Lelik Réka már 60 UBT-s edzésen is túl van

Az utánpótlás válogatott, harmadik A-csoportos idényére készülő játékos rendelkezik a legtöbb tapasztalattal Magyarországon Steph Curry edzésmódszereit illetően, ő mesélt nekünk ezúttal.
 

Arról már írtunk korábban, hogy Steph Curry speciális edzésmódszerei milyen mértékben reformálhatják meg az egész világon az egyéni képzést és magát a sportágat EBBEN a cikkünkben, sőt, azóta kiderült, hogy Magyarországon is elérhetőek ezek a módszerek, erről EBBEN az interjúban kérdeztük a legilletékesebb személyt, Weisz András egyéni trainert az UBT-csoporttól, ezt követően pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy akik már használják ezeket az eszközöket, illetve módszereket hazánkban, milyen tapasztalatokról tudnak beszámolni, ez EBBEN az anyagunkban olvasható. Horváth Kristóf István, a Paks újdonsült hátvédje szintén mesélt nekünk EBBEN az interjúban, de a DIGI Sport is készített egy riportot a teremről, illetve a speciális eszközökről, edzésmódszerekről, erről EBBEN a cikkünkben láthattatok egy videót.

A Csata DSE még mindig csak 19 éves hátvédje, a BEAC és a Cegléd színeiben NB I/A-s tapasztalatot is gyűjtő, ebben az évadban pedig a fővárosi nevelőklubját élvonalbeli tagsághoz segítő Lelik Réka az a magyar játékos, aki eddig a legtöbb edzést végezte az UBT, azaz a Steph Curry nevével is fémjelzett edzésmódszerekkel, eszközökkel. Most őt kérdeztük, hogy miként került kapcsolatba ezzel a speciális lehetőséggel és eddig mit tapasztalt.

Te vagy az, aki Magyarországon talán a legrégebb óta edzel az UBT módszereivel, ez pedig tudomásunk szerint jóval a budapesti központ megnyitása előttre tehető. Hogyan találkoztál ezzel az edzésfajtával, illetve az eszközökkel?

Weisz Andrissal mi egy párt alkotunk lassan három éve, és minden nyáron amíg én a válogatottban voltam, ő edzett, illetve év közben hétvégente is eljárt. Szimpatikus volt, hogy ennyi munkát fektet bele, majd mikor láttam játszani megdöbbentem, hogy mennyit fejlődött. Labdakezelésével látványosan kiemelkedett a többiek között. Neki is jött sok pozitív visszajelzés és mindig lelkesen mutatta, hogy éppen milyen eszközt rendeltek az apukájával, és alig várta, hogy kipróbálhassa. Sérülése után eltervezték, hogy csinálnak egy egyéni központot, hogy megmutassák, milyen modern eszközök segíthetik, gyorsíthatják a fejlődést. Tulajdonképpen ehhez lettem tesztalany. Januárban kezdtük el a külön munkát, heti három alkalmat lőttünk be ideálisnak. Ekkor ismerkedtem meg az eszközökkel úgy igazán. Tudtam, hogy van még bőven hova fejlődni, így barátságot kötöttem velük. Sok videót néztem, ahogy a "sztárok" edzenek így megerősítést kaptam ezen eszközök napi használatáról.

Mennyi edzés van a hátad mögött és ebből hány alkalmat csináltál már az új teremben?

Mikor elkezdtük a külön edzéseket, úgy 40 alkalomnál jártam, amikor sajnos ki kellett szállnom a játékból legalább 6 hétre sérülés miatt. Azóta kb. 20 edzésen vettem részt az új teremben.  

Egy komolyabb sérülésből épültél fel. A rehabilitációdban mennyit és milyen módon segített az UBT?

Sok volt az első hat hét kihagyás, féltem is, hogy a rengeteg munka kárba veszett. Eleinte, amíg nem is nagyon, illetve korlátozottan mozoghattam, olyan feladatokat csináltunk, amelyek segítettek visszahozni a labdaérzékemet és a dobásomat. Ahogy haladtam előre a rehabilitációban, úgy vezettük be a különböző mozgásokat. Meglepően gyorsan visszajöttem a játékba. Már csak az állóképességet és a gyorsaságot kell visszahozni, de úgyis kezdődik az alapozás.  

Milyen céllal és motivációval kezdtél bele anno ebbe az edzésfajtába és milyen célok vezérelnek most?

Láttam, hogy mennyit lehet fejlődni ezekkel az eszközökkel, így bőven volt motiváció, hiszen nagyon le voltam maradva. Felkészültem lélekben, hogy még csak most jön a java, a sok-sok munka. Eleinte nehéz volt, hiszen csak késő este edzés után tudtunk edzeni, de idővel megszoktam. Ilyenkor inkább a technikai képességek fejlesztésére fordítottuk a nagyobb koncentrációt, mert addigra már fizikálisan elfáradtam. Nagyon örülök, hogy megadatott ez az edzéslehetőség nyárra, így be tudtam hozni a kiesést. Szeretem hasznos dolgokra áldozni a szabadidőmet, így nem kell sok motiváció a jövőre nézve.  

Van már némi élesben szerzett tapasztalatod is annak kapcsán, hogy az ezen eszközökkel való gyakorlás mennyit, illetve miben segít. Mik a te észrevételeid eddig ezzel kapcsolatosan?

El kellett telnie jó pár edzésnek, hogy látható jelei legyenek a fejlődésnek. Eleinte azt érzetem, hogy nagyobb biztonságban van nálam a labda mint előtte, és jobban tudtam koncentrálni a pályán történő eseményekre, hiszen ebben a sportágban nagyon fontos a figyelemmegoszlás. A labdavezetésben való fejlődést tűztük ki elsődleges célnak, de beépítettünk új mozdulatokat is a játékomba. Ezekkel a módszerekkel meg lehet spórolni a labdára való összpontosítást.  

Ha valaki megkérdezné, hogy elkezdje-e ezeket az edzéseket, mit mondanál?

Ha valakinek céljai vannak a kosárlabdával, mindenképp ajánlom. Ez egy fajta befektetés a jövőre nézve. Az életben bárki bármiben fejlődni szeretne csak is rajta múlik, hogy mennyi időt, energiát fektet bele. A sok munkának meg fog érni a gyümölcse bárkiről is legyen szó. 

Fotó - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus