Egy korszak utolsó éve jön a Spursnél?

A drafton a 11. helyen választó San Antonio Spursnél nagyon nagy változások nem várhatóak ebben az off-szezonban... de megindulhat a felkészülés a jövő nyárra és egy új keret felhúzására.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: Timberwolves
Pacific: Warriors, Suns
Southeast: HornetsHawksWizards
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: Knicks

 

A San Antonio Spurs egy középszerű szezont hozott le, és időtlen idők óta nem sikerült bejutnia a rájátszásba, miután a buborékban sem tudta kiharcolni még a play-in lehetőségét sem. Gregg Popovich együttese számára a teljes újjáépülés egyelőre nem reális, ám felkészülhetnek LaMarcus Aldridge és DeMar DeRozan utolsó(?) San Antonio-i évére.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Dejounte Murray, Patty Mills
Derrick White, Lonnie Walker
DeMar DeRozan
(játékosopció), Rudy Gay, Keldon Johnson
Trey Lyles, Luka Samanic, Chimezie Metu
LaMarcus Aldridge

Szabadügynökök:

UFA: Marco Belinelli, Bryn Forbes, Tyler Zeller
RFA: Jakob Poeltl, Drew Eubanks, Quinndary Weatherspoon
 

Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/11, 2/41


A Spurs eléggé speciális helyzetben van az off-szezont tekintve, mivel gyakorlatilag tele van a kerete, a jövőt tekintve viszont nincs egyetlen teljesen biztos pontja sem az együttesnek - semmi nem kellene és mégis minden kellene egyszerre.

11 játékosnak van a következő idényre is szerződése, amennyiben DeMar DeRozan lehívja játékosopcióját (vagy hosszabbítanak vele hosszútávra), és minden bizonnyal megpróbálják majd megtartani Jakob Poeltl-t és Bryn Forbest is. Jelen gazdasági körülmények között túlságosan nagy érdeklődés egyikükre sem lehet, zsíros ajánlatokat várhatóan nem fognak kapni, az osztrák center pedig még RFA is, tehát a Spurs bármilyen elfogadott szerződését meccselheti. Marco Belinelli vagy Tyler Zeller megtartása szerintem közel sem ennyire egyértelmű kérdés, már hogy egyáltalán akarja-e őket újraigazolni a Spurs, de Forbes és Poeltl maradására jó esély van.

Költőpénze semmi nincs a San Antoniónak, az RC Buford helyére kinevezett Bryan Wright a kivételekkel és veterán minimumokkal gazdálkodhat idén (jelen állás szerint), márpedig impact játékost ennyi pézért idén nagyon nehezen lehet majd szerezni - leginkább azért, mert kevés lesz belőlük a piacon. Különösen igaz ez a Spurs esetében, amelynek valószínűleg még mindig megvan a varázsa a játékosok körében, de közel sem a legvonzóbb FA-célpont a jelenlegi keretet, illetve a konkurenciát vizsgálva. Jelenleg jobb és jobb kilátásokkal bíró együttesekből is van bőven a ligában, így ha csak Gregg Popovich neve nem tud meggyőzni valakit a jobbak közül, hogy írjon alá a 9.7 milliós MLE-ért, lényegi változás az FA-piacról sem várható majd.

Amennyire tele van azonban a jelent nézve a Spurs, annyira nem látni, hogy a jövőben mit és kivel szeretnének csinálni. Meg akarják-e tartani hosszútávon is DeRozant és LaMarcus Aldridge-ot, vagy éppen Rudy Gay-t és Patty Millst? Dejounte Murray tud-e szintet lépni, ahogy azt várták tőle még az ACL-szakadása előtt? Derrick White-ból lesz-e konstans 15-20 pontos scorer, vagy benne ennyi van, amennyi most? Lonnie Walker, Luka Samanic, Chimezie Metu vagy Keldon Johnson meghatározó játékos tud-e lenni 2-3 év távlatában?

Egyetlen kérdésre sem tudjuk egyelőre a választ. DeRozannel állítólag aláírnának egy hosszabb, de éves szinten kisebb szerződést - a kérdés az, hogy minek, mikor San Antonióban sem lehet pályán tartani a végjátékokban a védekezése miatt, és hiába hozott 22 pontos, 5.5 pattanós, 5.5 gólpasszos szezont, RPM-ben is masszív negatív volt a hátul mutatott teljesítménye miatt. Aldridge levetkőzte a középtávoli-fétisét, 39%-kal triplázott meccsenként 3 kísérlettel az elmúlt idényben, és védekezésben sem volt lyuk - vele már több értelme lenne középtávon is számolni, nem csak egy évig, de rá meg pont ezért lehet majd nagyobb kereslet. Gay és Mills sokszor hasznosan játszanak, utóbbit lassan klublegendának sem túlzás hívni (ez lesz a 10. szezonja a csapatban), és a kispadra akár a jövőben is elférhetnek a tapasztalatuk miatt... csak nem a jelenleg 13-14 milliós fizetéseikért.

Murray-nél az ACL-szakadás és az egy év kihagyás nem sokat segített, a második szezonjában már All-Defensive második ötösbe választott irányító nem volt jó - főleg előre voltak óriási gondjai akár a dobáshatékonyságot, akár az összhatást nézzük az Advanced Statok alapján. Egy sérülés utáni évből viszont nem nagyon lehet messzemenő következtetéseket levonni, ahogy Johnson, Samanic vagy Walker esetében sem érdemes még nagyobb elemzésekbe bocsájtkozni, mivel nem nagyon játszottak még - ez Walkernél és Metunál lehetne a legbajosabb, de még ők is csak másodévesek voltak. White-nak voltak nagyon jó meccsei, nem is kevés, de összességében egy 11.3 pontos, 3.5 gólpasszos hátvédről beszélünk - neki például kifejezetten jól jönne, ha nem dobálná el előle a labdákat DeRozan, újabb érv amellett, hogy elengedék DD-t legkésőbb egy év múlva.

Összességében nézve az a helyzet, hogy nincs olyan posztja a Spursnek, ahova ne draftolhatna, mivel biztos hosszútávú megoldása sehol sincs. Murray-ben és White-ban van papíron a legtöbb kakaó, így talán winget vagy centert nézhetnek nagyobb eséllyel. Bőven előfordulhat azonban, hogy felállítanak egy sorrendet, és kihúzzák a legjobb elérhető embert, függetlenül attól, hogy éppen melyik poszton és milyen szerepkörben játszik - Murray és White sem az a kaliber, akiknek a nyakára nem hozhatsz egy fiatalt, ha úgy gondolod, hogy csiszolatlan gyémántra találtál benne. Ennek megfelelően a draftlista összes emberét fel lehet sorolni náluk.

A 3&D/two-way potenciállal bíró játékosok közül ide is mindenki elférne természetesen (a teljesség igénye nélkül Devin Vassell, Patrick Williams, Tyrese Maxey, Saddiq Bey), de azon sem lepődnék meg, hogy ha Killian Hayes lecsúszik hozzájuk, akkor őt választják ki. Egy francia irányítóval már jól jártak, Hayes pedig akár még elérhető is lehet itt, mivel a korábban draftoló csapatoknak vagy nem kell PG, vagy LaMelo Ballt fogják vinni jó eséllyel, vagy Tyrese Haliburton sokkal jobban illik a jelenlegi keretükbe. Deni Avdija egészen tipikus Spurs-prospect lehetne a játékintelligenciájával, de bombameglepetés lenne, ha kiválasztható lenne még a 11. helyig (főleg hogy a hírek szerint már a 2. helyen választó Golden State is kinézte magának), viszont Alekszej Pokusevszki szinte biztosan elérhető lesz még, a Spurs elmúlt draftjait nézve őt sem lehet kizárni.

Új helyezetet nyithatna, ha DeRozant és/vagy Gay-t és/vagy Millst és/vagy Aldridge-ot elcserélné a San Antonio, hiszen rögtön lehetne sapka alatti helye igazolni. Túl nagy piac azonban nem valószínű, hogy lesz ezekre az emberekre - a lejáró szerződéseik mellett eléggé kérdőjeles, hogy milyen értéket képviselnek, és nem nagyon van további assettje Wrightéknak, amiket melléjük tudnak pakolni azért, hogy jobb játékosokat kapjanak. Annak lehetne értelme, hogy hosszabb/nagyobb, rosszabb szerződést átvesznek értük, és kapnak picket, de még erre utaló pletyka sem nagyon volt, hogy ez lenne Popovichék terve - ez 2-3 év tankolást is jelentene, olyat meg a 90-es évek vége óta nem láttunk ettől a csapattól. Esetleg sign-and-trade-be is be lehet venni DeRozanéket, és akkor elérhetővé válhatna Bogdan Bogdanovics, Christian Wood, Jerami Grant vagy lényegében akárki. Ezekre a játékosokra viszont rengetegen fognak rámenni, Bogdanovics még ráadásul RFA is, így igencsak kérdéses, hogy bárki a Spursben köthet ki közülük.

Mindent egybevetve bizonyos szempontból kellemes off-szezon elé néz a San Antonio. Nincs sok dolga a saját FA-ival, nagy konkurenciára sem számíthat értük, a drafton pedig lényegében bárhova húzhat. Más kérdés, hogy ezt azért (is) teheti meg, mert a keret jelentős része középszerű, azt viszont nem látni, hogy ezen a következő két hónapban akarnának nagy erőkkel változtatni - sokkal egyszerűbb lesz jövő nyáron, amikorra csak 24.8 millió dollár lekötött pénzük van, annak a 60%-a is Murray-ben fog állni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus