Visszajátszás: 2 és 3 éve nyert, tavaly viszont bajban volt a GSW

Ezen a napon már éleződött a Rockets-Warriors párharc egy és bizonyos szempontból két évvel ezelőtt is - három éve ekkor derült ki, hogy valóban mikor és mit tehet hozzá Kevin Durant.

2019: Átveszi az irányítást a Rockets, meginog a GSW, harangoznak a Bostonnak

Egy évvel ezelőtt hittük el igazán, hogy a Milwaukee és Giannis Antetokounmpo igazán működik a playoffban is, hiszen a korábbi években itt rendre megakadó gárda ezúttal sorozatban harmadszor is megverte a Bostont. A vereséggel kezdett szériában idegenben mindkét meccsét hozta Mike Budenholzer csapata, így a kiesés szélére lökte a Celticset és következőleg, hazai pályán le is zárhatja ezt a kört - Giannis pedig szenzációs teljesítménnyel (39 pont, 15/22 mezőnyből, 2/5 tripla, 16 lepattanó, 4 gólpassz) bizonyította, hogy ő is szintet lépett idénre. Brad Stevens itt eszköztelennek tűnt, a sokra tartott Boston becsődölt, nem olyan egységes ez a csapat, mint a korábbi években - taktikailag sincs mihez nyúlni, fejben is előrébb tart a Milwaukee, a papírforma itt azt diktálta, hogy nem lesz több meccs ebben a szezonban a Gardenben.

Nyugaton viszont sokkal inkább kiéleződött a már-már slágerré váló Warriors-Rockets csata. A GSW 2-0-s kezdése után legutóbb hosszabbításban szépített a Houston, ez pedig a jelek szerint adott neki egy plusz lökést - a negyedik meccsen még fizikálisabban játszott Mike D'Antoni alakulata és szépen lebontotta a Warriorst. Gyakorlatilag végig vezettek és bár a végén Kevin Durantnek, valamint Steph Currynek és volt esélye egyenlíteni, de mindketten hibáztak, így a Rockets kiegyenlített, lendületbe jött és szinte átvette a széria irányítását. Ugyanis egyértelmű, hogy mi volt a legnagyobb változás az Oracle-ben vívott két meccshez képest Houstonban, ezen a két találkozón ugyanis összességében 98-72-re (!) nyerte a lepattanózást a Rockets, összesen 15-tel szedett le több támadót a texasi alakulat, mint ellenfele.

Ez volt az a pont, ahol realizálnunk kellett, hogy a GSW elfogyott - egytől ötig megvannak, de kispad nincs, rotáció nincs, nem véletlenül, hogy a párharc első másodpercei óta a Curry-Thompson-Iguodala-Durant-Green sort használja 40 percekig Steve Kerr. Ráadásul úgy tűnt, hogy itt Iguodala már elfáradt, ami további problémákat okozhat később - viszont Steph Curry már felnőtt Durant mellé (dobott egy 30-ast), de Thompson még mindig csak szenved Iman Shumperték szorításában. Ez egy nagyon érdekes párharcnak tűnt, alig vártuk a folytatást...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Egymásra hangolódik a két gigász

Két éve is a Golden State és a Houston volt a játéknap középpontjában, de itt még csak készültek egymás ellen - mindkét csapat ezen a napon került 3-1-es előnybe egy idegenbeli győzelemmel. A Rockets 30% alatti triplázással is érvényesítette akaratát a Jazz otthonában, James Harden gyengébb napja is belefért, ez a csapat ugyanis brutálisan tudott védekezni, amit most is megmutatott - ráadásul Chris Paul a legjobbkor állt a társak élére, higgadt középtávolizással és a tempó kontrollálásával menedzselte a mérkőzést. Ez elég is volt, 87 ponton tartották ellenfelüket, a Ricky Rubio nélküli Utah ötlettelennek bizonyult, a fizikális védekezés felőrölte őket, így a kiesés szélére sodródtak - a négy meccs során csak egyszer dobták túl a 96 pontot, ez is mutatta a Houston erejét.

A másik párharcban a GSW még simábban nyert, az eladott előző meccs után most ismét felpörgött a bajnok és nem adott esélyt a New Orleansnak - Steve Kerr most már a legjobb ötösét kezdette és az első negyedben 17 pontot tettek közé. Nem is volt visszaút, 26-tal nyertek, Kevin Durant egymaga 38-at szórt, a kulcs pedig az a védekezés volt, ami a látottak alapján kelleni is fog a Houston ellen - most leradírozták a Pels playmakereit, Anthony Davis ugyan nem volt rossz, de segíteni ő sem tudott csapatán.

Itt realizáltuk, hogy Clint Capela mennyire fontos a Rockets védekezésének és hogy az ő pick-and-roll elleni játéka alapjaiban határozza meg, hogy mennyire jók - oké, nem pont itt, de ebben a PO-párharcban ez még inkább kidomborodott, ez is plusz faktort jelentett a GSW elleni széria előtt. Igen, nem egészen két évvel később pedig elcserélték...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Durant továbbjuttatja (?) a Warriorst

Három éve egyetlen meccset rendeztek ezen a napon, akkor is a GSW lépett pályára. Steve Kerr bajnoki címre törő együttese nem játszott jól Salt Lake Cityben, ahova 2-0-s előnnyel érkezett, a feljavuló Jazz-védekezés levette Curryt (6/20 mezőnyből) és főleg Thompsont (1/9 mezőnyből), de ebben az évben ez már nem volt elég, megérkezett ugyanis Kevin Durant. A dobógép tette is a dolgát, kihasználta, hogy az ellenfél a két hátvédre koncentrál, ő maga pedig bevert 38 pontot extra hatékonysággal, 13 lepattanóval, amikor kellett, akkor mindig hozott egy nehéz dobást, vele nem lehetett mit kezdeni - pontosan az történt, amit az ideigazolásakor vártunk, vagyis hogy az ellenfél kiemelkedő védekezése esetén jön ő és letérdeltet mindenkit. A Utah végül 91 pontot szórt, Gordon Hayward 29-ig jutott, Shelvin Mack is jól játszott, de bár közelebb jártak ellenfelükhöz, mint eddig, a győzelem nem jött össze - 3-0-ra állt a párharc, a realitás innentől maximum a 4-1 volt.

Tegyük hozzá, hogy bár valóban nem működött a GSW játéka és valóban Durant mentette meg őket, de a végén Curry is kellett a győzelemhez, az utolsó negyedben 11 pontot szerzett, a két MVP együttes ereje volt sok a Jazznek.

Amúgy a Warriors itt 8-0-val állt a playoffban és eddig 15,1 ponttal verték átlagban ellenfeleiket, ami történelmi különbség, még soha senkinek nem volt ilyen adata.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus