Lehet kórházból is rájátszásba jutni?

A New Orleans Pelicans tipikusan olyan betegnek tűnik, aki tavaly nyáron vesebántalmakkal került kórházba és a vakbelét vették ki. Az ő nyári lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers
Northwest: Timberwolves
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls

 

A New Orleans Pelicans tavaly nyáron edzőt váltott, ami már akkor sem volt teljesen érthető döntés - Monty Williamsnek egy sérülésektől sújtott, rosszul felépített keretet sikerült a PO-ba vinni, erre nem a GM-et, Dell Dempst menesztették, hanem őt. Alvin Gentry jó név a szakmában, de nem adamantium-beültető, a gyorsabb tempóját még kevésbé bírták ki egészségesen a játékosai, így az elvárásokhoz képest mondhatni pocsék idényt produkált az együttes (30-52-vel nyugaton hátulról a negyedikek lettek, összességében nézve a hatodik legrosszabb mérleg lett az övék), amelynek olyan rettenetesen sok mozgástere sincs a továbbiakban.

Az intenzív-osztály és a nem létező hármas poszt

Szinte teljesen mindegy, mik a Pelicans erősségei, illetve hogy mit akar játszani az együttes, van ugyanis két hatalmas problémájuk. Az egyik a kiscsatár poszt, amit egész egyszerűen ignorált a csapatépítésnél Demps. "Szépen" feltöltögette a keretet hátvédekkel és magasemberekkel, de egyetlen komolyan vehető hármast sem szerzett. Tavaly januárban cseréltek Quincy Pondexterért, aki legalább védekezésben kezdő szint, jobb napjain a triplákat is beszórja jó százalékkal, de ő még az alapszakasz kezdete előtt kidőlt a teljes idényre. Mi volt Demps húzása erre? Semmi.

Ha emellé hozzátesszük, hogy a "sérülékeny" szót lényegében az egész keretre rá lehet húzni, akkor nem meglepő azért annyira, hogy ennyire nem értek el semmit - azt is hozzá kell tenni, hogy aki megsérülhetett, az meg is sérült, minimális szerencséjük sem volt. A palánk alatt Anthony Davis megint csak 61 mérkőzést bírt és megint többfajta problémája is volt - 68 meccsnél többet egyik idényében sem hozott. Ryan Anderson 66 találkozón lépett pályára, de legalább ő az szezon végét hagyta ki, amikor már úgyis mindegy volt a csapatnak. Ömer Asik hiába bírt 68 meccset, egészen pocsékul játszott kezdőként is (4.0 pont, 6.1 pattanó), alig lehetett pályán tartani Davis mellett is (17.3 perc).

A periméteren a már említett Pondexter kiesése mellett Tyreke Evanst is csak 25 összecsapáson lehetett bevetni, Eric Gordont pedig 45-ön - utóbbinak ezúttal nem a térde vagy a válla volt a probléma, hanem kétszer is eltörte ugyanazt az ujját. Jrue Holiday 65 meccsen szerepelt, ami nála kifejezetten jónak számít, összességében azonban ez is 17 mérkőzésnyi kihagyás, ráadásul ő a szezon első felében perclimittel játszott. A kiegészítők közül Alonzo Gee 73, valamint Dante Cunningham 80 meccse jól mutat, csak ezzel sokkal előrébb nem került a csapat, Norris Cole viszont leginkább a háta miatt csak 45 találkozót bírt, Alexis Ajinca pedig összesen 59-et.

A legnagyobb probléma az, hogy ebben sok változás nem is várható, ebből a felsorolásból egyedül Evans 25 meccsét nem lehetett előre borítékolni. Ha valami isteni csoda folytán kibírná mindenki a szezont, akkor sem olyan fényes a helyzet: a Holiday-Evans kettős még egészen jól is passzolhat egymáshoz Davisszel, de Asik és Davis akkor sem tudott hatékony lenni még hátul sem, mikor mindketten egészségesek voltak (és ez igaz volt már Williams irányítása alatt is), márpedig ez a négy játékos jelenti majd valószínűleg a gárda magját a következő szezonban is. A török annyira testidegen volt ebben a rendszerben, hogy nagyon csereértéke sincs szerintem, úgyhogy nagy gondban van Alvin Gentry, hogy hogyan illessze be a játékba.

Egyetlen (nagyon) halvány reménysugár

Szerintem nincs több, mint egyetlen menekülőútjuk, ez pedig a draft. Jelenleg az 1/6 lenne az övék, amivel azért idén olyan nagy dolgokat nem lehet véghezvinni. Az első két pickkel nálunk szerintem egyértelmű választás Brandon Ingram, aki hármas poszton mehetne Davis mellé, Ben Simmons játéka sokkal kevésbé illik a csapatba - Davis a jelen és a jövő, nála már érdemes azt nézni, hogy kivel kompatibilis a játéka. Ha nem Top2-be sorsolják őket, akkor lehet viszont gondjuk a választással, mert az egyedüli SF a Top10-ben Jaylen Brown, aki irgalmatlan fakezű jelenleg, de legalább kiscsatár. Ebben az esetben viszont simán benne van, hogy készülnek a jövőre és kihúzzák a bent lévő legjobb irányítót vagy dobóhátvédet, legyen az akár Kris Dunn, akár Jamal Murray, akár Buddy Hield - Evans és Holiday szerződése is lejár jövőre.

Kevés mozgástér, sok feladat

Ez utóbbi azért fontos, mert lehet, hogy egy átmeneti év jön a New Orleansnál, mivel a piacon nagyon nem erősködhetnek: hiába járt le Gordon és Anderson szerződése, így is le van foglalva 63.5 millió dollárjuk a Davis, Holiday, Evans, Pondexter, Asik, Cunningham, Ajinca hetesben. Ez nagyjából 25 millió dollárnyi költőzpénzt jelent a piacon (6 darab minimum szerződést még le kell számolni a sapka alatti helyükből, így jön ki a 25 millió), ami nem lenne kevés, ha egy kifejezetten jó mag lenne adott, de nem ez a helyzet...

Az nagy kérdés, hogy Davis mennyire jelent nagy vonzerőt, mert a játéka alapján az lehetne, de a csapat állapota egyébként siralmas. Egy lyukas garast nem ad azért senki, hogy ez a keret egészséges tud maradni, Asik jelenleg csak egy 10 milliós holtteher, nincs olyan magasemberük Davisen kívül, aki tud pontot szerezni, Holiday a sípcsontjával egy időzített bomba, Evans és Pondexter pedig majdnem, illetve konkrétan az egész szezont kiülték - semmifajta biztonság vagy stabilitás nem adott. Anderson megtartása kulcsfeladat lenne, mert ő azon kevesek közé tartozik, akik hozták a PO-hoz szükséges szintet, de őt sokkal jobb csapatok is csábítani fogják, elég kicsi az esély a maradására.

A 25 millió dollárból persze leginkább kiscsatárt kellene szerezniük, de Nicolas Batum, Chandler Parsons vagy Harrison Barnes megszerzése szerintem szinte semmi esélyük nincs - ha csak a pénzre mennének ezek a játékosok, akkor is lesznek más csapatok, akik ugyanúgy beajánlják nekik a maximumot vagy annak a közelében. Túlfizetés esetén Luol Deng vagy Kent Bazemore lehet szerintem célpontjuk, mert őket az anyagiakkal meg lehet győzni valószínűleg, arra is kell azonban figyelnie a gárdának, hogy egy teljes padot fel kell majd húzniuk. Nem lenne meglepő, ha Pondexter felépülésében reménykednének, és inkább szétszórnák a pénzüket a padra, nem csak a kivételekből igazolnának cseréket, ott meg gyakorlatilag mindenhol van lyuk.

 

A legokosabb az lenne, ha idén nyáron nem nagyon osztogatnának hosszú szerződéseket, mert jövő nyáron Holiday és Evans összesen 21.5 milliós szerződései is kifutnak, akkor lesz majdnem 60 milliónyi helye a Pelicansnek, de ez az a forgatókönyv, amit Dempstől szerintem fölösleges várni a tavalyi Asik- és Ajinca-kontraktusok után. A Holiday-Evans-Gordon trió összerakása óta úgy gondolom, hogy a GM a legnagyobb kerékkötője ennek a klubnak, úgyhogy megint veszélyes nyár elé néz vele a New Orleans.

Szerintem ha a drafton kihúznak egy tehetséges cserehátvédet (Hield, ne adj Isten Murray), illetve meg tudják szerezni a nyáron Denget, az számukra a reálisan legjobb forgatókönyv, a padot pedig majd feltöltik valahogy - ekkor legalább lehet reménykedni, hogy nem esik szét atomjaira mindenki, ahogyan idén. Demps eddigi munkásságát nézve azonban az is elképzelhető, hogy húznak a drafton egy hátvédet, majd igazolnak a szabadügynökpiacról még kettőt, ebben az esetben viszont Davis ide vagy oda, szerintem a liga egyik legrosszabb frontcourtja lesz az övék, és amennyire nem működtek jól Asikkal az elmúlt két évben, hiába rejlik a liga egyik legnagyobb potenciálja egyénileg AD-ben, ez nagyjából semmit nem fog érni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus