Visszajátszás: Ez három éve mindig a Warriors játéknapja volt

Tavaly a Portlandet, két éve a Houstont, három éve pedig a Spurst verte meg ezen a napon a GSW - mindhárom évben ekkor kezdődött a nyugati döntő.

2019: Éljen a régi Warriors

Egy éve ezen a napon kezdődött a nyugati döntő, ahova a Houston elleni érzelemdús továbbjutás után, Kevin Durant nélkül érkezett meg a címvédő Golden State, míg az ellenfél a Denvert hét meccsen búcsúztató Portland volt. Ezen a találkozón viszont abszolút a korábbi GSW-t láthattuk, a Durant előtti idők csapatát, amely tökéletesen járatta a labdát, a befejezésekért pedig a Splash Brothers felelt - Steph Curry 36 pontot és 9 triplát bombázott be, de Klay Thompson is eljutott 26 pontig. A Blazers igyekezett, de Jusuf Nurkic nélkül ehhez egyszerűen kevés volt, csak üldözni tudta ellenfelét, de utolérni nem, sőt, a végére ki is fulladt a gárda és 22 pontos verésbe futott bele.

A meccs és az egész PO fő sztorija itt mindenképpen a "régi Warriors" volt, hiszen Steve Kerr Duranttel egészen mást játszatott és amíg egészséges volt, addig az ő extrája húzta a csapatot, ráadásul a Rockets elleni első meccseken nagyjából 6, esetleg 7 emberből állt a rotáció. Most viszont már átbillent a túloldalra a dolog, már az első negyedben érdemi szerepet kapott a kispadról Looney, McKinnie és Livingston, a második negyedet már a Cook-Thompson-Livingston-Jerebko-Bell ötös kezdte meg és végül mindenki bőven lehetőséghez jutott - a kispadról hatan is 11-24 perc között kaptak, összesen mind 13 benevezett játékos pályára került és 12-en (!) pontot is szereztek. Ebben egyébként benne van az a Damian Jones is, aki december elseje óta nem játszott sérülés miatt és teljesen váratlanul jelentkezett az oldalvonal mellett, hogy akkor ő beszállna - kicsit olyan érzése volt az embernek, hogy a "játsszon mindenki, éljen a régi Warriors" életérzés fokozásaként mindjárt megjelenik mondjuk Leandro Barbosa, ledobja a melegítőt és játszik egy pick-and-rollt Andrew Boguttal, sőt, David Lee-vel...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: Hiába készült nagyon a Houston

A gigászok csatájaként harangozhattuk be a Rockets - Warriors nyugati döntőt, ahol a bajnoknak az alapszakaszgyőztes otthonában kellett helytállnia az első meccsen két évvel ezelőtt éppen ezen a napon - mivel a Rockets kimondottan erre a párharcra készült egy éve, az egész keretüket így rakták össze, ezért óriási harcra készülhettünk: Nos, a nyitómeccs ehhez képest lelombozóra sikerült: Kevin Durant 37 pontot dobott és rengeteg nehéz kísérletet süllyesztett el, Steph Curry kevés hibával irányított, Klay Thompson közelítette a 30 pontot, az egész csapat szűk 40%-kal triplázott és összességében 50%-kal dobott mezőnyből - gyakorlatilag végig vezetett a Warriors és magabiztos győzelmet aratott. Ezzel azonnal el is vette a Rockets pályaelőnyét, amelyben ugyan James Harden 41 pontot szórt, de védekezésben nem látszott az a rengeteg készülés, Durant vezérletével úgy rohant át rajtuk a GSW, hogy ahhoz nem volt sok közük - itt elgondolkodhattunk rajta, hogy ha már az első meccsen ez van, már most a Warriorsé a pályaelőny, pedig Harden még jól is játszott, akkor mi lesz később?

Steve Kerr nagyjából itt utasította először igazán arra Kevin Durantet, hogy egy-egyből kell megverned az ellenfelet, KD pedig 27 pontot szórt 10/13-as mezőnymutatóval ezekből, erre egyszerűen nem tudott mit lépni a Houston. Ugyanakkor mélyebben megnézve a dolgokat az tűnt fel, hogy a Rockets elsőre mintha kicsit nagyképűre vette volna a védekezést, 54 pontot engedtek ellenfelüknek töküres helyzetekből - így azért nem lehet sok remény a Warriors ellen, ezen kell változtatni a folytatásban. Kérdés volt, hogy ez sikerül-e, de azért láttuk korábban, hogy nagyot tud védekezni a Houston, erre volt szükség most is - más kérdés, hogy a második meccsen már óriási nyomás alatt kellett játszaniuk.

Itt is felfigyelhettünk arra, hogy természetesen nem csak a Houston készült a párharcra, de Steve Kerr is, aki már most megmutatta, hogy mennyire lebontotta a Rockets játékát - az említett Durant-utasításon kívül előkapta Kevon Looney-t és az eddigiekhez képest már elsőre is egy teljesen más rotációt alkalmazott, ami idomult a Houston szerkezetéhez.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

 

2017: Pachulia elgáncsolja a Spurst

Három évvel ezelőtt ezen a napon történt az emlékezetes Pachulia-Leonard eset, amikor a nyugati döntő első meccsén a Spurs ugyan sokáig teljesen váratlanul földbe döngölte a nagy esélyes GSW-t, ám Leonard rálépett Pachulia lábára és kiment a bokája. Kawhi addig 26 pontot szórt már, csapata 25-tel is vezetett (!), teljességgel érthetetlen volt, hogy mit művelt a Warriors, ám Leonard kiesése után rögtön egy 18-0-t futott a Warriors, a két vezér pedig megőrült: Kevin Durant végül 34 pontig jutott, Steph Curry pedig kereken 40-ig, ráadásul övé volt az utolsó másodpercekben beeső győztes dobás is. Egy agyonnyert meccset vesztett el a San Antonio, így ahelyett, hogy elvette volna a pályaelőnyt az első mérkőzésen és rárúgta volna az ajtót a Warriorsra, egy lélekölő pofont kapott és itt azért sokan érezhettük úgy, hogy ha volt is esélye a gárdának, innentől nincs, Leonard sérülése valószínűleg végzetes számukra.

Utóbbi játékost egyébként itt még azért közel sem jegyeztük olyan magasan, mint manapság, pedig egészen félelmetes dolgokra volt képes már ekkor is, amit ebben a PO-ban is megmutatott. Ami ezt a meccset illeti: vele 

a pályán a Warriors mindössze 38%-kal dobott mezőnyből, amikor viszont nem volt a parketten, akkor 59%-kal és amikor megsérült, akkor ő volt a legjobb pontszerző, illetve a legjobb lepattanózó is mindkét (!) csapatot figyelembe véve. +21-es +/- mutatója is beszédes, mindenesetre vele a San Antonio akarata érvényesült, nélküle pedig teljesen összezuhant a csapat - a sérülése előtt 23 pontot vertek a Golden State-re, utána viszont 25-tel kikaptak másfél negyed alatt... Érdemes még kiemelni Kevin Durant játékát, akit Leonard nagyrészt fogott a mérkőzés során: a sérülés előtt 4/11-es mezőnymutatóval szerzett 14 pontot, utána pedig 7/10-zel kereken húszat, az ő megőrülése is nagyon kellett a hazai alakulatnak.

A számsornak még mindig nincs vége: Leonard nélkül 20-2-re nyerte a Warriors a leindításból szerzett pontok csatáját (vele 12-10 volt) és kiemelendő még a lepattanózás is: Leonarddal 24-19-re nyert a Spurs, a sérülése után viszont kikapott 24-13-ra, ez idő alatt kilenc támadót engedtek a texasiak úgy, hogy csak hét védőpattanót szereztek meg. Amíg játszott a kiscsatár, 7/15-öt dobtak a vendégek a triplavonalon túlról, a kiesése után 0/7-tel folytatták és Aldridge játékára is komoly hatással volt társa sérülése: az eset után 3/11-et dobott mezőnyből és eladott öt labdát.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus