17:00-tól a világbajnoki bronzéremért játszanak az U17-es lányok

Az USA elleni vereség után Ausztrália ellen zárja le a világbajnokságot U17-es női válogatottunk.

A wbasket.hu részletes felvezetője:

A magyar lányok becsülettel küzdöttek az egész találkozón az USA ellen, de az idei U17-es világbajnokságra érkező amerikai csapat jelen pillanatban ennyivel a mezőny előtt jár. Láthattunk szép egyéni villanásokat, sikeres távoli dobásokat a magyar lányoknál. A csapatunk tartását és koncentrációját dicséri, hogy a nagy különbség ellenére az utolsó 10-15 percben sem ugrott meg a korábbiaknál jobban az eladott labdák száma, úgymond nem ajándékoztunk ingyen pontokat riválisunknak.

Az ausztrálok elődöntője igen érdekesen alakult, mivel 15 pontos félidei előnyt adtak le Franciaország ellen. A második félidőben nem volt válaszuk a francia válogatott védekezésére, így végül 24 eladott labdával zártak. Ez egy ausztrál válogatott esetében rengeteg. Mivel ekkor már nem tudták hatékonyan érvényesíti a palánk alatti fölényüket sem, a francia győzelem nem lehetett kérdés.

Abból a szempontból a FIBA korosztályos Világbajnokságainak a lebonyolítása más, mint az Európa-bajnokságoké, hogy a kontinenstornákon a második pihenőnap a negyeddöntők után szerepel a programban. A Világbajnokságon azonban a torna utolsó három fordulója megszakítás nélkül zajlik, tehát egymást követő három napon pályára kell lépni az utolsó hétvégén. Ez ilyen fiatal versenyző korosztály esetében nem elhanyagolható szempont.

A vasárnapi helyosztó mérkőzések mind a 16 résztvevő gárdának egy ilyen extra terhelés végén érkeznek el. Ennek megfelelően döntő szerepet kaphat, hogy mentális és fizikálisan értelemben mely csapatok tudnak leginkább regenerálódni. Az előzőekben leírtak esetében különösen nagy a jelentősége annak, hogy az egész tornán a szakmai stáb kiválóan rotálta a keretet. Még az amerikaiak elleni elődöntőben sem erőltette túl a kezdőt a szakvezetés. Mivel válogatottunk az egész tornán jó versenyzői adottságokat, érett játékot és magas fokú koncentrációt mutatott, joggal bízhatunk benne, hogy ezt a terhelést is tudják kezelni a lányok.

A 2016-os világbajnok Ausztrália ellen mindenkire szükség lesz, hiszen a torna egyik legerősebb csapatáról van szó. A tavalyi U16-os Ázsia-bajnokságot megnyerő alakulatukra építve éremesélyesként érkeztek. Már az elődöntő beharangozójában kiemeltük róluk, hogy a csapatuk minden klasszikus ausztrál stílusjegyet magán visel. Karakteres irányítójáték, kiválóan képzett magas emberek, nem túl bonyolult, de rendkívül precízen begyakorolt gyors támadás-variációk és számukra sok labdaszerzést hozó határozott védekezés jellemzi játékukat.

A keretükből a 167 cm magas irányítójuk Shyla Jade Heal kiemelkedik, aki 16 pont, 6.3 lepattanó és 3 gólpassz átlagot teljesített. Az "efficiency" értéke kiemelkedő 18-as. Igazi vezére a csapatának, szinte mindig a pályán van. Ha elkapja a fonalat, akkor az egész minszki mezőny egyik legjobb irányítója. A belső posztokról a Nnenna Agnes Emma Nnopu, Isobel Anne Anstey, Alexander Fowler triót emeltük ki. Ők voltak azok, akik a franciák ellen az első félidőben uralták a festéket, ahogy azonban elfáradtak, egyre kevésbé találták a ritmust. A külső sorukban ott van még Isabel Leigh Palmer, aki tavaly az Ázsia-bajnokságon a csapat egyik legeredményesebbje volt. Itt Minszkben mindössze a franciák elleni első félidőben elért 14 pontja alkalmával mutatta meg magát.

Összességében elmondható: bár ez az ausztrál generáció talán nem annyira extra, mint a két évvel ezelőtti világbajnok csapatuk, de így is pokolian nehéz lesz ellenük. Ismét nagy kérdés, hogy a japánok elleni sikerhez hasonlóan jó védekezésre építve tudunk-e indításból ziccer-helyzeteket kialakítani. A másik döntő szempontnak pedig az tűnik, hogy a palán alatti csatában mozgékony, gyors magas játékosaink mennyire tudnak érvényesülni. A spanyolok és a japánok ellen mutatott hatékony támadójáték és extra mezőnymutató megalapozhat egy éles meccset.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus