Visszajátszás: Történelmi Cavs-siker Bostonban, fordul a Bucks-Raptors

Tavaly ezen a napon izzadta ki az első győzelmét a keleti döntőben a Toronto - két éve ekkor menekült meg a Cleveland, három éve viszont május 19-én megalázó győzelmet aratott Bostonban.

 

2019: Fordul a széljárás a keleti döntőben

2-0-s előnnyel érkezett meg Torontóba a Milwaukee a keleti döntőben - egy éve ezen a napon játszották le a párharc harmadik találkozóját, ahol Giannis Antetokounmpóék egy játékra voltak attól, hogy 3-0-s fórba kerüljenek. Ugyan végig a Raptors diktált, az utolsó percekben lett egál az állás 2-2 után (!) először, de mégsem tudták itt megnyerni a mérkőzést: Pascal Siakam három clutch büntetőt is elrontott, majd az utolsó játéknál, két másodperccel az órán egy támadópattanóból hosszabbításra mentett a Milwaukee. Az első hosszabbításban aztán megint a hazaiak kerültek előnybe, az utolsó perc elején, négypontos előnyben labdájuk volt, de ezúttal sem tudtak vele élni, megint kiegyenlített a Bucks, Kawhi Leonard utolsó dobása kimaradt, úgyhogy jöhetett a második túlóra. Ennek elején Giannis Antetokounmpo kipontozódott a vendégeknél (a hazaiaknál Lowryval és Powell-lel már korábban megtörtént ez) és bár 0-2 után először, egy pillanatra átvette a vezetést a Milwaukee, itt több jó védekezéssel, Leonard villanásaival és egy fontos Gasol-triplával végleg kézbe vette a döntést a Toronto, az utolsó percben Siakamnak volt egy clutch blokkja, majd Leonardnak egy duplája és innentől már "csak" a büntetőket kellett bedobálni. 

Leonard (36 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Siakam is 50+ percet töltött a parketten, de vért izzadva összehozták a sorsfordító győzelmet - igaz, a kérdés az volt, hogy mennyire sikerült tényleges megoldást találniuk. A Bucksnál ugyanis Giannis Antetokounmpo támadásban csak árnyéka volt önmagának (12 pont, 23 lepattanó, 7 gólpassz, 4 blokk, 8 eladott labda, 5/16 mezőnyből, 2/7 büntető), a Middleton-Bledsoe páros 20 pontot erőlködött össze 6/32.es mezőnymutatóval, 2/12 triplával, de most Miroticnak sem ment a játék - csapatszinten 37%-kal dobtak, 31%-kal tripláztak, elrontottak 11 büntetőt és eladtak 21 labdát.

Mivel ennek ellenére egy-egy játék kellett ovlna a Milwaukee-nak a győzelemhez és végül két hosszabbításban nyert csak a Toronto, így joggal merült fel, hogy ez csak "véletlen" volt-e, vagy megtörték a jeget és fejben csak ennyi kellett nekik - az első meccsen is benne volt a győzelmük, a másodikat viszont nagyon simán nyerte a Bucks. Viszont Nick Nurse egyértelműen változtatott az Antetokounmpo elleni védekezésen, többet fogta őt Kawhi Leonard és gyakorlatilag folyamatosan érkezett a duplázás, a besegítés, a csapdázás, újabb és újabb védőket küldött a görög szupersztár útjába. Ez pedig most működött, Antetokounmpo nagyon rosszul olvasta a szituációkat, sokszor indult rossz irányba és bajba sodorta saját magát, amit tetézett, hogy ezúttal a fújásokat sem kapta meg úgy, ahogy azt ő szerette volna - az 5/16-os mezőnymutató, a hét kiharcolt (és öt elrontott) büntető, valamint a nyolc eladott labda is elég beszédes adat vele kapcsolatban. Emellett náluk most kb. mindenki jól játszott, végre bedobálták az üres triplákat, elvileg minden rendben volt - na de még egyszer, nekik minden bejött, az ellenfélnek semmi és így is két hosszabbítás kellett!

Szóval megnyugodhatnak?

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: James és a Cavs feláll a padlóról

Két éve is a keleti döntő harmadik meccsét rendezték ezen a napon és itt is a vendégségbe érkező csapatnál volt a 2-0-s előny - a Boston hazai pályán ízekre szedte a LeBron James körül teljesen kiürült Clevelandet. Ezen az estén viszont fordult a kocka, az eddigi bágyadt letargia helyett most egy motivált, maximálisan felpörgött csapat futott ki a parkettre és nagyon intenzív, lendületes játékot mutatott be. Ennek azonnal meg is lett az eredménye, már az első negyedben állva hagyták ellenfelüket a hazaiak és egy 20-4-es etappal kezdtek, amely megalapozta a mérkőzés folytatását, ennél közelebb ugyanis egyáltalán nem tudott kerülni a Boston - a második játékrészben végig 15-20 pont között mozgott a különbség, majd a harmadikban tovább nyílt az olló, itt egyértelművé vált, hogy nem számíthatunk fordulatra. A nagyon hatékonyan játszó (27 pont, 8/12 mezőnyből, 3/3 tripla, 12 gólpassz) LeBron James körül megérkeztek a kiegészítők és a dobóformát tekintve is extra napot fogtak ki - gyakorlatilag mindenki hozzátette a magáét, de Korver 4/4, vagy Smith 3/4 hármasát érdemes külön is kiemelni. Összességében 17 triplát rámolt be a gárda 50%-os hatékonysággal, simán nyerte a lepattanózást és teljesen szétszedte a Celtics játékát, ebből egy 30 pontos győzelem jött ki - felálltak a két bostoni meccs borzalmából és megmutatták, hogy kár leírni őket.

A Celtics most már csak 1-5-re állt idegenben ebben a playoffban, csak Philadelphiában tudtak egy végletekig kiélezett találkozót behúzni, egyébként átlagosan 12,5 ponttal kaptak ki vendégként, méghozzá úgy, hogy a rájátszásba jutott 16 csapat közül ők a 15.-ek a mezőnymutatót és a triplamutatót tekintve is vendégként. Otthon egész más a helyzet, de Bostonon kívül eléggé elfogyott eddig a támadójátékuk, ami két dolgot jelent: hazai pályán egyszerűen nem hibázhatnak (eddig nem is tették), illetve hogy ha mégis össze tudnák szedni magukat idegenben, azzal el is dönthetnék a párharcot.

Az itt egyértelművé vált, hogy James nem fogja könnyedén adni magát, bármennyire is gyenge körülötte a csapat, amíg ő egészséges, addig mindenkinek van mitől félni - jó teszt ez a fiatal Celticsnek is, hogy fejben mennyire állnak készen a komolyabb feladatokra. Kezdett izgalmassá válni a helyzet...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Megalázó Cavs-győzelem Bostonban

Három éve is a Cleveland és a Boston találkozott ezen a napon, de akkor egész más volt a leosztás: a Cavs döbbenetesen jó formában volt, az egész PO-ban még veretlennek bizonyult eddig és bár pályahátrányban volt, de az első meccset már megnyerte a Gardenben. A második találkozó aztán igazi vérengzéssé fajult: az első meccsen sem volt keresnivalója a Bostonnak, hiszen egy félidő alatt kikapott húsz ponttal és a folytatásban sem nagyon tudott közelebb kerülni, de ezen az estén még ennél is sokkal nagyobb zakót kapott a gárda hazai pályán. Bradley-éknek bő három percig, 11-10-ig lehetett reményük, innentől 21-8-cal zárta a Cavs az első negyed hátralévő részét, de utólag kiderült, hogy ez szorosabb játékrész volt, mint a második: azt 40-13-ra veszítette el a Celtics, így félidőben 41 (!) pont volt a hátránya. Olyan iszonyatos különbség volt a felek között, amelyet a szezon ezen pontján még nem nagyon láttunk - a vége 44 pontos verés lett hazai szempontból, a Boston történetének legsúlyosabb hazai pofonja a playoffban.

Beszédes, hogy Isaiah Thomas, a Boston vezére bedobott kosár nélkül (!) zárta a találkozót, a Cavs pedig a sorozatban 13. playoff-győzelemmel beállította a gárda az 1988-1989-es Lakers ligarekordját, a franchise történetének legnagyobb különbségű győzelmét aratták a rájátszásban, LeBron James karrierjének legnagyobb különbségű sikerét jegyezték (alapszakasz és rájátszás egyben), és James sorozatban nyolcadik, minimum 30 pontos playoff-meccsével beállította Michael Jordan vonatkozó rekordját.

Innentől nem lehetett kérdés, minden jel szerint készülhettünk a sorozatban harmadik Warriors-Cavaliers döntőre, ugyanis a felek így álltak ekkor a PO-ban:

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus