Egyetemi Világjátékok – Fogadalmat tett a csengtui küldöttség

113 fős magyar sportolói küldöttség utazik Kínába.

A döntéshozóknak olyan környezetet, szabályozást és lehetőségeket kell teremteni, amely a sportkarriert és egyetemi előrehaladást is segíti – emelte ki a 31. Egyetemi Világjátékokra utazó 113 fős magyar sportolói küldöttség hétfői fogadalomtételén Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. - olvasható a hunbasket.hu-n.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezésében a Testnevelési Egyetemen tartott ünnepségen Hankó Balázs úgy fogalmazott: nincs nagyobb megtiszteltetés, mint amikor hazánkat, nemzetünket képviselhetjük a világban.

“Általatok ismerszik meg a nemzet, és kivívhatjátok a hazánk iránti tiszteletet” – hangoztatta.

Hozzátette: ebben a döntéshozóknak is felelősségük van, olyan környezetet, szabályozást és lehetőségeket kell teremteni, amely a sportkarriert és egyetemi előrehaladást is segíti.

“Ezért két és fél milliárd pluszfinanszírozást biztosítunk az egyetemi sportnak. Szeretnénk, hogy bizonyítsátok, a kettős életpályamodell működik” – mondta Hankó Balázs.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is hangsúlyozta, a tanulás és a sport jól megfér egymás mellett, sőt segítik egymást.

“Mi pedig támogatjuk azokat a fiatalokat, akik több fronton is helytállnak” – tette hozzá.

Schmidt Ádám kiemelte: egy fogadalomtétel mindig ünnepélyes, jelentős esemény, melynek rangját most emeli az, hogy a világ második legnagyobb multisport eseményére utazó versenyzők teszik le az esküt.

“Közel négy évet kellett várni az esemény megrendezésére, ugyanis a Covid-járvány miatt halasztani kellett 2021-ről” – mondta Mocsai Lajos, a MEFS elnöke, majd rövid áttekintést adott az Universiadék történetéből. Kiemelte, hogy a magyar versenyzők eddig 116 arany-, 93 ezüst- és 111 bronzérmet szereztek. Hangsúlyozta, hogy az egyetemisták sporteseménye gyakran ugródeszka az olimpia előtt, sok győztes, érmes később olimpiai résztvevő, érmes lett.

Mocsai Lajos megköszönte a sportállamtitkárság támogatását, amely nélkül – mint mondta – ilyen messzire ilyen nagy létszámú küldöttség nem tudna elutazni. Hozzátette, Csengtuban 113 sportoló, 25 egyetem hallgatója, 12 sportágban képviseli a magyar színeket, őket 48 kísérő szakember segíti majd Kínában.

Az MVM Paksi Atomerőmű, a kiutazó magyar egyetemi csapat szponzorának képviseletében Kovács Antal kommunikációs igazgató, olimpiai bajnok cselgáncsozó saját élményeit idézte fel a sportolás és a tanulás összeegyeztetéséről.

“Bármilyen nehéz is néha edzés mellett vizsgára készülni, hosszú távon megéri a sportolás mellett tanulni” – mondta. Hozzátette, “életetek meghatározó élménye” lesz a csengtui néhány nap.

A legutóbbi, 2019-es, nápolyi Universiade legjobb magyar pillanatait felelevenítő kisfilm megtekintése után következett az ünnepélyes fogadalomtétel.

A július 28. és augusztus 8. közötti csengtui Egyetemi Világjátékokra – korábbi nevén Universiadéra – kiutazó magyar sportolók esküjét Pigniczki Fanni rg-versenyző, a Károli Gáspár Egyetem hallgatója mondta elő, aki Ágh György vízilabdázóval, a Kodolányi János Egyetem hallgatójával együtt a magyar egyetemi csapat zászlóvivője lesz az EVJ megnyitó ünnepségén Kínában.

Az Egyetemi Világjátékok az olimpia után a világ második legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek meg. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus