Az alapszakasz legnagyobb favoritja a Bucks

Malcolm Brogdon és Tony Snell távoztak ugyan, a lényeg azonban maradt Milwaukee-ban, így a célokból sem kell lejjebb adni.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSuns, Warriors

 

Milwaukee Bucks

Draft: -

Távozott: Malcolm Brogdon (Pacers, 4 év 85 millió), Bonzie Colson, Tim Frazier (Pistons, 1 év 2 millió), Pau Gasol (Blazers, 1 év 2.6 millió), Nikola Mirotic (Spanyolország, Barcelona), Tony Snell (csere, Pistons)

Érkezett: Robin Lopez (Bulls, 2 év 9.7 millió), Wesley Matthews (Pacers, 1 év 2.56 millió), Kyle Korver (Jazz, 1 év 2.56 millió) Dragan Bender (Suns, 2 év 3.5 millió), Thanasis Antetokounmpo (Görögország, Panathinaikosz, 2 év 3.15 millió), Frank Mason III (Kings, two-way), Cam Reynolds (Timberwolves, two-way), Luke Maye (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Jaylen Adams (Hawks, 1 év 1.4 millió), Rayjon Tucker (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Maradt: Giannis Antetokounmpo, Eric Bledsoe, Sterling Brown, Pat Connaughton, Donte DiVincenzo, George Hill (3 év 29 millió), Ersan Ilyasova, Brook Lopez (4 év 52 millió), Khris Middleton (5 év 178 millió), DJ Wilson

Keret:
Bledsoe – Matthews – Middleton – G.Antetokounmpo – B.Lopez
Hill – Brown – Korver – Ilyasova – R.Lopez
Connaughton – DiVincenzo – Wilson – T.Antetokounmpo – Bender (nem garantált)
Adams (ng) - Tucker (ng) – Maye (ng)
Mason III (two-way) – Reynolds (tw)

A Bucksnak a nyáron több saját szabadügynökét is meg kellett tartania, ez volt a gárda első számú feladata, és ezt nagyjából sikerült is megoldania.

Még a draft előtt köttetett egy csere, amelyben távozott Tony Snell - nem fogja megrengetni a Bucksot, a padról Sterling Brown, Donte DiVincenzo, Pat Connaughton és tripladobásban Kyle Korver is tudja majd pótolni. Annyi azért borítékolható volt, hogy Snell távozása után is mennie kell valakinek a Khris Middleton, George Hill, Malcolm Brogdon trióból - nagy luxusadót a Bucks nem tud kifizetni. Az áldozat végül Brogdon lett, aki az Indianától egy évi 21+ milliós szerződést írt alá, őt viszont kifejezetten olcsón sikerült pótolni Wes Matthews-zal. A palánk alatt is volt feladat, de Brook Lopez 52 millió dollárért maradt, Pau Gasol helyére pedig Robin Lopez érkezett, nem is túl drágán. Nikola Mirotic távozása említhető még meg, viszont ő olyan gyenge teljesítményt nyújtott a PO-ban, hogy kérdés, mennyire érzi majd meg a csapat a Barcelonába igazolását.

Middleton 5 éves maximumáról érdemes beszélni. Brogdon 4 évre feleennyiért nem kellett a Bucksnak, de Middleton egyértelműen fontosabb láncszem ebben a csapatban: nemcsak hasznos kiegészítő tud lenni Giannis Antetokounmpo mellett, hanem adott esetben, rövidebb időszakokra vezér is - ez az, amit Brogdon nem tud. Márpedig a görög mellé kellett még egy ember, aki előre tud lépni, mert ilyen játékos nem nagyon van ebben a keretben rajtuk kívül. Eric Bledsoe-nak lehetne még hasonló szerepe, de most már szezonok teltek el úgy, hogy Bledsoe pont akkor nem tudott feljebb lépni, amikor kellett volna. Brogdon elengedése inkább úgy lehet fájó a Bucksnak, hogy Bledsoe-val idő előtt hosszabbított a csapat - az ő 15 milliója helyett kaphatott volna nyugodtan Brogdon 20-at, sokkal hasznosabb és jobban is illett ebbe a keretbe.

Middletonnál nem volt kérdés az összeg - a liga egyik legjobb 3&D kosarasáért várhatóan sorban álltak volna a csapatok, ha tovább húzza a döntését, így lehetett választani, hogy kitömik vagy elengedik. Ha elengedte volna őt a Bucks, eredményességben egészen biztosan visszaléptek volna, annak pedig nincs sok értelme, miután Giannis két év múlva szabadügynök lesz... Nagyon kevés az olyan csapat, amely egyszerre tud jövőt is építeni amellett, hogy bajnokesélyes - a Bucks win now módban van, nem hagyhatta, hogy Middleton elmenjen. A Brogdon helyére érkező Matthews és Korver leigazolása is azt jelzi, hogy a Milwaukee-nak nem az a célja, hogy kineveljen még 1-2 kiegészítőt majd, akik 2-3 év múlva jók lehetnek (Brownékra is lehetett volna nagyobb terhet bízni, de az teljes lutri). Eredmény kell, ezzel a kerettel nem is lehet más a cél.

Mivel az állomány gerince megmaradt, semmi más nem várható a Buckstól, csak az, ami tavaly, az pedig már akkor is alapszakaszgyőzelmet ért Mike Budenholzer legénységének. Matthews nagyjából ugyanaz a karakter, mint Brogdon volt (még ha gyengébb is a hatékonysága támadásban), a három említett úriember (Connaughton, DiVincenzo, Brown) simán pótolni tudja Snellt, Robin Lopez pedig egy kevés labdát igénylő, védekezésben viszont hasznos center (nem lesz nehéz beépíteni), így rövidtávú visszaesés nem igazán várható az együttestől. Az már más kérdés, hogy a regnáló MVP tud-e előrelépni külső dobásokban, vagy kap-e több segítséget a társaktól, mert a rájátszásban ez dönti majd el, meddig jutnak. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez a Bucks az előző idényben 2-0-ról kapált be a későbbi bajnok ellen a főcsoportdöntőben - egyáltalán nem volt olyan messze a csapattól a bajnoki cím.

A nyár legnagyobb feladatát megoldották (Middleton), szerintem nem is feltétlenül olyan nagyon áron felül, Brogdon pótlása pedig rövid távra megtörtént. Hogy utóbbi távozása mennyire fog fájni hosszútávon, az kiderül a Pacers új hátvédjének további karrierjében, az ő távozását viszont a Bledsoe-szerződés teszi igazán fájóvá. Ha nem történik valami óriási szenzáció, nagyjából a Sixers veheti fel ezzel a csapattal a versenyt az alapszakaszban, más nem nagyon - a Raptors gyengült, a többiek nagyon messze voltak Budenholzeréktől, úgyhogy azt nagy meglepetésnek gondolnám, ha a Milwaukee nem lenne a Top2-ben a főcsoportban. Nyugaton most is nagyobb lesz a tülekedés, ezért az alapszakasz-elsőség is az övék nálam.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Kelet 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus