Hírmorzsák 2021-április-1 (16:45)

Tárgyal az NBA és a FIBA az olimpiai selejtezőkről. Aldridge egyelőre nem nyűgözte le a Netset. Több emlékművet avatnak volt játékosoknak. Dino Radjának adott igazat egy Reddit-csoport kutatása. Nyáron érkezik Gregg Popovich és Danny Ainge önéletrajzi könyve. 18 éves titokra derült fény a statisztikákkal kapcsolatban. Új őrület hódít az NBA TopShot mintájára. Különleges nevek a Hornets-Suns meccsen.

A nyári menetrend igen szoros, hiszen a tervek szerint amint véget ér a nagydöntő, már kezdődik is az olimpia, ráadásul június 29. és július 4. között még sok válogatott selejtezik is. Utóbbi az élcsapatok közül érinti a Milwaukee-t (Giannis Antetokounmpo), a Denvert (Jamal Murray és Nikola Jokic), a Lakerst (Dennis Schröder), a Jazzt (Bojan Bogdanovic, Jordan Clarkson) és a Maverickset (Luka Doncic, Boban Marjanovic) is. Az NBA és a FIBA most azon dolgozik, hogy itt kreáljon egy 3-4 napos időszakot, hogy a játékosok el tudjanak utazni a válogatott meccsekre, vagy legalább a fontosabb összecsapásokra. Mivel ez az időszak már a főcsoportdöntők második felére esik, így már sok csapat nem lesz versenyben, így várhatóan 2-3 nevesebb játékos lesz érintett.

Az NBA azzal is számol, hogy a görög válogatott Kanadában játszik majd, így a Milwaukee és a Denver esetében az esetleges főcsoportdöntős párharcokat igyekeznek picit besűríteni, illetve igazodni a görögök és kanadaiak selejtezős menetrendjéhez. Adam Silver, az NBA első embere szerint például a kanadai csoportban görög-kanadai döntő prognosztizálható, ha ez összejön, akkor amennyire lehetséges, a playoff menetrendje is alkalmazkodni fog. Hozzátette, hogy minden egyes esetben egyedi elbírálás alá esnek majd ezek versenynaptár-összehangolások, de mint mindig, most is maximálisan szem előtt tartják a nemzeti válogatottak szempontjait.

Steven Bundy (NY Weekly) szellőztette meg, hogy Blake Griffinnel nagyon elégedettek a Brooklynnál, ugyanez viszont nem mondható el LaMarcus Aldridge-ról. A nehéz természetű, sokszor nem csapatember erőcsatárnak több játékostársával és az edzői stábbal is „van múltja”, és az újságíró forrásai szerint Gregg Popovich is ezért mondott le róla, mert az utóbbi időben igencsak mérgezővé vált körülötte a légkör, csak a Spursnél nem nagyon szoktak kiszivárogni ilyen belsős infók. Griffinnel is akadtak gondok Detroitban, de vele ellentétben Aldridge egyáltalán nem pörgött rá a bajnoki címre – nem halad a Nets igen terjedelmes és bonyolult playbookjával, nem igazán érdeklik Amar’e Stoudemire segédedző intelmei, Mike D’Antoni egyszer dühbe is gurult edzésen, mert határozott utasítása ellenére LMA középtávolról kezdett el dobálni. Hiába dolgozott együtt korábban a Spursnél Ime Udokával és Jacque Vaughnnal, itt egyelőre nincs meg a kémia az edzői stábbal, ezért a klubnál azon gondolkodnak, hogy elköszönnek tőle és egykori csapattársát, a Barcelonában egyre jobb formába lendülő Pau Gasolt környékezik meg. Gasol erre csak annyit írt, hogy jól érzi magát Barcelonában és majd Twitterén jelzi, ha változás van, nem foglalkozik pletykákkal. 

Ha már szó esett róla, Aldridge mellett több nagynevű játékos (Andre Drummond, Blake Griffin Austin Riversírt alá bagóért az elmúlt hetekben, mindannyian bajnokesélyes csapatokhoz. Ez ellen szólalt fel a Kis Piacok Általános Szakszervezetének (KIPIÁLSZ) szóvivője, Marquette Small, élesen bírálva a trendet. Minnesotát és Memphist külön is kiemelte Small, hiszen előbbi városban mindössze egyetlen kisebb, főként kézműves termékeket kínáló piac van, míg utóbbiban egy lengyelpiac, két bolhapiac és egy ócskapiac található - a szervezet azt szeretné elérni, hogy ezeket a piacokat is látogassák a sztárjátékosok. Ügyükhöz egy komoly támogatót is sikerült szerezniük, igaz, kissé szokatlan helyről, a katonaságtól érkezett segítség: General Soreness teljes váll-lapszélességgel kampányol az ügy sikeréért. 

Idén is több új szobrot, emléktáblát avatnak majd az NBA-csapatok a csarnokuk előtti parkos részeken. A Cavaliers Andre Drummondnak és JaVale McGee-nek közös emléket állít, pontosabban ültet: egy stilizált kispad köré lila és sárga ibolyákból rakják ki a monogramjaikat. Az Atlanta Hawks Rajon Rondót tiszteli meg egy 27 négyzetlábnyi kis tavacskával és rajta egy csónakkal, utalva a Hawks-mezben lejátszott meccseire, illetve előző és következő csapatára. A Detroit Pistons ennél különlegesebb dologgal készül: felvásárolt egy egész elnéptelenedett városrészt, a tulajdonos pedig egy óriási szemétlerakót építtet oda, ami a BGT (Blake Griffin Trash) nevet viseli majd.

Április elején érkeznek az első hírek a nyáron megjelenő önéletrajzi könyvekről – a korábbi években Mike D’Antoni, David Stern, Michael Jordan és Steve Kerr, idén pedig Gregg Popovich memoárját időzítik a playoff kezdetére. A hírek szerint a „Pops Army” munkacímen futó visszaemlékezés olyan lesz, mint a főszereplő: humoros, de kegyetlenül őszinte. A fiatalon az Amerikai Légierő Akadémiát elvégző szakember pár anekdotát már megosztott, ezek közül csemegézünk. Doc Rivers 2000-ben leokézta, hogy Tim Duncan családja is használhassa az Orlando magángépét, de Pops régi, már a CIA-nál dolgozó évfolyamtársai segítségével a játékoshoz már egy manipulált és meglehetősen trágár hangfelvétel jutott el, így TD nem csak hogy maradt a Spursnél, de azóta se beszél Riversszel. A Hack-a-Shaq-et és Robert Horry Steve Nash elleni akcióját a KGB közelharctaktikai kézikönyve alapján dolgozta ki, a Beautiful Game-et pedig egy Légierő-Haditengerészet röplabda-meccs élményei alapján rakta össze, ahol lenyűgözte a helyezkedés, "forgás" és a rengeteg passz. Legendás egysorosait japán haiku versek ihlették, a könyv függelékében meg is osztja kedvenc költeményeit. Emellett olyan intim részlet is kiderül, hogy pilótaképzősként mindig is szívből utálta a tengerész David Robinsont.

Egy igazi szakmai ritkaság is érkezik, Danny Ainge önéletrajzi könyve, amelyben főleg bostoni GM-korszakára fókuszál. A könyv – amely a „Deal with me” címet viseli - főként az Ainge által majdnem meghúzott cseréket állítja középpontba, részletesen kifejtve, végül mi miatt hiúsult meg a tranzakció. Néhány kiszivárgott sztoriról tudunk egyelőre: a Lakers valamiért elutasította az Anthony Davisre tett ajánlatot, pedig Semi Ojeleye mellett a klublegenda Cash Considerations is a csomag része lett volna, a Portland pedig nem akarta Damian Lillardot elengedni két második körös pickért annak ellenére sem, hogy az ESPN Trade Machine szerint átment volna az üzlet (erről képernyőmentéseket is készített Ainge, ezek szolgálnak illusztrációként az adott részhez). A könyv már majdnem nyomdai fázisban van, de végül valamennyit csúszik a megjelenése, mert egy kicsit rövidíteni kell rajta – eredetileg 38.900 oldalas lett volna, de túl sok fát kellett volna kiirtani a nyomtatáshoz, ezért Ainge végül beérte 35.000 oldallal.  

Dino Radja a napokban többek között azt nyilatkozta, hogy mennyire gáz már, hogy lassan a handoffokat is gólpassznak írják be a statisztikusok, néhány Reddit-felhasználó pedig utána járt a dolognak és megdöbbentő eredményekre jutottak. Úgy tűnik, hogy a trend 2003-ban kezdődött egy statisztikusoknak szóló belső utasítással, mielőtt LeBron James évfolyama az NBA-be jött – de nem James, hanem John Stockton a főszereplő a sztoriban, aki éppen ekkor vonult vissza. Az online nyomozás kiderítette, a ligát akkoriban borzasztóan zavarta John Stockton megdönthetetlen gólpassz és labdaszerzés rekordja. Úgy látták, hogy a Jazz asztalszemélyzete közel 15 éven keresztül könnyű tollal húzta be Stockton gólpasszait és labdalopásait, sőt felmerült a gyanú, hogy Karl Malone pontjaival is trükköztek Greg Ostertag, Antoine Carr és Felton Spencer kárára. Ezek a játékosok akkor be is akarták perelni a ligát, hiszen a gyakorlat anyagi veszteséget jelentett nekik, reklámszerződésektől is elestek. A nagyobb botrányt elkerülendő a pontokat nem vizsgálták és zsíros nyugdíjjal kenyerezték le Ostertagéket - viszont kielemezték a Jazz statíróinak gólpassz-gyakorlatát, és azt tették kötelezővé az NBA-ben.

Ide kapcsolódik, hogy az utóbbi időben sorra dőlnek a tripla-dupla rekordok, pár napon belül előbb öten, majd hatan is egyazon jatéknapon érték el ezt az egyre kevésbé különleges statisztikai mutatót. A fivethirtyeight statisztikusai kiszámolták, hogy ha ebben a tempóban gyártják a TD-kat a kosarasok, akkor 2088. január 24-én a liga összes játékosa egyszerre fog tripla-duplázni.

A koronavírus-járvány jónéhány iparágat megtépázott, a kosaraskártyák piaca azonban nem tartozik ezek közé – rekordokat döngetnek egyes sztárok aláírt, vagy újonclapjai, elképesztő összegek forognak a bizniszben. A leleményes, bár sokak számára kissé érthetetlen NBA TopShot rátett erre egy lapáttal a számozott „jelenetekkel”, ebből az ötletből merített most egy haszonleső startup. Alapítója éppen a vécén ülve nézegette YouTube-on ugyanazokat a klipeket, amikért mások dollárezreket fizetnek, ekkor pattant ki a fejéből a gondolat, hogy a két dolgot – mármint az NBA-t és a wc-t – is lehetne ötvözni, végül is a mai világban bármit el lehet adni. Először csak kisebb játékosok (J.J. Barea, Muggsy Bogues, Spud Webb) használt toalettpapírjait sikerült begyűjtenie, amelyeket aztán aláíratva, bekeretezve dobott piacra, de nemrég egy igazi nagy hal is a horgára akadt: Dwight Howard vállalta, hogy a vállalkozás arca lesz.  

Végül egy kis játék a nevekkel: a hajnali Lakers-Bucks derbin egyszerre volt pályán a három Antetokounmpo-fivér, Giannis, Thanasis és Kostas – ilyen korábban csak egyszer fordult elő a liga történetében, amikor is a Holiday-testvérek (Aaron, Jrue és Justin) szerepeltek egyazon meccsen. A néhány nappal ezelőtt lejátszott Hornets-Suns derbi is érdekes volt ebből a szempontból, hiszen két Martin (Cody és Caleb), két Cody (Martin és Zeller), két Bridges (Mikal és Miles) és két Cameron (Payne és Johnson) is pályára lépett, fejtörést okozva ezzel az egyébként príma Hornets kommentátoroknak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus