Draft és FA-piac előtt 9. - Boston Celtics és Miami Heat

A Bostonnál Brad Stevens már nyakig benne van a csapat átalakításában, de a java még csak ezután jöhet, míg Miamiban Pat Riley megint ideális körülményeket teremtett magának, rengeteg opcióban gondolkodhat.

A nagydöntő árnyékában a többi 28 csapat már gőzerővel készül a draftra, az FA-piacra és a cserepiacra, röviden és tömören áttekintjük, hogyan állnak, mik a lehetőségeik. Ezúttal a Celtics és a Heat jelenlegi nyári opcióira vetünk egy pillantást.

A sorozat korábbi részei:

Detroit Pistons és Houston Rockets

Cleveland Cavaliers és Toronto Raptors

 
 
 

New Orleans Pelicans és Sacramento Kings

Chicago Bulls és Charlotte Hornets

San Antonio Spurs és Indiana Pacers

Washington Wizards és Memphis Grizzlies

 

Boston Celtics

A Celtics 2017-ben, 2018-ban és a 2020-as buborékban is odaért a konferencia-döntőbe, de a 2020-21-es évad borzasztó rosszul sikerült. A szezonkezdet előtt kvázi a semmiért elvesztették a Hornetshez aláíró Gordon Haywardot, Enes Kanter szerződését pedig kitakarították, de ezért fel kellett adniuk a Grizzliesnél aztán nagyszerű szezont futó újonc, Desmond Bane játékjogát. 

Az egyébként sem igazán mély gárda a buborékos szereplése miatt túl sokat nem tudott pihenni, Kemba Walker műtétje miatt kihagyta az új évad első hónapját, Jayson Tatum elkapta a vírust és eléggé meg is viselte (elmondása szerint egész szezonban küzdött az utóhatásaival), Marcus Smart is 24 meccset hagyott ki, amikor pedig úgy tűnt, hogy végre összeállnak a playoff közeledtével, az addig remek szezont futó All-Starjuk, Jaylen Brown csuklóját kellett megműteni.

Szezon közben megpróbálták kicsit felrázni a keretet, Jeff Teague-t elpostázták Evan Fournierért, akit a kispad vezérének szántak, de a sok sérülés miatt ott nem is nagyon tudták kipróbálni. Ezen kívül próbáltak kicsit faragni a bérköltségen, Daniel Theist és Javonte Greent elcserélték, az érkező Moe Wagner és Luke Kornet pedig nem playoff-szint, ezt előre sejthették. Végül a hetedik helyen zártak, a play-int abszolválva bejutottak a rájátszásba, de azonnal 4-1-gyel ki is zúgtak a Nets ellen. 

Ezt követően aztán robbant is a bomba, és már most mozgalmasan offszezonon vannak túl. Danny Ainge elnök-GM távozott, helyette pedig az eddigi vezetőedző, Brad Stevens került döntéshozói pozícióba. Új vezetőedzőt szerződtettek Ime Udoka személyében, aki cserélte szinte a komplett stábot is, illetve Kemba Walkert és az idei elsőkörös pickjüket elpostázták Oklahomába. Walkerért cserébe visszatért Bostonba Al Horford, bár a csere lényegi része az ígéretes, alig 22 éves center, Moses Brown megszerzése volt, már persze a pénzügyi flexibilitás/spórolás mellett. 

Kemba Walker elmozdítása már nagyon érett, sokat volt sérült, nem is nagyon tudott beépülni a Boston játékába, ráadásul a következő két évben 36, illetve 37.7 millió dollárt fog keresni - az érkező Horford “csak” 27-et, illetve 26.5-öt, míg Moses Brown 2024-ig minimálbéren fut, vagyis jövőre 7-8 millió dollárt sikerült spórolni, ami a Celtics helyzetében az életet jelentheti (2022-23-ra pedig még többet, mert Horford szerződéséből akkor csak 14.5 millió garantált). Pillanatnyilag 123 millió dolláron állnak, legalább 13-14 millióra a luxusadótól, ha lehívják Brown opcióját, akkor 125 milliót visz el 12 játékos, vagyis átmenetileg marad némi mozgásterük. 

A jövő biztosítva van, hiszen a 23 éves Tatum 2025-ig biztosan, a 24 éves Jaylen Brown pedig 2024-ig szerződés alatt van, most jönnek a peak éveik és mindketten bizonyították, hogy rájuk kell és lehet építeni a franchise következő éveit. Ketten 52 milliót visznek el, mellettük Marcus Smart 14.3 milliós lejáróval rendelkezik, vele valószínűleg megpróbálnak idő előtt hosszabbítani - a klub és a játékos is ezt szeretné, a csapat már kinyilvánította, hogy alapembernek tekintik a liga egyik legjobb periméter-védőjét. Robert Williamsszel is szeretnének idő előtt hosszabbítani, Time Lord a palánk alatti védekezésük fontos láncszeme lehet a következő években, ráadásul magasemberre szükségük is lesz, ezért jött a 218 centis, elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező Moses Brown is. 

Az ugyanis elég biztosnak látszik, hogy Al Horford és Tristan Thompson egyszerre túl sok ilyen payroll mellett. Ketten 2021-22-ben 27+10 milliót visznek el, ami rengeteg a Tatum-Brown duó 52 milliója mellett, de ami problémásabb, hogy pár nap múlva Evan Fournier szerződése le fog járni, és őt vissza akarják hozni. Ennek jogi akadálya nincs (a teljes Bird-jogaival rendelkeznek), pénzügyi buktatója viszont annál inkább. (Az már csak zárójelben említhető, hogy Semi Ojeleye is lejár, de egyrészt az ő visszahozatala nem prioritás, másrészt olcsóbban is megoldható, harmadrészt neki is megvannak a Bird-jogai.)

Ha Fournier-t valahol a 13-18 milliós tartományban vissza tudják igazolni, akkor jól járnak vele, de ehhez legalább Thompson szerződését, de sokkal inkább Horfordét ki kellene takarítani - utóbbit nehéz lesz, mert jelenleg negatív az értéke, leghamarabb 2023-as elsőköröst tud adni a Boston, hogy édesítse. Thompsonnal az a “gond”, hogy 9.7 milliót keres, ennek kiszórásával sokkal nincsenek bentebb, ráadásul ő még hasznos is ennyi pénzért.

A keret többi tagja, Grant Williams, Carsen Edwards, Prayton Pritchard, Aaron Nesmith és Romeo Langford is újonc-szerződését tölti. Néhányuk egyértelműen besült, néhányuk ígéretes és betehető édesítőnek Horford mellé, ilyen szempontból talán egyszerűbb lesz elpostázni a veterán magasembert, de még így is nagyon necces. Nyilván tud még hozzátenni a csapat játékához, remek csapatember, ismeri Bostont, de összességében inkább járna jobban a Celtics, ha meg tudna tőle szabadulni, meglátjuk, mennyire akarja ezt Stevens és Udoka. 

Összességében érdekes helyzetben van jelenleg a Celtics: nincs klasszikus kezdőirányítójuk, amit áthidalhatnak úgy, hogy Smart, Brown és Tatum intézi a játékszervezést, melléjük egy extra tripladobó, hátul bújtatandó hátvédet (Pritchard) és egy védekezés-orientált magasembert (Robert Williams) tesznek, a padról pedig jön Fournier szervezni, összefogni a fiatalabb kiegészítőket. Az szinte biztos, hogy komolyabb irányítót nem fognak tudni szerezni, de talán nem is akarnak Kyrie Irving és Kemba Walker után, ráadásul Ime Udoka elsősorban a magas szintű védekezésben hisz és abban mozog otthonosan, arra pedig ez a kezdőötös teljesen alkalmasnak tűnik. 

Kérdés, hogy mennyire számít ebben a projektben Horfordra és Thompsonra. Ha nem tervez velük, akkor Brad Stevens akár afelé is elmehet, hogy a veterán magasemberekért cserébe hasonló veteránokat próbál szerezni, csak éppen alacsonyabb posztokra. Az Orlando Magic lehet egy bejáratott cserepartner ebben, hiszen Gary Harris közel 21 milliós lejárója és Terrence Ross kétéves, 12.5 és 11.5 millióról szóló szerződése is mozdítható - mindkettő elférne Bostonban, de ha csak az egyiküket be tudják váltani Horfordra, Thompsonra és 1-2 fiatalabb kiegészítőre, esetleg a 2023-as elsőkörösre, máris playoff-kompatibilisebb lenne a keret. 

 

Miami Heat

Parádésan alakult a tavalyi szezon a Heat számára, hiszen Jimmy Butler fényesen bevált vezérként, Bam Adebayo pedig All-Star szezont futott, miután végre kiszabadult Hassan Whiteside árnyékából. A pandémia miatti leállásból is jól jöttek ki, a buborékban remekül összeállt a gárda, és óriási menetelésben jutott a nagydöntőbe, ahol két meccset meg is csípett az esélyesebb Lakers ellen. 

A csapat magja alapvetően együtt maradt, Goran Dragic-csal és Meyers Leonarddel hosszabbítottak, egyedül Jae Crowdert nem tudták megtartani, leigazolták viszont Avery Bradley-t és Mo Harklesst, a drafton pedig megszerezték a magasember Precious Achiuwát - és természetesen újraigazolták Udonis Haslemet. Az idei szezonban aztán gyakorlatilag semmi nem jött össze: Meyers Leonard lesérült, majd rasszista megjegyzése miatt el is cserélték Trevor Arizáért, de ő sem igazán vált be, Tyler Herro fejlődése megállt, az a Victor Oladipo sem tudott sokat hozzátenni, akiért odaadták Bradley-t, Kelly Olynyket és a 2022-es elsőkörös pickjüket. A Harkess-Silva párosért hozott Nemanja Bjelica nem volt rossz, de ő nem sorsfordító kosaras, emellett pedig Butler és Dragic is sokat volt sérült. A szezon vége felé még két centert igazoltak, Dewayne Dedmont csak a playoffra szerezték meg, míg a török center Ömer Yurtsevent már a 2021-22-es évadra. 

A rájátszás aztán rekord idő alatt véget ért, a sérültekkel teli Miami sima söpréssel kapott ki a Milwaukee-tól, Pat Riley pedig várhatóan teljesen fel fogja forgatni a keretet a két húzóember körül. Ehhez komoly “hadmozdulatokat” nem is kell tennie, hiszen mindössze öt játékos van garantált szerződés alatt: Butler és Adebayo 64 millió dollárt visz el, míg a Herro-Achiuwa-KZ Okpala trió összesen 8.5 milliót, ugyanakkor a szabadügynökök cap holdjaival együtt csak egy 20 millió körüli szerződést tudnának kiosztani sapka alatt, ami nem Riley műfaja (a sapkát még jövőre nyomni fogja Ryan Anderson kivásárolt szerződésének utolsó, 5.2 milliós részlete is). 

Tavaly Iguodalával azonnal hosszabbítottak, Dragic-csal pedig 2020 őszén, a két veteránnak most 15+19 milió dolláros csapatopciója van. Nem valószínű, hogy Riley lehívja az opciójukat, mert Iggy ugyan jól teljesített, de nem ér már 15 milliót egy bajnokesélyes csapatnak, Dragic pedig rengeteget volt sérült, óriási kockázat kicsengetni neki 19 milliót. Valószínű, hogy korlátozás nélküli szabadügynökök lesznek, és most a sor elejéről a sor végére kerülnek a szerződtetéseknél - a piacról vissza tudja őket igazolni Riley, és van is olyan nexusban a játékosaival, hogy ezt le tudja zsírozni. Ha azonban valami nagyobb műveletben gondolkodik, akkor egyik-másik-mindkettő opciót lehívhatja, és fiatalokkal (Herróval, Achiuwával) kombinálva akár egy, szerződés alatt álló nagyobb halra is kivetheti a hálóját. 

Vannak azonban más fontos feladatok is, elsősorban Victor Oladipo, illetve a korlátozott szabadügynök Duncan Robinson és Kendrick Nunn helyzete. Oladipóért elsőköröst adott fel a Heat, őt valószínűleg értelmes pénzért (ez nagyon nem a maximum szerződés) megpróbálják visszaigazolni, és mivel a Bird-jogai megvannak, ennek technikai akadályai nincsenek - itt az a kérdés, hogy ha nagyobb dologban gondolkodik a Heat, akkor annak a kimenetelét megvárja-e Oladipo, de ha nem kapkodnak érte, akkor ezzel nem lehet probléma. 

Robinson és Nunn esetében is teljes Bird-jogokkal rendelkeznek, vagyis bármilyen ajánlatot fognak tudni meccselni. Robinson lesz a kapósabb, hiszen gyakorlatilag mindenkinek jól jönne egy ilyen triplagép, de Nunnra is lehet kereslet, mert idén a dobóstatisztikája több mint jól nézett ki. Robinsont valószínűleg a Heat is meg akarja tartani, Nunn esetében már soktényezős a történet, hiszen ha Dragic marad/visszatér, vagy ha esetleg a Miami be tudja húzni az FA-piacról Kyle Lowryt, aki nagyon jóban Butlerrel és tavasszal ajánlatot is tett rá a Heat, akkor Nunn igazából felesleges.

További veteránokat is vissza tudnak hozni az FA-piacról, hiszen Nemanja Bjelicának megvannak a Bird-jogai, Trevor Arizának pedig az Early Birdje, ha bajnokesélyes csapat formálódik Miamiban, akkor ők valószínűleg kisebb pénzért is jönnének. A csapatnak tuti biztosan meglesz a 9.5 milliós MLE-je és 3.7 milliós Bi-annual kivétele, ezek sem maradnak majd parlagon. 

Összefoglalva rengeteg opció közül választhat Pat Riley, aki kifejezetten ezért a szituációkért él, szokás szerint most sem nagyon lehet kitalálni az előzmények alapján, hogy pontosan mit és hogyan szeretne. 99%, hogy olyan cseréket is meg fog tudni húzni, amire senki nem számít. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus