Bátor Tippek 2022/23 - Az értékelés

2023 nyara, uborkaszezon, strand, kissé túlárazott lángos, langyos sör, hétvége - mi lehetne jobb ilyenkor, mint egy kis Bátor Tipp értékelés? Persze 12 másik okunk is van rá, miért éppen most érkezik ez a cikk...

A korábbi epizódok és értékelések:

2015/16-os Tippek
2016-os Értékelés
2016/17-es Tippek
2017-es Értékelés
2017/18-as Tippek
2018-as Értékelés
2018/19-es Tippek
2019-es Értékelés

2019/20-as Tippek
2020-as Értékelés
2020/21-es Tippek
2021-es Értékelés
2021-22-es Tippek
2022-es Értékelés
2022-23-as Tippek

1. A Timberwolves nem jut rájátszásba

Vágjunk bele! Az első tippel rögtön nem lőttem mellé sokkal (hiába, az évek, a rutin…), hiszen a TWolves 42-40-es mérlege csupán az alapszakasz 8. helyére volt elegendő, majd rögtön az első Play-in meccsüket elbukták a Lakers ellen (hosszabbításban, 108-102-re). Másodjára azonban nem hibáztak, az OKC csikócsapatát 120-95-tel küldték haza (ejj, ha lett volna legalább egy egészséges center a Thundernél - na majd idén), így nekik jutott a megtiszteltetés, hogy a Denverrel mérkőzzenek a rájátszás első körében. Egy meccset nyertek is, ami nem rossz, tekintve, hogy a későbbi bajnok Nuggets összesen négy vereséget szenvedett az egész PO-ban (kétszer a Suns, egyszer a Heat verte el őket). Így tehát a Minny végül bevánszorgott a rájátszásba, bár szó szerint egyetlen mérkőzésen múlt, összességében alighanem többet vártak az Edwards – Towns – Gobert triótól.

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

2. A Kings play-inbe jut

Elég meredek vállalás, kezdtem soraimat a tippekben. A 2005/06-os idény óta nem járt ugyanis PO-ban a Kings, de a Fox – Sabonis duóban volt bizodalmam. Nos, nem is volt alaptalan ez az optimizmus, mert erős Pacific divízió ide, még bikább nyugati konferencia oda, a Sacramento bizony nagyon stabilan futott be a harmadik helyre 48-34-es mérleggel, gyakorlatilag komolyabb hullámvölgyek nélkül – hacsak a szezon első négy meccsén beszedett négy buktát nem tekintjük annak. Fox keze olyannyira nem remegett meg éles szituációkban, hogy kérdés nélkül zsebelte be a liga történetének első Clutch Player díját, Sabonis masszív dupla-duplás All-Star szezont rittyentett (19.1 pont, 12.3 lepattanó, 7.3 gólpassz), Monte McNair pedig megkapta a legjobb GM-nek járó díjat. Bár a playoff-kaland csak egy kör erejéig tartott (a Golden State hét meccsen búcsúztatta a csapatot), így is egy Pazar kis feelgood-szezon kerekedett ebből Kalifornia fővárosában.

Bejött ez a Bátor Tipp? BE BIZONY

3. Kemba kap egy utolsó esélyt

Az egykori négyszeres All-Star játékmester utoljára a 202/21-es szezonban hajazott korábbi önmagára, akkor a Boston színeiben 43 derbin 19.3 pontot és 4.9 gólpasszt szállított. Azóta azonban sajnos erősen kikopófélben volt a ligából, de szerencséjére – és a miénkre is! – a Dallas még dobott egy mentőövet neki. Bár ez csak 9 mérkőzésre szólt, de ez is elegendő ahhoz, hogy a tipp bejöjjön – ráadásul Kemba sorsa sem fordult olyan csúfra, a napokban igazolta le a Monaco.

Bejött ez a Bátor Tipp? BE 

4. Visszavág a Suns, behúzzák Kevin Durantet

Elmaradhatatlan Suns-os homer tippem következik, vegyes eredményekkel. Az 55 győzelem és a főcsoportdöntő nem lett meg, előbbi főként különféle sérülések miatt – 45-tel zártak az arizonaiak -, utóbbi pedig a rövid, vagy inkább rendkívül improduktív pad, na meg a Denver remeklése miatt. Durantet viszont behúzta a gárda – az ellenértékről lehet vitatkozni, nem volt olcsó, az tény. De Gobert sem volt az, korábban Paul George sem, Harden sem szokott az lenni éves „menni akarok” drámája idején, Lillard árát pedig még nem tudjuk e sorok írásakor. A szupersztárok már csak ilyenek. Szóval ha az eredményeket nézzük, nem vágott vissza a Suns, ráadásul a szezon utolsó meccs megint nagyon csúnyára sikerült, hasonlóan a megelőző évadhoz. Viszont egy teljes alapozás + alapszakasz Duranttel, és a rendes „retool”-on átesett keret ismét bizakodásra ad okot. Ki tudja, hányadjára...

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM VÁGOTT VISSZA A SUNS, DE BEHÚZTÁK DURANTET 

5. Sponsored by Trade Machine – cél az 5 találat

Jelöltjeim: Eric Gordon, Josh Richardson, Mike Conley, öt random Hornets-spíler (Hayward, Oubre, Rozier, Washington, Bouknight), Porzingis, Kuzma, Ariza (megszokásból), Okeke, Simmons, Draymond, Herro, Siakam, Collins, LeBron. Nos, közülük a szezon végéig csak Gordont (Rockets-Clippers), Richardsont (Spurs-Pelicans) és Conley-t (Jazz-Timberwolves) boltolták el, Porzi és Collins később került kalapács alá, már az offseason-ban. A tippelde sajnos a 2022/23-as évadra szólt, tehát…

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

6. Az Oklahoma City-é lesz az 1/1

Nem ment rá az OKC Wemby-re, inkább tovább kotlanak a pickeken – más kérdés, hogy már így is van egy rakat használható játékosuk, lassan elfogy a hely a keretben.

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

7. Award Alert – kik nyerik a díjakat?

A cél két helyes tipp volt. Arra fogadtam, hogy Embiid végre összerak egy szezont, és behúzza az MVP-t – ezzel beletrafáltam, más kérdés, hogy a rájátszásban kijött, mekkora a valós különbség közte és Jokic között. Maxey nem kapta meg a Legtöbbet Fejlődött díjat (itt Lauri Markkanen nyert), és Keegan Murray sem lett RoY (Banchero viszont igen), Malcolm Brogdon azonban hazavihette a 6th Man trófeát, ez a tipp is ült tehát. Innentől lényegtelen, hogy a többit elpuskáztam (Mikal Bridges Év Védője, Willie Green Év Edzője), a két helyes tipp megvan, és ez a lényeg!

Bejöttek ezek a Bátor Tippek? AMENNYI KELLETT, IGEN 

8. Két 20/10-es játékost ad a Pistons

Egy vadabb pillanatomban a Cade Cunningham – Marvin Bagley páros mindkét tagját 20/10-es játékosnak tippeltem be. Ahelyett, hogy egy szimpla „nem”-mel elintéznénk a dolgot, nézzük, hogy teljesített a két delikvens: Cunningham mindössze 12 meccsen játszott, ezalatt 19.9 pontot (so close!) és 6 gólpasszt (kevésbé close) szállított, Bagley pedig 42 derbin 12 pontot, valamint 6.4 pattanót (egyik sem close).

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM  

9. Zion 70 alapszakasz meccsen bevethető lesz

Itt inkább rövidre fognám a dolgot, és leírnám a szomorú tényt: 29 meccsen volt bevethető Zion, feltételezhetően jóval kevesebben, mint ahány párnacsatában részt vett az elmúlt évben.

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM 

10. Andre Drummond 25, Jalen Smith 100, Mo Bamba 150 triplát szór be

Elmaradt a magasemberek – legalábbis ezen magasemberek – triplaforradalma, Drummond kerek 0, a Phoenix után itt is háttérbe szoruló Smith 54, Bamba pedig 5 trojkát dobott be az alapszakasz során.

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

 

Hege tippek:

11. A Lakers húzóemberei legalább 55 meccset játszanak

Hegedűs kolléga homer tippje következik, miszerint „a LeBron, Davis, Schröder, Westbrook, Nunn, Beverley hatosfogatból minimum öten legalább az alapszakasz-meccsek kétharmadán pályára lépnek”. Nos, a szezon végeztével ebből a hatosból már csak James és Davis van a csapatnál, de Schröder legalább velük fejezte be az idényt – és játszott is 66 derbin (matek-fanoknak: 80.5%). Davis 56, James 55 mérkőzésen öltött szerelést (68 és 67%), Nunn-t januárban boltolták Washingtonba Rui Hachimuráért, addig azonban 47 meccsből 39-en pályára lépett (83%), a februárban elcserélt Beverley-nél pedig 55-ből 45 volt ez a szám (82%). A jó Westy, akitől nehéz szívvel váltak meg, 55-ből 52-szer állt rendelkezésre (94.5%). A tipp tehát abból a szempontból nem értékelhető, hogy a fent említett urak nagy része február 10-én már nem volt a Lakers játékosa, így nem játszhattak 55 meccset sem a klub színeiben – amíg azok voltak, addig jó úton haladtak a mérföldkő felé, de Rob Pelinka közbeszólt. 

12. Andrew Nembhard lehet az idei semmiből jött újonc

A sikeres tipp kritériuma egy All-Rookie tagság volt, és a lehető legszorosabb eredménnyel, de épphogy kicsúszott Nembhard a második ötösből – 46 pontot szerzett a voksoláson, míg a houstoni Tari Eason 47-et. Miken múlnak sikeres tippek…

Bejött ez a Bátor Tipp? MAJDNEM
 
13. All-Star csapatok – cél a 18 találat

A tippek: 

Kelet:

Hátvédek: Trae Young, James Harden, Kyrie Irving, Donovan Mitchell, Bradley Beal, DeMar DeRozan.

Csatárok, centerek: Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Bam Adebayo, Jayson Tatum, Kevin Durant, Pascal Siakam.

Nyugat:

Hátvédek: Steph Curry, Luka Doncic, Damian Lillard, Ja Morant, Devin Booker, Chris Paul.

Csatárok, centerek: Nikola Jokics, LeBron James, Kawhi Leonard, Zion Williamson, Karl-Anthony Towns, Domantas Sabonis.

A valóság: 

Team Giannis: Jayson Tatum, Donovan Mitchell, Lauri Markkanen, Ja Morant, Giannis Antetokounmpo, Bam Adebayo, Damian Lillard, DeMar DeRozan, Pascal Siakam, Domantas Sabonis, Shai Gilgeous-Alexander, Jrue Holiday.

Team LeBron: Kyrie Irving, Luka Doncic, Joel Embiid, Nikola Jokic, LeBron James, Jaylen Brown, Julius Randle, Paul George, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton, De’Aaron Fox, Jaren Jackson Jr.

Stephen Curry, Kevin Durant és Zion Williamson sérülés miatt nem léphetett pályára, egyébként ott lettek volna a gálán – ezért zölddel jelöltem őket. Ez viszont még így is csak 17 találat, ezért aztán…

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

14. A felsorolt négy csapatból minimum kettő főcsoportdöntőt játszik

A Milwaukee Bucks, Atlanta Hawks, Denver Nuggets, Los Angeles Clippers négyesfogatból csak a Denver érte meg a főcsoportdöntőt. A Bucks szégyenszemre már az első körben búcsúzott a Heat ellen (1-4), a Hawks a Boston ellenében esett ki ugyanitt (2-4), míg a Clips számára a Suns jelentette a végállomást, szintén az első körben (1-4). 

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM 

15. NEM a Spurs-Jazz-Thunder trióé lesz az 1/1

De bizony, sőt a tipp a tippben sem jött (a Lakers nem jut be a playoffba, a pickje bent marad 1/1-en, majd a Pelicans jön és kicseréli a saját elsőkörösével, amire az 2019-es Anthony Davis-csere miatt lesz lehetősége), így aztán…

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM

16. Maximum három csapat marad 1000 bedobott hármas alatt az alapszakaszban

Nyolcan 900-ig sem jutottak el (Bulls, Rockets, Raptors, Hornets, Hawks, Magic, Lakers, Pelicans), míg a megelőző szezonban csak három volt ez a szám (Pelicans, Bulls, Wizards), így nem jött be a növekvő tendenciát vizionálás. Összességében 13 gárda jutott 1000-ig (az 1001 triplával végző Suns zárta a sort), a mezőny nagyobbik fele tehát nem érte el a bűvös számot. Talán majd idén…

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM
   
17. Fantasy: legalább egy-egy csapat átlagol 50 lepattanót, 30 gólpasszt, 10 labdaszerzést és 7 blokkot

Pattanóban a Bucks végzett az élen (48.6 patti / meccs), gólpasszban a Warriors (29.8, közel, nagyon közel), labdaszerzésben a Raptors (9.4), blokkban pedig a Nets (6.2). Bár nem jártak messze a tippek, végül egyik sem jött be, így stílusosan csupa „NEM”-ekkel zárjuk ezt a tippjátékot…

Bejött ez a Bátor Tipp? NEM 

Összességében 17-ből 3 jött be, egy részben (Suns), egyet pedig nehezen lehetett értékelni (Lakers-homer). Sokáig számoltuk, de sajnos sehogyan se jött ki a várva várt hat találat, ezért is dugtuk el az anyagot az offszezon legmélyére...

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus