Leány Kadett A döntő: Kialakult az elődöntők párosítása

Második napjához érkezett a pécsi Leány Kadett A döntő, a játéknap végére a házigazda NKA Pécs és a Csata DSE maradt veretlen. Kialakult az elődöntők párosítása, a Csata a Sopronnal, a Pécs pedig a Kecskeméttel mérkőzik a fináléba jutásért.

A Hunbasket összefoglalója:

Leány Kadett A döntő, második játéknap

 

Tovább menetel az NKA Pécs

Magabiztosan behúzta a második csoportmérkőzést is a kadett döntőben a házigazda NKA Pécs, amely a pénteki nap első, reggeli mérkőzésen 79-51-re legyőzte a Vasas Akadémia együttesét.

Esélyeshez méltóan villámrajtot vett az NKA Pécs, alig telt el egy perc és máris jött a Vasas időkérése 7-0-s pécsi vezetésnél. Sok hibára kényszerítették a fővárosiakat Rátkainé Eördögh Edit tanítványai, a rengeteg szerzett labdát pedig pontokra váltotta az NKA, a negyed derekán 5-15 állt az eredményjelzőn. A folytatásban is fölényben volt az ellenfelén átrobogó házigazda, amely az első játékrész végére tizenhét pontos előnyre tett szert (13-30). Szép sorban minden benevezett játékos pályára került az NKA Pécs-nél, többen is kivették a részüket a pontszerzésből, de a Vasas a második tíz percben három pontot tudott csökkenteni a hátrányán. A nagyszünetre 47-33-as pécsi vezetéssel vonulhattak öltözőbe a csapatok.

Jó ritmusban kezdte a harmadik felvonást a pécsi együttes, a szerzett labdákból és védőlepattanókból gördülékeny támadásokat vezettek Rátkai Eszterék (26. perc 38-60). A Vasas igyekezett ugyan megnehezíteni a pécsiek dolgát, nem túl sok sikerrel. Az utolsó negyedre, amely mindkét csapat részéről „takarékos” játékot hozott, már nem maradt nyitott kérdés. A remekül, magabiztosan játszó NKA Pécs második mérkőzését is nyerte a csoportkörben.

Vasas Akadémia – NKA Pécs 51-79 (13-30, 20-17, 9-18, 9-14)

Vasas Akadémia: Benyovszki 12, Molnár 5, Láng-Miticzky 3, Duka 3, Harmati 5. Csere: Herzog 2, Hruby 7, Czirkos 7, Kendelényi 7/3, Szabó -, Varga -. Edző: Kertész Dávid

NKA Pécs: Rátkai 7, Szakolczi 14/3, Piukovits 3/3, Halmágyi 6, Árvai 8. Csere: Bercsi 12/3, Subotic 6/3, Küllős 11/3, Felső 5, Kropp -, Bikicki 7/3, Jónás -. Edző: Rátkainé Eördögh Edit

Kertész Dávid: Sokkal jobb tempóban sikerült játszani, mint az első mérkőzésünkön. Várom, hogy mennyit tudunk még előrelépni, mert képesek rá a lányok. Gratulálok a pécsi lányoknak!

Rátkainé Eördögh Edit: Egy nagyszerű kezdés után saját magunknak tettük nehézzé a mérkőzést a második negyedben, mert kapkodtunk és rossz döntéseket hoztunk. A második félidőben ismét saját játékunkat játszottuk, több könnyű kosarat dobtunk és örülök, hogy a mai meccsen is mindenki hozzátett a győzelemhez.  

 

Második sikerét aratta a Soproni Darazsak Akadémia

Az első néhány percet leszámítva végig dominálni tudtak a soproni lányok, így a Darazsak a leány kadett döntőn második csoportmérkőzésüket is megnyerték, ezúttal a BEAC-Újbuda KA/A csapatát múlták felül 88-72-re.

Harcosan kezdett mindkét csapat a soproni Darazsak Sportakadémia – BEAC-Újbuda KA összecsapáson. Az első negyed felénél a fekete mezes újbudaiak jártak előrébb négy ponttal, 14-10-re vezettek. A játékrész második felében jócskán feljavult a soproniak támadójátéka, meg is fordították a mérkőzést. Az első negyedet pontgazdag játékkal 31-24-re nyerték Czirják Szilvia tanítványai, a nagyon jól büntetőző, 10 kísérletből tízet értékesítő BEAC ellen. Lendületesen támadott a folytatásban is a sárga mezes soproni gárda, amely a második periódus derekán tizenegy ponttal járt előrébb (41-30), a nagyszünetre pedig félszáz dobottnál tartottak Kókai Patríciáék.

A második félidőre kipontozódás miatt addigi legjobbját már elveszítő BEAC-Újbuda KA mindent megpróbált, hogy megnehezítse a Darazsak dolgát a harmadik játékrészben, de ezzel együtt is öt ponttal megnyerte ezt a szakaszt is a soproni csapat (30. perc 71-51). A záró játékrészben sem változott sokat a játék képe, a végére faragott hátrányán a BEAC, de végül az előzetesen esélyesebbnek tartott Soproni Darazsak Akadémia győzni tudott, amely a péntek esti utolsó, 19 órakor kezdődő találkozón a házigazda NKA Pécs ellen lép pályára a csoportelsőségért.

Darazsak Sportakadémia/A – BEAC-Újbuda KA/A 88-72 (31-24, 19-11, 21-16, 17-21)

Darazsak Sportakadémia/A: Szabó R. 3, Vasi 14, Kókai 21, Völgyi 11/3, Jancsó 4. Csere: Pásztor 3/3, Rokob 4, Bauer 6, Szabó L. 12/6, Raffay 10, Egresits -, Hawkins -. Edző: Czirják Szilvia

BEAC-Újbuda KA/A: Séllei 11/3, Dormán 5, Gréts 15, Szauter 13, Németh 5. Csere: Kókány 12, Maschl 3, Szücs 4, Havas 4, Mészáros -, Tóth -. Edző:

Czirják Szilvia: Gratulálok a szimpatikusan küzdő BEAC csapatának, akik megnehezítették bizonyos szakaszokban a dolgunkat. Bejutottunk a legjobb négy közé, mely büszkeség! Hajrá Sopron!

Csányi Zoltán: Nyilván a vereség soha nem boldogság, de a mostani helyzetében a csapatnak kifejezetten jó érzésekkel zártuk a mérkőzést. Természetesen gratulálok a szívem egyik „csücskének”, a Sopronnak!

 

Kecskeméti győzelem a Zsíros Akadémia ellen

A Kecskeméti KA együttese a Zsíros Akadémia ellen aratott 65-53-as győzelmével nagy lépést tett az elődöntő felé.

Fontos mérkőzés várt az első játéknapon, a DVTK Akadémia ellen bravúrgyőzelmet arató kecskeméti lányokra. Ugyanis, ha legyőzik a Zsíros Akadémia együttesét, és a következő összecsapáson papírforma szerint nyer a Csata a DVTK ellen, akkor a kecskemétiek bejutnak a leány kadett döntő legjobb négy csapata közé. A kőbányaiak két begyűjtött vereség után az első győzelmük megszerzését küzdhettek, így tehát a volt miért harcolni mindkét félnek. Kiegyenlített játékot hozott az első néhány perc, nagyobb előnyre nem tudott szert tenni egyik gárda sem, a 8. percben egyaránt 12-12 pontnál jártak a felek. Az első negyed végét jobban megnyomta a védekezésén szigorító, ma is nagy szívvel harcoló kecskeméti együttes, így 19-14-nél ért véget az első tíz perc. Jól küzdött a Zsíros Akadémia is, továbbra is szoros maradt a mérkőzés, és a budapestiek a nagyszünetre csupán kettő pontra olvasztották a hátrányukat (28-26).

Nyílt sisakos, óriási küzdelem zajlott a parketten, mindössze két egységgel, 32-30-ra vezettek a kecskemétiek a harmadik játékrész közepén, de a folytatásban megint újítani tudott Halmai Gábor csapata. Fokozatosan őrölték fel ellenfelüket a kiemelkedően játszó Sinka-Pálinkásék (29/3 pont, 5 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 6 eladott labda). 44-35 után is mindent beleadtak a kőbányaiak, akik egy dudaszós hárompontossal zárták a negyedet, így hat pontos mínusszal vágtak neki a záró játékrésznek. A kecskemétiek nem engedték ki a kezükből a mérkőzést, az utolsó negyedre az erejével elkészülő Zsíros Akadémia ellen tizenkét ponttal nyerni tudtak és ezzel óriási lépést tettek a legjobb négybe kerüléshez.

Kecskeméti KA – Zsíros Akadémia Kőbánya 65-53 (19-14, 9-12, 20-16, 17-11)

Kecskeméti KA: Tózer Nemes 7, Rácz 9/3, Sinka-Pálinkás 29/3, Balla -, Hévízi 2. Csere: Viczán 2, Lenkei 6, Molnár -, Samu 2, Gergő 2, Mátéi-Tóth 6. Edző: Halmai Gábor:

Zsíros Akadémia Kőbánya: Pelle 7, Fodor 6, Kálmán 8/6, Szeles 7, Josepovits 6. Csere: Hansági 14/6, Zwick 5, Kerti -, Pásztor -, Takács N. -, Takács M. -. Edző: Sámuel Gergely

Halmai Gábor: Köszönjük a sportszerű mérkőzést a Zsíros Akadémiának! Gratulálok a lányoknak! Büszke vagyok rájuk. Szerintem történelmet írtunk az Akadémia történelmében.

Sámuel Gergely: A hozzáállásunkkal és küzdőszellemünkkel semmi gond nem volt. Jó felfogásban játszottunk, de az ellenfelünk sokkal stabilabban és tudatosabban kosárlabdázott. Sajnos ilyen kevés dobott góllal nem lehet rangadót nyerni. Gratulálok a Kecskemét csapatának, akik bizonyították, hogy mikor kell igazán jó teljesítményt nyújtani, és magabiztosan nyerni. Nem kell szégyenkeznünk, megtettünk mindent, de a jobb csapat nyert.

 

Nem adott esélyt a Csata a DVTK-nak sem

Az erőviszonyoknak megfelelően alakult a Csata DSE és a DVTK Akadémia A mérkőzése, a jóval esélyesebb fővárosiak magabiztosan nyertek.

A Csata DSE a harmadik győzelmére hajtott ezen a mérkőzésen, s különösebb probléma nélkül meg is oldotta a feladatot. Az első két negyedben óriási volt a különbség a két csapat között, a DVTK ebben a periódusban nem tudta felvenni a versenyt ellenfelével. Különösen a második tíz perc volt nyomasztó, ezt a felvonást 17 ponttal nyerte a Csata.

A nagyszünet után már kiegyenlítettebb mérkőzést vívtak a felek. Az elsősorban Toman Réka és Zakor Izabella által repített Csata a harmadik negyedben így is tovább növelte előnyét, az utolsó felvonás előtt 71-39 állt az eredményjelzőn. Tekintélyes hátrányából aztán faragott a DVTK, amely az utolsó pillanatig becsülettel küzdött, így végül kereken húszpontos, 81-61-es vereséget szenvedett.

Csata DSE–DVTK Akadémia A 81-61 (25-18, 26-9, 20-12, 10-22)

Csata DSE: Arnóczki 2, Vladár 12, Gábor L. 8, Toman R. 26/3, Toman D. 2. Csere: Lipcsik 10/6, Halmy, Ihring, Zakor 19/3, Ilyés, Vágó 2. Vezetőedző: Tursicsné Iván Krisztina.
DVTK Akadémia A: Fárbás Eliza 4, Poczkodi 7, Kádas 11/3, Fárbás Emma 1, Albert S. 18/9. Csere: Deli 8, Márkusz, Barabás 6, János B., Katona 4, Keller-Bortnyik 2. Vezetőedző: Földi Attila.

Tursicsné Iván Krisztina: – Most kezdődik az országos döntő!

Földi Attila: – Próbáltunk felállni a tegnapi vereség után, de egy erősebb ellenféllel szemben ennyire futotta.

 

Majdnem fordított a BEAC a Vasas ellen

Kiváló első negyedet produkált a Vasas Akadémia csapata a BEAC-Újbuda ellen, aztán meccs további részében megélt az ekkor szerzett előnyéből.

Az első negyed alapján úgy tűnt, sima lesz. A Vasas Akadémia csapata ugyanis állva hagyta a BEAC-ot, percről percre nőtt a különbség, s tíz perc után már 17 pont volt a két együttes között (23-6). Innentől kezdve azonban fordult a kocka! A vasasos lányok mintha azt hitték volna, hogy ezzel le is van tudva a meló, kényelmesen hátra lehet dőlni, az ellenfél viszont iparkodott, próbálta ledolgozni tekintélyes hátrányát.

A nagyszünetig 6 pontra csökkent a Vasas előnye, vagyis minden újra nyílt volt. A harmadik negyedben egyik csapat sem tudott meglépni a másiktól, így az utolsó felvonás döntött. A 39. percre aztán Séllei hármasa után egyetlen lépésre került a BEAC az ellenfelétől, 67-69 volt az állás. Jöhetett egy idegőrlő utolsó minutum, amely során a Vasas végül kicsikarta a győzelmet.

BEAC-Újbuda KA A–Vasas Akadémia A 70-72 (6-23, 21-10, 21-22, 22-17)

BEAC-Újbuda KA A: Séllei 12/3, Szauter 2, Maschl 2, Gréts 32/3, Németh 12/6. Csere: Kókány 4, Szücs 6. Vezetőedző: Csányi Zoltán.
Vasas Akadémia A: Molnár 6, Czirkos 5, Benyovszki 13, Herzog 5, Igaz 5/3. Csere: Harmati 2, Láng-Miticzky 18/12, Kendelényi 4, Duka 8/6, Hruby 6. Vezetőedző: Kertész Dávid.

Csányi Zoltán: – Ilyenkor nehéz bármit is mondani, így inkább csak annyit, hogy gratulálunk a Vasasnak.

Kertész Dávid: – Jó ütemű első negyed után befejeztük a védekezés és a lepattanószedést. Nem szabad huszonvalahány pontokat engedni az ellenfélnek negyedenként, ha a jövőben meccseket akarunk nyerni! Az első negyedért viszont hatalmas gratuláció a lányoknak!

 

A nagyszünet után száguldott az NKA Pécs

Hatalmas csatát vívott egymással az első két negyedben az NKA Pécs és a Darazsak Sportakadémia, a folytatásban aztán egyértelműen a házigazdák akarata érvényesült.

Az első két negyedben óriási csatát hozott az NKA Pécs A–Darazsak Sportakadémia A összecsapás. A soproni lányok kezdtek jobban, kihasználták, hogy ellenfelük védekezése nem állt össze, ráadásul az is sokat segített nekik, hogy a pécsieknél sokáig gyakorlatilag egyetlen játékos, Rátkai Eszter kosarazott ponterősen – a többiek dobásai rendre kimaradtak. Ahogy teltek a percek, úgy pörögtek fel egyre jobban a hazaiak, s ha nem is találtak be mindig, leszedték a lepattanókat, labdákat szereztek, amivel nem hagyták, hogy a Darazsak csapata meglépjen.

A nagyszünetben még abszolút nyílt volt a mérkőzés (29-34), a folytatásban viszont a pécsiek egyértelműen ellenfelük fölé nőttek! Rátkai továbbra is remekül játszott, de ekkor már társakat is kapott a pontszerzést illetően, ráadásul jól is védekezett Eördögh Edit együttese, így a harmadik negyedben jelentő előnyt harcolt ki (54-44). Innen már nem volt visszaút a soproni lányoknak, akik ugyan nagyon igyekeztek, de nem tudták megállítani az ekkor már maximális hőfokon pörgő pécsi csapatot: a vége 80-61 lett az NKA Pécsnek.

NKA Pécs A–Darazsak Sportakadémia A 80-61 (13-19, 16-15, 25-10, 26-17)

NKA Pécs A: Rátkai 32, Piukovits 2, Szakolczi 9/3, Halmágyi Kitti 6, Árvai 15. Csere: Subotic, Bikicki 2, Bercsi 6, Küllős 7/3, Kropp, Felső 1. Vezetőedző: Eördögh Edit.
Darazsak Sportakadémia A: Völgyi 3/3, Janzsó 5, Bauer 7/3, Kókai 16/3, Vasi 8. Csere: Pásztor, Szabó R. 2, Rokob 5/3, Szabó L. 7/3, Egresits, Raffay 8/6. Vezetőedző: Czirják Szilvia.

Eördögh Edit: – Nagyon örülünk, hogy hazai közönségünk előtt megmutathattuk, mekkora szívünk van, és tudtunk javítani a védekezésünkön a második félidőben. Továbbra is harcolunk a közös célunkért!

Czirják Szilvia: – Kiválóan kezdtük a mérkőzést, azonban a második félidőben az eladott labdák miatt sok könnyű kosarat kaptunk. Igyekszünk javítani a hibáinkon, hajrá, Sopron!

 

A szombati játéknap programja

5-8. helyért
10:00 DVTK Akadémia/A – BEAC-Újbuda KA/A
12:00 Vasas Akadémia/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A

Elődöntők
14:00 Csata DSE – Darazsak Sportakadémia/A
16:00 NKA Pécs/A – Kecskeméti KA/A

A mérkőzések a hunbasket.tv-n követhetőek élőben.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Forrás, fotó: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus