A kulcsszó: intenzitás

U16-os válogatottunk szövetségi edzőjével, Berényi Sándorral értékeltük a Szent István Kupán látottakat.



Január végén rendezték Székesfehérváron a hagyományos Szent István kupa nemzetközi U16-os tornát. Ezen ezúttal a szokásokkal ellentétben korosztályos válogatottunk mellett az U16-os B-válogatott is pályára lépett. Csapatunk szövetségi edzőjével, Berényi Sándorral értékeltük a tornán látottakat.

- Két csapatot indítottak a tornán, hogy alakult ez így?

- A rendező fehérváriak úgy ítélték meg, hogy idén nincs olyan bő és erős keretük a korosztályos csapatukban, amellyel versenyképesek lettek volna. Ezek után olyan döntés született, hogy a hazaiak legjobbjaiból, a korosztályos válogatottunk bő keretéből, valamint pár fiatalabb játékosból alakítjuk ki a B-csapatot.

- Jó döntésnek bizonyult?

- Úgy gondolom, egyértelműen igen. E döntésnek köszönhetően az "A" keret tagjai mellett még jó néhány srácot figyelhettünk, ráadásul a fiatalabb évjáratból, a kétezer ötösök közül is megmérethették magukat néhányan.

- Milyen erősnek ítéli meg a tornát?

- Rendkívül színvonalas sorozat volt, megítélésem szerint sokkal erősebb, mint az ORV. Az iráni és a kínai együttes egy évvel idősebb gárda volt. Erejükre jellemző, hogy ők kijutottak az U17-es vb-re. A többi európai riválisnunknál a Real Madrid, valamint a Bayern München együttesében fizikálisan rendkívül jól felkészített, igen képzett játékosok szerepeltek. Az NBA-Academy egy egészen különleges alakulat volt. A világ minden részéről, gyakorlatilag minden kontinensről a kiemelkedő tehetségekből állt. Ők a torna előtt egy hetet készültek együtt, különösebb taktikai repertoárral nem rendelkeztek, de köszönhetően a játékosok kivételes egyéni képességeinek, erre nem is nagyon volt szükségük.

- Összességében milyen tanulságokat lehetett levonni a Szent István kupa kapcsán?

- Nagyon tanulságos, hasznos torna volt. A srácok saját bőrükön érezhették, milyen is a nemzetközi szint, hová lehet és kellene eljutni. Egészen más keménységű, sebességű, egy szóval intenzitású mérkőzéseket játszottak a fiúk, mint amilyeneket a hazai korosztályos bajnokságokhoz szoktak. Itthon simán, gond nélkül lejátszanak a meccseken harminc-negyven perceket, a tornán tizenöt-húsz perc után szinte a végkimerülés határára kerültek. Minden korosztályos válogatott edző elmondja, én is ezt teszem: a hétköznapi munka a klubokban folyik. Az lenne a legfontosabb, hogy a Szent István kupán pályára lépő játékosok "hazavigyék", amit itt éreztek, tapasztaltak, s törekedjenek arra, hogy az edzéseken olyan intenzitással dolgozzanak, a mérkőzéseken pedig olyan keményen, akkora sebességgel próbáljanak játszani, ahogy azt a székesfehérvári tornán tapasztalták.
 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Fotó - hunbasket.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus