Visszajátszás: LeBron dudaszóra veri a Torontót, Kawhi mindenki felett

Tavaly ilyenkor Kawhi Leonardről szólt a PO - két éve LeBron Jamest néztük tátott szájjal - három éve Leonard még a Spurs vezéreként győzte le a Houstont, a Cavs pedig 7-0-val menetelt a döntő felé.

2019: Leonardtől hangos a PO, egyenlít a Denver is

Egy évvel ezelőtt fordított egyet ismét a legendássá váló Sixers-Raptors párharcon a kanadai csapat, két vereség, az elvesztett pályaelőny és a legutóbbi hatalmas pofon után ugyanis a negyedik mérkőzésen idegenben tudta érvényesíteni akaratát Nick Nurse legénysége. Kawhi Leonard sorozatban negyedszer is MVP-teljesítményt nyújtott, az egész világ a lábai előtt hevert (végül a győztesnek, döntőnek bizonyuló dobással együtt 39 pontot szórt 13/20-as mezőnymutatóval és 5/7 triplával, leszedett 14 lepattanót, kiosztott 5 gólpasszt), de most a csapatvédekezés is jól működött, ismét le tudták radírozni Joel Embiidet. A Philly centere legutóbb még hergelte a közönséget és parádés teljesítményt nyújtott, most viszont eltűnt, lehetett hallani, hogy betegséggel bajlódik, mindenesetre nem túlzás azt mondani, hogy rajta ment el a meccs - összesen két mezőnykosarat szerzett, a végén hibázott egy clutch dobást, az ellentámadásból viszont Leonard beverte a meccset eldöntő visszalépős triplát. Itt már érződött, hogy igazi klasszikus ez a párharc és hogy Leonard teljesítményéről még sokáig fogunk beszélni - egy év távlatából kicsit talán halványultak az emlékek, de amit itt művelt, arra nehéz volt szavakat találni.

Nyugaton folytatódott a legutóbb négy hosszabbításos meccset hozó Portland - Denver párharc és némi meglepetésre a vendégek tudtak nyerni, ezzel visszavenni a pályaelőnyt és eltüntetni mindazt, ami addig történt. Nikola Jokicson nem látszott, hogy két napja 65 percet játszott (21 pont, 12 lepattanó, melyből 6 támadó, 11 gólpassz, 8/15 mezőnyből), mellette 34 pontot szórt Jamal Murray, a Nuggets pedig egyáltalán nem mozgott fáradtan, meglepően színvonalas mérkőzést láthattunk - a Portland sem volt rossz, de a clutch végjátékot most nem tudta megoldani. Seth Curry felhívta magára a figyelmet egy 14 pontos második negyeddel, de a hajrában percekig mindkét csapat minden támadásából kosarat szerzett, ezt a sormintát pedig a Blazers törte meg - ennyi hiányzott, végül négy ponttal nyert a Denver.

Mindkét párharcban meccsről meccsre fordult eddig a kocka, rendkívül izgalmas szériákat láthattunk - nagy kérdés volt, hogy Leonard bírja-e még a tempót és hogy Embiid összeszedi-e magát, mert az azért látszott, hogy az ő jó játéka kell a Sixersnek, a szenvedésével nem képes megverni a Torontót. Viszont az most is kiderült, hogy még sérülten/betegen is mennyire fontos ő: 35 percet "szédelgett" a parketten, ez idő alatt +17-ben (!) volt a Philly, vagyis abban a 13 percben, amikor a kispadon próbálták összekaparni, 22 ponttal kapott ki a társaság. Igaz, a negyedik negyedre már érezhetően elfogyott a maradék ereje is: 0/2 mezőnyből, 3/6 büntető, 2 eladott labda, 4 fault volt a mérlege ekkor, de egyszerűen nem lehetett leültetni...

Érdekes azért Leonard számaira vetni egy pillantást: 38 pontot átlagolt az első négy meccsen 9 lepattanóval, 4 gólpasszal, 62%-os mezőnymutatóval, 48,6%-os triplázással, ezek egészen értelmezhetetlen statisztikák. Még soha senki nem átlagolt egyébként ilyen számokat kilenc playoff-meccsen keresztül (30+ pont, 5+ lepattanó, 3+ gólpassz ilyen hatékonysággal), hasonlóra is csak LeBron James, Shaquille O'Neal és Kareem Abdul-Jabbar volt képes egyszer-egyszer, de Leonard még náluk is egy fokkal jobban teljesített eddig.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: LeBron James dudaszós győztes dobása, még rutintalan a Philly

LeBron James dobása jelentette a játéknap legnagyobb sztoriját két évvel ezelőtt, a már eddig is egészen döbbenetes rájátszást produkáló Cavs-sztár ugyanis gyakorlatilag kivégezte a Torontót. A Cleveland 2-0-s előnnyel térhetett haza Kanadából és a harmadik meccs nagy részében is vezetett, de a Raptors nem hagyta magát és a legvégén kiegyenlítet - nyolc másodperc maradt az órán arra, hogy a Cavs mégis nyerni tudjon. Ez elégnek bizonyult ahhoz, hogy James válaszoljon: végigrohant Anunobyval a nyakán, ugyan a gyűrűig nem jutott el, de bal oldalról, egy "középtávolinyi" távolságból eleresztett egy jobbkezes floatert, ami a dudaszó pillanatában, a palánkról vágódott a gyűrűbe - újabb meccsnyerő dobás a Cleveland szupersztárjától, amely valószínűleg egyben továbbjutást is ér. James egyébként is oktatott (38 pont, 14/26 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), mellette Kevin Love (21 pont, 16 lepattanó) és Kyle Korver (18 pont, 4/8 tripla) villogott leginkább, a Cavs pedig bár dudaszós kosárral, de tulajdonképpen végig vezetve verte meg harmadszor is ellenfelét.

Szintén 3-0-ra módosult az állás a Sixers-Celtics párharcban, a fiatal Philly otthon sem tudott válaszolni, ezzel minden bizonnyal eldőlt a továbbjutó sorsa. A meccs hosszabbításba torkollt, Marco Belinellinek ugyanis 1,8 másodperc is elég volt a rendes játékidő végén ahhoz, hogy egyszer még megmentse csapatát. Itt egyébként a hazaiak közül sokan azt hitték, hogy hármas volt és megnyerték a meccset, hullott a konfetti, Brett Brown is abban a hitben volt, hogy győztek, de nem, csak két pontot ért a dobás, így jöhetett a túlóra, ahol nem változott semmi, ugyanolyan idegőrlő játékot láthattunk. Ott pedig aztán nem jött még egy megmentő a Philly részéről, Al Horford clutch dobásával és labdaszerzésével a Celticsé lett a győzelem - ez a Boston nagyon jól nézett ki, nagyon egyben volt taktikailag és mentálisan is, ezt ezen a meccsen is bizonyította. A Phillyvel úgy voltunk, hogy szép-szép, Embiid és Simmons is tehetséges, vannak mellettük rutinos játékosok, de némi PO-rutin még kelleni fog ahhoz, hogy messzire juthassanak.

Nem lehet egy playoff-meccsen, 0-2-nél üres zsákolást rontani kulcshelyzetben, az utolsó percekben (Simmons), nem lehet labdát veszteni 87-87-nél az utolsó öt másodpercben (Redick), nem lehet felelőtlenül löbbölgetni kétpontos előnyben az utolsó percben (Embiid), nem lehet labdát eladni a hosszabbítás végén (Simmons) és nem lehet visszapöcizést választani egy támadópattanónál 17 másodperccel a hosszabbítás vége előtt egypontos vezetésnél (Simmons). Ez mind olyan hiba, amit egy tapasztalt, jó csapat nem követ el és bár eddig szenzációsan teljesített a Sixers, ebben a párharcban azért bőven kidomborodik, hogy mennyire rutintalan még ez a társaság akkor is, ha ott van a keretben például Redick.

Az első meccsen is tipikus playoff-hiba volt a rozsda, a másodikat 22 pontos előnyből egyszerűen nem szabadott volna elveszteni, a hajnalit pedig szintén többször is megnyerhette volna Brett Brown csapata - ebben a szériában megtanulják Embiidék, hogy miről is szól a playoff...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Csak a szokásos Cavs-Raps, összezár a Spurs

Ahogy két, úgy három évvel ezelőtt is éppen ezen a napon változott 3-0-ra a Cleveland-Toronto párharc állása, csak ezúttal Kanadában és teljesen simán. A Raptors Kyle Lowry nélkül is partiban volt három negyeden keresztül, DeMar DeRozan 37 pontot szórt, a záró etapban azonban valami megtört, DeRozan ekkor már összesen csak egy pontot tett hozzá, a Cavs két perc alatt rögtön egy 8-0-lal kezdett, innen pedig nem volt visszaút. A Cleveland így 7-0-ra áll ebben a PO-ban, abszolút bajnokesélyeshez méltó teljesítményt nyújt és most Kyrie Irving betlije (7/21 mezőnyből) is belefért - LeBron James 35-öt szórt remek hatékonysággal, majd a negyedik negyedben egymaga termelt 13-at, ez volt az, ami betette a kaput a Torontónál. A kérdés csak az volt, hogy Jamesék veretlenül lesznek-e ott a keleti döntőben és egy kicsit távolabbi, de jogos felvetésként az is előkerült, hogy vajon kikapnak-e a nagydöntőig, mert azt nem nagyon láttuk magunk előtt, hogy nem jutnak el odáig.

Nyugaton betlizett egyet a Houston, az előző meccs veresége után kicsit sem pörgött fel a társaság és hazai pályán kapott pofont a Tony Parkert az egész PO-ra elveszítő Spurstől. James Harden ugyan dobott 43 pontot, de a többiek sehol sem voltak (itt ugye még nem volt csapattársa Chris Paul), az Anderson-Nené-Williams sor mezőnykosár nélkül (!) fejezte be a meccset, a Beverley-Gordon duó pedig 6/23 kísérletét váltotta kosárra. A San Antonio ellenben összezárt Parker nélkül, mindenki feljebb kapcsolt, az eddig sokat kritizált LaMarcus Aldridge 26 ponttal, 4 blokkal és több fontos dobással jelentkezett, Kawhi Leonard (26 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz), Pau Gasol (12 pont, 9 pattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és Danny Green (3/5 tripla, 3 gólpassz, 2 blokk) is hozzátette a magáét, jelezték, hogy egy sztár elvesztése ide vagy oda, ők nem fogják könnyen adni magukat. 2-1-re vezettek, a negyedik meccset akár el is engedhették, hiszen a pályaelőny náluk volt, a bajnoki címre törő Houston bajban volt...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus