warriors erőltet, vagy hogyan változik a csapat rendszere az új felállás miatt (közel sem biztos, hogy ugyanazt a sokpasszos, látványos kosárlabdát láthatjuk majd, mivel ahhoz összeszokottság is kellett, a keret nagy része pedig kicserélődött).

Thompson visszatérése lesz a kulcs, és ezzel azért még ebben az idényben lehet számolni, ACL-szakadást követően általában nagyjából fél év után pályára szoktak lépni az emberek, de hogy mikorra lendülnek formába, az eléggé változó. Thompsonnal ez a keret megint ott lehetne nyugat legjobbjai között: a Curry-Thompson-Green trió biztosíték a ligaelit játékra, kérdés, hogy milyen "hátrányt" szednek össze addigra, amikorra Klay újra pályára kerülhet (nagyjából az All-Star gála környékén történhet meg mindez, talán valamivel előtte, de ebben a naptári évben valószínűleg nem).

Minden ezen múlik jelenleg, mivel a Curry-Russell-Green trió önmagában is kérdőjel, a kispad pedig igen vékonynak tűnik (ez egyébként igaz lesz akkor is, ha Thompson visszatér, viszont akkor a kezdő garancia lesz a sok győzelemre). A cserék közül egyébként Burks pontszerzésben még segíthet is, de Omari Spellmantól, Jacob Evanstől és az idei draftoltaktől olyan dolgok kellenek, amiket még nem láttunk tőlük - hatalmas kérdőjel a kispad, már-már gyengének nevezhető. Iguodala, valamint Livingston hiánya főleg itt fog érződni, mert úgy tűnik, nem sok rotációs lehetősége lesz Steve Kerrnek.

Összességében nézve az off-szezon minden tekintetben pocsékul alakult - ha Russell felnő a többi vezér szintjére, az azért kozmetikázhat valamit a dolgon, de a Golden State elbukta a liga egyik legjobb játékosát és két egészen kiváló, nagyon hasznos és tapasztalt cserét is, hasonló játékosok még csak megközelítőleg sem érkeztek. A szezon más kérdés, és szinte teljes mértékben Thompson-függő. Ha a dobóhátvéd mégsem tér vissza idén, vagy nem tudja megközelíteni korábbi szintjét, akkor azt is nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy a PO is necces lesz a Warriorsnak, a most hadra fogható maggal sok nyugati gárda fel tudja venni a versenyt. Ha vissza tud térni Thompson, legkésőbb az All-Star gála után, akkor még egy borzasztó erős nyugaton is meglesz szerintem a rájátszás, bár a pályaelőnyt nem látom magam előtt.

Az elmúlt évek, valamint a Curry-Green páros miatt egy hatodik helyet betippelek nekik, de ebből a szezonból lényegében bármi lehet, rengeteg potenciális fordulópontja van a Warriors idényének.

Off-szezon értékelés: F

Tipp: Nyugat 6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus