Valójában csak a név változik: 3x3 vb helyett 3x3 Youth Festival 2020

A járványhelyzet miatt a hivatalos U18-as 3x3 világbajnokságot törölte ugyan a FIBA, azonban a torna más néven, azonos helyszínen és időpontban megrendezésre kerül. A változás a 3x3 FIBA World Tour debreceni versenyét nem érinti.

Az MKOSZ számolt be a hírről:

Kedd reggel jelentette be a FIBA, hogy az érdekelt együttesek koronavírus-helyzet okozta utaztatási nehézségeire tekintettel törölte az augusztus 26-30. közötti, debreceni U18-as világbajnokságát. Ennek kapcsán kerestük Becsky Istvánt, a Szervezőbizottság elnökét, aki elmondta: idén is lesznek 3x3 versenyek a Kossuth-téren.

- Sajnos jelenleg több olyan ország is van, ahonnan a kiutazás nagy nehézségek árán oldható csak meg, ezért egyeztetve a FIBA-val és a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével úgy döntöttünk, hogy az U18-as világbajnokságot nem rendezzük meg az idén. Mivel Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében tartható egy ilyen jellegű sportesemény, úgy döntöttünk, hogy "3x3 Youth Festival Debrecen 2020 "néven nemzetközi tornát szervezünk az utánpótlás korosztály számára, az eredeti időpontban, augusztus 26. és 30. között. A változások a FIBA World Tour Masterst nem érintik, a felnőttek 29-én és 30-án lépnek majd pályára Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth téren.

Becsky István a cívisvárosi szurkolók szerepére is kitért.

- A debreceni kosárszerető közönség kiszolgálása is kulcssszerepet játszott döntésünkben. Hála Debrecen városának, a FIBA-nak és az MKOSZ-nek, 2014 óta minden évben bizalmat kapunk valamilyen 3x3-rendezvény megszervezésére, és ez jelen állás szerint idén sem lesz máshogy. Természetesen minden egészségügyi intézkedést maximálisan be fogunk tartani, illetve igyekszünk rugalmasak lenni, hiszen tudjuk, hogy az előírások bármikor változhatnak – zárta a mondandóját a szervezőbizottság elnöke.

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára, a FIBA 3x3 Bizottságának tagja is megvilágította a történteket: 

- A FIBA főtitkárával, Andreas Zagklis-szal már másfél hónappal ezelőtt megvitattuk, vajon lehet-e vb-nek hívni egy olyan eseményt, amelyen a kvalifikált csapatok legjobbjai talán azért nem tudnak részt venni, mert a vírus terjedése elleni intézkedések és utazási korlátozások megakadályozzák őket.

Abban egyetértettünk és jelenleg is egyetértünk, ez a debreceni esemény kiváló alkalom arra, hogy a több hónapos nemzetközi kényszerszünet után jelezzük a kosárlabda sportág érintettjei felé, a kosárlabdázás, beleértve a 3x3 szakágat is, él és működik. Így az említett időpontban lesz 3x3 nemzetközi torna, mindössze annyi változik, hogy azt nem világbajnokságnak, hanem 3x3 Fesztiválnak hívjuk.

Biztos vagyok benne, hogy a közönség ugyanolyan színvonalas és szórakoztató mérkőzéseket láthat majd a Nagytemplom előtt.

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Forrás - hunbasket.hu
Fotó, Slide - dehir.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus