Visszajátszás – Damian Lillard párharclezáró triplája és integetése

Egy éve Dame Time volt Portlandben, a kiváló hátvéd 50 ponttal és egy bődületes meccsnyerővel ejtette ki a Thundert – két éve a Houston ötvenpontos negyedet rakott össze Minnesotában - 2017-ben viszont Nene Hilario mentette meg James Hardent az égéstől.

2019: What time is it? Dame Time!

3-1-re állt tavaly ilyenkor a Portland-Oklahoma párharc, és a Blazersnek otthon nyílt lehetősége lezárni a párharcot – ám ez nagyon nem ment könnyen. Russell Westbrook 29 pontot, Paul George 36-ot vállalt, a kiegészítők is jól játszottak, a Portlandben pedig Lillard mellé nem igazán tudott senki felnőni – hét perccel a meccs vége előtt 15 ponttal (!) vezetett az OKC. Itt aztán megrázta magát a Blazers, a Thunder pedig elkezdett hibázgatni, így 115-115-nél az oregoniak támadhattak a győzelemért. Ekkor jött el Lillard nagy pillanata: átpattogtatta a labdát a félpályán, a gyűrűtől jó 10 méterre megállt, majd egyszercsak felemelte a dobást George arcából, a labda pedig behullt a gyűrűbe. A stadion felrobbant, Lillard pedig emlékezetes módon „kedvesen” búcsút intett Westbrooknak… Pár hónappal később kiderült, hogy a 2017-es MVP, illetve Paul George is utolsó meccsét játszotta Oklahomában.

A második körbe jutó Portland következő ellenfele a Nuggets-Spurs párharcból került ki, de Jokicsék és DeRozanék ekkor még igencsak a sűrűjében voltak. 2-2 után az ötödik meccset Denverben rendezték, ahol ugyan kiemelkedő egyéni teljesítményt nem láttunk, csapatmunkát viszont igen – főleg a Nuggetstól, akik 50 százalékkal dobták a triplát, szétszedték a Spurs támadásait. Majdnem 20 ponttal győztek, közel kerültek ahhoz, hogy 2009 után újra playoff-párharcot nyerjenek. 

Két másik, 3-1-ről induló keleti párharc is véget ért egy évvel ezelőtt. A Philadelphia hazai pályán az első percekben földbe döngölte a jobb sorsra érdemes Brooklynt, Joel Embiid parádézott, csapata 14-0-val nyitott, volt 20-2 és 30-6 is az eredményjelzőn, ebből az ütésből pedig nem kelt fel a Nets. Legalábbis a játékban, mert a végén még playoff-hangulatú tömegjelentek zajlottak a pályán, négy játékost kellett beküldeni az öltözőbe – D’Angelo Russell egy 3/16-os mezőnymutatóval köszönt el Brooklyntól, de összességében az egész csapat borzalmasan játszott. 

A Toronto is 3-1-gyel mehetett vissza Kanadába, miután mindkét orlandói meccset behúzták, és a Raptors nem is hibázott, villámgyorsan vakációra küldte a Magic-et. A vendégek itt is borzalmasan dobtak, ráadásul Nik Vucsevics az első negyedben összeszedett három faultot, innetől kezdve mindenki a meccs végét várhatta. Leonard és Siakam kéz a kézben remekelt, így ők is mehettek a második körbe – ahol éppen a fent említett 76res várt rájuk. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek – a játéknap érdekességei

 

2018: Ötven pontot vert a Houston 12 perc alatt, ez sem Westbrook napja volt

Két évvel ezelőtt a Thunder pályaelőnyből vághatott neki Jazz elleni párharcnak, de az első meccs megnyerés után zsinórban háromszor kapott ki – a harmadik ráadásul tükörsima vereség lett. Paul George ugyan hozta magát, de Westbrook átlagos dobásai mellett csak 3 gólpasszt osztott ki, Carmelo Anthony pedig egyenesen botrányosan dobott – ráadásul nem keveset vállalt. Az újonc Donovan Mitchell a túloldalon simán kompenzálta George jó napját, csapatszinten pedig parádés védekezéssel és sok jó dobóteljesítménnyel közel 20 ponttal győztek, és egy lépésre kerültek a továbbjutástól. 

A Minnesota 1-2-es állásnál óriásit küzdött, hogy kiegyenlítse a párharcot James Hardenék ellen, az első félidőben kiválóan limitálták is a későbbi MVP-t, de így is 50-49-re a Houston vezetett a nagyszünetben. A harmadik játékrészben aztán megrázta magát a Harden-Paul agytröszt, a meglévő 50 ponthoz újabb 50-et ragasztottak, amire természetesen érdemben már nem tudott válaszolni a Towns és Rose húzta Wolves. Az 50 pont egyébként kis híján NBA-rekord lett, a Lakers 1962-ben jutott 51-ig. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek – a játéknap érdekességei

 

2017: a brazil veterán magasember nagy napja

James Hardenéknek három évvel ezelőtt is jelenésük volt, szintén 2-1-re vezettek, és szintén idegenben kellett játszaniuk – de ezúttal Oklahomában. Hardennek nagyon nem ment egykori csapata ellen, Andre Roberson leradírozta a pályáról, a veterán Nene Hilarióra viszont nem készül(het)tek: az erőcsatár 28 pontot termelt, az utolsó percekben megcsinált egy döntő fontosságú 2+1-et, a Houston pedig behúzta a párharc kulcsmeccsét. Russell Westbrooknak ezúttal sem termett babér, hiába csinált zsinórban harmadik meccsén tripla-duplát, 35 pontját 10/28-as mezőnymutató mellett szállította, ennyi hiba pedig nem fért bele – de nem csak rajta ment el a meccs, hanem a fentebb említett Robersonon, aki a végjátékban szűk egy perc alatt 2/8 büntetőt dobott be…

LeBron Jamesnek és a címvédő Cavaliersnek nem voltak ilyen problémái, eleve 3-0-ról indult a Pacers elleni párharc negyedik meccse, és ha nehezen is, de azért kisöpörték Paul George-ékat. A párharc három érdekességet is tartogatott: 1. ez volt LeBron James zsinórban 21. (!) elsőkörös győzelme, sorozatban ötödik szezonban söpört a nyitókörben aktuális csapatával, 2. a négy meccsen összesen 16 (!) pont volt a különbség a két gárda között, vagyis a Pacersnek nagyon kevés hiányzott, hogy megviccelje Jameséket, 3. ez volt Paul George utolsó mérkőzése az Indiana színeiben. 

Folytatódott a Celtics-Bulls párharc is, ahol a gyászoló Isaiah Thomas 33 ponttal jelentkezett a széria negyedik meccsén, ráadásul a harmadik negyedben kritikus pillanatban ő bizonyult a mérleg nyelvének. A Bulls hiába nyerte meg az első két meccset Bostonban, Rajon Rondo kidőlése után visszakapta a kölcsönt a Celticstől, a csapatok pedig 2-2-vel mehettek vissza Bostonba. 

Nyugaton is körvonalazódott egy hosszú menetelés, ráadásul újabb drámai csatát hozott a Clippers-Jazz párharc. A Clippersben a sérült Blake Griffin nem játszhatott, de így is sokáig győztesnek tűntek a vendégek, és könnyen 3-1-re alakíthatták volna a párharc állását, otthon pedig lehetőségük nyílt volna a párharc lezárására. A Jazz azonban mindent túlélt, a visszatérő Rudy Gobert megnyerte a palánk alatti csatákat, Joe Johnson pedig ismét nagyot villant, miután Gordon Hayward mindössze kilenc percet játszhatott egy súlyos ételmérgezés miatt - a széria állása ezzel 2-2-re módosult. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek – a játéknap érdekességei

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus