Tud-e újra PO-csapat lenni a Mavs?

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma elsőként a Dallas Mavericks kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix SunsSacramento Kings, Los Angeles Lakers
Southeast: Atlanta Hawks
Souwthwest: Memphis Grizzlies


A Dallas második éve nem került rájátszásba, és lassan véget ér a Dirk Nowitzki-korszak, jó eséllyel az utolsó évére készül a német legenda. Már fel is röppentek olyan hírek, hogy a csapat mindenképpen úgy akarja alakítani ezt a szezont, hogy bejusson a rájátszásba, ehhez azonban jelentősen alakítani kell az állományon.

A Mavericks pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Smith - Ferrell (QO) - Matthews - Barnes - Nowitzki (TO)
Barea - Finney-Smith (TO) - McDermott (QO) - Kleber (TO) - Powell (TO)
Collinsworth (TO) - Harrison (QO) - Mejri (QO)


Az gyakorlatilag biztos, hogy nem posztra draftol a Mavs sem, a Top5-ben még nem érdemes, és Dennis Smith Jr.-on kívül nincs is olyan emberük, akiért kár lenne egy esetleges franchise-player megtalálása esetén, náluk azonban nagyon szorosan összekapcsolódik a draft és az FA-stratégia - jobban, mint mondjuk az előttük húzó együtteseknél, akik valószínűleg többen rá sem fognak nézni közül a szabadügynökökre.

Két eset van.

Az egyik az, ha elér hozzájuk Luka Doncic, és le is draftolják a szlovén szupertehetséget - aki így egy európai legendától vehetné át a stafétabotot első NBA-s évében. Doncic egyetlen igazi gyengéjének az tűnik, hogy kevésbé robbanékony, mint amerikai kortársai, ezt azonban a csapatból hozza már Smith, akit pedig tavaly úgy ismerhettünk meg, mint az új Derrick Rose/Russell Westbrook. Smith elsődleges védelemmegbontásai mellett Doncic (meg Wesley Matthews és Harrison Barnes) ficánkolhatna második szándékból, Rick Carlise pedig folytathatná a hagyományait, miszerint alacsony, már-már törpe szerkezeteket játszat - amikkel egyébként lehetetlen szinten sikeres volt, borzasztóan jól működött tavaly is a Yogi Ferrell-lel, JJ Bareával felálló ötös.

Ha Doncicot sikerül kiválasztani az ötödik helyen, akkor nagyon adja magát egy szabadügynökcélpont utána: Clint Capela. A svájci korlátozott szabadügynök, van rá bőven esély, hogy nem engedi el a Houston Rockets, de a Dallasnak lesz sapka alatti helye arra, hogy kitömje - az ő maximuma 25 millió dollárról indul, és ha a Mavs lemond az összes szabadügynöke jogairól, 32 millió dollárral lesz a sapka alatt. A Dallas tavaly úgy volt a liga 17. legjobb védő csapata, hogy sokszor Nowitzki játszott centert, és a magasemberrotáció belőle, Maxi Kleberből és Dwight Powellből állt - Nerlens Noel gyakorlatilag semmi, Salah Mejri pedig alig valamivel több lehetőséget kapott. Carlisle furcsán, de jól szervezte meg a védekezést - Capelával ez szintet léphetne még akkor is, ha továbbra is smallballt játszana a Mavs, és egy igazi center leigazolásával a normál felállás is újra működhetne. Azt is hozzá kell tenni, hogy a német legenda négyes poszton már borzasztóan nagy lyuk védekezésben, ötösben pedig még valahogy szódával elmegy, úgyhogy elképzelhető, hogy Carlisle már akkor sem erőltetné ezt, ha lenne igazi centere a csapatnak (akit használ is).

Egy Smith-Matthews-Doncic-Barnes-Capela ötös egy Barea-(Ferrell?-)-Nowitzki-Powell paddal egészen használható lenne (Powell kifejezetten jó volt védekezésben tavaly) - attól persze messze van, hogy biztos PO-résztvevőnek lehessen kikiáltani, nagyon sok múlna a két fiatalon, de ebben a keretben egyrészt fantázia is lenne, másrészt jövő is, ha már a Nowitzki utána érát akarja felépíteni a Mavs, harmadrészt búcsúzhatna viszonylag szépen is Dirk.

Az megint más kérdés, hogy mi van akkor, ha Capelát nem sikerült aláiratni. Rengeteget cikkeztek korábban arról, hogy DeMarcus Cousinsra megy rá a Mavs, de ebbe a kezdőbe egy ödöik támadójátékos teljesen fölösleges lenne, miközben Cousinsnak soha nem volt erőssége a védekezés. Még akár erre is lehetne legyinteni, hiszen ha Nowitzkivel sikerült összetenni egy vállalható hátsó alakzatot, akkor Cousinsszal is sikerülhet, de szakadt Achilles után olyan ritka a sikeres visszatérések előfordulása, mint a fehér holló - ez persze azt is jelentheti, hogy kisebb rizikóval, egy rövidebb, kisebb szerződéssel is meg lehet szerezni Cousinst, kérdés, érdemes-e.

Ott van DeAndre Jordan a piacon, aki pár éve nagyon átvágta a Mavst a palánkon, azok után már a két fél tárgyalása is furcsa lenne, és még Jusuf Nurkicot lehet megpróbálni, aki a Portland TrailBlazersnél egy egészen megbízható center lett - ez egy más rendszer, de annyira szervezett, hogy ha Nowitzkivel tudott 17. lenni a Mavs, akkor a bosnyákkal is van esély a fejlődésre akár hátul is. Nurkic ráadásul emellett tudna a palánk alól is veszélyes lenni, ami egyértelműen nem az első számú játéka lenne a Mavsnek Smith, Doncic és Barnes mellett (ezért sem feltétlenül kellene ide Cousins), de lehetne használni.

Ez a forgatókönyv egyébként lehetséges akkor is, ha Michael Porter Jr. lesz a kiválasztott, mert ő hiába akkora, mint a magasemberek, a játéka alapján inkább a periméteren érzi jól magát, onnan kreálja a helyzeteit, irányítja a játékot. Más kérdés, hogy nála a gerincműtét miatt fokozott óvatosságra van szükség, és lehet, hogy ez több csapatot, köztük a Mavst is elijeszti a kiválasztásától.


A másik eset az, ha nem csúszik le Doncic az ötödik helyig, vagy ha nem őt (vagy Portert) választja a csapat, ebben az esetben viszont szinte biztos, hogy magasemberre esik a választás - egy Monta Ellis már volt ebben a gárdában, Trae Youngban jó eséllyel Smith miatt nem gondolkodnak, Colin Sexton, illetve a két Bridges pedig korai lenne még ebben a pozícióban.

A felmerülő lehetőségek közül Mo Bamba lenne talán a legegyszerűbb eset, mint Capela fiatalabb kiadása, de a lényeg gyakorlatilag ugyanaz maradna Jaren Jackson Jr., Wendell Carter Jr. vagy akár Marvin Bagley III esetében is: mindenki centerben játszana Carlisle rendszerében, ezért oda fölösleges lenne bárkit is igazolni, egy fiatal elé taktikai hiba rögtön beigazolni valakit (aki szintén nem túl öreg). Így terelődhet a külső posztok felé az a 32 milliónyi sapka alatti hely, és ebben az esetben a legjobb opcióik talán JJ Redick és Avery Bradley lehetnének, akik Smith és Barnes (de leginkább előbbi) játékából tudnának élni, és olykor még maguknak is megcsinálják a helyzetet. Olyan embert kár igazolniuk, aki kiveszi Smith kezéből a labdát, ezért smallball ide vagy oda, echte irányítóra nem nagyon van szükségük, leginkább two-way vagy legalább dobni tudó 2-3-asokra annál több, illetve ebben az esetben Yogi Ferrell megtartására is jócskán megnőhet az esély, vele szépen működött a rendszer idén is.

Az persze kérdés, hogy így mi lenne azzal a tervvel, hogy PO-ba akar kerülni a gárda, mert egy Smith-Redick/Bradley-Matthews-Barnes-Nowitzki sor a kispaddal még akkor se kecsegtetne túl sok jóval a némettel ötös poszton, ha mögötte lenne egy komoly tehetség, akárkit húznak ki az ötödik helyen - nagyon ideális esetben Jacksont, akit esetleg Nowitzki dobóedzője az alapoktól kezdve megtaníthatna dobni is...


Van arról is szó, hogy hátra akar cserélni a Dallas, mert annyira nagyon be szeretnének kerülni a PO-ba, de ezt azért fenntartásokkal kell kezelni. Ez a csapat egy átmeneti időszakot él meg, Nowitzki után megpróbálták Harrison Barnest, inkább nem jött be ez a kísérlet, mint igen, tavaly pedig tudtak draftolni végre egy igazi franchise-playernek tűnő embert. Most itt az esély, hogy kiválasszanak még egy ilyen fiatalt, és egy évnyi rájátszásért nem éri meg feladni ezt a lehetőséget. A lehető legjobb játékost kell kihúzniuk a drafton, aztán a szabadügynökpiacon való mozgolódást teljes mértékben az határozza majd meg, hogy kire esett a válaszásuk. Instant bajnokesélyes biztosan nem lesz a Dallasból, de szerencsés esetben PO-csapat akár még lehet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus