Visszajátszás: LeBron Jamesre és a Portland-Denverre nincsenek szavak

LeBron James kétszer is elszomorítja a Raptorst - Kawhi Leonard nagyot megy, de Tony Parker megsérül - négy hosszabbítás, 65 Jokics-játékperc Portlandben.

 

2019: Négy hosszabbításos thriller Portlandben

Tavaly ilyenkor már tudtuk, hogy különleges párharcot látunk a Portland-Denver "személyében", az eddigi két remek meccs után ugyanis a harmadik találkozó a PO talán legizgalmasabb összecsapását hozta. Három és fél órán keresztül tartott a mérkőzés, amely az NBA-playoff történetének második olyan ütközetévé fajult, amelyen négy hosszabbítást is játszottak a felek, egyszerűen senki sem tudta igazán bevinni a döntő ütést, mindig érkezett válasz. Végül CJ McCollum volt az, aki 18 pontot szórt csak a ráadásokban, végül 41-gyel zárt és talán az ő dobásaival tudott nyerni a Blazers, de itt mindenkinek volt ezernyi lehetősége győzni - a Portland jött ki ebből jobban, ami nagyon sokat érhet még. Ami egészen döbbenetes, hogy a Nuggetsnél Nikola Jokics 65 percet töltött a parketten, többen is 50-55-tel zártak és McCollum is 60-at "tolt" - erre írtuk, hogy itt nincsenek győztesek, csak túlélők...

De volt még egy meccs ezen a napon, ami természetesen háttérbe szorult a maraton mellett, pedig a Milwaukee itt ragadta magához a kezdeményezést és vette vissza a pályaelőnyt Bostonban. Az első mérkőzés tompasága után a másodikon már a Bucks diktált és nyert, most pedig idegenben is megvillant, Giannis Antetokounmpót most tudták eddig a legkevésbé megállítani a hazaiak (32 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk, 8/13 mezőnyből, 16/22 büntető) és egyszerűen túldobták a Celticset. Kyrie Irving kifakadt, hogy a bírók mit csináltak, az addigi 14 fault után 39-et (!) fújtak a harmadik-negyedik negyedben. 2-1 a lendületbe jövő Bucksnak, a negyedik meccsen muszáj válaszolnia a Bostonnak.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

2018: James hihetetlen, 22 pontos hátrányból nyer a Boston

Két keleti párharc második meccseit rendezték ezen a napon két évvel ezelőtt, az egyiken a várakozásoknak megfelelően a Cleveland legyőzte a Torontót - ez eddigra már megszokott forgatókönyv volt és ugye egy évvel korábban is éppen ez történt május harmadikán. Pedig itt a Raptors esélyesebb lehetett a széria előtt, de most már mindkét hazai meccsét elbukta és 0-2-vel kellett elutaznia a mumus otthonába, abszolút padlóra került a gárda fejben, érzelmileg, taktikailag, mindenhogyan. Döbbenetes támadójátékkal jelentkeztek a vendégek, melynek középpontjában természetesen ezúttal is az egészen elképesztő estét produkáló LeBron James volt, aki kis túlzással hiba nélkül hozott brutális számokat. Végül 43 pontig jutott 19/28-as mezőnymutatóval, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott 14 gólpasszt és mindössze egyetlen labdát adott el, ráadásul Kevin Love idén először villant a playoffban, 31 pontot szórt 11 lepattanó mellett. A Cavs végül 59,5%-os mezőnymutatóval, 42,3%-os triplamutatóval és mindössze három eladott labdával zárt és olyan domináns csapatnak tűnt, hogy kezdtük elhinni, hogy valami nagy dologra lehet képes - alig pár nappal azután, hogy Jamesen kívül ez a keret még az NBA-szintet sem nagyon ütötte meg a Pacers ellen...

A másik meccsen óriási fordítást mutatott be a Boston, a fiatal, első PO-ját teljesítő Sixers pedig megtanulta, hogy itt nincs második esély. Pocsékul kezdett és úgy tűnt, hogy méretes zakót kap a Boston, a második negyedben 22 pontos (!) hátrányban volt már a gárda, elöl-hátul nagyon komoly problémákkal küzdött Brad Stevens alakulata. Ezt követően azonban össze tudta magát szedni a hazai csapat, a nagyszünetben már csak öt pont volt közte, majd a harmadik negyedben meg is fordította az összecsapást a társaság - jöttek a triplák, egyben volt a védekezés, megvolt a "momentum" és a TD Garden közönsége is hajtotta Smartékat. A végén Horford és Tatum is hidegvérrel büntetett, a Sixers viszont lefagyott, ráadásul ez volt az újonc Ben Simmons első nagy égése: 0/4-es mezőnymutatóval, egyetlen dobott ponttal zárt, ezt pedig nem bírta el a társaság. 2-0 a Bostonnak, úgy tűnt, hogy ez a Philly most még nem elég.

Ja, még zárásként egy dolog Jamesről: 34,4 pontos átlaga van eddig a playoffban 9,9 lepattanóval, 9 gólpasszal, illetve a hajnali volt a negyedik 40+ pontos találkozója ebben a rájátszásban. És természetesen mára is jutott egy Jordan-rekord, amit megdöntött: ez volt a 16. olyan playoff-meccse, amelyen legalább 30 pontot és legalább 10 gólpasszt ért el, az eddigi csúcsot Michael Jordan tartotta 15-tel.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

2017: Leonard agyonveri a Houstont, de megsérül Tony Parker

Kawhi Leonard óriási meccsével hozta a Spurs-Rockers párharc második meccsét a San Antonio, de ezt muszáj is volt megtennie, hiszen az elsőt hazai pályán rögtön elvesztette Gregg Popovich alakulata. Leonard viszont most nem bízta a véletlenre a dolgot, újra MVP-formában kosárlabdázott: 34 pontját 13/16-os mezőnymutatóval szerezte, leszedett hét lepattanót, kiosztott nyolc gólpasszt és ellopott három labdát. Mellette az is bejött, hogy David Lee helyett Pau Gasol került be a kezdőbe, a Rockets csak szenvedett, James Harden 3/17-et dobott mezőnyből, úgyhogy végül 121-96-os verésbe néztek bele - bőven volt min elgondolkodniuk a hazaúton. Ami viszont mellettük szólt, az Tony Parker sajnálatos sérülése: a Spurs francia irányítója jól játszott, de nem tudta befejezni a meccset, miután térdkalács fölötti(quadriceps)-ín szakadást szenvedett - meg kell műteni, számára véget ért a szezon.

Volt egy meccs Keleten is, ott a Cleveland Cavaliers leoktatta a Torontót és 2-0-s előnybe került a párharcban. LeBron James megint azt csinált DeRozanékkal, amit akart, végül 39 pontig jutott (10/14 mezőnyből, 4/6 tripla, 15/21 büntető), de mellette Kyrie Irving (22 pont, 11 gólpassz) és Channing Frye (18 pont, 5/7 tripla) játéka is kiemelendő.

Szörnyű statisztika volt a vendégeknél, hogy DeRozan az első három negyed során nem szerzett mezőnykosarat és végül öt ponttal zárt, Kyle Lowry pedig ugyan szép számokat hozott (20 pont, 7/12 mezőnyből, 5 gólpassz), de bokasérülést szenvedett és a negyedik játékrészt az öltözőben töltötte. Nem voltak túl jók az előjelek a folytatásra nézve a részükről, főleg hogy James itt már nagyon benne volt a fejükben...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus