17 (néhol nagyon) bátor tipp a 2021/22-es évadra

Hetedik alkalommal gondoltunk át (túl?) az előttünk álló szezont, egy-két sikeres (de számunkra sikertelen) rovatot elhagytunk, ám szellemiségünk (szellemességünk?) töretlen. 

Tavaly a rövid offszezonnal indokoltuk a későn érkező Bátor Tippeket, idén nincs mentségünk, egyszerűen lassan írunk, a jó munkához baromi sok időre van szükségünk. Tavaly Lipóczki Úr ígérte, hogy idén újra foglalkozik a Kínai repjegyekkel, ehhez képest a Bogarak/Szélvédők rovatot is mellőzte - előre akartunk szólni, hogy aki csak ezekért a feledhetetlen rovatokért olvassa a BT-eket, ezúttal csalódnia kell. Ami viszont változatlan, hogy ismét leszámoltunk a homer tippekkel célunk a hat darab találat.

Csapjunk is a közepébe - ha valaki az előző részek tartalmára kíváncsi, csak saját felelősségére:

2015/16-os Tippek
2016-os Értékelés
2016/17-es Tippek
2017-es Értékelés
2017/18-as Tippek
2018-as Értékelés
2018/19-es Tippek
2019-es Értékelés

2019/20-as Tippek
2020-as Értékelés
2020/21-es Tippek
2021-es Értékelés

 

(1-10: Lipóczki Balázs, 11-17: Hegedűs Róbert)

1. Ben Simmons nem játszotta még le utolsó mérkőzését a Philly színeiben

Kezdjük rögtön az egyik legforróbb témával! Direkt hagytam egy kiskaput magamnak, hiszen nem mondom, hogy nem cserélik el a jó Simit, de érzésem szerint előtte fogjuk még látni a 76ers mezében. Ennek egy egyszerű oka van: a pénz. Amíg játssza ezt a melodrámát, addig szépen a fizetése egy része vissza van tartva, és abból vonogatják le a meg nem jelenésért, majd az értékelhetetlen edzésmunka jutalmaként adott eltiltásokért kirótt összegeket. A hírek szerint „fülét, farkát behúzva” jött vissza a csapathoz, képzelhetjük, miért… Ráadásul Daryl Morey, a gárda GM-je nem most kezdte a szakmát, pickekért meg ilyen-olyan levitézlett játékosokért nem fogja elengedni az ausztrált, Joel Embiid prime-éveiben pedig nem teheti meg, hogy tehetségeket nevelgessen. Win now módban van a Sixers, impact játékos kell a keretbe, nagyon adná magát CJ McCollum továbbra is, de más, eddig nem hallott pakkok is szóba jöhetnek (saját agyszülemény: Ujiri lecsap Simmonsra egy Siakam köré épülő csomaggal, így összeállhatna a Siakam – Embiid kameruni páros Phillyben – más kérdés, mire mennének vele).   

2. Kyrie Irving beoltatja magát

Jöjjön a második Hot Topic, a Hangtalanok Hangja, a Meg Nem Értett Művész. Tudom, tudom, észszerű határokon belül kellene mozognia a tippeknek, nem szabadna a valóságtól ennyire elrugaszkodniuk, mégis úgy vélem, megkapja a szurit a Nets játékmestere – egyébként tudomásom szerint nem magával az oltással van baja, hanem azzal, hogy egyes államokban erősen meg van kötve azok keze, akik nem oltatták be magukat, ez ellen kíván „tüntetni” úgymond. Előbb-utóbb azonban győznie kell a józan észnek, így látjuk még együtt a Brooklyn nagy hármasát a pályán. 

3. Award Alert – kik nyerik a díjakat? 

Emlékeim szerint soha egyetlen Award Alert tippem sem ült még, ezért most konkretizáltam a megugrandó szintet – cél az egy (1) helyes válasz. Ez sem lesz persze egyszerű, miután ilyen mondatok hangzottak el a korábbi évek tippjeiben, mint „Nagy alakítást várok a hetedik Mudiay-től, de Stanley Johnson ROY díján sem lennék meglepődve”, vagy „Az év újonca Doncic és Ayton… helyett Harry Giles!”… szóval nem várok sok jót idén sem. Az MVP érdekes kérdés lesz, szinte minden tippre rásüthető, hogy bátor. Sok kétkedő hangot lehetett hallani Jokic kapcsán (ő hiányzott a legkevesebbet a versenyben lévők közül, Antetokounmpo-ra már nem szavaznak stb.), meglepő lenne, ha duplázni tudna, „clear cut” favorit pedig szerintem nincs – a liga legjobbjai más sztárokkal játszanak együtt, akik pedig nem, azoknak nagyon nagyot kell domborítani (csapatszinten is), hogy bekerüljön az MVP kalapba a nevük. Doncic jöhet szóba esetleg, mert Dallasban mélyebb a közte és a csapat második legjobbja között lévő tudásbéli szakadék, mint más helyeken, talán még Lillard, de ott meg a Blazersben nem látom, hogy elcsípne valami top helyet nyugaton. Így hát marad a zavarosban halászás, én pedig leadom voksomat az öreg LeBronra, mit veszíthetek? Tipp a tippben: Trae Young a top 3-ban végez az MVP szavazáson. Az Év Védője most nem az uncsi magasemberek közül kerül ki, hanem MY BOY MIKAL BRIDGES lesz (még hiszek!), a legjobb 6. ember pedig DeMar DeRozan, miután rövid úton kikerül a Bulls kezdőjéből zsinórban a harmadik 145 bekapott pontos meccs után. A legtöbbet Nickeil Alexander-Walker fejlődi, miután rengeteg lehetősége lesz az újabb kuka New Orleans-szezon közben dobingálni (Chuma Okeke dobogós lesz), az Év Újonca díjat pedig Alperen Sengun húzza be hasonló okokból. Év Edzőjének megteszem James Borrego-t, hátha csodát tesz Charlotte-ban, ami esetünkben egy második körös PO-szereplést jelentene. Meglátjuk, csak a League Pass-en mutatnak-e majd jól a Lódarazsak, vagy a pályán is csípősek lesznek.

4. Sponsored by Trade Machine - rovat: Cél a három találat

Itt volt már, hogy beletrafáltam a korábbi években, most is bízom benne, hogy három delikvenst elpostáznak ilyen-olyan úton-módon más csapatba (kivásárlás, csere, waive, bármi). Jelöltjeim: Damian Lillard (alulteljesít a Blazers), Bradley Beal (hiába a vérfrissítés, indul a tank job – Splash Triplets a Warriorsnál?), Kevin Love (nincs helye Clevelandben, azt is tudni vélem, hogy kivásárlása esetén a Lakers bandwagonra ül fel), Mo Bamba (Wendell Carterben nagyobb fantáziát látnak, de az sem lepne meg, ha a tipp fordítottja jönne be), John Wall és Eric Gordon (szükségtelenek egy rebuild csapatba), Luguentz Dort (igazi ász lehet egy bajnokesélyesnél, de bármely PO-csapatnak hasznára lehet, és pickeket lehet kapni érte),  Myles Turner (Carlisle meg meri lépni azt, amit elődei nem), Ricky Rubio (PO-csapatban a helye, hogy rendbetegye mondjuk a második sort), Pascal Siakam (lásd fentebb), Kelly Olynyk (egy contender meglátja benne a hiányzó láncszemet), Thad Young (nem illik a Spurs idővonalába), Marvin Bagley (nem illik a Kings semmilyen vonalába), illetve néhány sötét ló, mint Jaylen Brown (más típusú sztár jobban illene Tatum mellé), Kevin Knox (ha lenne még megboldogult Kínai Repjegy kategóriánk, oda is beférne, a ligába egyre kevésbé), illetve Tyler Herro (rossz hatással van rá Miami, főleg az éjszakai élet miatt). Az OKC egész keretét ideírhatnám még, de megkímélném ettől a Kedves Olvasót – ja, és persze Trevor Ariza is belekerül egy cserébe, mint minden évben, páratlan években kétszer. Ben Simmons és Kyrie Irving túl könnyű célpont lenne, ezért velük nem itt, hanem külön tippben foglalkoztunk. 

5. „Fű alatt” visszatér Tyreke Evans

Szeretem a comeback sztorikat, emlékszem, anno pletykáltak arról, hogy a Garnett-Allen-Pierce-féle Bostonba esetleg visszatérhet az akkorra már visszavonult Reggie Miller. Tavaly (vagy tavalyelőtt?) szó volt róla, hogy a hittérítő Darren Collison mégis érez még magában egy kis kakaót a kosárlabda folytatására, ex-UCLA-s lévén egyből össze is boronálták a Lakersszel. Én most ’Rekével teszem meg ezt, ami igen bátor, tekintve, hogy évek – vagyis 2019-es eltiltása – óta nem hallottunk felőle semmit. Rebuild csapatba nem sok értelme lenne mennie (ha csak nem tömik ki valami jó szerződéssel, de ez valószínűtlen, van azért mit bizonyítania), így aztán maradnak a contenderek: Nets, Lakers, Bucks, Nuggets, Sixers, Suns (IGEN!). Tippem a Lakers, akiktől nem áll távol ez a „reclamation project” dolog, elég csak Lance Stephensonra gondolni, de a Heat-et sem zárnám ki (Greg Oden, Michael Beasley, nagyon régen Penny-t is összerakták Shaq-kel egy utolsó futamra, most épp Victor Oladipo az újjáépítendő spílerük). 

6. Csapat tippelde: Ki teljesít alul, ki túl?

Sablonos elemezgetéssel nem untatnám a Nagyérdeműt, olyat más felületeken is lehet olvasni – jöjjön pár meredekebb vállalás (cél a két találat)! A Bulls védekezésénél csak két, maximum három csapat „tud” majd rosszabbat a ligában, 27-28. helyre rakom a Bikákat defensive ratingben. A Memphis és a sokak által bajnokesélyesként kezelt Golden State lemarad a rájátszásról (play-in ide vagy oda), a Clippers a vártnál jobban teljesít az alapszakaszban (legalább 51 győzelem), a Timberwolves pedig az USA 1776-os alapítása óta először a PO-ba jut, megtörve ezt a viszonylag rossz sorozatot. Keleten a Knicks visszaesik, Julius Randle csatlakozik az ex-Laker „üres kalória” All-Star-okhoz (D’Angelo Russell, Brandon Ingram), akik egy kiemelkedő szezon után stagnáltak/stagnálnak – a nagy pénzt is megkapta Randle, ez nem mindig sül el jól. A Magic a vártnál (értsd: utolsó két hely egyike) jobban muzsikál, talán még egy play-in helyet is elcsíp, a fiatalok kihasználják, hogy mindenki lenézi őket. A Heat papíron erős kerete az alapszakaszban még befut az ötödik hely környékére, de a rájátszásban az első körben elvéreznek. A Tankcsatát a Rockets nyeri, övék lesz a legrosszabb mérleg a Thunder és a Spurs előtt – bizony, a Detroit nálam mindhárom gárdát előzi. 

7. Legalább négy vezetőedző nézhet más munka után a szezon végeztével

Vagy előbb. A tipp világos, de azért álljon itt pár jelölt: Doc Rivers (nem hagyhatjuk ki), Wes Unseld (nem tudja összekovácsolni a szedett-vedett Washingtont), Mark Daigneault (a Thundernél sosem lehet tudni, mikor jön egy 10-es vereségszéria), Luke Walton (Fox szintet léphet, de az edző érzésem szerint nem képes erre), Quin Snyder (ha folytatja a playoff-chokingot a Jazz), Billy Donovan (besül az új Bulls), Ime Udoka (másodedzőnek jobb).

8. Jonas Valanciunas szedi le a legtöbb lepattanót

Átlagban, nem összesen. Szépen emelkedő tendenciát mutat a litván pattanózása, tavaly már 12.5-nél járt, idén megugorhatja a 13-at is – nagy veszély nem fenyegeti csapaton belül, hiszen Zion a szezon nagy részét úgyis kihagyja és amúgy sem egy Dennis Rodman, a többiek meg még annyira sem erősek a lecsorgók begyűjtésében. Azért is lenne remek, ha jönne ez a tipp, mert fantasy-ben ő az egyetlen használható magasom, szóval tedd oda magad, Jonas!

9. A Suns újra nagydöntőbe jut

Aki már azt hitte lemarad a kötelező Suns homer tippem, tévedett. Még maga a tulaj, Robert Sarver sem várja az újrázást a gárdától (különben rég megegyezett volna Aytonnal a hosszabbításról), ennek fényében, na meg az általános vélekedést (fluke szezon, sérültekkel tűzdelt ellenfelekkel játszottak stb.) figyelembe véve ez talán az eddigi legmerészebb tippem. Booker egy killer, Bridges az All-NBA szintű védekezés mellé konzisztensebb támadójátékot hoz, Ayton nem durcizik, hanem teszi a dolgát, és Chris Paul is csak néhány kulcspillanatban húzza meg a combhajlítóját / ficamítja ki bokáját / robban le a kocsija / nem ébreszt időben a telefonja. 

10. Random scoring emelkedés: Valakinek pontot kell dobnia…

Az elmúlt években láthattuk, hogy a „shotmaking” eddig sosem látott magasságokban szárnyal (casualok szerint nincs védekezés), ezért olyan játékosok is hajigálnak random 30-as, 40-es, olykor 50-es bombákat, akikből nem feltétlen néznénk ki, hogy képesek rá. Ez a tipp most nem ezekről az egyszeri csodákról szól, hanem arról, hogy valaki öt pontot emel előző évi átlagán az évad végére. Cél a három találat, próbáltam nem csak 1 pontos emberkéket betenni, hanem olyanokat is, akiktől LEAP-et várok, illetve olyanokat, akik egy gyengébben sikerült szezon után robbanthatnak. A jelöltjeim Desmond Bane (Grizzlies, 9.4 pont tavaly), Gabe Vincent (Heat, 4.8), Precious Achiuwa (Raptors, 5.0), Shake Milton (Sixers, 13.0), Paul George (Clippers, 23.3), Chuma Okeke (Magic, 7.8), Kevin Porter Jr. (Rockets, 16.6), Donte DiVincenzo (Bucks, 10.4), John Collins (Hawks, 17.6), Denzel Valentine (vicceltem), Payton Pritchard (Celtics, 7.7), Alex Caruso (Bulls, 6.4), Mikal Bridges (YESS!) (Suns, 13.5), Anthony Davis (Lakers, 21.8), Ty Jerome (Thunder, 10.7), Monte Morris (Nuggets, 10.2).

 

Át is adom a stafétát Hegedűs Úrnak, lássuk ő mire jutott.

 

11. LeBron a 37 ezres, Carmelo a 28 ezres, Rusty a 23 ezres határt éri el az alapszakasz végére

Korábban általában a Lakers fiataljai vagy látványos csapatsikerek voltak homer tippem alanyai, de THT-vel tavaly befürödtem, szerencsére nem ezen múlt az új szerződése (FYI: Alex Carusót rendesen megsirattam, ahogy illik). A másik opció, a Lakers 2022-es eredményei, hát... nem tűrné a nyomdafesték, rossz pillanataimban mit gondolok az idei csapatépítésről. 

Inkább az egyéni sikerekre koncentrálok, amikor leadom a tippemet, amelyben nem az a pláne, hogy James 1633, Anthony 630, Westbrook pedig 1143 pontot szerez az előttünk álló szezonban. Az a pláne, hogy egyszerre érik el a mérföldköveket - amihez kell egészség és jó csapatjáték is, vagyis a tippem valójában azt a vágyamat fejezi ki, hogy plz ne idén kezdődjön a kollektív lejtmenet...

12. Bones Hyland lehet az idei semmiből jött újonc

A szezon végi összesítésnél a nevetséges, szánalmas, "ez hülye" jelzők jutnak eszembe amikor ezt a részt visszaolvasom. Nem tudom, más megfigyelte-e, protezsáltjaim pár év múlva rendre felbukkantak Lipóczki kolléga Kínai repjegyek-szekciójában (szívesen). A teljes igénye nélkül: Emmanuel Mudiay, Stanley Johnson, Omari Spellman és Carsen Edwards karrierjét tettem eddig tönkre, így aztán az egyetlen sikertörténetem, Kyle Kuzma (szívesen) példájából okulva "back to the basics", egy scorer mentalitású játékost választok.

A Denver Jamal Crawford-hasonmása ki fogja használni, hogy (nomen est omen) Jamal Murray kihagyja a szezon jelentős részét, Willy Bartonba kódolva van 20-30 meccsnyi kihagyás, így aztán a Nuggetsnak égető szüksége van valakire, aki a padról beszállva megszórja magát. Számszerűsítve, minimum All-Rookie második ötösbe várom az 1/26-on húzott Nah’Shont. 

13. All-Star csapatok - cél a 20 találat

Tavaly az All-NBA keretek nem jöttek be, térjünk vissza a jól bevált AS-szelekciókhoz. Lesznek unalmas tippek (Donovan Mitchell és Rudy Gobert innen is üdvözli LeBront), mert ugye valahol azért nekünk is gyűjtögetni kell a hat találathoz, de egyébként a korábbi években is előfordult, hogy a tuti ennél a tippnél (is) kevés. 

Elég megnézni a tavalyi gála kereteit, idén szinte biztosan nem lesz ott Irving, Leonard, Conley és Simmons, Zach Lavine és Nik Vucevic időközben csapattársak lettek, Sabonis és Randle sem az atombiztos szinonimája. 

Akad egy-két bevállalós tipp, Russell Westbrookot nem bírtam kihagyni, a Lakers-drukkerek befújhatják még a kezdőbe is, ugyanakkor visszatérhet Trae Young, Bam Adebayo és Jimmy Butler, Lonzo Ball profitál igazán abból, hogy három korábbi All-Starral kerül egy csapatba, idén nem lesz két Suns-os (bocs Lip), és a Randle-Sabonis duóból is csak az egyik fér majd be.

Egyet nem látok magam előtt, hogy a házigazda Clevelandből bárki is odaérhet a főmeccsre...

Kelet: 

Hátvédek: Trae Young, Jimmy Butler, James Harden, Lonzo Ball, Bradley Beal, Jaylen Brown.

Csatárok, centerek: Jayson Tatum, Joel Embiid, Bam Adebayo, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo, Julius Randle.

Nyugat: 

Hátvédek: Steph Curry, Russell Westbrook, Damian Lillard, Ja Morant, Devin Booker, Donovan Mitchell.

Csatárok, centerek: LeBron James, Luka Doncic, Nikola Jokics, Zion Williamson, Anthony Davis, Rudy Gobert.

14. Fantasy tipp: legalább nyolc játékos ér el 2-es blokkátlagot

Manapság már a centerek is triplát dobnak, amit nyilvánvalóan sokkal nehezebb blokkolni, de a tipp merészségét igazán az jelzi, hogy az előző szezonban összesen négy játékos átlaga “görbült”: Myles Turner 3.4, Rudy Gobert 2.7, Nerlens Noel 2.2, Clint Capela pedig 2.0-s átlagot rakott össze, és a Top10-be már 1.4-gyel be lehetett kerülni.

Idén viszont a fentiek mellett nagyon bízom a tavaly határ közelébe jutó Chris Boucherban, Jakob Pöltlben és Robert Williamsben, valamint Jarrett Allenben, Richaun Holmesban, Daniel Gaffordban, esetleg Deandre Aytonban, Giannisban és Mitchell Robinsonban, hogy védekezésben visszacsempésznek egy pici center-reneszánszt. 

15. Trae Young és James Harden pontátlagát nem veti vissza a szabályváltozás

Az új szezonban a "labdával beleugrok a védőbe, lefékezek a védő előtt" típusú szabálytalanságok már "nem játszanak", és papíron ennek a legnagyobb kárvallottja a Hawks és a Nets főlabdása lesz - de tippem szerint nem lesz. Számszerűsítve: Young 25.3, Harden (a Netsben) 24.6 pontot rakott le a 2020-21-es alapszakaszban, és 2021-22-ben sem mennek 25, illetve 24 alá. 

16. A felsorolt négy csapatból legalább kettő főcsoportdöntőt játszik

Minden további kommentár nélkül, érzésből: Miami Heat, Brooklyn Nets, Utah Jazz, Dallas Mavericks.

17. A Spurs visszatér a playoffba

A sok fiatal ledobja láncait, Dejounte Murray-ék szétfutják és szétvédekezik az ellenfeleket, Gregg Popovich pedig annyira elérzékenyül a látottaktól, hogy a 2022-23-as szezont is bevállalja. 


+1. Agárdi Úr bennfentes, játékon kívüli tippje: az idei alapszakaszban maximum 10 olyan Hírmorzsa lesz, amelyben nem kap helyet legalább egy Ben Simmons- és/vagy Kyrie Irving-hír... Ennek számon tartását Kedves Olvasóinkra bízzuk a Morzsák komment szekciójában. A számláló ma reggel elindult, és továbbra is 10/10-en áll!!

Természetesen idén is várjuk a tippjeiteket kommentben, szezon végén nekünk is legyen egy jó napunk :)

 

A Lakers Nagy Hármasa

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus