Női egyetemi bajnokság: Simán verte a DEAC a Szegedet

A 10. fordulóra került sor a hölgyeknél.

Aránylag izgalommentes játékhéten van túl a hölgyek mezőnye a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban. A keleti csoportban Közgáz a Nyíregyházát, a BME a Miskolcot, a DEAC pedig a forduló rangadóján a Szegedet győzte le magabiztosan. A legtöbb izgalmat a Semmelweis Egyetem - SzoESE találkozó hozta, amelyen félidőben 7 ponttal még a hazai együttes vezetett, ám remek harmadik negyedükkel fordítottak, a végjátékban pedig triplákkal be is biztosították győzelmüket a szombathelyiek. A címvédő TF a páratlan negyedekben "páratlanul jól" játszva győzte le a pécsieket. - olvasható a hunbasket.hu-n.
 


Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők
 
Keleti csoport, 10. forduló
 
Közgáz SC és DSK - Nyíregyházi ESE 103-44 (23-6, 33-15, 25-5, 22-18)
Budapest, Kinizsi u., 15 néző. V.: Gruber, Szentpáli-Gavallér.
 
Közgáz: Horváth P. 11/9, Hidas 11/3, DOKTOR 12, PFANDLER 20, MUNKÁCSI 2. Csere: KOVÁCS O. 10/6, NÉMETH F. 9/3, RYAN 12/3, Kiss A. 6, Garami 4, Rontó 2, Szanthoffer 4. Edző: Németh Kata.
 
Nyíregyháza: LUKÁCS 30/9, MARTON 8, Veréb, Ádám, Karakó 6. Csere: Dallos, Balogh V. Edző: Farkasinszki Orsolya.
 
A nagy kedvvel, szellemesen játszó, jó dobóformát kifogó hazaiak az első három negyedben nagy fölényben játszva győzték le két dupla-duplát elérő játékosuk, Pfandler Csenge (20 pont, 10 lepattanó) és Doktor Anna (12 pont, 10 lepattanó) vezérletével a végig zónázó nyíregyháziakat. A vendégek a záró szakaszban a sokat vállalva a mezőny messze legeredményesebb játékosává váló Lukács Panna, valamint Marton Dorottya ügyes megmozdulásaival kiegyenlítetté tudták tenni a játékot.
 
Németh Kata: - Jó iramú, pörgős mérkőzést játszottunk, örülök a győzelemnek. Gratulálok mindkét csapatnak!
 
Farkaszinszki Orsolya: - Voltak jó időszakaink, látszik a fejlődés a játékon. Szünet után már jobban szedtük a lepattanókat, és támadásban is pontosabbak voltunk. Gratulálok a Közgáznak!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_685
 
 
BME-MAFC - Miskolci Egyetem 77-53 (26-14, 20-10, 16-12, 15-17)
Budapest, Tüskecsarnok, 20 néző. V.: Kruk, Simon.
 
BME-MAFC: BOZSÓ 6/3, HIZSNYIK D. 19/9, Budavári 10, HORVÁTH A. 7, MUNTEÁN 19/15. Csere: Kardos 6, Korondán 4, Kriston, Zovits 4, Gál 2, Kohán. Edző: Gorácz Árpád.
 
Miskolci Egyetem: Kecskés 9/3, Takács 2, SZEGECZKI 15/3, Tóth 6/3, Papp 2. Csere: NAGY E. 10/6, Hajdú 5, Kababik 4, Simon. Edző: Lippai Szabolcs.
 
A hazaiak hatalmas elánnal vetették magukat a küzdelembe, agresszív védekezésüknek köszönhetően sok labdát szereztek, amiből aztán leindítva ellenfelüket könnyű kosarakat dobtak. A félidő hajrájára a miskolci csapat kiegyenlítetté tette a játék képét, és ez nem változott a második félidőre sem. A BME-sek az első tizenöt percben nyújtott játékukkal eldöntötték a mérkőzést.
 
Gorácz Árpád: - Örülök, hogy a lányok komolyan vették a mérkőzést, így sokat tudtam cserélni, és mindenki kapott játéklehetőséget.
 
Lippai Szabolcs: - Jobb volt a hazai csapat, gratulálok a játékosoknak!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_685
 
 
DEAC – Szegedi RSC 80-43 (25-11, 20-8, 16-17, 19-7)
Debrecen, Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium, 20 néző. V.: Kisházi, Szűcs.
 
DEAC: BACZUK 7/3, Holinka-Miklós 11/3, Gaál 3/3, OCSENÁS 9/3, SHIRIAN 13. Csere: SZABÓ Z. 21/6, Herdon 7/3, MEZEI 3/3, Szabó Cs. 6, Szabó G. Edző: Kászoni Boglárka.
 
Szegedi RSC: Fodor 1, Lovrity 8, Czintos 1, Antal 5, Ódry 8. Csere: Molnár, Nyilas 3/3, FEKETE 8/3, Kurinszki 2, Pásztor 7. Edző: Földi Alexandra.
 
Lendületesen kezdett a Debreceni Egyetem: Baczuk Virág és Shirian Jázmin remeklésének köszönhetően egy 15-0-s kezdeti futással adták meg a mérkőzés alaphangját. A negyed hátralévő perceiben próbált felzárkózni a Szeged, de Szabó Zita megmozdulásaira nem találtak megoldást, így kétszámjegyű fórral várhatták a folytatást a hazaiak (25-11). A második játékrészre sem vettek vissza a fehér-feketék, Holinka-Miklós Hanna tovább növelte a házigazdák előnyét, Szabó Zita bravúros közelije után pedig már több mint húsz egység volt közte (34-13). A szünet előtt még próbáltak kozmetikázni a vendégek a differencián, de Ocsenás Flóra és Szabó Csenge akcióival továbbra is kemény tempót diktált a hajdúsági gárda (45-19).
 
A fordulás után megrázta magát a Szegedi RSC, és egy kiegyenlített küzdelmet hozó periódus következett. A harmadik negyedet a Tisza-partiak egy egységgel megnyerték, de az eredményjelzőn tíz perccel a vége előtt így is huszonöt pontos DEAC-vezetés állt (61-36). A zárófelvonásra felszívta magát Kászoni Boglárka csapata, és az agresszív védekezésnek köszönhetően a szegediek mindössze hét pontig jutottak a negyed során. A véghajrában is magabiztosan kosárlabdázó cívisvárosiak végül saját szájízük szerint zárták le a tizedik forduló rangadóját. A végeredményt Gaál Gréta állította be az utolsó minutumban elsüllyesztett triplájával. Szabó Zita tripla-dupla közeli (21 pont, 15 lepattanó, 9 szerzett labda) teljesítménnyel segítette magabiztos győzelemhez csapatát.
 
Kászoni Boglárka: - A lányok koncentráltan kezdték a mérkőzést. Jól védekeztek már az első perctől fogva, aminek köszönhetően sikerült nagyobb pontkülönbségre szert tenni már az első negyedben. Gratulálok a lányoknak a győzelemhez, illetve további sok sikert kívánok a Szeged csapatának!
 
Földi Alexandra: - Gratulálok a DEAC-nak! A játék minden elemében jobbak voltak, mi pedig alapvető dolgokat nem tudtunk teljesíteni, így csak a harmadik negyedben tudtunk méltó ellenfelei lenni a hazaiaknak. Bízom benne, hogy a következő meccsre kiegészülünk, és össze tudjuk kapni magunkat.
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univk_686
 


Nyugati csoport, 10. forduló
 
TFSE – PTE-PEAC 93-57 (32-17, 24-23, 28-11, 9-6)
Budapest, Testnevelési Egyetem, E-Terem, 20 néző. V.: Nagy-Pál, Gyurka.
 
TFSE: KENYERES 19/6, BURJÁN 20/6, Galli-Hirling 8, KIRÁLY 24/18, Szabó 6/6. Csere: Úr 6/6, Szabó, Vígh 6, Budai 4. Edző: Kováts Gabriella.
 
PTE-PEAC: Bátai 3, NAGY 16, HEGEDŰS 12/3, NÉMETH 12/6, Szomor 6/6. Csere: Mándity 8/6, Füzy, Propszt. Edző: Gyenge Gábor.
 
A vendég együttes másodpercek alatt egy sikeres hárompontossal kezdett, amire a hazaiaktól Király Andrea (24/18 pont) látványos hármasokkal, zsinórban 10 ponttal válaszolt. Pár percig fel tudott zárkózni a PEAC csapata az eddig veretlen TF-hez, azonban az első negyed végéhez érve 15 pontos különbség alakult ki a két gárda között. A második 10 perc kiélezett játékképet mutatott, mindkét alakulat agresszív kosárlabdát játszott. A pécsi lányoknál felváltva léptek elő a játékosok egy-egy sikeres kosárral, míg hazai oldalon a tripla-duplával "kacérkodó" Kenyeres Anett (19/6 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz) és Burján Laura (20/6 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) emelkedett ki. A harmadik negyedben négy percig nem esett kosár vendég oldalról, így 24 pontos vezetésnél megnyugodva játszhatott már a kék-fehér csapat. Németh Bíborka (12/6 pont, 7 lepattanó) és Nagy Gabriella (16 pont, 5 lepattanó) próbált kosaraival szépíteni az eredményen, azonban az eladott labdák könnyű ziccerekhez juttatták az éllovast. Végül 36 pontos győzelmet aratott a hazai csapat.
 
Kováts Gabriella: - Célunk az volt, hogy az első negyedben olyan mértékű előnyre tegyünk szert, amivel megnyugodhatunk, és onnantól a saját taktikai dolgainkat tudjuk gyakorolni a jövőre nézve. Köszönjük a PEAC-os gárdának, hogy vadmacska módján küzdöttek velünk szemben, hasznos mérkőzés volt! Sok sikert nekik a továbbiakban!
 
Gyenge Gábor
: - Először is gratulálok a TF-nek a győzelemhez, de a foghíjas csapatomnak is gratulálok a tisztes helytálláshoz és a lelkes játékukhoz! A TF agresszívan játszott, és taktikailag is nagyon jól felkészített csapat, ami csak növeli az érdemeinket. Sok sikert kívánok nekik a bajnokság hátralevő részére!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_684
 
 
Semmelweis Egyetem - Szombathelyi ESE 51-65 (14-11, 15-11, 7-23, 15-20)
Budapest, SOTE csarnok, 20 néző. V.: Jankovics, Szőts.
 
Semmelweis Egyetem: Buzinkay, Kiss 5, Gangl 9, Opitz 4, MAJSAI 14/6. Csere: Pálmai 4, Novák 2, Nagy 3, Hámory, Jakobszen, Balogh 8, Som 2. Edző: Hegyi Hanna.
 
Szombathelyi ESE: PREISINGER 22/12, Kardos 9, PÜSPÖKI 15/3, Mezősi 5, Plózer 8. Csere: Balogh 6, Horváth, Dervalics. Edző: Szabó László.
 
A hazai együttes nagy iramban kezdett, Majsai Melinda hármasával magához is ragadta a vezetést, a negyed vége felé azonban a szombathelyi csapat is kezdett ébredezni, és 11-2-es hazai vezetésről igyekezett közelebb zárkózni. A második negyedben felváltva estek a kosarak - a Semmelweis tartotta előnyét, míg ellenfele azon volt, hogy utolérje. A félidő végén a pontosabban játszó hazai gárdának sikerült 7 pontra növelnie a különbséget. Szünet után a vendég alakulat agresszívabban kezdte támadni a SOTE kisembereit, ami eléggé megzavarta a vendéglátót - a Szombathely a 24. percben meg tudta fordítani az eredményt. Ezt követően a vendégek Kardos Kata két hármasának köszönhetően lendületet kaptak, fordítottak, és a negyed utolsó perceiben 9 pontos előnyre tettek szert, ezzel letörve az orvostanhallgatók lelkesedését.
 
Az utolsó negyedben a fáradtabbnak tűnő hazai csapat még igyekezett visszajönni, azonban agresszivitásuk támadásban és védekezésben is jócskán csökkent - elvesztették lendületüket, és egyre pontatlanabbul játszottak. Az utolsó két percre azért még sikerült izgalmakat rejteni, hiszen csak 3 pontos vezetést tudhatott magáénak a vendég együttes. A kérdés az volt, hogy ki bírja jobban ezt a két percet. A választ a hazai gárd megkapta, hiszen a SZOESE két hármassal eldöntötte a mérkőzést, amit az utolsó percben még egy tripla követett. Erre válaszul a hazaiak kapkodva igyekeztek pontokat gyűjteni, de már nem jártak sikerrel, ezzel a szombathelyi csapat gyűjthette be a győzelmet. A vendéglátótól Majsai Melinda (14 pont, 8 lepattanó), míg a vendég oldalon Preisinger Boglárka (22 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault) és Püskpöki Lotti (15 pont, 8 lepattanó) jutottak 10 pont fölé.
 
Hegyi Hanna: - Nagyon jó iramban kezdtünk, utána sajnos belassultunk ellenfelünk zónavédekezésébe. A második félidőben ötlettelenül, kevés mozgással, kis lendülettel játszottunk, ami nagyban köszönhető a fáradtságnak, illetve ellenfelünk távoli dobószázalékának is, ennek ellenére születtek szép megoldásaink. Gratulálok a szombathelyieknek a győzelemhez!
 
Szabó László: - Az első félidőben rendkívül rosszul támadtunk. A másodikban feljavult a támadójátékunk, nagyjából ennek köszönhetjük a győzelmet. Gratulálok a hazai csapatnak is, mert negyven percen keresztül megnehezítette a dolgunkat!
 
Statisztika: http://netcasting4.webpont.com/?whun_univn_684

 
Halasztott mérkőzés:
 
UNI Győr SZESE - SMAFC, 2022.03.16.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu; Práczki Péter

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus