Hírmorzsák 2024-02-18 (11:45)

Steph Curry és Sabrina Ionescu párbaját a GSW sztárja nyerte. A Team Pacers szoros végjátékban győzte le Trae Youngékat az ügyességi versenyen. Mac McClung és Damian Lillard is megvédte címét, előbbi a zsákoló-, utóbbi a tripladobó versenyen tudott újra nyerni. Milwaukee 2027-ben vagy 2028-ban, Boston 2029-ben szeretne All-Star gálát rendezni. Adebayo veszi át Embiid helyét a keleti AS-kezdőben. Kawhi Leonard mégis játszhat a gálameccsen. Tyrese Haliburton és Anthony Davis is ott szeretne lenni az olimpián a Team USA-val. Adam Silver szerint eddig úgy tűnik, hogy bevált a 65 meccses limit a ligában.

Hajnalban zajlott az indianapolisi All-Star gála ügyessági napja, ahol számos program várta a közönséget. A legnagyobb újdonság talán Steph Curry és Sabrina Ionescu jótékonysági tripladobópárbaja volt, ahol az NBA és a WNBA legjobb dobója nézett szembe egymással. A versenyt a New York Liberty csapatának játékosa kezdte, és rögtön komoly nyomást helyezett az NBA triplarekorderére: Sabrina az első hét dobását kivétel nélkül értékesítette, sőt, tízből kilencet bedobott, végül remek teljesítménnyel, 26 ponttal zárt. A Warriors sztárja ezt követően lépett pályára, és az utolsó dobásaival 29-26-ra nyerni tudott. Curry elmondása szerint komoly nyomás volt rajta, főleg akkor tudatosul ez benne, amikor az első néhány dobását kihagyta, de örül, hogy jó hangulatban telt az este és részesei lehettek ennek a programnak. A versenyt követően mindkét játékos kihangsúlyozta, hogy remélik, hogy a későbbiekben ez a program is az All-Star hétvégék rendszeres rendezvénye lesz, szerintük szórakoztató és látványos, ráadásul jótékony célra fordítják a pénzt.

A gyorsaságra, a passzpontosságra és a dobóhatékonyságra építő ügyességi versenyt az Indiana Pacers triója nyerte, miután a Tyrese Haliburton, Bennedict Mathurin és Myles Turner alkotta hazaiak hármasa bizonyult a legjobbnak. A program kifejezetten érdekes volt, ugyanis végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a Pacers fiataljainak főleg a korábbi All-Starokból álló csapat jelentett kihívást, ahol Trae Young, Scottie Barnes és Tyrese Maxey küzdött a győzelemért. Miután az utolsó fordulót ők nyerték és kiegyenlítették az állást 200-200-ra, így jöhetett a mindent eldöntő megmérettetés, a félpályás dobások. A cél az volt, hogy a csapatok minél kevesebb idő alatt értékesítsenek egy félpályás dobást, ez végül Haliburton révén a Team Pacersnek sikerült, így ők lettek az ügyességi verseny nyertesei, míg Youngék a második, a Team Top Picks (Paolo Banchero, Anthony Edwards, Victor Wembanyama) csapata pedig a harmadik helyen zárt.

A zsákolóversenyen négy résztvevő csapott össze egymással, ezúttal Jaylen Brown, Jaime Jaquez Jr., Jacob Toppin és Mac McClung szórakoztatta a közönséget. Az első kör után Jaquez Jr. és Toppin búcsúztak, így a döntőt Brown és a tavalyi győztes McClung vívhatta. A G-League-ben szereplő játékosnak végül az utolsó zsákolása 50 pontot ért és egyben a győzelmet is jelentette, miután a 216 centis Shaquille O’Nealt húzta át egy látványos, visszafelé feltett zsákolással – ezzel pedig tavaly után ismét ő lett a zsákolóbajnok. McClung elmondta, hogy hosszú hetekig gondolkodott, hogy tavaly után idén milyen újdonságokkal rukkoljon elő, sokszor a barátai és a családja segítségét kérte, hogy milyen zsákolásokat gyakoroljon be. Az NBA-ben csupán 4 mérkőzésen lehetőséget kapó McClung így Zach Lavine (2015, 2016), Nate Robinson (2009, 2010), Jason Richardson (2002, 2003) és Michael Jordan (1987, 1988) után az ötödik olyan játékos lett, aki egymás követő két évben tudta megnyerni a versenyt – ha jövőre is nevez és ismét győzni tud, akkor történelmet írhat, hiszen még soha senki nem tudott „triplázni”, ráadásul egyedül Nate Robinson büszkélkedhet három elsőséggel. Jaylen Brown számára is különleges volt ez az alkalom, hiszen Victor Oladipo 2018-as nevezése után ő volt az első olyan zsákoló, akit a gálameccs keretébe is beszavaztak a szurkolók. Akkor Oladipo nem tudott végül szákolóbajnok lenni, ahogyan ma Brown sem – az utolsó All-Star játékos, aki szákolóversenyt tudott nyerni, az John Wall volt 2014-ben, azóta ez senkinek sem sikerült.

A hárompontos dobó versenyen sem történt trónfosztás, a 2023-as év után idén is Damian Lillard szerezte a legtöbb pontot, ezzel karrierje második tripladobó versenyét nyerte meg. A Bucks játékosa ráadásul nagyon szoros küzdelemben tudott győzedelmeskedni: azok után, hogy az utolsó állomáson az első négy dobását kihagyta, az utolsó triplájával tudta megelőzni Trae Youngot (és Karl-Anthony Townst) a döntőben. Amikor a díjkiosztó után erről kérdezték, Lillard azt mondta, hogy nem számolta a pontjait, így menet közben nem tudta, hogy hány dobását kell értékesítenie ahhoz, hogy nyerni tudjon. Egyedül a közönség szurkolásából tudott következtetni arra, hogy hogy áll a verseny, amikor zsinórban hibázta a dobásokat és folyton hallotta a morajlásokat, akkor tudta, hogy valószínűleg még versenyben van. Végül az utolsó labdát úgy fogta meg, hogy muszáj lesz bedobnia, ez sikerült is neki és a nézőtér is nagy ovációval fogadta a kiélezett végjátékot. Lillard a nyolcadik olyan játékos lett, akik többször is tudtak hárompontos dobó versenyt nyerni, ráadásul több, mint 15 év után először sikerült címet védenie – utoljára ez Jason Kaponónak sikerült 2007-ben és 2008-ban.

Az All-Star gálánál maradva kezdenek körvonalazódni a következő évek helyszínei is. Jim Owczarski (The Milwaukee Journal-Sentinel) értesülései szerint a Milwaukee Bucks abban reménykedik, hogy 2027-ban vagy 2028-ban a Fiserv Forumban rendezhetik az All-Star hétvégét – ha jóváhagyják a város kérését, akkor 1977 után ez lenne az első gála, amit Milwaukee-ban rendeznek. A forrás szerint a Bucks már 2022-ben és 2023-ban is beadta a kérvényt a rendezésre, de a rendezés jogát a szövetség akkor Clevelandnek és Salt Lake City-nek adta. A jövő évi All-Star hétvége San Franciscóban kerül megrendezésre, míg a 2026-os gálának az új Inuit Dome fog helyt adni Los Angelesben – ezért bízik abban Milwaukee, hogy ezt követően hozzájuk kerülhet a rendezés joga. Gary Washburn (The Boston Globe) értesülései szerint azonban a Celtics sem tétlenkedik, Boston 2029-ben szeretne gálát rendezni, ha ez megvalósul, akkor a város 1964 után bonyolíthatja le ismét a rendezvényt.

Az AP számolt be arról, hogy Joel Embiid térdsérülése miatt Bam Adebayo fog bekerülni a keleti keret kezdőjébe, ezzel a Heat centere pályafutása során először fog a kezdő ötösben helyet kapni a gálán. A hírek szerint a döntést a keleti gárda vezetőedzője, Doc Rivers hozta meg. Adebayo a hetedik olyan Heat-játékos lesz, aki az All-Star csapat kezdőjében kap helyett, a franchise-ból utoljára Dwyane Wade volt AS-kezdő még 2016-ban.

Kawhi Leonard sérülés miatt kihagyta a Clippers utolsó mérkőzését az All-Star szünet előtt, Law Murray (The Athletic) szerint viszont úgy néz ki, hogy a játékos sérülése nem súlyos és néhány percet kaphat a gálamérkőzésen is.

Az ESPN számolt be arról, hogy Tyrese Haliburton úgy tervezi, hogy Párizsban ott szeretne lenni a Team USA olimpiai keretében – ahogyan a tavalyi nyáron is ott volt a válogatottal a világbajnokságon. A Pacers sztárja mellett hasonlóan nyilatkozott Anthony Davis is, aki az All-Star hétvége médianapján mondta el, hogy ha az Egyesült Államok csapata igényli a szolgálatait, akkor mindenképpen vállalja majd a szereplést és büszkén képviseli országát az olimpián.

Adam Silver is nyilatkozott az All-Star hétvége sajtótájékoztatóján, ahol kiállt amellett a döntése mellett, hogy 65 lejátszott mérkőzéshez kötötte az NBA díjak elnyerését, a komisszár úgy látja, hogy a szabályozásnak remek hatása van a ligára – erről Joe Vardon (The Athletic) tudósított. Az új szabálynak az egyik legnagyobb „vesztese” Joel Embiid, aki térdműtéte miatt biztosan nem kaphatja meg az MVP trófeát a szezon végén a kihagyott mérkőzései miatt. Vardon kiemelte, hogy Tyrese Haliburton is majdnem hasonló helyzetbe került, miután combhajlító sérülése ellenére is próbált minél kevesebb időt távol tölteni a pályától – többször is sérülten vállalta a játékot, ennek hátterében valószínűleg az állt, hogy a Pacers vezére bekerülhessen az All-NBA csapatok egyikébe, ami később lehetővé teszi számára egy nagyobb szerződés aláírását.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

3-3 idei tény a főmeccsre meghívott 26 játékosról – Indiana a múltban és a jelenben is kiérdemelte a kosárlabda állama becenevet – Haliburton-interjú a gálával kapcsolatban – 35 éve mutatkozott be a Jordan „Bred” – hogyan épült le a főmeccs minősége 2012 után? – újítások, amik nem jöttek be az AS-hétvégén – szezonközi MVP-szavazást tartott 100 szakíró – Wemby első félszezonja – 5 csapat, amely eléggé forró mostanában – Chet Holmgren interjú a 2022-es sérüléséről és a rehabról – az elmúlt 34 év összes AS-meze – a Doncic-faktor azonnal jelentkezett a Mavs új játékosainál - hogyan telik egy beatwriter napja manapság és 30 éve?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus

Legfrissebb tweetek