Hírmorzsák 2022-01-19 (9:30)

Háromcsapatos cserében szerezte meg a Nuggets Bryn Forbest, Cousins is érkezhet. Myles Turnernél fáradásos törést találtak. Nic Claxton kikerülhet a piacra. Jerami Grantért a fél liga sorban áll. A Lakers árulja THT-t, továbbra is várja Nunn felépülését, miközben Frank Vogelt majdnem kirúgták a hétvégén. Paul George rehabja meghosszabbodik, Brook Lopez óvatosan elkezdett edzeni, Kemba Walker visszatért. Február 17-ig kitolták a hardship-határidőt. Donovan Mitchell agyrázkódás-protokoll alatt. Visszavonult Chandler Parsons. Váratlanul elhunyt Lusia Harris, az egyetlen nő, akit NBA-csapat szabályosan draftolt. 

Reggel már külön beszámoltunk róla, hogy háromcsapatos csere történt: Bryn Forbes ment a Nuggetsba, Juancho Hernangomez és egy denveri második körös pick a Spursbe, Bol Bol és PJ Dozier a Celticsbe. A csere folyománya, hogy felszabadult egy hely a Nuggets keretében, így le tudják igazolni DeMarcus Cousinst. Ide kapcsolódik, hogy Bol Bol úgy döntött, hogy megműtteti a fájós lábát és 8-12 hetet fog kihagyni – a sérülés miatt hiúsult meg nemrég a Pistonshoz történő cseréje, ez viszont a Bostont nem zavarja, hiszen nem számolnak vele. 

A csere is jelzi, hogy lassan közeledik a február 10-ei cserehatáridő, így sűrűsödnek a pletykák is. A Pacersnél régóta porondon van Domantas Sabonis vagy Myles Turner cseréje, ezt az állóvizet most felkavarhatja, hogy Turner bal lábában apró fáradásos törést találtak, ami miatt legalább két hétig nem léphet pályára, akkor vizsgálják meg újra – Adrian Wojnarowski (ESPN) úgy tudja, hogy körülbelül egy hónap a felépülési ideje, ami túlnyúlik a határidőn, emiatt megcsappanhat iránta az érdeklődés, illetve csökkenhet az értéke.

Brian Windhorst (ESPN) szerint a Brooklyn Nets elkezdte felmérni Nic Claxton értékét – konkrét tárgyalások még nincsenek, de egyrészt a magasember szerződése a szezon végén lejár, másrészt az újonc Day’Ron Sharpe jól teljesít a posztján. 

Jake Fischer (B/R) szerint a Detroit húzóembere, Jerami Grant lehet az idei deadline egyik „sztárja”: a Pistonst az utóbbi időszakban megkereste a Lakers, Trail Blazers, Knicks, Jazz, Wizards, Celtics, Pacers, Timberwolves és Kings is. A michiganiek állítólag két elsőköröst, vagy egy elsőköröst és egy tehetséges fiatalt szeretnének kapni érte – több névtelenül nyilatkozó érintett úgy véli, hogy a Wizards lehet a befutó, mert rengeteg fiatal játékost tudnak felajánlani, Grant a környéken nőtt fel, ráadásul Wes Unseld Jr. vezetőedzővel kifejezetten jó kapcsolatot ápol még a denveri időkből. 

Az LA Times szakírói szerint a Los Angeles Lakers aktívan árulja Talen Horton-Tuckert, akivel a nyáron hosszabbítottak három évre 32 millió dollárért. Alapvetően meg vannak elégedve a játékával, azonban komolyabb erősítéseket igyekeznek tető alá hozni, ahhoz pedig szükség lesz a szerződésére – a három sztár után neki van a legmagasabb bértömege, 9.5 milliót keres idén, a következő játékos Kendrick Nunn 5 millióval, utánuk pedig már csak minimum-szerződések vannak. Az említett Kendrick Nunn bemutatkozása még mindig bizonytalan – még az előszezonban szedett össze egy csontzúzódást a térdében, és most kezdte meg a labdás edzéseket, amire nem reagált jól a sérült testrész.

Broderick Turner és Dan Woike azt is megírta, hogy információik szerint a hétvégi Denver elleni nagy vereség után felmerült, hogy Frank Vogelt kirúgják a csapat kedd hajnalban legyűrte a Jazzt, így a váltás egyelőre lekerült a napirendről. Úgy tudják, hogy az utóbbi időszakban Rob Pelinka és Kurt Rambis háromszor is találkozott Vogellel és Dave Fizdale-lel, a Jazz meccse előtt pedig Rambis részt vett az edzői megbeszélésen, ahol azt hangoztatta, hogy magasabb szerkezetben kellene játszania a csapatnak. 

A Los Angeles Clippers meghosszabbította Paul George regenerációját néhány héttel, hogy lássák, hogyan reagál a plusz pihenőidőre PG jobb könyöke, amiben elszakadt egy ízület. Korábban már érkeztek arról hírek, hogy a LAC beáldozza az idei szezont és a deadline-nál több veterán szerződésétől megpróbál megszabadulni, hogy megalapozza a nyári re-toolt Kawhi Leonard, Paul George és Terance Mann körül. A Milwaukee Bucksnál Brook Lopez elkezdett óvatosan edzeni hátműtétje után, de egyelőre még messze van a visszatéréstől. Kemba Walker ma hajnalban visszatért a Knicksbe, miután kilenc meccset hagyott ki lábsérülés miatt – 30 perc alatt 19 pontot dobott közel 50 százalékos pontossággal, 4 gólpasszt is kiosztott, jól mozgott támadásban.  

A hardship-szerződések határideje január 19-e volt, azonban a pandémia alakulásához igazodva a liga ezt február 17-éig meghosszabbította. 

A Jazz egy második tíznapos szerződést adott Danuel House Jr.-nak – ő eredetileg hardship-szerződéssel került a csapathoz, és nagyon meg voltak vele elégedve. Szintén a Jazzhez kapcsolódik, hogy Donovan Mitchell a Lakers elleni meccsen kapott egy ütést a fejére, majd be is került az agyrázkódás-protokoll alá, kihagyja a csütörtök hajnali, Rockets elleni összecsapást. 

Joe Gebbia, az Airbnb társ-alapítója kisebb tulajdonrészt vásárol a San Antonio Spursben – amivel egyébként tovább erősíti a tech-vonalat a csapatnál, hiszen nemrég Michael Dell, a Dell alapítója is hasonlóan cselekedett. Gebbia székfoglalójában elmondta, hogy mindig mélységesen tisztelte azokat, akik feltették valamire az életüket, és emiatt is különösen tiszteli Gregg Popovich-ot és a Spurst, mert egy ötszörös bajnokcsapatot építettek fel, régi szurkolója a gárdának.

A Warriorsnál egy meglévő kistulajdonos, Chamath Palihapitiya kijelentései okoztak botrányt: a milliárdos egy podcastben azt mondta, hogy az égvilágon senkit nem érdekelnek az ujgurok, és őszintén szólva az ő ingerküszöbét sem érik el a velük kapcsolatos hírek. A csapat elhatárolódott a kommentjétől, majd Palihapitiya is elnézést kért, mert rosszul fogalmazott – ugyanakkor hozzátette, hogy gyerekkorában a családja Sri Lankáról menekült el, amely ország szintén nem az emberi jogok élharcosa, szóval sajnos van személyes tapasztalata a témában. 

A még mindig csak 33 éves Chandler Parsons Instagramján jelentette be, hogy hivatalosan is visszavonul a profi kosárlabdázástól. A triplaspecialista két éve, 2020 januárjában az Atlanta Hawks játékosaként volt vétlen résztvevője egy súlyos közlekedési balesetnek, amit egy ittas járművezető okozott. Parsons a balesetben traumás agysérülést, porckorongsérülést és vállízület-szakadást szenvedett el, be is perelte a vétkes sofőrt és komolyabb kártérítést ítélt meg neki a bíróság.

Végül pedig egy szomorú hír: négy gyermeke közös közleményben jelentette be, hogy 66 éves korában váratlanul elhunyt Lusia Harris, aki arról volt híres, hogy egyrészt ő szerezte az olimpiai női tornák történetében az első kosarat, másrészt egyetlen nőként szabályosan draftolták az NBA-be az 1977-es börze hetedik körében, a 137. helyen, harmadrészt 1992-ben első fekete nőként választották be a Hall of Fame-be. Harris előzetesen nem is tudott róla, hogy a New Orleans Jazz le akarja draftolni, ráadásul ekkor már férjhez ment és terhes volt első gyermekével, így nem élt a Jazz edzőtábor-meghívásával. Később egyetemi segédedzőként, illetve tanárként dolgozott, majd hazatért Mississippi állambeli szülővárosába, ahol évtizedekig a helyi középiskolában tanított és edzősködött. Korábban itt, illetve itt írtunk róla, Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus