Visszajátszás: LeBron James megelőzi Michael Jordant

Három éve hagyta le Jordant a Cavs akkori vezére - két éve ugyanő 46 ponttal tartotta a víz felett a fuldokló Clevelandet - tavaly ezen a napon jutott döntőbe a Toronto.

 

2019: Döntőzik a Toronto!

Tavaly ezen a napon játszották a keleti döntő hatodik meccsét Torontóban, ahova a Bucks úgy érkezett meg vendégként, hogy 2-0-s előnye után sorozatban háromszor kapott ki, így a kiesés szélére került. Ezen az estén mindent megtett és 14-15 pontos különbséget alakított ki a mérkőzésen a Milwaukee, Mike Budenholzer nagyjából jól reagált a korábbi pofonokra, de a gárda egyszerűen nem volt olyan erős fejben, mint a Toronto. Kawhi Leonard megint hozta magát, 27 ponttal, 17 lepattanóval és 7 gólpasszal húzta övéit, majd amikor kellett, akkor a kiegészítők is előléptek és szinte mindenki hozzátett - itt már látszott, hogy ez a Raptors sokkal több "Leonard seregénél", nagyon komplett és nagyon eredményes csapatjátékkal verték emg sorozatban negyedszer is ellenfelüket. Mélyről jöttek vissza, óriási fordítást hoztak össze, a végjátékot már uralták és bár volt egy kis szerencséjük is, de ők megcsinálták a clutch játékokat, míg a Bucks minden szinten szétesett - hiába vezettek 2-0-ra Giannis Antetokounmpóék, ebbe a Torontóba végül sorozatban negyedszer is beletört a bicskájuk.

Giannis annyit mondott, hogy tanulniuk kell ebből a vereségből, leginkábbis abból, hogy a 2-0 az égvilágon semmit nem jelent már egy főcsoportdöntőben, ezzel valószínűleg arra utalt a görög sztár, hogy a zsinórban hat győzelem adta lendület sem mindig elég. Budenholzer arról beszélt, hogy ez a keret a szezon elejétől, majd 1-2 változtatás után is úgy festett, mint ami nagy dolgokra, például egy maihoz hasonló meccs megnyerésére képes, de ez végül nem jött össze - az viszont már itt biztosan látszott, hogy a jelenlegi összetételükben nem is lesz már lehetőségük újra megpróbálni. 

Itt elkönyvelhettük, hogy Masai Ujiri jót húzott Leonarddel és Gasollal is, ez a csapat pedig szinte tökéletesen működik Torontóban - készülhettek a GSW elleni döntőre, vagyis történetük (és a kanadai kosárlabda) első NBA-fináléjára.

És végül egy fotó arról a bizonyos meccs-, így párharcdöntő futásról:

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: Ne félj, amíg Jamest látod

Két éve ezen a napon úgy utazott el Clevelandbe a Boston Celtics, hogy esélye volt lezárni a keleti döntőt és bejutni a nagydöntőbe - 3-2-re vezetett, igaz, idegenben alig-alig tudott jól teljesíteni, míg otthon még veretlennek számított. Így valamennyi esélye azért volt a Cavsnek, de alig öt perc után kidőlt az amúgy is botrányosan gyenge csapat második legjobb játékosa, Kevin Love, aki fejsérülést szenvedett és már nem is térhetett vissza, így LeBron James még inkább egyedül maradt. Persze nem ijedt meg a feladattól: végül 6 pontnál állt meg 17/33-as mezőnymutatóval és 5/7 triplával, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 9 gólpasszt és ezúttal az eladott labdákra is jobban figyelt, mint korábban, két perccel a vége előtt pedig egymás után két nagy hármast bombázott be, ezzel döntötte el végleg a mérkőzést és döntötte romba a bostoni reményeket.

Ugyan a meccs elején sorra estek be a bostoni dobások és utána is nagyon igyekezett a gárda, kihasználva Terry Rozier (28 pont, 10/16 mezőnyből, 6/10 tripla, 7 gólpassz) és Jaylen Brown (27 pont, 11/18 mezőnyből) extra teljesítményét, valamint Marcus Smart (10 pont, 8 gólpassz, 1 hatalmas blokk) és Jayson Tatum (15 pont, 7/13 mezőnyből) remek játékát, de utána elfogyott a tudomány. James szinte egymaga nyerte meg a találkozót csapatának, így kiharcolták a hetedik meccset, de a nagydöntőbe jutást már abban a TD Gardenben kell megoldania, amelyben vendégcsapat nem nyert még ebben a playoffban...

James most már 34,1 pontot átlagolt azokon a mérkőzéseken, amikor a rájátszásból való kiesés, a szezon befejezése a tét, ezzel pedig első a vonatkozó listán Michael Jordan előtt, ráadásul a mutatója is jobb az ilyen találkozókon. Még egy adalék: az utóbbi hét ilyen összecsapásából mindegyiken vagy elérte a negyven pontot, vagy tripla-duplát gyártott...

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Vége a keleti döntőnek

Három éve ezen a napon ért véget a keleti döntő, az ekkor a konferenciából még messze kilógó Cleveland nem adott sok esélyt az Isaiah Thomas nélkül küzdő Bostonnak. Hiába harcolta ki az ötödik meccset idegenben a Celtics, ezúttal nem volt keresnivalója a társaságnak, a motivált, feltüzelt Cleveland már az első negyedben átrohant a hazai alakulaton. Öt perc sem telt el és már tíz pont volt a különbség, újabb öt perc múlva már a húszat közelítette és később egészen 39-ig is felkúszott ez a szám, más szintet képviselt a két csapat - a Bostonnak most nem esélye szorossá tenni az összecsapást. Így végül bár a söprést elkerülte a társaság, tulajdonképpen simán, három komoly hazai pofonnal esett ki, védekezésben nem tudott megoldást találni LeBron Jamesre és a Cavs tűzerejére - ezúttal kaptak 19 hármast és 135 pontot, nagyjából ez volt a gond a teljes szériában.

A gálameccsé fajuló találkozóval eldőlt, hogy egymás után harmadik évben is a Warriors és a Cavaliers feszül egymásnak a döntőben, méghozzá úgy, hogy mindkét fél egészséges (a Golden State-nél vannak könnyebb sérülések) és pihent lesz, hiszen csak június elsején kezdődik a széria, addig van idő felkészülni, regenerálódni. LeBron James sorozatban hetedik fináléjára készülhet, de ezen az estén egyébként is történelmet írt: 35 pontig (13/18 mezőnyből, 4/7 tripla, 8-8 lepattanó és gólpassz, 3 labdaszerzés) jutott, amellyel megelőzte Michael Jordant és már ő a liga történetének legtöbb pontot szerző játékosa a rájátszást tekintve. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy már 21. alkalommal nyert a Celtics ellen rájátszás-meccset (ennyit senki más), senki nem dobott annyi pontot egy csapat ellen az elmúlt tíz évben, mint ő a Boston ellen, és Bradley-ék szezonja az utóbbi hét évből negyedszer ért véget James ellen. Ezen felül ő lett az első játékos a liga történetében, aki két különböző csapatot is elvitt négy-négy nagydöntőbe.

Meglehetősen kiábrándító rájátszást láttunk eddig, egy-két jobb párharctól eltekintve csak az volt a kérdés, hogy mikor alakul ki a Warriors-Cavs párosítás, és túl sokat nem is kellett rá várni, hiszen egyetlen Cavs-botlást leszámítva hibátlanul ment végig a mezőnyön a két csapat. Rontották a helyzetet sérülések (Nyugaton főleg Leonard és Parker, Keleten említés szintjén hozhatjuk Lowry-t és Thomast) is, de összességében amit eddig kaptunk a playofftól, az elég messze volt a várttól - ezek után természetesen mindenki abban bízik, hogy legalább a nagydöntő történelmi lesz.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus