Egy unalmas nyár előtt a Golden State(?)

Közeledik a draft és a szabadügynökpiac, de előtte idén is végigvesszük a csapatokat, ki hogyan áll, mi várható tőle a nyár folyamán - ma másodjára a bajnok Golden State Warriors kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: Phoenix SunsSacramento KingsLos Angeles Lakers
Southeast: Atlanta Hawks
Souwthwest: Memphis Grizzlies, Dallas Mavericks


A Warriors négy éven belül harmadik bajnoki címét szerezte, ez alapján minden idők legjobb csapatai között emlegetik már, és nagyon úgy tűnik, hogy túl sok lényegi teendő nem lesz az együttesnél.

A Warriors pénzügyi helyzete a 2018-as nyár előtt

És a hosszútávú táblázat a fizetésekről

A jelenlegi keret:
Curry - Thompson - Iguodala - Green - Bell
Livingston - Cook (TO) - McCaw (QO) - Jones
Boucher (tw)


A leglényegesebb természetesen Kevin Durant megtartása, hiszen ha KD most úgy döntene a nyár folyamán, hogy lelép, nem tudnák senkivel pótolni - a jelenleg érvényes szerződések (Pat McCaw QO-ja nélkül) is 102 millió dollárra rúgnak, már Durant nélkül is sapka fölött van a Warriors. Nem úgy tűnik, hogy a kiscsatár távozni akarna annak ellenére sem, hogy volt egy félreérthető nyilatkozata - az biztos, hogy bármit elé raknak, hogy maradásra bírják, és egyelőre sikeres az együttműködés, nincs is nagyon oka távozni.

Ez összességében még nagyon kevés izgalomra adna okot, mint ahogy egyébként a gárda többi részének egyben tartása is. Kérdés persze, hogy JaVale McGee-t, Zaza Pachuliát vagy éppen Nick Youngot meg akarja-e tartani az együttes, de egyikük sem játszott akkora szerepet, hogy bármekkora érvágás legyen a távozásuk. David West már más eset, főleg az öltözőből nagyon hiányozhat, a visszavonuláson gondolkodik. Kevon Looney nagyon hasznos volt a rájátszásban - az szinte biztos, hogy vele szeretne hosszabbítani a Warriors, a QO-járól viszont lemondtak, így oda igazol, ahova akar. Nagyon azért ettől sem fog felmenni Bob Myers vérnyomása, hiszen ott van Jordan Bell, aki átveheti Looney PO-ban látott szerepét. Pat McCaw lehet még drága a gerincsérülése ellenére is, de ő korlátozott szabadügynök, így bármennyiért megtarthatják.

A centerek vagy éppen Nick Young lelépése azért sem lehet akkora fejfájás a vezetőségnek, mert egyrészt gyűrűre éhes veteránok minden évben vannak, akik veterán minimumért ide igazolnak. Másrészt van egy első körös pickje is a csapatnak (1/28), és akarnak venni egy második körös draftjogot is, márpedig ez a Golden State esetében nem sült el rosszul több esetben sem (Draymond Green, Bell, McCaw). Abban a magasságban már nagy lutri, hogy ki ér el hozzájuk, vagy hogy éppen kiben gondolkodnak, de egy hátvéd (Swaggy Champ helyére) és egy újabb magasember (a három center helyére) is bőven befér a keretbe. Előbbi helyre Gary Trent Jr., Dzanan Musa, Josh Okogje, Jocob Evans vagy Melvin Frazier is jó lehet, utóbbi posztra pedig Moritz Wagner vagy Omari Spellman lehet jó. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy Durant megtartása mellett az utolsó simításokat kell csak elvégezniük, más feladatuk nincs.

Az az egy dolog köphet bele ebbe a levesbe, ha már nagyon előregondolkodnak, Klay Thompson ugyanis jövő nyáron, Draymond Green pedig két év múlva lesz szabadügynök, és valószínűleg egyik sem fog idő előtt aláírni - miért tennék, anyagilag sokkal-sokkal rosszabbul járnak, ha nem szabadügynökként szerződnek akár a Warriorshoz, akár más csapathoz, ugyanúgy, ahogy Kyrie Irving sem fog hosszabbítani idő előtt Bostonban. Thompson a hírek szerint nagyon maradni akar, Green nyilatkozatai viszont azt vetítik előre, hogy ő bizony 2020-ban a pénzt fogja választani - addig még agyonnyerheti magát, 3-4-5 bajnoki címmel a zsebében pedig utolsó nagy szerződését készül aláírni, ahol nem nagyon fog engedményt adni az alapján, amit eddig mondott.

Ha Myers proaktív, akkor elkezdődhetnek a komolyabb tárgyalások Anthony Davisért, akinek a garantált szerződése szintén 2020-ig tart, viszont egy más típusú és más habitusú játékos. A csere ettől függetlenül sem valószínű.

Egyrészt azért, mert a New Orleans Pelicanst egyelőre semmi nem sürgeti, hogy elcserélje sztárját, így jó eséllyel Greent ÉS Thompsont is oda kellene érte adni, ez meg a Warriors oldaláról tűnik már soknak. Másrészt azért, mert Green minden butasága ellenére még mindig a csapat egyik legfontosabb embere, motorja, és ez még akkor is igaz, ha védekezésben visszaesett erre az idényre. Egy nem bajnoki címmel végződő év végén sokkal inkább előkerülhet a bontás, mint most, amikor egy mindent megnyerő magot kellene szétbontani egy bizonytalan jövőért. Jövő nyáron ez már egy érdekesebb kérdés lehet, főleg ha esetleg nem a Warriors lesz a bajnok, mert Green a kontraktusa utolsó évében lép, és ott már dönteni kell majd a sorsáról ideje korán. Most azonban nem tűnik reálisnak, hogy szétbombázzanak egy kétszeres bajnok Big4-t csak azért, mert majd két év múlva ingyen mehet Green.


Jó eséllyel tehát nyugodt nyár elé néz a Warriors, amelynek az ünneplés mellett a kiegészítők frissítése lehet majd a feladata, nem sokkal több.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus