Hírmorzsák 2019-12-05 (21:30)

VanVleet megvédte Hardent: nincs olyan kosaras, aki ne akarna úgy faultot kiharcolni, ahogyan ő. Trae Young unja már, hogy állandóan Doncicról kérdezik, hozzá hasonlítják. Lillardnek mindene megvan Portlandben, minek akarna elmenni? Melót nem érdeklik a Hét Játékosa díj miatt kapott kritikák - játékos sosem mondott róla rosszat, a külvilágot pedig kizárja. Durant és Fat Joe "összeszólalkoztak". Chris Pault meglepte, hogy a Thunderhez cserélték. Giannis Antetokounmpo számított rá, hogy a Pistons keménykedni fog. Draymond Green a Warriorstól akar visszavonulni. Az ellenfelek tartanak attól, mi lesz, ha a Golden State tovább erősödik a draft miatt. Az edzőknek nem tetszik a challenge rendszer, a liga elégedett. Ejtették a Luke Walton elleni vádakat. Mike Fratello a Team USA ideiglenes szövetségi kapitánya.

A Portland TrailBlazers sztárja, Damian Lillard Marc J. Spearsnek (The Undefeated, ESPN) elmondta, hogy Dirk Nowitzkit tekinti a példaképének - a német csillag türelmes volt, végig a Dallas Mavericksnél maradt, ez pedig kifizetődött. Nem ment el máshova gyűrűt hajhászni, pedig úgy nézett ki, hogy a Mavs bajnokesélyes éveinek vége. Lillard elmondta, hogy nagyon tiszteli Dirket azért, amit csinált - mivel a németnek megérte egy klubnál maradni, úgy érzi, hogy neki is meg fogja érni. Nowitzkit örökre tisztelni fogják Dallasban és a ligában, ő pedig ugyanezt szeretné elérni. Azt is hozzátette, hogy a Blazers hagyta, hogy a lehető legjobb legyen, mindent kihozzon magából, ráadásul a pályán kívüli dolgaiban is támogatják, akkor meg miért akarna távozni?

Portlandben ezúttal is főszerepbe került Carmelo Anthony, aki folyamatosan reflektorfényben van, mióta visszatért a ligába - hol ezért, hol azért. Kedd reggel írtunk már arról, hogy Melo lett a hét játékosa nyugaton, amiért újfent kapott kritikát - igazából nem is ő, hanem az ítészek, akik a 47 pontot, 4.5 pattanót és 6.5 gólpasszt átlagoló James Harden, illetve a meccsenként 30.3 pontot, 8.6 pattanót és 9 gólpasszt hozó Luka Doncic elé tették. Chris Haynes (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy Harden amiatt esett ki, mert csak két mérkőzést játszott, Doncicot pedig azért előzte meg Anthony, mert 3-0-s mérlege volt a Portlandnek, míg a Dallasnak csak 2-1. Maga az érintett elmondta, hogy olvasta a kritikákat, de túl sok mindenen ment már keresztül ahhoz, hogy odafigyeljen erre. Nem hagyja, hogy a negativitás beférkőzzön az életébe - keményen dolgozott, hogy eljusson arra a pontra mentálisan és érzelmileg, ahol most van, és nem akarja, hogy ezt bármi negatívan befolyásolja. Azt is hozzátette, hogy nagyon tiszteli Hardent és Doncicot is - nem ő választotta meg a győztest, de örül, hogy megnyerte a díjat.

Arról hétfő este volt szó, hogy Paul George megvédte volt csapattársát, Anthonyt. Melo erről azt mondta, hogy sokat jelentett számára, de a játékosok tudják, mi a helyzet. Soha egyetlen kollégájával sem volt gondja, nem mondtak róla semmi negatívat. Sokkal idegesítőbb viszont a liga eseményeit körülvevő narratíva és az, hogy mindenkinek van véleménye - ezek a dolgok le tudják húzni az embert, és elérik, hogy feladja, ne legyen motivált. Ő mindezeknek ellenállt, motivált maradt, és folyamatosan azért dolgozott, hogy visszatérjen. George azt is elmondta egyébként, hogy ahogyan az sem tetszett neki, ahogyan Anthonyt kritizálták az első meccse után, úgy az sem, hogy most mindenki az oldalán áll néhány jó mérkőzés után. Hosszú szezonja lesz, hagyni kellene Melót játszani.

A Brooklyn Netsnél is volt némi botrány, bár ez inkább csak egy kamu "perpatvar". Fat Joe az SI Now adásában elmondta, hogy Kevin Durant és Kyrie Irving nem akarták azt a nyomást és médiafigyelmet, ami a New York Knicks névvel jár - a rapper Knicks-drukker. New Yorkba akartak menni, de úgy voltak vele, hogy kevesebb dráma kell, ezért választották a Netset. Azt is bevallotta Fat Joe, hogy mindkét sztárral jó barátságot ápol, de hozzátette, hogy a két kosaras nem akart a New York Daily News vagy a New York Post hátuljára kerülni azzal, hogy a Knickshez szerződik. Durant annyit mondott erre twitteren, hogy nincs gond közöttük, Joe csak el akarja adni az új lemezét, ennek csinált reklámot - ezt támasztotta alá a rapper instagramon írt válasza is.

A Houston Rockets sztárja, James Harden rengeteg savat kap a játékstílusa miatt, ma esti egyik ellenfele, Fred VanVleet azonban megvédte a korábbi MVP-t. A Toronto Raptors hátvédje Josh Lewenbergnek (TSN.ca) egy űrlényhez hasonlította Hardent egy-egyben. Van League Pass-e, minden este nézi a mérkőzéseket, Hardenre pedig mindig kíváncsi - az ember próbál tanulni tőle, és minden kosaras arról álmodik, hogy úgy tudjon faultokat kiharcolni, ahogyan a Rockets sztárja, ebben egészen különleges. Egy ezt firtató kérdésre azt válaszolta VanVleet, hogy nem érti a Hardent érő kritikákat, mert ő kosaras, és még nem találkozott olyan játékossal, aki ne tartaná nagyra a houstoni vezér játékát. Azoknak van ezzel gondja, akik csak nézik a meccseket, vagy a fantasy miatt gondolkodnak a sportágról máshogyan.

Arról már korábban is írtunk, hogy az Oklahoma City Thunder irányítóját, Chris Pault meglepte, hogy elcserélték Houstonból - erről beszélt most is a korábban már említett Marc J. Spearsnek. Paul azt mondta, hogy Daryl Morey GM pár nappal a tranzakció előtt megmondta neki, hogy nem fogják a Thunderhez postázni, ezért nem is értette, hogy mi van. Spears egyébként úgy tudja, hogy Morey azt mondta Paulnak, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy Oklahoma City-be kerüljön, de lehetett némi kommunikációs gond a két fél között - félreértették egymást. Morey abban reménykedett, hogy bekerül a cserébe egy harmadik fél is, például a Miami Heat, és Paul ott folytathatja. Az irányító azt is elmondta egyébként, hogy nem beszélt Hardennel, mióta nem egy csapatban játszanak - ilyen az élet, de a legjobbakat kívánja Hardennek.

Az Atlanta Hawks irányítója, Trae Young kifakadt Royce Youngnak (ESPN): zavarja, hogy egyfolytában Luka Doncichoz hasonlítják. Imád játszani, ahogyan a Dallas szlovén kiválósága, ezért idegesíti, hogy mindig a texasiak sztárjáról kérdezik. Azt is hozzátette, hogy ez hozzátartozik a ligához - nem ő kérte ezt a sztorit, de ez van (mint ismert, a Hawks lényegében Youngra és egy jövő évi első körösre cserélte Doncicot). Young szerint két teljesen különböző játékosról van szó, két teljesen különböző helyzetről - ő is jól játszik, Doncic is, ennyiben kellene hagyni a dolgot. A csere utáni vélemények motiválták, hogy minél jobb teljesítményt nyújtson - szerinte mindkét klub azt tette, ami számára a legjobb. Azt is elmondta, hogy szépen építkeznek a fiatalokkal, jó kultúrát alakítanak ki, és Atlantában sokan szorítanak nekik.

Ma délben megmutattuk, hogy a Detroit Pistons és a Milwaukee Bucks meccse nem folyt éppen baráti hangulatban - hat technikait osztottak ki a játékvezetők. A Blake Griffinnel összetűzésbe keveredő Giannis Antetokounmpo az összecsapás után azt mondta, hogy a Pistons egy nagyszerűen védekező csapat, fizikálisak, és bármit bevetnek azért, hogy kizökkentsék az embert - erre számít mindenki, amikor Detroitba megy. A kakaskodások után elsőként azt gondolta, hogy visszaszól, érzékelteti a Pistons játékosaival, hogy ha akarják, akkor leállhatnak verekedni is. Végül aztán jobb belátásra tért, hiszen a társainak szükségük van rá, arra is, hogy fejben ott legyen a meccsen, úgyhogy végülis továbblépett.

Ma reggel írtunk róla, hogy Draymond Green mezét visszavonultatta a Michigan State egyetem. Az eseményen ott volt a Golden State Warriors több tagja is, Green pedig a ceremónia után róluk beszélt. Senki nem szólt volna egy szót sem, ha jelenlegi csapatától senki nem jelenik meg ezen a mezvisszavonultatáson, hiszen ez az egyetemével volt kapcsolatban, mégis sokan beillesztették ezt a programjukba. Green szerint ezek azok a dolgok, amik miatt azt mondja magának, hogy pályafutása teljes hátralévő részét a Golden State-nél akarja tölteni, és minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ez így is történjen

A Warriors új trendet teremthet "gap year" néven: Tom Haberstroh (ESPN) több vezetővel is beszélgetett, akik attól tartanak, hogy a San Francisco-i együttes egy igen jó draft pickkel gazdagodik Kevin Durant távozása, illetve Steph Curry és Klay Thompson sérülései miatt. A konkurencia szempontjából az a legnagyobb probléma, hogy Thompson és Curry fel fognak épülni, a Warriors pedig egy újabb gyémánttal lehet több - akár draft útján, akár úgy, hogy ezt a valószínűleg igen jó helyre szóló draftjogot összekapcsolja az Andre Iguodala cseréje miatt keletkezett 17.1 milliós TPE kivétellel, amit jövő nyáron még felhasználhat, és ezzel szerez egy nagyobb fizetésű, de már kész kosarast. Haberstroh hozzátette, hogy ha mindez összejön, akkor érzése szerint ebből szokás lesz: a jobb csapatok, ha a körülmények úgy alakulnak, simán be fognak áldozni egy évet, hogy még egy nagy tehetséggel/All-Starral előrébb legyenek.

A Golden State trénere, Steve Kerr az ESPN munkatársainak elmondta, hogy nem túl nagy rajongója ennek az új edzői challenge-rendszernek - ugyanígy nem tetszését fejezte ki Erik Spoelstra, Nick Nurse, Brett Brown, Kenny Atkinson és Gregg Popovich is. Kerr szerint nem ad semmit a játékhoz - szerinte a saját farkukat kergetik azzal, hogy folyamatosan a tökéletességre törekednek. A tréner úgy gondolja, hogy a játékvezetőknek rendkívül nehéz feladatuk van. Meg lehet nézni a visszajátszásokat, de így is lehetnek vitás esetek - Kerr szerint a lehetetlennel próbálkoznak. Az NBA játékvezetők fejlesztéséért felelős részlegének alelnöke, Monty McCutchen azt nyilatkozta, hogy nagyon elégedettek azzal, ahogy ez a nagyon bonyolult rendszer bevezetésre került - vannak persze alapvető gyermekbetegségek, de összességében jónak ítélik a helyzetet. Byron Spruell annnyit tett hozzá, hogy megértik az aggodalmakat, dolgoznak is a hibák kijavításán, de eddig jók a visszajelzések. Számítottak ilyen reakciókra, és örömmel fogadták - tudják, hogy nem tökéletes a rendszer.

A Sacramento Kings vezetőedzője, Luke Walton ellen ejtették a szexuális zaklatás vádjait - egy volt TV-s, Kelli Tennant perelte be a trénert még a nyáron, ám augusztusban a liga és a nyomozók is úgy találták, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegek ahhoz, hogy elítéljék Waltont. A vádat maga Tennant ejtette most, de az ESPN forrásai szerint semmi nem utal arra, hogy peren kívül megegyeztek volna a felek.

A végére pedig a Team USA maradt, amelyet Mike Fratello irányít majd a 2020-as FIBA AmeriCup februári selejtezőiben - az amerikaiak Puerto Ricóval játszanak két mérkőzést, az elsőt február 20-án, idegenben, a másodikat pedig hazai pályán, február 23-án. Fratello segítői Andy Greer és Othella Harrington lesznek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus