Visszajátszás 1. – 31 pontos előnyből bukott el a Warriors

Ma érne véget az alapszakasz, és kezdődne a felkészülés a playoffra, ezért visszatekintő sorozatot indítunk, mottó: ez történt az elmúlt három rájátszásban a mai napon. 

2019: A Warriors-é minden idők legnagyobb leolvadása a rájátszásban

Tavaly ilyenkor már javában zajlott a playoff első köre, túl voltunk a nyitómeccseken, két párharcban pedig jöttek a második mérkőzések. A címvédő Golden State Warriors első kiemeltként simán hozta az első meccset, Steph Curry 38 pontot és 15 lepattanót (!) jegyzett, és a második összecsapás is parádésan alakult – az első félidőben 31 pont is volt közte, a nagyszünetben 23-mal vezettek, a Clippers agyon volt verve. A második félidőben azonban valamit találtak Doc Riversék, Lou Williams, Montrezl Harrell és Danilo Gallinari remekelt, az újonc Landry Shamet pedig kulcsfontosságú hármast vert be. A -31 minden idők legnagyobb hátránya, amit meg tudtak fordítani a playoffban… A meccs arról is emlékezetes, hog ekkor szenvedett súlyos izomsérülést DeMarcus Cousins, aki csak a nagydöntőre épült fel.

A nap másik párharcában az első meccsen meglepetésre elhasaló Philly másodjára 145 ponttal tömte ki a Brooklynt, az Embiid-Harris-Redick-Simmons négyes nagyszerű játékával. 

A játéknap összefoglalója 

Playoff-percek – a játéknap érdekességei

 

2018: a Pacers azonnal elvette LeBron Jamesék pályaelőnyét

Hányattatott alapszakasz után (mindössze a negyedik helyen végeztek Keleten) kezdődött meg a playoff a Cavs számára, ekkor még maximum sejteni lehetett, hogy James (legalábbis egy darabig) utolsó clevelandi rájátszása következik. Nem spoilerezünk, ha elmondjuk, hogy a végén a Cavs odaért a nagydöntőbe, de a rájátszás első összecsapása után erre sokan nem vettek volna mérget. James hiába rakott össze tripla-duplát, már az első negyedben volt közte húsz, innentől kezdve pedig a Victor Oladipo vezette Indiana kézben tartotta a dolgokat – érdekesség, hogy mindössze két évvel ezelőtt a Bogdanovic-Thad Young-Turner trió alkotta a frontcourtöt, közülük ma már csak a center a Pacers tagja. 

A nap másik meccsén az Oklahoma City Thunder esélyeshez méltóan, Paul George zseniális dobásaival (36 pont, nyolc tripla) nyitotta a Utah Jazz elleni szériát, de annyit elöljáróban elárulhatunk, hogy ez volt a Thunder legkönnyebb meccse egy igen-igen emlékezetes szériában. 

A nap harmadik meccsén az első kiemelt Houston Rocketsban az ekkor még csak MVP-várományos James Harden minden tudására szükség volt (44 pont), hogy a nyolcadik helyre az utolsó pillanatban, egy hosszabbításos, Denver elleni meccs megnyerésével befutó Minnesota meg ne viccelje őket. A pár hónappal később alapszakasz-meccsen kerek 50-et vágó Derrick Rose már itt is megmutatott valamit, 16 pontot szórt be a padról. 

A játéknap összefoglalója 

Playoff-percek – a játéknap érdekességei


2017: Joe Johnson utolsó nagy villanása az NBA-ben

2012 után jutott ismét rájátszásba a Utah Jazz, de borzasztóan indult a Clippers elleni széria: Rudy Gobert az első percben térdsérülést szedett össze. Ez sem roppantotta össze azonban a Jazzt, amelyben akkor még híre-hamva sem volt Donovan Mitchellnek, de még Ricky Rubiónak sem: a francia mellett Hayward, Ingles, George Hill és Boris Diaw (!) alkotta még ekkor a kezdőötöst, a padról pedig Favors, Rodney Hood és Joe Johnson szállt be érdemi percekre. Iso Joe pedig ha már arra járt, bevert 21 pontot, közte a meccsnyerőt, amivel rögtön elcsípték a pályaelőnyt – nem titok: ez lett végül az a széria, ami „nyugdíjazta” a Griffin-Paul-Jordan-Redick féle Clipperst, no meg Paul Pierce-t. 

Ha már nyugdíjazás: a klasszikus, Gasol-Randolph-Conley féle Memphisnek is 2017-ben volt a hattyúdala. A San Antonio Spursszel kerültek össze, és a nyitómeccsen hiába dobott Marc Gasol 25 pontot az első félidőben, a végén 111-82-re nyert a San Antonio. Amelyet ekkor még Kawhi Leonard húzott LaMarcus Aldridge és Tony Parker társaságában, de Manu Ginobili is pályán volt még, ahogyan két korábbi All-Star, Pau Gasol és David Lee is –írd és mondd, összesen hat (!) korábbi vagy aktuális gálázóval állt fel az a Spurs, amely a végén messzire is jutott a playoffban. 

Giannis Antetokounmpo 2015-ben már belekóstolt a rájátszás levegőjébe, de friss All-starként a 2017-es posztszezonban lehetett ott először első opcióként. Be is vágott 28 pontot a Torontónak, de ami érdekesebb, az a komolyabb szerepet kapó kiegészítő személyzet névsora. A kezdőben Middleton, Thon Maker (!), Malcolm Brogdon és Tony Snell, a padról 14-15-ös dupla-duplát hozó Greg Monroe (jelenleg Bayern München), a 11 pontot dobó Matthew Dellavedova, Teletovic, Jason Terry, Michael Beasley… Érthető, ha a nagy terveket dédelgető Torontónál kissé csalódottak voltak, hogy a Bucks ellen sem sikerült megszakítani a hagyományt – ekkor is kikaptak egy playoff-párharc hazai nyitómeccsén…

2017-ben is Cavaliers-Pacers első körös párharc volt Keleten, ekkor még az egyik oldalon a James-Irving-Love klasszikus trióval, a másikon pedig Paul George-dzsal, a kezdőben a Teague-Monta Ellis-Young-Turner sorral, a cseresorban Lance Stephensonnal, Aaron Brooksszal, CJ Milesszal – utóbbi kezében maradt egyébként a meglepetés, kihagyta a potenciális győztes dobást. 

A játéknap összefoglalója 

Playoff-percek – a játéknap érdekességei 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus