Az első kosármeccs 126, J-Rich csak 37 éves

126 éve játszották az első hivatalos kosármeccset, George Mikan 66 éve produkálta élete meccsét, Jason Richardson pedig 37 éves lett ma.

1892. január 20-án, azaz pontosan 126 esztendővel ezelőtt játszották az első hivatalos kosármeccset a sportág "bölcsőjében", a springfieldi YMCA főiskolán. Még focilabdát használtak, két 9 fős csapat volt és egy barackszedő kosarat raktak az erkélyre 10 láb magasan, tehát nagyjából 3 méterre a földtől. Az eredeti szabályok is mások voltak, mint a jelenleg érvényben lévők, erről három éve már olvashattatok, de 2016 decemberében arról is írtunk, hogy előkerült egy régi rádióadás felvétele, amelyen maga a sportág atyja, Dr. James Naismith mondta el, hogy az első mérkőzést (amelyet egy hónappal korábban, decemberben játszottak, szintén a YMCA-n), még nem azokkal a szabályokkal játszották le, amelyek később "elsők" néven elhíresültek, az itt szerzett tapasztalatok alapján alakították a regulákat!

 

Pontosan 60 évvel később, 1952. január 20-án a sportág első igazi szupersztárjának legnagyobb meccsét láthatta a közönség. A Minneapolis Lakers a Rochester Royalst fogadta, és két hosszabbítás után nyertek 91-81-re. Az akkor még nem Los Angeles-i franchise centere, George Mikan karrierje legnagyobb estéjét produkálta, 61 pontos karriercsúcsa mellett 36 lepattanót is lekapott.

Mikanról elég annyit tudni, hogy két évet játszott az NBL-ben, egyet a BAA-ban még 1948/49-ben - az NBA elődje -, hatot pedig az NBA-ben, 9 idénye alatt pedig 7-szer bajnok volt - 1950/51-ben, illetve egy évnyi visszavonulás után, 1955/56-ban nem nyert csak. BAA/NBA karrierje első három évében pontkirály lett, a következő kettőben ő volt a pattanókirály, négyszer ott volt az All-Star gálán, és 1952/53-ban ő lett az All-Star meccs legértékesebb játékosa. Mindemellett neki köszönhetjük a goaltending szabály bevezetését, a pálya kiszélesítését és részben a Minnesota Timberwolvest is - üzletemberek anyagi támogatása mellett ő lobbizott leginkább a franchise-ért a ligánál. Két éve bekerült minden idők 10 legjobb centere közé az ESPN listáján, a 9. helyet kapta.

 

37 évvel ezelőtt, 1981. január 20-án született a 2000-es évek első felének egyik legnagyobb zsákolója, a kétszeres Dunk Contest győztes Jason Richardson. Két évet járt egyetemre, 1999-től 2001-ig. Első évében rögtön NCAA bajnok lett a Michigan State Spartans csapatával - igaz, ekkor még csak kiegészítőember volt, hiszen 15.7 percet átlagolt mérkőzésenként és összesen háromszor kezdett a szezon folyamán. Maradt Tom Izzo alakulatánál a következő idényre is, 2000/01-ben pedig már jóval nagyobb szerepet szántak neki: 28.5 perc alatt 14.7 pontot tett a közösbe fellépésenként, ráadásul kiváló dobószázalékokkal (50.3% mezőnyből, 40.2% triplából). A Spartans a Final Fourig jutott, de a Gilbert Arenas és Richard Jefferson fémjelezte Arizona megálljt parancsolt nekik az elődöntőben.

Jelentkezett a 2001-es draftra, ahol az ötödik helyen választotta ki a Golden State Warriors. Azonnal 15 pontos játékos lett és első öt évében folyamatosan tudta növelni pontátlagát - igaz, dobószázalékai nem sokat változtak, és nem volt egy kifejezetten hatékony pontszerző. Utolsó oaklandi szezonjában, 2006/07-ben tagja volt annak a keretnek, amely 12 szezon után újra PO-ba vitte a Warriorst, ráadásul az első körben 8. kiemeltként kiejtették az 1. helyen rangsorolt, az előző évben bajnoki döntőt játszó Dallas Maverickst.

Legemlékezetesebb eseményei azonban nem ekkor (az alapszakaszban vagy a rájátszásban), hanem az All-Star hétvégéken történtek. Rögtön első idényében letette a névjegyét, hiszen nem elég, hogy az újoncok - másodévesek mérkőzés legértékesebb játékosának választották (103-93-ra nyertek az elsőévesek, 26 pontot vállalt ebből J-Rich), de megnyerte a hétvége leglátványosabb számát, a zsákolóversenyt is.

2003-ban visszatért természetesen az All-Starra. A másodévesek csapatával is nyert és megvédte címét a zsákolón is, ezzel ő lett a második ember, aki egymás utáni években a csúcsra tudott jutni ebben a versenyszámban - az első egy bizonyos Michael Jordan volt.

2004-ben is elindult, de a triplázás nem jött össze, Fred Jones megverte a döntőben...

A már említett 2006/07-es év volt Richardson utolsó Warriorsnél töltött idénye, 2007 nyarán elcserélték a Charlotte Bobcatshez Brandan Wrightért cserébe. Alig több mint egy évet töltött itt J-Rich, még 2008 decemberében a Sunshoz cserélték (Jared Dudley-val Raja Bellért, Boris Diaw-ért és Sean Singletaryért), szinte pontosan két évvel később Orlandóba került (Hedo Turkogluval és Earl Clarkkal együtt Vince Carterért, Mikael Pietrusért, Marcin Gortatért és egy első körös draftjogért), majd a Howard-csere részeként Philadelphiában kötött ki 2012 nyarán.

A csapatsikerekhez a Sunsnál volt a legközelebb. A 2010-es rájátszásban nyugati döntőig mentek az arizonaiak, ahol 4-2-es összesítéssel kaptak ki a Los Angeles Lakers ellen - az ötödik meccsen éppen J-Rich triplájával egyenlítettek, aztán azonban Kobe Bryant elrontott dobását követően Ron Artest visszatette a lecsorgót, ezzel az ötödiket behúzta a Lakers a Staples Centerben (103-101), egy meccsel később pedig a szériát is. A Bobcatsnél és a Sunsnál kifejezetten jó szezonjai voltak, játékának színvonala nemhogy esett volna, de inkább nőtt, aztán az orlandói kitérő után egy(-két) szinttel lejebb kosarazott már. Öt éve volt egy súlyos térdsérülése is, 2015 szeptemberének végén pedig bejelentette, hogy családja és további egészsége miatt befejezi profi pályafutását. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus