Visszajátszás: John Wall ligaelit formában

Feszült meccsen verte a Houstont a GSW, otthon kapott nagy pofont a Bucks - ez a Boston játéknapja volt - "retro" kerettel egyenlített a Clippers a Jazz otthonában - kiesett az Atlanta és a Chicago.

2019: Elkezdődött az újabb GSW-Rockets, pofont kapott a Milwaukee

Egy keleti és egy nyugati párharc is elkezdődött ezen a napon egy éve, mindkettőt nagyon vártuk már. Nyugaton mér igazi slágernek számított az elmúlt szezonok után az újabb Rockets-Warriors csata és az első meccs hozta is, amit vártunk: a Rockets kicsit frusztráltan, a GSW viszont a zaklatott első körhöz képest koncentráltabban játszott és a címvédő szoros meccsen megvédte a hazai pályáját. Kevin Durant ismét külön említést érdemelt, 35 pontot szórt, de a Curry-Thompson páros nem volt 100%-os fizikálisan, Steve Kerr pedig már itt megmutatta, hogy mindenre szükségük van a sikerhez - bekerült a kezdőbe Andre Iguodala és a Hamptons Five szinte végigjátszotta a meccset. A feszülten játszó Houstonnak mindennel baja volt, főleg a játékvezetőkkel, de így is nyerhettek volna Hardenék, a végén viszont Szakáll kihagyta a triplát, míg Curry bedobta. 1-0, de látszott, hogy milyen széria is lehet ez - olyan, mint a legutóbbi...

Keleten viszont meglepetéssel kezdődött a Bucks - Celtics, az első körben söprő alapszakaszgyőztes ugyanis nagyon langyosan nyitotta a szériát. A Celtics sokkal élesebb volt, taktikailag is jól működött a gárda, a Milwaukee minden gyengeségét feltárták Irvingék és a dobásaik is ültek, így azonnal elvették a pályaelőnyt. Itt azért felmerült, hogy ez a Bucks tényleg csak egy alapszakaszcsapat, Giannis nem PO-vezér és hasonlók - a kijózanító pofon után sarokba szorultak és komoly nyomás alatt készülhettek a második felvonásra.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek - a játéknap érdekességei

 

2018: Oktat a Warriors, itt még kevés a Milwaukee

Ahogy egy éve, úgy két éve is éppen egy Celtics-Bucks meccset és egy GSW-győzelmet láthattunk ezen a napon, a változás annyi, hogy előbbit Bostonban rendezték, utóbbi pedig nagyon simára sikerült és nem a Houston ellen. Itt még a Milwaukee-t azért közel sem jegyeztük olyan magasan, Bostonban viszont nagyon bizakodtak, hiszen a fiatalok parádés formában voltak és ezt most a Bucks ellen is megmutatták: hetedik meccset nyertek hazai pályán, méghozzá simán, 16 ponttal. Az első negyedben futott 20-2 döntőnek bizonyult, onnantól végig uralták az estét, Al Horford (26 pont, 8 lepattanó, 13/17 mezőnyből), Terry Rozier (26 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz, 10/16 mezőnyből, 5/8 tripla), valamint Jayson Tatum (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is remekül játszott, annyi, hogy Jaylen Brown megsérült, ez nem esett jól nekik. Itt nagyon sokan dicsérték ezt a Bostont és Brad Stevenst, teljes joggal - 4-3-as összesítéssel jutottak tovább a második körbe.

Nyugaton már éppen ez a második kör kezdődött meg a címvédő Warriors és az első kröben remeklő Pelicans csatájával, de a bajnok Steph Curry nélkül is oktatófilmet vetített a lelkes vendégeknek. Steve Kerr ismét változtatott a kezdőn (JaVale McGee helyett Nick Young került be és a Durant-Green páros alkotta a magasember-sort) és bár az első negyedben még tartotta az őrült tempót a New Orleans, a másodikban állva hagyta a vendégeket a Warriors: előbb egy 8-0-s rohammal lerázta, majd egy 24-2-es (!) futással ki is ütötte ellenfelét a társaság. Anthony Davist limitálták a gyors, de magas védők (Green, Durant, Looney) és 21 pontjához 20 mezőnykísérletre volt szüksége, Nikola Mirotic teljesen elveszett (9 pont, 3/9 mezőnyből), a Rondo-Holiday páros pedig sem elöl, sem hátul nem tudta megközelíteni azt a teljesítményt, amit a Portland ellen nyújtott - főleg Holiday szenvedett Thompsonékkal, több faultja volt, mint mezőnykosara, vagy gólpassza.

Érdekesség így visszanézve, hogy a Playoff-percekben mi is felvetettük, hogy vajon mer-e kockáztatni, változtatni a Bucks és kilépni a középszerből, bevállalni egy teljesen Giannis köré épülő keretet - nos, be merte...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Wall a játéknap sztárja

John Wall parádéja volt az egyik nagy sztori ezen a napon három évvel ezelőtt. A Wizards irányítója egyébként is elképesztő estét produkált, hiszen 42 ponttal (16/25 mezőnyből), nyolc gólpasszal, négy labdaszerzéssel és két blokkal zárt Atlantában, de különösen a hajrában uralta a pálya mindkét oldalát. A vendégcsapat 22 pontos előnybe került a harmadik negyed elején, de ezt később egy kosár híján teljesen leadta, így a meccs végén ismét nagy szükség volt Wall extrájára - a karmester 19 pontot szórt a záró etapban, kulcspillanatban kiosztott egy óriási blokkot Schrödernek, majd a túloldalon több demoralizáló kosarat is elsüllyesztett. A Washington az ő remeklésével így idegenbeli győzelemmel jutott tovább a második körbe, az pedig felmerült, hogy a nem sokkal később Milwaukee-ban sztárcsapatot építő Mike Budenholzer kicsit benézte ezt a szériát, későn változtatott és nem is feltétlenül jó irányba.

Egy másik keleti párharc is ezen a napon ért véget, a Boston a várakozásoknak megfelelően simán nyert a teljesen elfáradó Chicago vendégeként. A szériát a Bulls kezdte 2-0-s előnnyel, de aztán Rajon Rondo kidőlt, a Wade-Butler páros pedig nem bírt a felpörgő bostoniakkal, akik sorozatban négy sikerrel fordítottak és továbbjutottak. Meg sem izzadt ezen az estén a Celtics, nem kellett extra sem Isaiah Thomastól, sem Al Horfordtól, elég volt a fegyelmezett védekezés és a koncentrált labdajáratás ahhoz, hogy simán hozza a győzelmet a gárda. A vendégek végül 28 gólpasszal és 16 elsüllyesztett hárompontossal zártak, a legtöbb dobást Avery Bradley és Gerald Green vállalhatta el.

Volt még egy meccs Nyugaton is, ahol a Jazz 3-2-es előnnyel fogadhatta a Clipperst, de a Los Angeles idegenben mentette meg a szezonját. Chris Paul szenzációsan kontrollálta a mérkőzést, vezérletével nagyon összekapta magát a vendégcsapat, ami főleg védekezésben jelentkezett - nagyon elszívták a levegőt a Jazz-játékosok elől és így kordában tartották Gordon Haywardékat. A végén egy labdán múlt a siker, de megoldotta a LAC, ráadásul Rudy Gobert ismét megsérült, újra komoly kár érte a Utah-t - érdemi cserecenterük nem volt, Derrick Favors nem volt jó ide, másra pedig nem nagyon számíthattak. Érdemes azért még egyszer megnézni ezeket a kereteket, a Jazznél a Hill-Ingles-Hayward-Diaw-Gobert sor mögött Favors, Joe Johnson, Hood és Nető szállt be, míg a Clippersnél még a Paul-Redick-Mbah a Moute-Griffin-Jordan sor kezdett és a padról Felton, Jamal Crawford, Paul Pierce, valamint Mo Speights érkezett.

Még egy dolgot emeljünk ki, John Wall itt a PO első körének legjobb egyese volt, ez ma már annyira feledésbe merült, hogy csak na - a párharc során összesen 29,5 pontot átlagolt 60 TS% felett, 10,3 gólpasszal és  tovább emelte az alapszakaszban látott szintjét.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek a játéknap érdekességei

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus