U16-os B divíziós Eb: Legyőztük a briteket is, megvan a negyeddöntő!

Válogatottunk megnyerte az utolsó csoportmeccsét.

U16-os B divíziós fiú Európa-bajnokság
Románia, Pitesti, Pitesti Arena
Csoportkör, B csoport, 5. forduló

Nagy-Britannia - Magyarország 60-67 (12-19, 24-14, 14-20, 10-14)

Nagy-Britannia: Walton 6, Capanzana 8, Round 2, Sheehan 4, Kimani -. Csere: Ahamefule 19, Aigbogun 8, Shellhammer 5/3, Zajankauskas 5, Spurrier 3.

Magyarország: Nyikos 2, Lukácsi 25/9, Mezőfi 6, Rosta 9, Flasár 6. Csere: Palotai 3/3, Teszárik -, Tallós 7/3, Fekete-Gál 3/3, Hanzély 6/6.

A Hunbasket beszámolója: 

U16-os fiú válogatottunk ma délután vívta utolsó csoportmeccsét a korosztályos B divíziós Európa-bajnokságon - az ellenfél Nagy-Britannia volt. Azt a találkozó előtt is lehetett tudni, hogy ha nyerünk, vagy maximum 10 ponttal kapunk ki, akkor a csoport második helyén bejutunk a negyeddöntőbe. Mi 2-1-gyel, a britek 1-2-vel, illetve a számunkra még érdekes ukránok 2-2-vel álltak a találkozó előtt - a szigetországiak tegnap pihentek, így két szünnapjuk volt egymás után, mi pedig egy 77 pontos, Norvégia elleni sikerrel hangolódtunk a mai összecsapásra.

 
Capanzana két büntetőjére Flasár Zalán felelt azonnal a palánk alól, majd egy gyorsindítást fejezett be könnyű ziccerrel Lukácsi Gábor. Capanzana hátradőlős tempóval egyenlített, Rosta Péter azonban szépen indult meg a gyűrű felé, majd fejezte be az akciót egy félhoroggal. Sheehan eladott labdánk után egalizált, majd Ahamefule duplájára Flasár válaszolt a felvonás felénél (8-8). Round két büntetőjét Lukácsi betörése követte, nem engedte egymást a két gárda. Tallós Levente a sarok közeléből szórt triplát, majd egy gyorsindítást vitt át a gyűrű alatt, és tette vissza a labdát pontosan (10-15). Zajankauskas szépen vitte végig a betörését, Rosta Péter a negyed utolsó percének kezdetén válaszolt egy büntetővel. Fekete-Gál Csongor 45 fokból dobott triplájával kezdtünk meglépni, 7 ponttal vezettünk 10 perc játékot követően (12-19).
 
A második felvonás négy brit ponttal indult: Ahamefule büntetőből, Aigbogun tempóból, Zajankauskas pedig szintén a vonalról volt eredményes (16-19). Hanzély Viktor triplája nagyon kellett, Zajankauskas viszont utána két egypontost is elsüllyesztett. A 14. perc végéhez közeledve Ahamefeluról feledkeztünk meg egy alapvonali bedobásnál, zsákolt a brit center, Faragó Péter pedig időt kért, miután 2 pontra zsugorodott az előnyünk (20-22). Lukácsi gyönyörűen pörgetett a palánkra egy ziccert gyorsindításból, majd Sheehan szórt be két büntetőt. Rosta volt erőszakos, szinte szó szerint begyötörte a labdát két brit szorításában is a gyűrűbe, Lukácsi pedig Mezőfi Márkot játszotta meg jól a palánk alatt, időt kértek a szigetországiak a 17. perc kezdetén (22-28). Shellhammer triplája után Mezőfi egy támadópattanót rakott vissza jól, Ahamefule két büntetője után pedig Lukácsi talált be kintről - igaz, Walton azonnal felelt egy szép betöréssel (29-33). Ahamefule egy büntetővel hozta még közelebb övéit, majd a 20. perc közepén faulttal együtt volt eredményes, a britek kértek időt (32-33). A büntető kimaradt, de Aigbogun leszedte a támadópattanót, ziccerével ellenfelünk vezetett már, Ahamefule pedig még egy ziccert is berakott a félidő vége előtt - 3 ponttal vezettek a britek a nagyszünetben (36-33).
 
A fordulás után Lukácsi épphogy rálépett a triplavonalra, ez volt a második félidő első kosara, Aigbogun ziccerrel válaszolt. Lukácsi a 24. perc elején egy gyorsindítást is szépen vitt végig egyedül, Aigbogun ezúttal a vonalról volt eredményes kétszer (40-37). Flasár volt pontos, majd Nyikos Balázs egy gyorsindítást fejezett be - visszavettük a vezetést, időt kért Nagy-Britannia a 25. perc kezdetén (40-41). Ahamefule támadópattanó után tette vissza a labdát egy kosárért, Lukácsi viszont gyönyörű hármast dobott egy méterrel a triplavonal mögül. Shellhammer középtávolival egalizált, majd Ahamefule volt kétszer pontos a vonalról. Lukácsi nagyot játszott, harmadik hármasával már 19 pontnál járt a 28. perc legvégén. Rosta egyszer talált be büntetőből, Capanzana kétszer (48-48). Palotai Máté hármassal jelentkezett, majd a negyed utolsó percének közepén Capanzana fordult le szépen, Rosta viszont a palánkot használva fejezte be a felvonás utolsó támadását, 10 perccel a vége előtt 3-mal vezettünk (50-53).
 
Ahamefule centermunkáját láthattuk a negyedik negyed elején, Spurrier pedig faulttal együtt volt eredményes, 2+1 lett az akció vége (55-53). Ahamefule szerencsére csak egy büntetőt dobott be a kettőből, Rosta is egy ponttal válaszolt a 33. perc felénél (56-54). Walton csinálta meg a középtávolit a trapéz sarkáról, Lukácsi viszont nem hibázott a vonalról. Nagyon megállt mindkét együttes támadásban, érződött, hogy nagy a tét - a 36. perc végén időt is kértünk (58-56). A holtpontról mi mozdultunk el Hanzély hármasával, ezzel megint nálunk volt az előny - hármas holtversenyt is nézve 11 pont, a meccsen 1. Walton floaterével vezettek újra a britek 2 perccel a vége előtt, Tallós viszont 1:22-vel a vége előtt végig vitt egy ziccert, és ezzel látszólag eldőlt a továbbjutás sorsa. Elhibázott támadásunk után Lukácsi labdát szerzett, majd Ahamefule hozzáért a hálóhoz, két pontot ért ez számunkra - 47.1-gyel a vége előtt kijelenthettük, hogy a nyolcba jutottunk (60-63). Időt kértek még a britek, aztán mi is, Mezőfi két büntetője után pedig jött még egy-egy időkérés ellenfelünktől és tőlünk is. A végül 25 pontig jutó Lukácsi mindkét büntetőjét beszórta, ezzel alakult ki a végeredmény.
 
67-60-as sikerünkkel második helyen továbbjutottunk a negyeddöntőbe, és pénteken az A csoportot megnyerő házigazdával, Romániával csapunk össze. Elvileg 13 órakor kezdődik a mérkőzés, de a rendezőnek joga van változtatni az eredeti menetrenden - később beszámolunk róla, hogy pontosan mikor lépünk pályára.
 
 

 
 
 
Fotó - fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus