Megvan a kulcsmeccs: a női válogatott legyőzte Litvániát!

Nagy izgalmak végén, Határ és Raksányi óriási meccsével a női válogatott legyőzte Litvániát, így fontos lépést tett az Eb felé. 

Női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező, C-csoport, 4. játéknap:

Magyarország - Litvánia 78-76 (24-25, 21-15, 16-19, 17-17)

Magyarország: Raksányi 18/6, Medgyessy -, Simon -, Goree 4, Krivacsevics 10/3.
Csere: Határ 20, Studer 14/3, Dubei 11/6, Varga -, Katona 1, Theodoreán -. 

Litvánia: Kvederaviciute 4, Okockyte 7, Nacickaite 20/6, Sulciute 4, Petronyte 20.
Csere: Knyzaite -, Grigalauskite 7/3, Juskaite 2, Svaryte -, Labuckiene 12.

A mérkőzés statisztikája ide katitntva megtekinthető. 

Hihetetlenül hullámzó, fordulatos találkozón drámai csatában 2 ponttal legyőzte női kosárlabda válogatottunk Litvániát kulcsfontosságú Eb-selejtezőn. Legjobbjaink a 3. negyedben már 16 ponttal is vezettek, de később voltak 5 pontos hátrányban is, s végül drámai végjátékban győztek, s ezzel óriási lépést tettek az Európa-bajnoki szereplés felé.

Raksányi triplájával szereztünk vezetést,  Goree is "beköszönt", de Petronyte vezérletével fordítottak a litvánok. Válogatottunkat Raksányi és Goree vitte vállain, majd a szakasz közepén Krivacsevics büntetői után Studer és Határ is villant, 5 ponttal elléptünk. Kapkodni kezdtek a lányok, s egy Nacickaite vezette 11-2-vel fordított Litvánia. A negyed végén  Dubei triplájával és Határ center kosarával 1 pontra jött föl válogatottunk. 

Raksányi bátor betörés utáni kosarával újra a mieink vezettek. Fiataljaink, Dubei és Studer villantak, de a litvánok is be-betaláltak - Raksányi újabb triplája után 4 ponttal vezettünk. Litván időkérés után alacsony szerkezetre és zónára álltunk át, a litvánok nem tudtak kosárra dobni támadóidejük alatt, így Dubei 2+1-es akciójával 7-re nőtt az előny. Ekkor kisebb holtpont következett a mieink játékában, büntetőkkel 3 pontra feljött az ellenfél, Krivacsevics egy jó büntetője, majd Határ kosara lendítette tovább a válogatottat. Jött még egy demoralizáló tripla a túloldalon a litván támadóidő utolsó pillanatában, de a félidő végén Katona 1 jó büntetőjével és Határ szép duplájával 5 ponttal vezettünk. 

Petronyte duplájára Krivacsevics betörés utáni bravúrkosárral felelt, majd egy hármast is beemelt, és ez egy általa és Határ által vezetett 13-0-s magyar roham kezdetét jelentette, 16 ponttal elhúztak legjobbjaink. A hosszú litván kosárcsendnek Nacickaite vetett véget, majd Határ egy fault után a földhöz vágta a labdát - technikaiért. Itt meg is tört  a lendület, Krivacsevics majd Dubei is színészkedésért kapott technikait, ez érthetően megzavarta a mieinket, ráadásul Krivacsevics és Határ is 4-4 faulttal állt. A negyed hajrájában egy 15-1-gyel - a végén Grigalauskyte triplájával - 2 pontra feljöttek a vendégek. 

A záró etap elején lendületben maradtak a vendégek, Petronyte két duplájával átvették a vezetést. A legjobbkor villant Raksányi, majd Petronyte is kapott egy technikait színészkedésért. Raksányi büntetett, de Okockyte 2+1-es játékával újra a vendégek vezettek. Dubei fordított hármassal, de nem tartósan, a pontosabban játszó litvánok egy 6-0-lal 5 ponttal megléptek 4 perccel a vége előtt. Határ bravúros megmozdulásaira építve 71 másodperccel a vége előtt egyenlítettünk. Volt  labdánk a vezetést szerezni, de Petronyte elvette Határtól és újra a vendégeknél volt az előny. Határ másodjára már egyenlített, majd Raksányi 7 másodperccel a vége előtt megszerezte a labdát - és a győztes kosarat.  Utána megszerezték, majd eladták a labdát a lányok, s végül némi szerencsével, de győzött a válogatott - és óriásit lépett az Eb részvétel felé. 

Székely Norbert: - Fantasztikus volt. Sejtettük, hogy ilyen meccs lesz, megnyerhettük volna már a 3. negyedben, de amikor ritmusban voltunk, a játékvezetők összekuszálták a szálakat, de végül olyan győzelmet arattunk amely bekerül a magyar kosárlabdázás történetébe.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus