Visszajátszás: Egy éve történt a Durant-sérülés

Chris Paul hatalmas meccsel írt történelmet, a Milwaukee kiütötte a Bostont, a Warriorsnak pedig sorozatban három éve hozott győzelmet ez a nap - igaz, tavaly finoman szólva is keserédes volt ez a siker.

2019: A Durant-sérülés

Egy évvel ezelőtt, ezen a napon történt a ha nem is sors-, de szezonfordító sérülés: Kevin Durant Achillese mondta fel a szolgálatot a Houston Rockets elleni párharc ötödik mérkőzésén. A gárda azonban idei talán legnagyobb győzelmét aratta ennek ellenére, ugyanis bár az első félidőben dominált, de a harmadik negyedben leadta a teljes előnyét, majd jött Durant kiesése, abszolút a padlóra kerültek Curryék - elvileg, mert a gyakorlat mást mutatott. Iszonyúan nehéz mentális helyzeben mutatták meg, hogy miért is voltak bajnokok már KD előtt, összeszorították a fogukat védekezésben, támadásban pedig Steph Curry, Klay Thompson, vagy Draymond Green is nagyon fontos dobásokat süllyesztett el - közel egállal haladtak tovább a felek, ám az utolsó bő két percben eldöntötték a meccset a hazaiak. Itt kétpontos különbségnél előbb Green, majd Thompson emelt be egy clutch hármast, a Durant helyét elfoglaló Kevon Looney elöl-hátul sorsdöntő játékokat mutatott be, az utolsó percben pedig már kimozogták ezt az előnyt és borzasztóan fontos győzelmet arattak.

A Houston nagyon bánhatta ezt a meccset, egy teljes negyede volt egálról ahhoz, hogy a Durant nélküli Warriorst térdre kényszerítse, ilyen esélye még sosem volt a gárdának a GSW ellen - mégsem tudott vele élni, gyengén dobott, a végjátékban pedig egyszerűen megtorpant, megremegett az egész csapat. Verhették a fejüket a falba, de volt még esélyük, ha nincs Durant, akkor 2-3-ról is nekik állhat a zászló, következőleg otthon kellett megmutatniuk, hogy képesek erre - igaz, itt azt még nem tudtuk, hogy KD-vel mi van, csak az látszott a videókon, hogy ez bizony Achilles-szakadásnak tűnik...

Volt még egy meccs a játéknap során, de az a Durant-dráma miatt abszolút árnyékba került, pedig továbbjutásról döntött: a Milwaukee sorozatban negyedszer is leverte a Bostont és 4-1-es összesítéssel, simán jutott tovább a keleti döntőbe. A Celtics óriási csalódást okozott ebben a párharcban, az első meccs után esélyük sem volt, nem voltak egységesek, nem voltak fegyelmezettek és taktikailag sem tudtak semmit tenni a Bucks ellen - Giannis Antetokounmpo és az első kiemelt ezzel szintet lépett és túlszárnyalták a korábbi szezonjaikat. Külön öröm volt számukra, hogy a sima győzelemmel együtt nemcsak pihenhettek pár extra percet a sztárok, de visszatérhetett és megkezdhette a rájátszást egyik meghatározó emberük, Malcolm Brogdon, innentől pedig hátradőlve figyelhették, hogy a Raptorst, vagy a Sixerst kell majd legyőzniük.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Chris Paul óriási meccsel ír történelmet

Két éve ezen a napon egyszerre és nagyrészt egyformán zárta le a maga párharcát a Warriors és a Rockets is, ezzel már egymás ellen készülhettek - a Houston nagyon készült erre a szériára egész évben, megvolt az esélye a bravúrra. A texasiak a Jazz ellen meccseltek ezen az estén és sokáig nem tudták lezárni a küzdemet, James Harden a legrosszabbkor játszott gyengén, de szerencséjére az utóbbi évekhez képest most itt volt már Chris Paul, aki elvégezte a feladatát: 41 pontot dobott 7 lepattanóval, 10 gólpasszal, 0 eladott labdával és 8/10 triplával, messze kilógott a mezőnyből. CP3 számára persze nagyon sokat is jelentett ez a meccs, hiszen karrierje során először juthatott túl a második körön, ezt muszáj volt megtennie - amikor azt látta, hogy Harden megremegett, ő egyszerűen nem hagyhatta, hogy betlizzen a jóval esélyesebb csapata. A Utah oldalán Ricky Rubio után most már Dante Exum sem játszhatott, így le a kalappal előttük, hogy végig szoros meccsre kényszerítették ellenfelüket és csak egy ilyen Paul-extrával kaptak ki - 4-1-gyel ért véget a párharc, ez a szint most még sok volt nekik.

A másik oldalon a Warriors is 4-1-gyel jutott tovább a New Orleans ellen, itt ért véget a látványosan, szerethetően kosárlabdázó Rondo-Holiday-Mirotic-Davis-féle Pels szezonja. Davisre most sem lehetett panasz, játszott 46 percet, dobott 34 pontot, leszedett 19 lepattanót, kiosztott 4 blokkot, Jrue Holiday tripla-duplázott, de Rajon Rondót teljesen leradírozták Curryék, így pedig a csapatjáték azért meg sem közelítette az igazit. A Warriors csak hét triplát dobott be összesen, de most ez is elég volt, a harmadik negyedet megnyomta a címvédő és a remeklő Curry-Durant páros vezetésével hozta a papírformát - igaz, a végéig izgulniuk kellett, mert a New Orleans próbálkozott, de vissza tudták verni a rohamokat.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Sima kiütés, ketten a mezőny felett

Három éve ezen a napon jutott be a nyugati döntőbe a Golden State, méghozzá egészen impozáns, lehengerlő teljesítménnyel. Steve Kerr alakulata már az első negyedben 22 ponttal meglógott a Jazz elleni negyedik meccsen, Steph Curry már ennyi idő alatt egymaga beszórt 14 pontot, végül 30-ig jutott, Draymond Green pedig tripla-duplázott - a GSW 8-0-val, két nagyon sima söpréssel tudta le az első két kört. Itt egészen ijesztőnek tűnt, hogy mennyire kilóg felfelé a gárda, ahogy az is, hogy Keleten ugyanezt csinálja a Cleveland - minden azt jósolta, hogy ez a két csapat a mezőny felett áll és jöhet a sorozatban harmadik egymás elleni nagydöntőjük.

Tényleg csak sok szerencsét tudtunk kívánni a Boston-Washington, illetve a Spurs-Rockets párharc győztesének, hogy fáradtabban (Nyugaton mindenképpen sérültebben), pályahátrányból kihívják a konferencia aktuális királyát - ráadásul kicsit úgy festett, hogy a Cavs és a Warriors is találhat még egy sebességi fokozatot, ha nagyon muszáj. Curryéknél még nem igazán volt olyan meccs, ahol két-három sztár is egyszerre lett volna bombasztikus, a Cavsnél pedig az Irving-Love páros azért kicsit spórolósra vette eddig a figurát...

A  Cavs 114,5 pontot átlagolt eddig a rájátszásban 49%-os mezőnymutatóval és meccsenként 9,6 ponttal verte ellenfeleit, míg a Warriors 115,3 pontot dobott meccsenként 48%-kal, ez pedig átlagosan 16,5 pontos győzelemre volt elég.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus