Teljes arculatváltás Kanadában, de lesz-e eredménye?

Másfél hónapon belül kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Toronto Raptors kerül terítékre.

 

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks


A Toronto off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta ők léptek a legkevesebbet az Atlanticból, hiszen mindössze Shannon Scottnak osztottak ki egy edzőtábor-meghívót, de mivel erősen telített hátvéd poszton a Raptors, neki, Axel Toupane-nek sincs szinte semmi esélye a keretben maradni.


Jelenlegi keret:
Lowry - DeRozan - Carroll - Patterson - Valanciunas
Joseph - Ross - Johnson - Scola - Biyombo
Wright - Powell - Caboclo - Roberts Jr. (nem garantált) - Noguiera
Scott (ng) - Toupane (ng) - Kyser (ng)


A Raptors az egyik legsötétebb ló szerintem a keleti konferenciában, hiába maradt meg a gárda magjának jelentős része, a nyár folyamán ugyanis teljesen más irányba indultak, mint eddig, ennek jegyében távozott a csapattól Greivis Vasquez és Lou Williams, érkezett viszont Cory Joseph, DeMarre Carroll és Bismack Biyombo is Luis Scola mellett. Minőségben azért szerintem egyértelműen előrébb léptek, de alapvető téziseket dobhatunk a kukába a Torontóval kapcsolatban, abszolút más felfogású, szerkezetű és más erősségekkel rendelkező keret jött most össze.

A védekezést egyértelműen össze kellett rakniuk, mert Dwane Casey vezetőedző korábban hiába volt erről híres, borzalmasan festett hátul a gárda az utóbbi időben, igazi átjáróház volt az egész csapat - Jonas Valanciunas a 2-2-kből nem ért vissza a palánk alá, de sok segítséget sem kapott, hiszen szinte a teljes hátvédsor leterítette a vörös szőnyeget az ellenfelek elé, még Kyle Lowry is sokszor pihent hátul. Itt főleg Carroll érkezése adhat bizakodásra okot, hiszen az Atlanta Hawks jó védelmének alapja volt a kiscsatár az előző idényben, elit védő hármas poszton és négyesben is bevethető - igaz, Atlantában nem nagyon láttuk, ott mire képes, korábban a Memphis Grizzliesnél játszott még ezen a poszton, de small-ballban egészen nyugodtan elfér erőcsatárként.

Cory Joseph és Bismack Biyombo is leginkább védőmunkájáról híres az új szerzemények közül, ráadásul egyikőjük sem túl labdaigényes, ami a Raptorsnál plusz jó pont a nevük mellett. Amir Johnson ugyan távozott, de állandó bokaproblémái miatt rá egyébként sem lehetett számítani rendszeres jelleggel, ráadásul Carroll megszerzésével Terrence Ross eredeti posztjára visszamehet, újra dobóhátvédként játszhat és James Johnson is bekerülhet a rotációba - nem beszélve arról, hogy a draft első körében kiválasztott Delon Wright is jó védő -, így hátul papíron kategóriá(ka)t léptek előre.

Támadásban is teljesen más várható szerintem a Torontótól, mint a tavalyi hero-ball, az ún. Free-flow offense, amiben a hátvédek szabadon garázdálkodhattak, cserébe senki más nem kapott labdát, csak ha éppen kiesett Lowry-ék kezéből a játékszer. Masai Ujiri szerintem fentről belenyúlt kicsit ebbe, Vasquezt elcserélte, Williams pedig az új sapkát is nézve olcsón írt alá a Los Angeles Lakershez - mindkettőt tarthatta volna, ha akarja, de így két ballhoggal, csak a saját pontszerzésével foglalkozó játékossal kevesebb. Lowry-tól is más kell, mint tavaly, de ebben a környezetben, amely inkább a csapategységre és a védekezésre épít, szerintem megint előjöhet a "csapatjátékosabb" énje, onnantól pedig tradiconális kosárlabdát és normálisabb small-ballt is játszhat a Raptors már.

Scola a hab a tortán - az erőcsatár a FIBA Americas torna MVP-je lett, és még ha védekezésben emberhátrány is, támadásban még mindig borzasztóan sok fegyvere van. Ha tudják és fogják is használni, szerintem nagyon sokat tehet hozzá a Toronto szezonjához, arról nem beszélve, hogy az egyébként is képzett Valanciunasnak további trükköket mutathat - védekezésbeli hiányosságait Biyombo el tudja fedni nagyrészt. Azt is hozzá kell azért tenni, hogy Williams nagyon hiányozhat majd bizonyos esetekben, szoros meccseket tudott eldönteni a legjobb hatodik embernek választott játékos, ezt a szerepet pedig át kell majd vennie valakinek, de ahogy védekezett "Lou", úgy szerintem összességében hasznosabb lehet nála Joseph, de a két újonc, Wright és a szintén scorergépnek tűnő Norman Powell is.

Két dolgon múlik szerintem az idényük. Az egyik DeMar DeRozan, aki annak ellenére, hogy 20 pontos játékos lett, szerintem összességében több kárt csinál, mint hasznot. A liga legjobb büntetőkiharcolói közé tartozik (7.2 kiharcolt meccsenként, 83.2%-os pontosság a vonalról), de a liga leggyengébb shooterei között is ott van a neve, 51%-os TS-e pedig gyönyörűen mutatja, hogy amit támadásban csinál, abban összességében nincs köszönet - cserébe viszont védekezésben láthatatlan. A kettő közül valamelyikben változtatnia kell, különben csak visszahúzza majd a csapatot. Vagy meg kell tanulnia dobni - vagy legalább kihasználnia Carroll érkezését és szinte egyáltalán nem vállalkozni középtávolról és a triplavonalon túlról, csak a gyűrűt támadni - vagy el kell kezdenie védekezni. Utóbbit nehéz róla elhinni, előbbiről pedig már évek óta fogadkozik, nulla kézzel fogható eredménnyel, így benne nem nagyon bízom már.

A másik kulcs és a fontosabb szerintem: Dwane Casey. Alapvetően neki kell gátat szabni ennek a Free-flow támadási "taktikának", hiszen ő engedte az előző idényben is. Valanciunast ennél sokkal jobban és többször kell használnia a csapatnak, mert a litván képzett támadójátékos, de hiába szerzi pontjait 62.3%-os TS-sel, összesen 8 kisérlete van meccsenként, ezen a számon növelnie kell. Az, hogy jobban járjon a labda, Carroll számára is létszükséglet lenne, hiszen a liga legjobban passzoló együttesétől érkezik - az, hogy ott támadásban olyan hasznos tudott lenni, amilyen, még nem jelenti azt, hogy itt is az tud lenni, mert a Raptors játéka tavaly minden volt, csak szervezett nem.

Védekezésben is váltania és újra bizonyítania kell Casey-nek. Ő korábban éppen arról volt híres, hogy milyen jól össze tudja rakni a hátsó alakzatot, most pedig az állomány adott hozzá, de le kell vetkőznie szerintem bizonyos rigolyáit. Az egyik ilyen James Johnson mellőzése, ami teljesen érthetetlen volt már tavaly is - a kiscsatár borzasztóan keményen, de hasznosan játszott hátul, elöl sem volt emberhátrány, ennek ellenére alig-alig jutott szóhoz egy idő után, mert nem a legjobb tripladobó, és ennyi elég indok is volt Casey-nek. A másik pedig Valanciunas szerepe a pálya ezen oldalán is. Rá kell ébredni, hogy a litván center hátul is jó lehet, de nem a palánktól 6-8 méterre, ezeket a helyzeteket - a 2-2-k esetében a hosszú kisegítéseket - teljesen kerülni kell még akkor is, ha fogadkozik a játékos, javulni fog lábmunkája.

Ha őt megtanulná használni Casey, azzal az alapvetően halott ötletnek tűnő, végjátékokban rendszeresen alkalmazott small-ballt is elfelejthetné, de sajnos ezt már a nyár folyamán lenyilatkozta, hogy használni fogja - Patrick Patterson és Scola is fog játszani ötöst a végén, mert szerinte ebbe az irányba halad a liga. Ha ez így lesz, szerintem meg fog bukni, ha nem is év közben, de a végén biztosan, mert akár Patman, akár az argentin védekezik ötösben, az a Raptors számára egyenlő lesz a vereséggel a legtöbb esetben. Casey-nek muszáj levetkőznie a vaskalaposságát, különben a csapat és a saját szempontjából is rossz véget fog érni a szezon.

Úgy érzem, hogy alapvetően az Atlantic legjobb csapata a Toronto, amely ettől az évtől kezdve nem jelent automatikus részvételt a rájátszásban és Top4 kiemelést sem, de annyira gyengének tűnnek a többiek (a Celticset leszámítva), hogy ha a Raptorsnál csak egy kicsit is összeáll a védekezés és tudják rendezni a sorokat támadásban, akkor az nekik 10-12 automatikus győzelmet jelent csak ebből a divízióból. Egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ez sikerülni is fog és nem az állomány, hanem Casey miatt, ha ugyanis ő nem képes a változásra, akkor Ujiri hiába forgatta fel a keretet, ennek nem lesz látszata a pályán. Jó esetben a keleti 4-6. helyekért küzdhetnek a Bulls, a Cavs és a Heat mögött - leginkább szerintem a Wizards-dzal -, rossz esetben viszont a PO-ba jutás lesz a tét idén - az előző szezon második felében mutatott játékkal még a keleti 8 is necces lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus