Nagyot harcolt a női válogatott, de picit jobbak voltak az oroszok

Szenzációsan kapaszkodott vissza 20 pontos hátrányból a magyar válogatott, de az esélyesebb oroszok végül érvényesítették a papírformát. 

Női Európa-bajnoki selejtező, C-csoport, 3. mérkőzésnap

Magyarország (2-1) – Oroszország (3-0) 64-71 (10-18, 13-19, 21-21, 10-13)

Magyarország: Medgyessy -, Raksányi 8/6, Simon 7/3, Goree 4, Krivacsevics 13.
Csere: Studer 12/9, Theodoreán -, Varga 8, Határ 8, Dubei 4, Katona -.

Oroszország: Beglova 5, Zsedik 7/3, Beljakova 11/9, Maiga 10, Vadejeva 11. 
Csere: Leskovceva 5, Musina 12/3, Petrusina 3/3, Tyihonyenko 5, Vieru -, Zavjalova 2.

A mérkőzés statisztikája ezen a linken elérhető. 

Maiga 2+1-es játékával indult a mérkőzés, de szerencsére gyorsan bemelegedett a magyar válogatott is: Goree két közeli kosarával hamar átvette a vezetést Székely Norbert csapata. Itt egy időre be is fagyott az eredményjelző, mindkét csapat jól védekezett, nem nagyon tudták feltörni egymás hátsó alakzatát – Beljakova triplája törte meg a kosárcsendet, amivel berúgta az oroszok motorját, Beglova duplája után megint Beljakova dobott ziccert. A csereként beálló Varga próbálta elállítani a vérzést, de a folyamatosan rotáló vendégek (az első negyedben tizenegy játékos lépett pályára) szépen bontogattak kettő-kettőkből, és rendre meg is találták a jó helyzeteket, így tekintélyes, nyolcpontos előnnyel mehettek pihenőre (10-18). 

A kisszünetből a mieink jöttek ki jobban, kiválóan összeállt a csapatvédekezés, az oroszok szűk három percig nem dobtak kosarat, miközben a túloldalon 7-0-s futást csinált a magyar nemzeti csapat, Krivacsevics duplája és Studer öt pontja után egy egységre zárkóztunk (17-18). Tihonyenko büntetőből volt először eredményes, és a vendégek varázsütésre felpörgették a játékukat – Maiga közelről, Tihonyenko középtávolról büntetett. Időkéréssel próbálkozott a magyar válogatott, de Zsedik egy kivédekezett támadás után második esélyből szerzett pontot – Krivacsevics szép centermunkája nagyon kellett, hogy megszakítsuk az orosz rohamot (19-25). Az oroszok viszont támadásban nem lassítottak, Beljakovára játszottak ki üres triplahelyzetet, amit a hátvéd értékesített is, majd Zsedik is betalált kintről, végül Maiga dobott ziccert, amire alig érkezett válasz, így 21-33-nál újabb időt kellett kérni. Ez sem használt, 14 pontos hátránnyal vonulhattunk a nagyszünetre. 

Krivacsevics Tijána a kispadon kezdte a második félidőt, alacsonyabb, gyorsabb szerkezetre váltott a magyar csapat, amely igyekezett letámadással megzavarni az ellenfelet, és Raksányi Krisztina rögtön be is szórt egy hármast. Az oroszoknál azonban Vadejeva rendre kihasználta magassági fölényét, a vendégek sok második esélyt teremtettek, így Goree helyett hamarosan jönnie kellett centerünknek. Varga Zsófi pörgette fel a mieink támadójátékát, Raksányi is újabb hármassal jelentkezett, de ezzel sem nagyon tudtuk közelebb jönni, mert vagy az oroszoknál talált be valaki (főként Vadejeva), vagy a mieink hibáztak. A negyed közepén megérkeztek az orosz tüzérek is, két triplát szórtak be, és pillanatok alatt 20 pontra növelték a differenciát (33-53). Időkérés után extra magas párossal, Krivacseviccsel és Határral próbálkoztunk, a duó pillanatok alatt be is szórt hat pontot, majd a vendég időkérés sem segített, Simon dobott ziccert, 41-55-re zárkóztunk. Néhány véleményes játékvezetői ítélet miatt nem csökkent tovább a különbség, de az utolsó fél percben sportszerűtlent ítéltek a vendégeknél, és büntetőkből tovább araszoltunk felfelé – sajnos a negyed végén Musina duplája nagyon rosszkor jött (44-58). 

Studer hármasa volt a negyedik negyed első kosara, majd két centerünk parádés összjátékával gyorsan 10 pont alá mentek lányaink, két perc után jött is az orosz időkérés (49-58). Beljakova triplája sem zavarta meg a magyarokat, Simon duplával, majd triplával válaszolt, de az oroszok sem lankadtak, Beglova 2+1-ével visszaállították a tíz pontos előnyt. Studer dudaszós triplája után jól védekeztünk, de megtették ugyanezt a vendégek is, Tihonyenko pedig második esélyből dobott kosarat. Székely Norbert ekkor, a 36. perc elején időt kért, hogy csapata erőt gyűjtsön egy utolsó rohamra (57-66). Egy újabb remek Krivacsevics-passz után Raksányi szűkítette a különbséget, de több támadást is elrontottunk, így Dubei remek egyéni játékára nagy szükség volt, hogy a jó védőmunka mellett gyarapodjon pontjaink száma (63-68). Az idő azonban vészesen fogyott, az oroszok pedig foggal-körömmel védekeztek, és hiába voltak második esélyeink, nem igazán tudtunk velük élni, így a vendégek végül kicsikarták a győzelmet. Összességében a magyar válogatott nehezen talált fogást az oroszokon, de egy taktikai váltással teljesen összezavartuk a játékukat - ez jó tapasztalat lehet a visszavágóra. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus