Blake Griffin térdein áll vagy bukik a Pistons szezonja

Szépen feltöltötte a padot a Detroit, de vajon hol van ennek a keretnek a plafonja, és Dwane Casey ki tudja-e hozni a maximumot a csapatból?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: Bucks, Pacers

 

Detroit Pistons

Draft: Sekou Doumbouya (1/15), Deividas Sirvydis (2/37), Jordan Bone (2/57)

Távozott: Jose Calderon, Wayne Ellington (Knicks, 2 év 16 millió), Jon Leuer (csere, Bucks), Kalin Lucas, Zaza Pachulia (visszavonult), Glenn Robinson III (Warriors, 2 év 3.5 millió), Ish Smith (Wizards, 2 év 12 millió)

Érkezett: Tony Snell (csere, Bucks), Derrick Rose (Timberwolves, 2 év 15 millió), Markieff Morris (Thunder, 2 év 7.4 millió), Joe Johnson (nem játszott, 1 év 2.56 millió), Christian Wood (waiver, Pelicans), Tim Frazier (Bucks, 1 év 2 millió), Donta Hall (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Todd Withers (G-Liga, 1 év 0.9 millió), Louis King (nem draftolt, two-way)

Maradt: Blake Griffin, Andre Drummond, Reggie Jackson, Langston Galloway, Luke Kennard, Thon Maker, Bruce Brown, Sviatoslav Mykhailiuk, Khyri Thomas

Keret:
Jackson – Brown – Snell – Griffin – Drummond
Rose – Kennard – Johnson (nem garantált) – Morris – Maker
Frazier – Galloway – Doumbouya – Thomas – Wood (ng)
Withers (ng) - Mykhailiuk (ng) – Hall (ng)
Bone (tw) – King (tw)

A Pistons egy jó off-szezonon van túl, miután Ish Smith-t az előző idényben feltámadó Derrick Rose-ra sikerült lecserélni, Wayne Ellington helyére Tony Snell érkezett egy cserében, a Snell miatt távozó Jon Leuert Markieff Morris próbálja meg pótolni, Joe Johnson pedig itt próbál meg visszatérni egy pazar BIG3 szezon után. A teljes washed up Jose Calderon helyét Tim Frazier veszi át a "harmadik sorban", Sekou Doumbouya személyében pedig van egy komoly potenciállal rendelkező fiatal is a keretben. A lehetőségekhez képest ez egy teljesen vállalható nyári teljesítmény volt, más kérdés, hogy így is maradtak még kérdőjelek a csapattal kapcsolatban.

A játék nem sokat fog változni, Dwane Casey-től nem sok újítás várható eddigi edzői karrierje alapján: elöl Blake Griffin lesz az első számú ember, a többiek csak kiegészítők mellette. Andre Drummond nem a centermunkájából él, hanem abból, hogy a liga legjobb lepattanózója, Reggie Jackson pedig egyértelműen csak második számú helyzetkreáló volt Griffin mögött. Ezzel egyébként nincs is semmi baj, Griffin tud játékot is szervezni, a baj az, hogy nem így lett összerakva köré az állomány.

A Pistons próbál modern támadójátékot játszani: a harmadik legkevesebb duplát dobták az autóvárosiak az előző idényben, emellett a 6. legtöbb hármast vállalták, de csak a 23-ak voltak ennek hatékonyságában. Nem véletlen, hogy hátulról az ötödikek voltak effektív mezőnyszázalékban (a hármasok súlyozva vannak, nem úgy, mint a sima mezőnyszázaléknál), ez az egyébként majdnem mindenben teljesen közepes csapat legnagyobb gyengesége, egyszerűen rossz hatékonysággal dobnak a játékosok.

Reggie Bullock a deadline-nál, Ellington pedig nyáron távozott, így a maradék játékosok közül a legjobb tripladobó a játékszervező Griffin (36.2%), az előző szezonban meglepően jól szereplő Jackson (36.9%), illetve a világ életében kifejezetten jó kezűnek számító Luke Kennard (39.4%). Ezek közül a statok közül csak Kennardé az, ami a ligaelit felé tendál, a másik két illető inkább csak erős közepes, a többiek pedig még ezt sem tudták produkálni (Svi Mykhailiuk összesen 3 meccsen játszott, ebben a periméterrotációban erősen kérdéses, hogy fog-e többet most).

Az érkezők közül Snell 40%-ot hoz most már 3 szezon óta, de meccsenként 6-8 dobott ponttal - a legjobb évében is csak 1.8 bedobott hármasa volt átlagban, legutóbb 1.0, ilyen mennyiséggel pedig nem csinál több helyet a többieknek, nem segít a spacingben, mert nem érdekli a védőket. Johnson érdekesebb kérdés, ő sokkal inkább volt erről híres, de utoljára 15 éve volt spot up shooter, azóta inkább magának csinálta meg a dobóhelyzeteket. Rose az előző évében 37%-os volt, ami szintén jó, de ő is inkább labdavezetésből emelte rá, nem catch-and-shoot helyzetekből, Morris pedig világ életében inkább középtávoli shooter volt, nem igazi tripladobó, soha nem hozott még 36.7%-nál jobbat.

Casey azt nyilatkozta, hogy Kennard játékszervezése elveszik az első ötösben, ami Griffin és Jackson miatt igaz is, viszont szerintem ettől függetlenül előbb-utóbb a kezdőben lesz a helye két dolog miatt is. Egyrészt mert Rose és Johnson mellett a második ötösbe sem feltétlenül szükséges az, hogy játékot szervezzen, másrészt az első ötösbe nagyon fog kelleni egy hamisítatlan shooter, hogy gördülékenyebb legyen a támadójáték. Snell nem ez a játékos a százalékai ellenére sem, a Kennard helyére szánt Bruce Brown pedig még annyira sem - utóbbi a védekezés miatt kell, de 26% alatt dobott kintről, tehát még egy feladható ember, még több ember a festékben Griffin megállítására.

Ha már a védekezés, akkor azt meg kell említeni, hogy nem volt kiemelkedő a csapat ebben, és ha Kennard esetleg Brown helyére kerül, akkor nem is lesz várhatóan Top10-es még Snell érkezése ellenére sem - ebben Rose és Johnson nem sokat fognak hozzátenni a csapat eredményességéhez, Doumbouyának pedig hiába vannak jó adottságai, nem igazán látni, hol fog játékidőt kapni, főleg egy olyan vaskalapos edzőnél, mint Casey. Ettől függetlenül nem hátul vannak gondok Detroitban (az előző idényt a 11. helyen zárta a Pistons a 100 támadásra vetített kapott pontok alapján), és főleg nem a periméteren: Casey csapata ellen dobták rá a második legkevesebb hármast az ellenfelek, és a legkevesebb kapott tripla is a nevükhöz fűzödik. Ha valami probléma, az a támadások számához képest beütött faultok száma, de összességében véve működött hátul az autóvárosi alakulat, és nem is nagyon látni azt, hogy mitől változna ez negatív irányba.

Két komoly kérdés van a csapattal kapcsolatban. Az egyik Griffin, aki nélkül nincs játéka a Pistonsnak - elég csak a Bucks elleni első körös PO-párharcra gondolni -, és ezt a gondot Rose és Johnson nem tudja megoldani a padról, maximum részben. Griffin térdein múlik minden, ez nyugodtan borítékolható. A másik kérdés az, hogy mi van akkor, ha Drummond ül/faultgondjai vannak/sérült. Mögötte ugyanis egyedül Thon Maker van, aki eddigi éveiben azt sem igazán bizonyította, hogy egy átlagos cserecenter szintjét megüti, nemhogy többet, Griffin és Morris pedig nem centerek még a mai ligában sem. Drummond "pihenőidejének" megoldása a másik rész, amit egyelőre nem látok, hogy ki fog megoldani.

Egyáltalán nem kizárható, hogy a Pistons PO-ba fog jutni, főleg ha mondjuk Victor Oladipóval nem lesz minden rendben Indianában. Ettől függetlenül ez egy nem éppen modern módon felépített gárda továbbra sem, és még ha a nyaruk nem is alakult rosszul, az a csapat nagyon nincs jó helyzetben, amelyik Jackson és Rose távoli dobásaira elég nagy mértékben kénytelen építeni. Még legalább két Kennard típusú játékosra szükség lenne a periméteren, de egyelőre nincs ilyen. Johnson visszatérése a BIG3-ben nyújtott teljesítményétől függetlenül is kérdőjeles, Snellnek pedig be kell bizonyítania, hogy nagyobb volumennel is képes dolgozni a triplavonalon túlról, hogy így tényleges hasznot jelentsen a támadójátéknak, ezért kerülnek nálam most a 9. helyre.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus