Draft és FA-piac előtt 8. - Washington Wizards és Memphis Grizzlies

Beal és Westbrook lejáró szerződése okozhat komoly fejtörést a Wiazrdsnak, míg a Grizzliest JJJ hosszabbítása mellett rengeteg módon tudja erősíteni a vezetőség.

A nagydöntő árnyékában a többi 28 csapat már gőzerővel készül a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Wizards és a Grizzlies jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

 

Washington Wizards

A fővárosban 2020 decemberében véget ért egy korszak, hiszen a hosszú ideje sérüléssel bajlódó, de éppen felépülő John Wallt és néhány picket Houstonba cseréltek Russell Westbrookért - Bradley Beal viszont maradt, így összeállt a Beal-Westbrook duó. Scott Brooks vezetőedző évekig dolgozott együtt Westy-vel Oklahomában, és az irányító simán le is rakott egy sokadik tripla-dupla szezont 22.2 ponttal, 11.5 lepattanóval és 11.7 gólpasszal, Beal pedig jól alkalmazkodott, karriercsúcsot jelentő 31.3 pontot átlagolt.

A csapat azonban nehezen állt össze, leginkább azért, mert a kezdőcenter Thomas Bryant mindössze 10 meccset tudott játszani, nélküle teljesen újra kellett kalibrálni a játékukat, Westbrooknak is idő kellett, erre pedig ráment a szezon kétharmada. Az utolsó szakaszban azonban kiválóan összeálltak, elcsípték a play-int, majd beverekedték magukat a rájátszásba is annak ellenére, hogy közben az ígéretes újoncszezont futó Deni Avdiját is elvesztették. A playoffban már sok babér nem termett, de egy meccset azért megcsíptek a 76ers ellen és önmaguknak is igazolták, hogy van bennük lehetőség. 

A szezont azonban kicsit beárnyékolta, hogy a vezetőség nem tudott/akart megegyezni Brooksszal, és a kiesést követően be is jelentették, hogy távozik – hamar munkát is kapott Portlandben. Sokáig zajlott az új vezetőedző keresése, amibe elvileg Beal és Westbrook is be lett vonva – minden bizonnyal Wes Unseld Jr. lesz a befutó. Bizonyított segédedző, aki megérdemli a lehetőséget (pláne a Wizardsnál, ahol néhai édesapja fogalom), ám az első nagy feladata, hogy megnyerje magának a sztárokat.

Azokat a sztárokat, akik amúgy ha úgy akarják, 2022 nyarán ingyen és bérmentve távozhatnak, mivel jelen állás szerint mindkettőjüknek játékosopciója van a 2022-23-as évadra. Kulcsszezon előtt áll a Washington, hiszen ugyan Beal soha nem kért cserét a legnehezebb időkben sem, de ez nem garancia arra, hogy UFA-ként távozzon, míg Westbrooknak nagyon kényelmes volt Brooksszal dolgozni, és nem biztos, hogy ugyanilyen lesz az új vezetőedzővel. 

A gárda bértömege jelenleg közel 122 millió dolláron áll, amiből majdnem 79 milliót visz el a két sztár, 16 milliót a 2024-ig biztosan szerződés alatt álló Davis Bertans, ugyanakkor az megnyugtató lehet a csapat számára, hogy Rui Hachimura 2023-ig, Deni Avdija 2024-ig újoncszerződését tölti, ráadásul Hachimura már a playoffban is letette a névjegyét, Avdija pedig remek újoncszezont rakott össze – ha Bealék távoznak, nem kell nulláról elkezdeni építkezni. Mellettük Thomas Bryant és Chandler Hutchison jövőre szerződésért játszik, Daniel Gafford szerződése sem garantált 2022 után, vagyis nekik csipkedniük kell magukat. 

Ebből egy kiváló szezon is összejöhet, de akár egy katasztrofális is, ahol a csapat jelentős része önmagával lesz elfoglalva. Nagyon kellene még némi veterán jelenlét, nem véletlen, hogy a Wizards is elhintette, hogy a 15. pickért nagyon szívesen elfogad használható veteránt. Más cserelehetősége nem is nagyon van a Wizardsnak, mivel Bertans szerződése mozdíthatatlan, Bryant pedig ACL-szakadásból jön, és szinte biztosan kihagyja a szezon elejét, a többieket pedig nincs értelme mozdítani. Ettől függetlenül Bryantet lehet, hogy cserélik, mert időközben Gafford remek játékkal pótolta, és inkább már mögé kellene egy használható magas, nem elé. 

Ez a cseremagas szinte biztosan nem a szabadügynökké váló Robin Lopez vagy Alex Len lesz, egyikük Bird-jogaival sem rendelkezik a Wizards – még Lent visszahozhatják egy veterán-minimummal, de nem biztos, hogy ő a jó megoldás. 

Fontos kiemelni, hogy a Wizardsnak egyelőre 7+1 (Gafford) szerződése van, jöhet egy újonc vagy helyette egy veterán, így még 5-6 játékosnak kell szerződést adni – ha csak minimumokat osztanak ki, akkor is közel kerülnek a luxusadóhoz. Emiatt jelen helyzetben eléggé valószínűtlen, hogy mid-levellel fognak játékost igazolni, maximum a kisebb értékű bi-annualt lövik el, hogy ne lépjék túl a határt. A korlátozás nélküli szabadügynökké váló Raul Neto és Ish Smith sem nyújtott kiemelkedőt, ennyit nem érnek, inkább a lejáró two-way szerződésű dobóhátvédnek, Garrison Mathewsnak adhatnák ezt a kivételt. 

A forgatókönyv természetesen azonnal borul, ha a Team USA-ben kapcsolatokat építő és például Gregg Popovichot az egekig dicsérő Bradley Beallel kapcsolatban kiderül a menedzsment számára, hogy nem fog idő előtt hosszabbítani nyáron és jövőre is inkább elmenne. Ebben az esetben Bealt vagy nyáron, vagy szezon közben cserélni fogják, mert ingyen nem akarják elengedni, akármennyire is lojális volt eddig, maximum kiválaszthatja, hová szeretne kerülni. Westbrookért sokat nem kapnának, őt maximum kivásárolni tudják következő szezon közben. 

Olyan lehetőség is felmerült, hogy a fiatalokat és jövőbeni pickeket összecsomagolva rámennek egy nagy névre a nyáron, hogy maradásra bírják a két sztárt, de ennek ellentmond, hogy mindenképp újonc vezetőedzőt szeretnének alkalmazni egy olyan piacon és játékosokkal, amik és akik azért nem feltétlenül veterán FA-mágnesek, és a Hachimura-Avdija páros nélkül maga a csapat sem tűnne mély és bajnokesélyes alapanyagnak. 

 

Memphis Grizzlies

A Grizzlies az elmúlt két évben villámgyorsan újjáépült a Grit and Grind-éra után, a tavalyi buborékban eljutottak a play-inig, idén pedig pozitív mérleggel zártak, majd a play-inben két meccset nyertek a jóval tapasztaltabb Spurs és Warriors ellen és 2017 után ismét bejutottak a rájátszásba. A playoffban ugyan csak egy meccset sikerült megcsípni a Jazz ellen, de így is elégedettek lehetnek – különösen úgy, hogy a csapat egyik alapemberének szánt Jaren Jackson Jr. szinte a teljes szezont kihagyta térdsérülés miatt. 

A remek szezon ellenére azért akadnak kérdőjelek a csapatnál: Kyle Anderson nem biztos, hogy tökéletes megoldás a következő szint meglépéséhez, Dillon Brooks pedig időnként képes hajmeresztő dolgokat művelni a pályán. Ja Morant és Jaren Jackson Jr. mellé harmadik opciónak sokkal jobbnak tűnik az újonc Desmond Bane, aki a playoffban is villogott, neki hamar helyet kell majd szorítani a kezdőben. 

A Grizzlies szerencséje, hogy gyakorlatilag tökéletes helyzetbe hozta őket a csapat szereplése, illetve Zack Kleiman GM munkássága, így kismillió opcióval dolgozhatnak. 14 játékosuk van szerződés alatt, de összesen 84 millió dollárnyi összeget visznek el, illetve ha lehívják Justise Winslow csapatopcióját, akkor is csak 98 millió körül fognak állni. Ha nem hívják le Winslow opcióját, akkor 24 millióért igazolhatnak minőségi szabadügynököt, mert Morant és JJJ vonzó lehet. Ha ez nem jön össze, befogadhatnak lejárókat/ballasztokat, ahogyan azt megtették korábban például Iguodalával, Waitersszel, vagy éppen Winslow-val. 

Az szinte biztos, hogy idén nyáron megpróbálnak idő előtt szerződni JJJ-vel, és nem nagyon látszik, hogy miért ne sikerülhetne kötni egy rookie scale hosszabbítást – Moranttal életveszélyes párost alkotnak, a csapat is ígéretes és az eddig elég sokat sérült Jackson bizalmát is bírja a menedzsment. 

Ami bonyolíthatja a nyarukat, hogy 2022-ben több játékos szerződése is lejár, és el kell dönteniük, mit szeretnének velük. A 29 éves Jonas Valanciunas 14 millió dolláros szerződését nem lenne rossz meghosszabbítani, mert tripladobásban nagyot fejlődött és nem is kérne évi 30 milliót, ráadásul a legjobb korba lép és szeret is Memphisben játszani. Grayson Allen is kaphat egy rookie scale-t, ő most is 4 milliót keres, és annyira vad igényei nem lehetnek – utóbbi igaz Tyus Jonesra is. A two-way FA Kilian Tillie is visszahozható, bár ő azért sok vizet nem zavart újoncévében, de Valanciunastól sokat tanulhat. 

Kyle Anderson közel 10 milliós lejárója az, ami köré lehetne építeni valami cserét, mert Slow Mo nem rossz játékos, de kezd egy kicsit létszámfelettivé válni a kezdőben, a kispadról pedig nem tűnik hatékonynak. 

A drafton a 17. és az 51. pickkel rendelkeznek, fel is használhatják, cserébe is bedobhatják, bár utóbbinál komoly a verseny, hiszen a 13. helyen a Pacers, 14. helyen a GSW, a 15. helyen a Wizards, illetve a 16,. és 18. helyen a Thunder választ és mindegyik pick deklaráltan mozdítható, szóval nehéz lesz megfelelő cserepartnert találni. 

Összességében a Grizzlies minden szempontból jó helyzetben van: fel is kavarhatják az állóvizet egy-két cserével, de akkor sincs gond, ha nem jön össze az „elsődleges” cserepiac. A „másodlagos” piacon behúzhatnak elsőkörös picket egy ballaszt szerződés átvételével harmadik félként, de ha nem látszik ilyen a horizonton, akkor lehívhatják Winslow opcióját. A nyár legfontosabb feladata minden bizonnyal JJJ szerződéshosszabbítása lesz, de könnyen lehet, hogy Valanciunast is igyekeznek értelmes áron lekötni, onnantól kezdve pedig tovább fejlődhet és csiszolódhat a tavalyi csapat gerince. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus