17 (néhol nagyon) bátor tipp a 2022/23-as évadra

Immáron nyolcadszor állítottuk össze a feledhetetlen rovatok és felejthető tippek, komolytalanul komoly meglátások, illetve homerkedéseink és haterkedéseink gyűjteményét. 

A Bátor Tippek az egyik kedvenc blog errefelé, amiben nyilván alig játszik szerepet, hogy általában több hónapnyi nihilt követően az alapszakasz-nyitány előtti (utáni) napra időzítjük. Aki a Kínai repjegyekre vagy a Bogár-Szélvédő rovatra kíváncsi, kénytelen lesz maga megírni vagy a kommenteket böngészni, de őket igyekszünk máshogyan kárpótolni. Kedves Olvasóinkat természetesen most is buzdítjuk a tippelésre, ha esetleg szeretnének ihletet meríteni, íme:

2015/16-os Tippek
2016-os Értékelés
2016/17-es Tippek
2017-es Értékelés
2017/18-as Tippek
2018-as Értékelés
2018/19-es Tippek
2019-es Értékelés

2019/20-as Tippek
2020-as Értékelés
2020/21-es Tippek
2021-es Értékelés
2021-22-es Tippek
2022-es Értékelés

(1-10: Lipóczki Balázs, 11-17: Hegedűs Róbert)

1. A Timberwolves nem jut rájátszásba

Nem tökölünk mindenféle bohóctippekkel, egyből belecsapunk a lecsóba! Reneszánszát éli a kétmagasos felállás a ligában, nem tagadom – a Celtics nagydöntőig ment vele, a Cavs szépen muzsikál az Allen – Mobley duóval, a Lakers is bárkit betehet Davis mellé cenyába. A Minnynél ráadásul sok minden adott egy igazi alapszakaszmenő csapathoz: feltörekvő sztár, aki idén szupersztár státuszba lépne (Edwards), sztár magas, akinek azért bőven van mit bizonyítania (Towns), védekező center, aki képes elfedni mások hiányosságait hátul (Gobert), szerződésért játszó irányító (Russell) valamint pár kellemes rotációember (Slo Mo, Jaden McDaniels, Naz Reid, Bryn Forbes). Hogy miért csúsznak le mégis a PO-ról? Érzésem szerint túlreagálta a Wolves a tavalyi rájátszást, ahol a Grizzlies kedvére sétálgatott be ziccerig, valamint alázta őket lepattanózásban – teljesen kiürítették a kasszát Gobert megszerzéséért, aki talán a Grizzlies ellen hasznos is lesz majd, csak ahhoz előbb el kéne jutni oda, hogy újra összekerüljenek a Macikkal. Oda pedig jó eséllyel jól triplázó csapatokon, small ball lineup-okat bevető együtteseken vezethet az út, amelyek ellen a Towns – Gobert páros teljesen fegyvertelen lesz – és itt még nem a rájátszásról beszélek, hanem az alapszakaszról. A play-in hely azért valamennyire garantált, de szerintem ott már lemeccseli őket az aktuális ellenfél, így dicstelen véget ér számukra a szezon.

2. A Kings play-inbe jut

Ez is elég meredek vállalás, tekintve, hogy a Sacramento a 2005/2006-os idény óta nem járt a rájátszásban, ami a leghosszabb ilyen jellegű sorozat az amerikai major ligákat tekintve. Ennek fényében, na meg a konferencia erősségét nézve már a play-in is kisebb csodával érne fel, de én mégis bizakodó vagyok: A Fox – Sabonis duó elég jól fog muzsikálni ahhoz, hogy túldobják az ellenfeleket (ha már levédeni nem tudnak senkit), ezért a kezdeti alapszakasz-sikereken felbuzdulva talán még egy win-now cserét is bevállalnak. Minek az 1/1-ért tankolni, úgyis Scoot Hendersont vinnék el, ha az ölükbe hullana a pick…  

3. Kemba kap egy utolsó esélyt

Erősen kifelé megy a ligából az egykor szebb napokat látott játékmester, de talán annyi kakaó még maradt benne, hogy egy csapat mentőövet dobjon neki. Szexi pick lenne ide a Lakers, hiszen sokan mennek oda levezetni nyugdíj előtt, de talán egy ötödik PG még a nemrégiben hosszabbítást kapó (???) Pelinkának is sok lenne. Inkább egy „veterán hangadóra van szükségünk” csapatra voksolnék (Hawks? Magic?), de egy Hornets reuniont sem zárnék ki, ők úgyis a 0-82-re hajtanak majd.

4. Visszavág a Suns, behúzzák Kevin Durantet

Jöjjön az évi rendes homer tippem, ne szakítsuk meg ezt az ókor óta létező és virágzó műfajt. A szezon előtti beharangozók jobbára lábjegyzetként, vagy még úgy sem említették meg a tavaly 64-18-at repesztő, majd a rájátszásban atomjaira hulló arizonai együttest, mondván a Denver visszatért, jön a Pelicans, a Clippers kerete olyan mély, hogy a 14. ember is legit rotációtag lenne máshol, ne írjuk le a GSW-t, blablabla. Ráadásul nem csak a riválisokat vizslatva, hanem házon belül is van baj a Napocskáknál: Jae Crowder bedurcizott, hogy csak csereként számítanának rá, a helyette kezdővé avanzsáló Cam Johnsonnal nem hosszabbítottak, és akkor az Ayton-szitut még szóba se hoztuk. Nem tűnik túl rózsásnak, igaz? Tippem: 55 győzelem, és főcsoportdöntő, afféle Chris Paul hattyúdal gyanánt – már ha az öreg CP nem került bele a Brooklynba küldendő pakkba KD-ért.

5. Sponsored by Trade Machine – cél az 5 találat

Lássuk, kik kerülhetnek be esetleges cserékbe, igyekeztem a nyilvánvaló, és régóta közszájon forgó neveket (lásd: Westbrook, Russell) mellőzni. Érdekes, és a szokásosnál talán nagyobb törésvonal lehet az idei csapatok között: többen hihetik úgy, hogy egy lépésre, egy cserére vannak a contender státusztól (nem, nem a Knicks), míg a tankhadosztály minden olyan játékostól szabadulna, aki két egyeneset tud ütni a labdába. A kérdés csak az, ezen csapatok a szezon mely szakaszában látják be azt, hogy a középmezőnyhöz tartozni értelmetlenség (helló, Wizards, Hornets) – amint ez bekövetkezik, jöhetnek a csereberék. A Rockets túladna Eric Gordonon, a Spursnek Josh Richardsonra nincs (sincs) szüksége. A Jazz szívesen értékre váltaná a Markkanen – Conley duót, a Hornets a Hayward – Oubre – Rozier - Washington négyestől, James Bouknight pedig a böriből szabadulna. A Wizards elengedi Porzingis (és Kuzma) kezét, mint Kate Leóét a Titanic végén. Trevor Arizát csak azért igazolja le valaki, hogy bekerüljön egy cserébe. Chuma Okekétől elköszön a Magic (Csumi Okeke - bocs). Hogy ne csak a langyos vízben pancsikoljunk, jöjjön néhány nagyobb név is: Ben Simmons, Draymond Green, Tyler Herro, Pascal Siakam, John Collins, és a végére egy bomba: LeBron James. 

6. Az Oklahoma City-é lesz az 1/1

Na nem feltétlenül a lottery-n, Sam Prestinek azonban megvan mindene ahhoz, hogy beajánlja a toronyórát lánccal Wembi kihúzásáért. Miért gyűjtöget valaki 30+ picket, ha nem ezért?

7. Award Alert – kik nyerik a díjakat?  

Sokan Giannis harmadik MVP címére számítanak most, hogy a Nuggets talán kiegészül, és nem az utcák-terek bajnokságból kell verbuválni csapattársakat Jokic mellé. Én viszont azt mondom, hogy idén végre összerakja az évet Embiid, és behúzza a díjat – ha már Philly, rögtön adok nekik egy másik trófeát is, Tyrese Maxey ugyanis utcahosszal nyeri a Most Improved kategóriát. Az Év Újonca meglepetésre Keegan Murray lehet Banchero előtt, Malcolm Brogdon szárnyakat kap Bostonban és behúzza a 6th Mant, az Év Védője pedig a tavalyi Smart-blama után ezúttal méltó helyre kerül: Mikal Bridges viszi haza. A legjobb edző Willie Green lesz, miután Zion királyt csinál belőle – ha két tipp ül, már jók vagyunk szerintem.

8. Két 20/10-es játékost ad a Pistons

Elég mély gödörből indult el felfelé Cade Cunningham ledraftolásával (vagy talán kicsit előbb is) a Detroit, és a bika keleti mezőnyben nem is esik sok szó róluk – na majd itt! Az egyik 20/10-es spíler nyilván a tavalyi 1/1-es, aki 17.4 pontos, 5.6 gólpasszos rookie átlagait tornázza egy szinttel feljebb. A második név nagyobb meglepetésként hathat, hiszen Marvin Bagley neve általában nem pozitív kontextusban merült fel, ha NBA-ről esik szó – leginkább a „bust” jelzővel szokták illetni (most is sérült - bocs nem ide). Szóval jöjjön egy kis Bagley-love, és egy semmiből jövő, random 20/10-es szezon tőle!

9. Zion 70 alapszakasz meccsen bevethető lesz

(Nagy nyelés)    

10. Andre Drummond 25, Jalen Smith 100, Mo Bamba 150 triplát szór be 

Drummond eddig összesen „vert” 15-öt pályafutása alatt, de az a mozdulat jól nézett ki valamelyik random előszezon meccsen, úgyhogy bizakodó vagyok. Lockdown védőt biztos nem állítanak rá kint, tüzelhet kedvére. Smith talán még szabadabb kezet kap, miután a Pacers nem nagyon fogja erőltetni a győzelmeket, ő eddig 44-et hintett be 78 meccsen. Bamba pedig egy 215-ös Ray Allen, felkészíti a ligát Wembanyama érkezésére – mily kedves ez tőle. 

Lássuk Hegedűs kolléga szakértő meglátásait:
 
11. A Lakers húzóemberei legalább 55 meccset játszanak

Gyorsan intézzük el a Lakers-homer tippemet. Tavaly bejöttek a ponthatárok (LeBron 37 ezer, Carmelo 28 ezer, Westbrook 23 ezer pont felett végzett), de ebből vajmi keveset profitált maga a gárda. Csapateredményességre most is kár tippelni, olyan sűrű a Nyugat, hogy a playoffba jutást sem lehet alapelvárásként megfogalmazni. Érzésre nagyjából hat-hét nyugati csapat jár jelenleg a Lakers előtt, LeBront is utolérték a nyavalyák, Westbrook AD-t meg állítólag már házon belül sem tartják franchise playernek (egyetértek, atletikusabb Pau Gasol).

Saját bevallásuk szerint az utóbbi két év legnagyobb problémája az egészség hiánya, James 45 és 56, Davis 36 és 40 meccsen lépett pályára, a second unit leadernek szánt Nunn az egész előző szezont kihagyta, és még sorolhatnánk. Nyilván semmi más komolyabb oka nincs a sikertelenségnek, és hogy ne ezen múljon a sikeres szezon, tippem: a LeBron, Davis, Schröder, Westbrook, Nunn, Beverley hatosfogatból minimum öten legalább az alapszakasz-meccsek kétharmadán pályára lépnek. Ez azért is bátor tipp, mert még fel sem dobták a labdát, de Schröder és Westbrook már sérült, a 34 éves PatBev pedig az előző két évben 37+58 mérkőzésen koptatta a parkettet. Természetesen ha Westbrookot a deadline-ig elcserélik, akkor a tippem 5/4-re módosul (adná a Jóisten…).

12. Andrew Nembhard lehet az idei semmiből jött újonc

Az egy évvel ezelőtti Bones Hyland-tipp szinte adta magát, szépen be is jött, idén viszont bajban voltam, kit válasszak. Maradhattam volna a Nuggetsnál, az 1/21-es védőspecialista, Christian Braun fontos tagja lesz a denveri rotációnak, de az ő hasznos játéka kevésbé látványos, így nincs sok esélye bekerülni az All-Rookie ötösökbe – idén is ez lesz a sikeres tipp kritériuma. Ochai Agbaji elől még ki kell takarítani a Jazz veterán hátvédjeit, ugyanitt Simone Fontecchio egyelőre sérült (az ő játékára egyébként nagyon kíváncsi vagyok), a 2/33-as Christian Koloko pedig hiába tűnik blokkológépnek, még nagyon nyers, nem tud konzisztensen pályán maradni.

A választásom végül a 2/31-en elkelt Andrew Nembhardra esett. Egyelőre előtte is sokan vannak a Pacers hátvédsorában, de az előszezonban parádésan osztogatott, elég érett irányítójátékot mutatott. Chris Duartéhoz hasonlóan négy évet töltött az NCAA-ben, Indianában pedig kedvelik ezeket a játékosokat, ráadásul Nembhard már 2019-ben ott volt a felnőtt világbajnokságon kanadai színekben, nemzetközi tapasztalata is akad. A 2020-21-es évadban cserepadról szállt be a Gonzagán és a konferencia legjobb hatodik emberének választották, azaz elvileg a változó játékidőket-szerepköröket is jól kezeli.

13. All-Star csapatok – cél a 18 találat

Tavaly beszóltam a Cavsnek, hogy ugyan mégis kit válogatnának be onnan a hazai rendezésű gálára, majd beraktam a nyugati keretbe Westbrookot, a nagyképűsködésemért meg is kaptam méltó büntetésemet. Idén igyekszem óvatosabb lenni, ám nem lesz könnyű eltalálni a 20 18 résztvevőt. Nyilván nem a Gobert-Mitchell páros szétrobbantása miatt, hanem mert több, testi-lelki sérüléssel bajlódó korábbi sztár tér vissza (Kawhi, Dame, Zion, Beal, Simmons, Kyrie, John Wall).

Kelet:

Hátvédek: Trae Young, James Harden, Kyrie Irving, Donovan Mitchell, Bradley Beal, DeMar DeRozan.

Csatárok, centerek: Giannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Bam Adebayo, Jayson Tatum, Kevin Durant, Pascal Siakam.

Nyugat:

Hátvédek: Steph Curry, Luka Doncic, Damian Lillard, Ja Morant, Devin Booker, Chris Paul.

Csatárok, centerek: Nikola Jokics, LeBron James, Kawhi Leonard, Zion Williamson, Karl-Anthony Towns, Domantas Sabonis.

14. A felsorolt négy csapatból minimum kettő főcsoportdöntőt játszik

Ez a tipp tavaly parádésan debütált (köszönhetően a Dallasnak és Miaminak), úgyhogy most is különösebb gondolkodás nélkül írom ide négy olyan csapat nevét, amely az előző playoffban nem jutott el a Top4-be, de jövő tavasszal odaérhet: Milwaukee Bucks, Atlanta Hawks, Denver Nuggets, Los Angeles Clippers. 

15. NEM a Spurs-Jazz-Thunder trióé lesz az 1/1

Utoljára talán a 2002-03-as évad hasonlított az előttünk álló szezonra olyan szempontból, hogy több csapat már most egyértelműen tankolni kezdett egy korszakosnak tűnő játékos miatt. Anno LeBron James volt a célpont, most pedig a franciák 222 centis, de még növésben lévő unikornisa, Victor Wembanyama. A Spurs teljesen kiürítette a rosterét, hogy ne a győzelmeken múljon a Tim Duncan-reload, az újjáépülő Jazznél idén nem a győzelmek számítanak Danny Ainge-nek, a Thundernél pedig évek óta rebuild-üzemmódban vadásznak a következő Durant kaliberű játékosra (szegény Holmgren nem tűnik annak...).

Tippem, hogy mindhárom gárda hoppon marad, és egy nevető negyedik (Rockets? Hornets? Pistons? Magic?) húzhat az első helyen. Tipp a tippben: a Lakers nem jut be a playoffba, a pickje bent marad 1/1-en, majd a Pelicans jön és kicseréli a saját elsőkörösével, amire az 2019-es Anthony Davis-csere miatt lesz lehetősége… 1976, Los Angeles Lakers, New Orleans Jazz, Gail Goodrich, 1979-es elsőkörös pick, fordított szereposztásban. 

16. Maximum három csapat marad 1000 bedobott hármas alatt az alapszakaszban

Pár éve még csodájára jártunk, ha 1-2 csapat elérte az 1000 triplát, manapság fel se kapjuk rá a fejünket. A 2021-22-es évadban 14 csapat haladta meg ezt a szintet, és további nyolc gárda jutott el legalább 950-ig. Mindössze három csapat maradt 900 alatt: a Pelicans (873), a Bulls (872) és a Wizards (860). Tippem, hogy a tendencia erősödni fog, és idén jön el a fenti statisztikai áttörés.  

17. Fantasy: legalább egy-egy csapat átlagol 50 lepattanót, 30 gólpasszt, 10 labdaszerzést és 7 blokkot

A fenti adatsorban az a közös és egyúttal merész, hogy a 2021-22-es évadban egyik sem teljesült. A pattanózást a 49.2-t szállító Grizzlies nyerte utcahosszal, a 47-et sem érte el senki. A gólpasszoknál a Charlotte Hornets (kvízjátékba!) végzett az élen (28.1). A labdaszerzéseket (9.8) és blokkokat (6.5) újfent a Grizzlies gyűjtögette a legjobban.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus