A Kings nagy kérdése: Bogdanovics vagy Hield, esetleg marad mindenki?

A drafton 12. helyen húzó Sacramento Kingsnek Bogdan Bogdanovicsról, Buddy Hieldről és Marvin Bagley-ről is döntenie kell - Monte McNairt azonnal bedobták a mélyvízbe.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: WarriorsSuns
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks
Southwest: Spurs

 

A Sacramento Kings jottányit nem tudott előrelépni az egészen biztatóan záruló 2018/2019-es idényt követően - Luke Waltonnak voltak gondjai a játék összerakásával, és összerúgta a port több játékossal is, mint Dewayne Dedmon vagy Buddy Hield. Január végétől kezdve kezdte el összeszedni magát a kaliforniai együttes, de a buborék sem jött össze a gárdának, így GM-et váltott - Vlade Divac és stábja helyett most már Monte McNair hozza majd a döntéseket, és rögtön be is dobják a mélyvízbe.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

De'Aaron Fox (csapatopció), Cory Joseph
Buddy Hield, Justin James
Harrison Barnes, Jabari Parker
(játékosopció)
Marvin Bagley III (csapatopció), Nemanja Bjelica (nem garantált)
Richaun Holmes

Szabadügynökök:

UFA: Kent Bazemore, Harry Giles, Alex Len, Yogi Ferrell, Corey Brewer
RFA: Bogdan Bogdanovics, DaQuan Jeffries
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: 30.5 millió dollár

Draftjogok: 1/12, 2/35, 2/43, 2/52


A Kings "nyara" három pont köré fog összpontosulni.

Az egyik és talán a legfontosabb Bogdan Bogdanovics megtartása. A szerb korlátozott szabadügynök lesz, tehát minden ajánlatot tarthat rá a Sacramento, és van is arra esély, hogy tartani fog. Az ár a kérdés, és Bogdanovics évi 20 milliótól a maximumig bármit hazavihet, ez alatt meglepetés lenne - tekintve hogy az összes sapka alatt lévő csapat mellett a sign-and-trade-re pályázó bajnokesélyesek és wannabe bajnokesélyesek is rá fognak menni, ergo a liga minimum fele. Pénz lesz rá, mert a jelenleg szerződéssel bíró játékosok összesen 97 milliót keresnek - melléjük egy évi 27-28 milliós Bogdanovics is befér még a luxusadó elkerülésével is.

Más kérdés, hogy a Kingsnél már most is voltak elbocsájtások a koronavírus miatt, és a nézők hiánya miatt a következő szezon bevétele sem úgy fog alakulni, mint egy normál évben. Vivek Ranadive jó eséllyel nem akar közel luxusadót fizetni egy olyan csapatért, amely még a PO-ba sem jut be (hogy fog-e, azt nem tudjuk, hogy van-e 8 jobbnak tűnő nyugati gárda, azt viszont igen). Éppen ezért a realitás az, hogy ha túl sokba kerül a gárda, akkor McNair felsőbb utasításra elengedi a szerbet... vagy máshol próbál faragni a fizetéseken.

Ha Bogdanovicsot megtartaná az együttes, de nem akar 130 millió dollár fölötti payrollú csapatot tartani, akkor Buddy Hield elmozdítása lehet a megoldás - erről több cikk és pletyka is született már, sokan összekötik Bogdanovics esetleges megtartását Hield távozásával. A vajkezű, de a játék többi területén nem nagyon használható dobóhátvéd ráadásul azok közé tartozott, akik összevesztek Luke Waltonnal (ezt már az elején említettük), ez pedig szintén a távozását vetíti elő. Felmerült egy olyan ötlet, hogy Al Horfordért menne Hield a Philadelphia Sixershez, amivel a Kings kapna egy jól védekező és egyben jól dobó centert, másrészt a Philly kapna egy igazi shootert Ben Simmonsék mellé.

A másik oldalról viszont hozzá kell tenni, hogy Hield megtartására is tett lépéseket az együttes: a hírek szerint Alvin Gentryt csak azért vitték Walton szakmai stábjába, hogy megpróbálja rendezni a viszonyt a vezetőedző és játékosa között (meg hogy rávegye valahogy Hieldet, hogy mozduljon meg védekezésben is, legalább a látszat kedvéért). Ez nem azt mutatja, hogy McNairék feltétlenül lemondtak volna Hieldről, ahogy a Horford-pletyka is csak bizonyos szempontból segítene a csapaton, pénzügyileg például semmit. Horford még többet keres, mint Hield, így Bogdanovicsra sem lenne több pénz, sőt, még kevesebb.

Hieldet épp ezért több értelme lenne egy capspace-szel bíró gárdához cserélni (ha mindenképpen faragni akarnak a béreken), de ezekből nincs olyan sok. Az Atlantába szerintem nem ő kell - felmerült, hogy Bradley Beal gyenge védő lenne Trae Young mellé, Hield ilyen szempontból sokkal rosszabb a Washington Wizards sztárjánál. A New York Knicksnél már esélyesebb lehetne, mert RJ Barrett mellett aranyat érhetne egy ilyen dobó... de ha Waltonnak volt gondja Hield védekezésével, akkor Tom Thibodeau-nak még sokkal több lenne, erősen kérdéses, hogy odavisznek-e neki egy ilyen problémát. A Detroit Pistonsnál inkább védelem megbontó ember kellene, és akkor maradt esetleg a Charlotte Hornets, amely ráadásul nyitott is ilyen szerződések átvételére. Komolyabb értéket nem lehet érte várni, de ha le akarja passzolni a fizetését (vagy annak nagy részét) a Kings, akkor a Charlotte lehet az egyik célállomás.

Hield sorsa teljes kérdőjel, és nem is biztos, hogy Bogdanoviccsal összefüggően, önmaga miatt is könnyen lapátra kerülhet. A megemlített Horford-csere viszont egy másik szempontból is kérdéseket vet fel, nem csak a fizetések miatt: ez a szempont Marvin Bagley III.

A két évvel ezelőtti 1/2-es eddig nem sokat mutatott - az előző idényben rengeteget volt sérült, de amikor játszott, akkor sem láttuk tőle, hogy akár dobni, akár védekezni tudna, ezek teljes hiányában pedig egyelőre nem igazán tudni, mit akarnak vele. Ha a Sacramento nem mond le róla (talán korai is lenne még), akkor igen, kell mellé egy Horford-szerű center, mert Richaun Holmes hiába volt nagyon hasznos az előző szezonban, spacing szempontból önveszélyes lenne ez a páros a palánk alá. Dedmonnal is egy ilyen "3&D" centert akartak hozni tavalyi nyáron, egy újabb próba lehetne Horford.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen irányba akarja fejleszteni Bagley-t a Kings. Ha védekezni tanul meg, akkor ötösbe nyugodtan fel lehet tolni, de akkor egy mozgékony, jól dobó négyes kell mellé, nem Horford - shooter négyes ráadásul van is a keretben, Nemanja Bjelica. Ha meg dobni tanul meg, akkor nem feltétlenül kell mellé shooter ötös, elég, ha védekezik az illető. Ha nem fejlődik egyik szegmensben sem, akkor viszont teljesen fölösleges mellé nézni az embereket, nélküle kell kigondolni a továbbiakat.

A draftot alapvetően befolyásolja az, hogy mi lesz Hielddel, illetve mit látnak még Bagley-ben. Ha Hield vagy Bogdanovics távoznak, akkor minden 3&D vagy kiemelkedő shooter potenciállal bíró hátvéd és wing szóba kerülhet (itt megint jön a jól megszokott Devin Vassell, Patrick Williams, Tyrese Maxey, Aaron Nesmith négyes), de Bagley miatt a 3&D magasemberekre is ugyanekkora kereslet lehet, mint mondjuk Saddiq Bey. Ha Bagley-ről lélekben lemondtak már (nem McNair draftolta, és eddig tényleg semmit nem mutatott, amibe lehetne kapaszkodni nála), akkor az is könnyen elképzelhető, hogy az elérhető legjobb magasembert választják... Vagy maradnak Holmesnál centerben, és körbeveszik minél több jó tripladobóval, ebben az esetben pedig megint jöhetnek a 3&D mezőnyemberek.

Annyi biztos, hogy sapka alatti helye nem lesz a Kingsnek igazolni - a maximális, 30.5 milliós capspace úgy jönne ki, ha az összes FA-jukat elengednék ingyen, Jabari Parker lemondana a 6.5 milliós játékosopciójáról, és még De'Aaron Foxtól és Bagley-től is elköszönnének, semmi esély nincs erre a forgatókönyvre. Maradnak a kivételek, de azoknál sokkal súlyosabb döntéseket kell meghozniuk.

Egy biztos: nem lesz egyszerű McNair belépő off-szezonja. Hield használható játékos, de a fizetése óriási ahhoz képest, hogy egydimenziós kinti dobó. Bogdanovicsot meg kellene tartani, de vele együtt elég magas lenne a payroll, Hieldet viszont fájdalmas lenne a nagy semmiért kidobni. Horford rizikós vállalás lenne az előző idénye után, Bagley-ből pedig bármi lehet még - az egyetemi produkciója alapján a tehetségével nincs gond, de az eddigi játéka alapján nagyon könnyen lehet kuka is pár éven belül. Idő pedig nem nagyon van kigondolni, hogy mi lenne a legjobb lépés...

Pedig sokkal jobb helyzetben lennének, jelentősen több infóval rendelkeznének a saját csapatukról, ha Ranadive áldozna az idei szezonra, Hieldet és Bogdanovicsot is megtartanák, jövőre pedig Parker és Bjelica pénzéből hosszabbítanának Fox-szal, és csak akkor döntenék el, mi legyen Bagley-vel, Hielddel és Waltonnal. Így nyernének egy kis időt, miközben nem kellene túl korai döntéseket hozniuk...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus