Visszajátszás: James megelőzi KAJ-t és szétszedi a Bostont

Tavaly ezen a napon egyenlített a Bucks ellen a Toronto, két éve LeBron James 44 ponttal hozta vissza a szériába a Clevelandet, három éve viszont éppen ő és csapata égett meg nagyon kínosan.

 

2019: Elkapta a fonalat a Raptors

Tavaly ezen a napon játszották a keleti döntő negyedik meccsét Torontóban. 2-0 után, főleg a második meccs alapján a legtöbben már el is könyvelték a Warriors-Bucks döntőt, a Toronto azonban azóta jelezte, hogy nem úgy van az - mindkét hazai mérkőzésén kiválóan működött a kanadai védekezés és bár legutóbb dupla hosszabbítás kellett a sikerhez, most a támadójáték is úgy nézett ki, hogy van mitől tartania a Milwaukee-nak. A vendégeknél Giannis Antetokounmpo valamelyest összeszedte magát a legutóbbi meccshez képest és jó számokat hozott (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 9/17 mezőnyből), de rajta kívül csak a magára találó (30 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 11/15 mezőnyből, 0 eladott labda) Khris Middletont tudjuk pozitívan kiemelni, mindenki más kifejezetten gyengén játszott.

A Raptors összességében remekelt, talán most játszott a legjobban támadásban ebben a PO-ban, pedig Kawhi Leonardön nagyon látszott a sérülése, csak 19 pontig jutott - a többiek és a rendszer viszont megoldotta a feladatot, úgyhogy 120 dobott ponttal, végig diktálva nyertek. Ezzel 2-2, most már egyértelműen fordult a párharc lélektana, ráadásul az is felmerült, hogy taktikailag is változtatni kéne, viszont Mike Budenholzer egyáltalán nem szeret belenyúlni a párharcokba és az alapjátékba, ezt már az Atlantánál is láthattuk és eddig a Bucksnál is csak annyit módosított, hogy Brown helyett Mirotic került a kezdőbe, de sem a pick-and-roll védekezést, sem mást nem módosított annak ellenére, hogy az ellenfél esetleg jobban nézett ki ellene. Igaz, eddig nagy oka nem is volt variálni, hiszen az első két körben összesen egy meccset vesztettek, most viszont egymás után kettőt is elbuktak, taktikailag pedig mindenképpen reagálni kellene a Raptors által feltett kérdésekre - itt jegyezzük meg, hogy az alapszakaszban csak egyszer, március elején vesztettek egymás után két találkozót. 

Az mondjuk szintén inkább aggasztó számukra, hogy Giannis Antetokounmpo az 5/8 jó dobást hozó első negyed után 4/9-et dobott összesen a további három játékrészben, az előző meccshez hasonlóan ezúttal is meg tudták őt állítani még akkor is, ha a meccs végi számai most rendben voltak. aAz ESPN riportere, Malika Andrews egyébként az alapszakaszban rákérdezett, hogy mi történik akkor, ha nem működnek a triplák és nem működik Antetokounmpo sem, erre a Bucks mestere annyit mondott, hogy arra fogadnak, hogy ez egy hétmeccses szériában négyszer nem fog megtörténni.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: LeBron 44-et dob, egyenlít a Cavs

Két éve úgy érkezett meg a keleti döntő negyedik meccséhet a Boston és a Cleveland, hogy az esélyesebbnek a Celtics számított - a gárda 2-0-ra vezetett már és bár legutóbb feltámadt, egyúttal szépített a Cavs, de így is a Boston volt a jobb csapat. LeBron James azonban másképp gondolta, 4 pontig (17/28 mezőnyből, 9/13 büntető) jutott, ugyan a társait ezúttal kevésbé (3 gólpassz, 7 eladott labda) találta meg, így sem lehetett vele mit kezdeni - egyébként megelőzte a legendás Kareem Abdul-Jabbart és immár övé a rájátszások történetének legtöbb bedobott kosara. James ráadásul már hatodszor jutott el negyven pontig az idei playoffban, ilyenre utoljára Allen Iverson volt képes 2001-ben, ennél többször pedig csak Michael Jordan (7, 1989) és Jerry West (8, 1965) érte el ezt a határt egy rájátszás során. Ráadásul ha bejutnak a döntőbe, akkor alighanem egy újabb Jordan-rekordot is átlép: még három olyan meccs kell neki a playoffban, amelyen eléri a 30 pontot, hogy beállítsa MJ vonatkozó csúcsát. És még egy adalék, hogy milyen története van már a Boston ellen: átlépte az ezer playoff-pontot a Celtics elleni playoff-meccseken...

A nagy kérdés az volt, hogy vajon tartható-e ez a forma a Cavs részéről és hogy a bajban lévő Boston tud-e javítani otthon. Az első meccsen még nagyon működött a Celtics gépezete és Al Horford vezetésével könnyedén szerezték a kosarakat, most viszont már sorozatban harmadszor volt meglehetősen limitált a bostoni támadójáték - mezőnyből és távolról sem nagyon találják a gyűrűt, a mélypontot pedig természetesen a harmadik meccs jelentette, hajnalban valamelyest javultak ahhoz képest. Ezzel együtt az egyértelmű, hogy problémáik vannak, bár tegyük hozzá, hogy nem a helyzeteket kialakításával, inkább azok értékesítésével, hiszen ezen a negyedik meccsen is sok üres dobást lőttek mellé, a negyedik negyedben sorozatban kilenc triplát hagytak ki, pedig ezek egy része tiszta helyzetből érkezett - amíg így dobnak, addig borzasztó nehéz dolguk lesz.

Az első két meccsen még James "dobatását" és a többiek játékból való kivételét választotta Brad Stevens, ez pedig viszonylag jól is működött, az elsőt simán hozták James gyenge estéjével, a másodikon pedig besegített nekik a Cavs-sztár kisebb sérülése is, így hiába dobott 40 pont felett, nem tudta játékba hozni a társait. A harmadik összecsapáson változott a képlet, a sokkal gyorsabb, agresszívebb Clevelandben James megtalálta a megoldásokat és megdobatta a többieket, Stevens pedig most, a negyedik találkozón megpróbálta ezt újfent visszaszorítani és inkább azt erőltetni, hogy a Király dobáljon. Nos, ez csak félig sikerült, mert bár 44 pont kellett Jamestől a Cavs-sikerhez, de egyrészt ő azt csinált, amit akart, másrészt az első félidőben a többiek is ficánkoltak még - a másodikban sikerült ezt limitálniuk Brownéknak, ennek köszönhető, hogy összesen csak nyolc hármast küldött a gyűrűbe a Cavaliers. 

Viszont James tizenegy mezőnykosarat és 26 pontot dobott a festékből, kiharcolt 13 büntetőt, akkor ment el a gyűrűig, amikor akart, ez volt az ára annak, hogy ott maradtak a dobókon a Celtics-védők - úgy fest, hogy ugyanaz már nem vezet eredményre, ami a párharc elején még működött. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Kínos betli a Cavstől

Három éve ezen a napon veszítette el a veretlenségét abban a playoffban a Cleveland: a parádés formában lévő LeBron Jamesék a két megnyert bostoni meccs után otthon betliztek és kaptak ki a Celticstől. Isaiah Thomas kidőlt, az első félidőben most is jó húsz ponttal ment a Cavs, de olyan szintű elolvadást hoztak össze a hazaiak, hogy nem is érdemeltek mást, csak vereséget. Nem adta fel a vendégcsapat akkor sem, amikor a Cleveland már elkönyvelte a győzelmet és a támadásban pályafutása egyik legjobb meccsét hozó (27 pont, 7/10 tripla, 7 gólpassz) Marcus Smart vezérletével hatalmas bravúrt mutatott be - 21 pontos hátrányból verte meg idegenben az eddig veretlen címvédőt, méghozzá Isaiah Thomas nélkül. Védekezésben nagyot javult az együttes a fordulás után, a Cavs tripláit sokkal jobban védekezték le Crowderék, a padról nagyszerűen szállt be az Olynyk-Jerebko páros és a Stevens-legénység is szétdobta ellenfelét kintről: végül 18 hármasnál állt meg a társaság. A döntő szó is kintről érkezett, ugyan tíz másodperccel a vége előtt Kyrie Irving egy betörésből egyenlített, de az utolsó támadásnál üres hármast vállalhatott Avery Bradley, dobását pedig egy tizedmásodperccel az órán besegítette a clevelandi gyűrű.

Hogy miért történt az Jamesszel, ami, az azóta is rejtély. A playoff eddigi legjobb játékosa sorozatban nyolc mérkőzés után először maradt harminc pont alatt, és az idei rájátszás során először nem jutott el huszonötig sem - olyannyira nem, hogy történelmi mélységbe zuhant ezzel a tizenegy egységgel. Nem csak hogy nem dobott jól, de egyáltalán nem is dobott, háttérbe húzódott, nem igazán vállalkozott, köze sem volt ahhoz az agresszivitáshoz, amit megszokhattunk tőle, és egyáltalán nem volt hatása a meccs alakulására. Főleg utóbbi meglepő, mert tőle teljesen függetlenül zajlottak a dolgok, és az utolsó bő tizenhat percben egyáltalán nem szerzett már pontot, sőt, ez idő alatt összesen négy dobást vállalt el, egy-egy lepattanó és gólpassz, valamint két eladott labda került a neve mellé.

Az esélyek így sem változtak, csak innentől már nem a 4-0, hanem a 4-1 a realitás és az is eldőlt, hogy nem lesz két veretlen csapat a nagydöntőben.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus