Hírmorzsák 2023-06-29 (10:00)

Brook Lopez kapta a Bob Lanier-díjat. Aláírták az új kollektív szerződést. Nikola Vucevic marad a Bullsnál. A Clippers Eric Gordon, a Timberwolves Taurean Prince játékjogáról mondott le. Sok opció sorsa eldőlt. Miles Bridges QO-t kapott a Hornetstől. James Harden még mindig nem döntött a játékosopciójáról. Kyrie Irving valószínűleg marad Dallasban. A Rockets 2 évre a maximumot kínálhatja Fred VanVleetnek. Jakob Pöltl évi 20 millió magasságában kereshet. Khris Middleton, Brook Lopez és Jae Crowder is hajlik arra, hogy maradjon a Bucksnál. Max Strus iránt több csapat is érdeklődik, valószínűleg elveszíti őt a Heat. Kyle Lowry-t nem teszi ki a Heat. Bruce Brown Jr. a Lakers radarján. Limitált Zach LaVine cserepiaca. A Cavaliers Caris LeVert megtartása mellett dönthet. A Hornets rá akarta venni a Trail Blazerst, hogy cseréljen fel az 1/2-re a drafton? Victor Wembanyama hivatalosan 222 cm magas. Összeállt a Bucks edzői stábja.

Brook Lopez NBA-díjat kapott az elmúlt nap során a közösségi munkájáért, elnyerte a Bob Lanier-díjat. Erről a center elmondta, hogy amiatt is különleges számára ez az elismerés, mert arról a Lanierről nevezték el, aki Milwaukee-ban is játszott, és rengeteget adott ennek a városnak, ennek a közösségnek, és a Bucks számára is rengeteget jelent, hogy visszahozták ezt a díjat Milwaukee-ba. Lopez ifjúsági műveltségi programok támogatásával érdemelte ezt ki, és a „Blocks for Books” programjával, illetve más tevékenységeivel 235,000 dollárt kalapozott össze a közösségnek az elmúlt idényben.

Két nappal az érvénybe lépése előtt hivatalosan is aláírták az érintett felek az NBA új kollektív szerződését, vagyis a csapatok pénzügyi szakértőinek 48 órájuk van arra, hogy áttanulmányozzák a 676 oldalas dokumentumot a szabadügynökpiac nyitása előtt. A megállapodás legfőbb pontjait már április elején megszellőztették, ezekről itt, itt és itt írtunk. A 676 oldalas dokumentum itt olvasható az NBA oldalán, de közzétett a liga egy kilencoldalas kivonatot is, ami itt elérhető.

Ha már szóba került az FA-piac, folytassuk az ehhez köthető hírekkel. A Bulls bejelentette, hogy Nikola Vucevic hosszabbít náluk, részleteket ugyanakkor nem közöltek – Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint 3 évre 60 millió dollárért marad a center Chicagóban. A játékos visszaigazolásában az is nagy szerepet játszott, hogy rendszerint a csapat rendelkezésére állt azóta, hogy a Bullshoz került, az elmúlt idényben mind a 82 meccsen pályára lépett, de a 2021/22-es szezonban is 73 meccsen játszott.

Több opció sorsa is eldőlt. A Clippers úgy döntött, hogy nem garantálja Eric Gordon 21 millió dolláros fizetését a következő szezonra, elengedik a veterán hátvédet. Ennek minden bizonnyal anyagi megfontolása volt, Bobby Marks (ESPN) számításai szerint ezzel a lépéssel 100 millió dollárral csökken a Clippers luxusadós terhe a következő idényre. Marc Stein (Substack) értesülései szerint Marcus Morristól továbbra is megválna a Clippers, akit már a végül meghiúsuló Malcolm Brogdon-cserében is elpostáztak volna, és Los Angelesben továbbra is irányítót akarnak szerezni. Jake Fischer (Yahoo! Sports) mindezt azzal egészítette ki, hogy Morris mellett Norman Powell piacát is vizsgálja a Clippers.

A Timberwolves nem hívta le Taurean Prince 7,4 milliós opcióját a következő idényre, ezzel 15,6 millióval a luxusadós határ alá kerültek, a wing pedig szabadügynök lesz. A Mavericks garantálja Reggie Bullock 10,49 milliós fizetését a következő idényre. A Kings érvényesítette Kessler Edwards 1,9 milliós opcióját. A Pistons Eugene Omoruyi 1,9 milliós opcióját hívta le. Garrett Temple 5,4 milliós opciójáról csak később hoz döntést a Pelicans, ennek a határidejét közös megegyezéssel kitolták július 7-ig a felek. A Pelicansra más döntések is várnak még, egyelőre nem határoztak Herb Jones (1,8 millió), Naji Marshall (1,9 millió) és Willy Hernangomez (2,6 millió) opciójáról sem, illetve Jaxson Hayesnek sem adtak még QO-t – mindannyiuk esetében ma kell döntést hozniuk. A 76ers QO-t adott Paul Reednek. A Raptors július 18-ig dönthet Joe Wieskamp opciójáról. Jevon Carter lemondott a 2,2 milliós játékosopciójáról a Bucksnál, ezzel szabadügynök lesz. Cam Reddish nem kap QO-t a Trail Blazerstől, Matisse Thybulle viszont igen. Cameron Johnson, Coby White, Ayo Dosunmu és Jock Landale is megkapta a maga minősítő ajánlatát.

A Hornets bejelentette, hogy minőstő ajánlatot kapott tőlük Miles Bridges, PJ Washington és Theo Maledon is, ezzel mindannyian korlátozott szabadügynökké váltak. Itt Bridges helyzete a legérdekesebb, aki tavaly nyáron családon belüli erőszak elkövetése miatt került a középpontba, viszont ezt követően megúszta a börtönbüntetést. Bridges a teljes előző szezont kihagyta, majd az alapszakasz lezárulta után az NBA 30 meccses eltiltást szabott ki rá, de azt a megkötést tették, hogy ebből 20 meccset már letöltöttnek tekintenek – amennyiben szerződést kap, a következő szezon első 10 meccsét kell kihagynia.

Adrian Wojnarowski James Harden helyzetéről is beszélt, aki még mindig nem döntött a 35,6 millió dolláros játékosopciójáról. Technikailag nem kell semmilyen papírmunkát végeznie ahhoz, hogy lemondjon az opciójáról, erre csak akkor van szüksége, ha belép a szerződésébe, és egy napja van meghozni a döntést. A szakíró szerint valószínűleg szabadügynök lesz a hátvéd, és azt is mérlegelnie kell, hogy a 76ers el is cserélheti őt, amennyiben egyszerűen csak lehívja az opcióját. Ha távozni akar, akkor mindenképpen gyors megoldást kell találnia, különben máshol hamar elfogyhat a pénz rá, és azzal Philadelphiában is rosszabb alkupozícióba kerülhetne. A 76ers oldaláról nem az a legfőbb kérdés, hogy mekkora legyen szezononként a fizetése, ez közel lehet a maximumhoz is, az viszont kérdés, hogy hány évre akarják azt megadni neki.

Hasonló kérdések merültek fel Kyrie Irving esetében is, aki az általános várakozások szerint maradni fog a Mavericksnél, arról viszont alkudozás lesz, hogy hány évre írjon alá az irányító, illetve a fizetése mekkora hányada legyen garantált. Wojnarowski szerint nagyon limitáltak Irving lehetőségei a piacon, talán egy alternatívája sincs, és ha a fizetését akarja maximalizálni, akkor azt Dallasban teheti meg, de ott is kérdéses, hogy mennyi időre.

Marc Stein értesülései szerint a Rockets 2 évre 83,6 millió dollárt kínálhat Fred VanVleetnek. Houstonban azt követően fordulhatnak felé, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy Hardent nem tudják megszerezni, ugyanakkor a Raptors sem tett le arról teljesen, hogy megtartsa VanVleet-et. A Raptorshoz kapcsolódik, hogy Jakob Pöltl visszaigazolásán is dolgoznak, és sokan úgy gondolják, hogy az évenkénti fizetése 20 millió dollár magasságában lehet.

Stein írt Max Strus helyzetéről is, az értesülései szerint valószínűleg nem marad a Heatnél, mivel a Pacers 3 évre 48 millió dollárt készül ajánlani neki. A minap Zach Lowe (ESPN) is arról beszélt, hogy komoly iránta az érdeklődés, a játékos minimum a nagy MLE (12,4 millió) környéki fizetést remél, viszont akik megadnák ezt neki, attól tartanak, hogy egy sapka alatti hellyel rendelkező csapat túllicitálja őket. Strus iránt a Magic és a Pistons is érdeklődik, míg a Heatnél fontosabbnak tartják Gabe Vincent megtartását. Kyle Lowry maradhat Miamiban, Barry Jackson (The Miami Herald) értesülései szerint nem fogják őt kitenni, és nem használják rá a stretch provisiont. Miamiban nem aggódnak amiatt, hogy vele kell megkezdeniük a következő szezont, de ha lehetőségük lesz rá, akkor inkább egy cserében használják fel a szerződését, minthogy elengedjék csak.

A Suns kiszemeltje lehet a nyáron Yuta Watanabe és Mike James is. Közös bennük, hogy Kevin Durant mindkettőjükkel játszott együtt korábban  a Netsnél, James ráadásul egy igen közeli barátja is. James az elmúlt idény során az AS Monaco játékosa volt, míg Watanabe korlátozások nélküli szabadügynök lesz a nyáron. Stein mellett John Gambadoro (Arizona Sports 98.7FM) is potenciális kiszemeltként említi Watanabét, de Keita Bates-Diop leigazolásával is megpróbálkozhatnak egy minimum szerződéssel.

A Bucksnak két fontos szabadügynöke lesz, ugyanakkor úgy tűnik, hogy Khris Middleton és Brook Lopez is hajlik arra, hogy hosszabbítson Milwaukee-ban. Stein szerint Middleton maradására szinte biztos, és Lopez is valószínűleg marad, noha a Rockets érdeklődhet iránta. Jae Crowder maradására is megnőtt az esély, valószínűleg hosszabbítani fog a Bucksnál.

Mike Singer (Denver Post) információi alapján a Lakers komoly érdeklődést mutat Bruce Brown Jr. iránt. Mint ismert, a Nuggets legfeljebb 7,8 milliós fizetést tud kínálni neki, míg a Lakers akár a nem adófizető csapaok MLE-jét (12,4 millió) is odaadhatja neki.

Jake Fischer információi szerint a Bulls felmérte Zach LaVine piacát, több csapattal is beszéltek egy esetleges cseréről, de úgy érzik Chicagóban, hogy limitáltak a lehetőségeik. A Bulls nagyobb ellenértéket vár érte, mint amit a Wizards kapott Bradley Beal cseréjében. Korábban a Knicks és a Mavericks érdeklődéséről is lehetett hallani, de a Knicks óvatos mostanában, amikor cserelehetőségekről van szó, míg a Mavericksnél Irving megszerzése óta nincs napirenden LaVine megszerzése.

Chris Fedor (cleveland.com) értesülései szerint a Cavaliers megtartaná Caris LeVert-et, a játékos évenként 15-18 millió dollár magasságában kereshet az új szerződésével. Más csapat valószínűleg az MLE felhasználásával próbálgatja meg elcsábítani őt, és ha ilyen értéken meg tudják őt hosszabbítani, akkor a Cavaliers is fel tudja még használni a maga 12,4 milliós MLE-jét.

Jake Fischer a Hornets draft előtti tevékenységéről beszélt, és szerinte a Hornets azért ködösített annyira, hogy Brandon Miller és Scoot Henderson közül kit fognak választani a drafton, mert azt próbálták elérni, hogy a Trail Blazers fel akarjon cserélni a harmadik helyről Hendersonért. Mitch Kupchak részéről ez nem lett volna egyedi húzás, 2015-ben is ködösített arról, hogy a Lakers a második helyen D’Angelo Russellt vagy Jahlil Okafort fogja kihúzni, és akkor egyik játékosnak sem mondták meg, hogy őt fogják választani, és minden bizonnyal ugyanígy tettek Miller és Henderson esetében is.

Victor Wembanyama magassága kapcsán kérdőjelek voltak korábban, mivel az NBA draft előtti felmérőjére nem tudott elmenni a francia bajnokság rájátszásának az idején, de a Spurs bejelentette, hogy friss mérést végeztek, és ez alapján 222,25 cm magas. A mérést az NBA útmutatásának megfelelően cipő nélkül végezték, és ez alapján bő egy centivel magasabb lett tavaly október óta, amikor Las Vegasban pályára lépett két felkészülési mérkőzésen. Wembanyama ezzel az NBA második legmagasabb játékosa lehet a következő szezonban, csak Boban Marjanovics (223,52 cm) tornyosodik fölé. A Spurs azt is megerősítette, hogy Wembanyama kihagyja a California Classic-ot, nem vesz részt a mini nyári ligában Sacramentóban, ellenben Las Vegasba a csapattal tart.

Összeállt Adrian Griffin edzői stábja a Bucksnál. A franchise története során először női segédedzője is lesz a csapatnak, Sidney Dobner a videóelemzési részleg éléről csatlakozik az edzői stábhoz. Vin Baker és Josh Oppenheimer már eddig is a Bucks segédedzője volt, korábban mindketten Mike Budenholzer munkáját segítették. A stábban helyet kap még Terry Stotts és Joe Prunty, akik mindketten dolgoztak már a Bucks vezetőedzőjeként is korábban, a névsor pedig Patrick Mutombo és DJ Bakker párosával lesz teljes.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus