Megpróbálja a PO-ot, vagy rögtön tankol a Spurs a tisztogatás előtt?

Egy nagyon tehetséges fiatallal erősödött, de nagyobb átalakításokat nem hajtott végre a San Antonio, amely több mint 80 millió dollárnyi lejáróval megy neki az évnek - vajon a Tim Duncan-draft után megint direkt tankol majd Gregg Popovich, vagy az év elején még megpróbálja maximalizálni DeMar DeRozanék csereértékét?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggets
Southwest: MavericksRocketsGrizzlies, Pelicans
Pacific: SunsLakersClippersWarriors

 

San Antonio Spurs

Draft: Devin Vassell (1/11), Tre Jones (2/41)

Maradt: DeMar DeRozan, LaMarcus Aldridge, Rudy Gay, Dejounte Murray, Patrick Mills, Jakob Poeltl (3 év 27 millió), Trey Lyles, Derrick White, Lonnie Walker, Luka Samanic, Tyler Zeller (1 év 2.4 millió), Keldon Johnson, Drew Eubanks (3 év 5.3 millió), Quinndary Weatherspoon (two-way)

Érkezett: Devin Vassell (draft), Tre Jones (draft), Cameron Reynolds (Wisconsin Herd, G-Liga, 1 év 1.4 millió), Keita Bates-Diop (Nuggets, two-way)

Távozott: Chimezie Metu (Kings, 3 év 5.3 millió), Marco Belinelli (Virtus Bologna, Olaszország, 3 év 5 millió euro), Bryn Forbes (Bucks, 2 év 4.7 millió)

Keret:

Murray - White - DeRozan - Aldridge - Lyles
Mills - Vassell - Johnson - Gay - Poeltl
Jones - Walker - Samanic - Eubanks - Zeller (ng)
Reynolds (ng)
Weatherspoon (tw) - Bates-Diop (tw)

A Spursnél nem sok változás történt, és leginkább a draftot érdemes elemezni, ahol a 11. helyen sikerült kiválasztani a sokáig a Top10-be, annak is valahol a közepére várt Devin Vassellt, a második körben pedig Tre Jonest. Jones második körös matéria, de ha meg tudják tanítani dobni (és erre a Spursnél azért láttunk már példákat), akkor egy nagyszerű all-around egyes lehet belőle - védekezni nagyon tud, és a játék megbízható szervezéséhez is ért. A Spurs rendszerébe tökéletesen passzolhat, ahogy az egyik legjobb 3&D wing prospectnek tartott Vassell is, akinek szintén a dobásával lesz munka - a százalékai nagyon jók voltak, nem véletlenül várták a draft előtt nem sokkal a Top10-be, de jöttek ki videók arról, hogy elkezdte átgondolni a dobómozdulatát, ami nem festett túl jól elsőre. Mindenesetre ideje lesz, a tehetsége meg megvan, a 11. helyen nagyjából semmi kockázat nem volt benne - egyedül Tyrese Haliburton volt még bent hasonló kaliber, kettejük közül meg majd kiderül, kiből lesz a jobb játékos.

Ezen kívül annyi történt még, hogy Jakob Poeltl-lel kötöttek egy 3 éves, 27 millió dolláros kontraktust. Én kicsit soknak tartom ezt az osztrákért, de ha védekezésben legalább tartja a szintjét, megérheti ezt a pénzt. Drew Eubanks is maradt, de olyan kevés pénzért, hogy nem oszt, nem szoroz gyakorlatilag - ugyanez elmondható Tyler Zellerről is. Ők hárman a Spurs echte centerei - ez nálam azt jelzi, hogy még nincs a keretben az az ember, akivel hosszútávon képzelik el az ötös posztot.

Marco Belinelli hazaigazolt Olaszországba, az előző idényben pedig sokszor kezdő Bryn Forbes a Milwaukee Buckshoz szerződött, de egyik sem nagyon fogja megrengeti a San Antoniót. A dobásától függően Vassell akár azonnal pótolhatja is mindkettejüket amellett, hogy védekezésben klasszisokkal nagyobb potenciál van benne, Belinellinél meg már most is körökkel jobb hátul (igaz, az olasz nem rakta túl magasra a mércét). Ha nem Vassell, akkor Keldon Johnson léphet előrébb a rotációban, akinek a buborékban volt nem egy, nem két kiemelkedő teljesítménye - kifejezetten érdekes lesz látni, hogy ha nem 17 meccset játszik és nem ugyanennyi percet átlagol, akkor mire lesz képes.

Ez a Spurs azonban még nem az új Spurs lesz, miután az állomány minimális mértékben változott - ezt a Forbes/Belinelli - Johnson/Vassell "cserét" leszámítva lényegében semmiben, az aktív rotáció egyébként nagyon hasonló lehet. Ennek megfelelően a szezon első felében nagyjából ugyanaz a játék várható szerintem, ami az előző idényben megvolt: egy egészen hatékony támadójáték mellé pocsék védekezés fog párosulni, és ez mindaddig így is lesz, amíg DeMar DeRozan például itt van. DD életében először 20-5-5 fölött átlagolt, a másik "sztár", LaMarcus Aldridge pedig közel 40%-kal szórta a triplákat, de a nagy egészet nézve még mindig nem túl hasznos egyikük se. Az a csapat, amelynél ők ketten a vezérek, 2021-ben sem számíthat túl sok jóra - ahogy ez egyébként már évek óta elmondható. Ettől függetlenül szerintem játszatni fogják őket, mivel mindketten lejárók, és mindkettőt meg fogják próbálni elcserélni a deadline előtt.

Aldridge védekezése egyébként sokat javult a korábbiakhoz képest, főleg ötös poszton (nem jó, de nem is extra pocsék) - erre meg a 40%-os triplájára azért lehet kereslet, ha tudja hozni tavalyi teljesítményét. DeRozan támadójátéka pedig sokaknak lehet szimpatikus, és már csak ebben az évben kell fizetni - nála az a nagy kár, hogy a pályának két oldala van, és a másikon teljesen használhatatlan, ez rendesen le is nyomja az értékét. Hogy mit lehet értük kapni, az ennek megfelelően érdekes kérdés, de a legutolsó hírek alapján szinte kizártnak tartom, hogy hosszútávon számoljanak a két érintettel (DeRozannál is inkább a szezon közben voltak olyan hírek, hogy új szerződést kötnének velük), márpedig akkor meg kell próbálni értékre váltani őket, ahogy Patty Millst és Rudy Gay-t is. Utóbbi kettőnek szintén lejáró kontraktusa van, négyen együtt pedig összesen 80.5 millió dollárt visznek haza - ezzel azért már lehet kereskedni, de az is belefér Brian Wrightéknak, ha csak hagyják kifutni ezt a négyest, mert akkor jövő nyáron egy szinte új keretet húzhatnak fel a fiatalok köré.

Összességében nézve a Spurs nyarát szerintem csak hosszútávon érdemes vizsgálni a dolgokat, és ebben közel hibátlanul teljesítettek, még akkor is, ha Vassellért csak annyit kellett tenni, hogy le kellett érte hajolni. Poeltl pénzét egy kicsit sokallom, de alapvetően nem sok mindent befolyásol, más pedig nem nagyon történt - olyanok távoztak, akikért egy rebuildelő csapatnál nem olyan nagy kár.

Hogy mire lehet képes ez a gárda, azt már nehezebb belőni. A játék várhatóan ugyanaz lesz, de ettől még lehet fejlődési potenciál a keretben - ez attól függ, hogy Aldridge-tól és DeRozantől mennyire kezdenek eltávolodni. Ha az a célja Gregg Popovichnak, hogy maximalizálja a négy, lejáró szerződésű veterán értékét, akkor a deadline-ig jöhet a PO-vonal körüli, de inkább alatti teljesítmény, amit ettől a magtól várni lehet. Ha elcserélte az érintetteket a Spurs, utána komoly tankolásba és játékosfejlesztésbe is kezdhetnek, és akkor Lonnie Walkerből kijöhet az eddigieknél több, Dejounte Murray esetleg visszatalálhat a 3 évvel ezelőtti játékához, Derrick White és Johnson a villantások helyett konstans magasabb szintű teljesítményt nyújthatnak, Vassellék pedig elkezdhetnek kibontakozni - mindez pedig még egy jó pickkel is meg lehet támogatva év végén.

Természetesen ugyanez a forgatókönyv lehet már a szezon elejétől is, de annyi játékperc és szerepkör nincs, amennyit szét kellene osztani a tapasztaltabbak meg a fiatalok között. Murray és White valószínűleg kezdeni fognak, de DeRozanék árnyékában játszanak majd támadásban, Johnson és Vassell/Walker pedig a cserék között kaphat majd szerepet eleinte, de ott meg Mills és Gay az első számú pontfelelősök - a tehetségesebb játékosok csak azt követően léphetnek a hierarchiában, ha a nagy öregek már nem lesznek itt, történjen ez meg a deadline-kor vagy jövőre.

Az irány nagyjából világos a San Antonio számára, az is valószínűnek tűnik, hogy jövő nyáron már csak a fiatalok lesznek itt, az a nem világos, hogy mikor kezdik el rájuk helyezni a hangsúlyt. Ha valamikor, most lehetne még több értelme a tankolásnak a jó draft miatt - Tim Duncannél már láttuk, hogy ha ez kell, Popovich nem riad vissza ettől az eszköztől sem. Ehhez viszont szerintem nem elég rossz a keret, vannak sokkal reménytelenebbnek tűnő együttesek is, így meg marad az, hogy a veteránokat fiatalokra vagy pickekre kell váltani, és majd csak a deadline után elkezdeni teljesen előtérbe helyezni az ifjú tehetségeket (meg a minél jobb draftjogot)

Nyugaton szerintem ezzel a kerettel akkor sem lesz rájátszás, ha végignyomják erőből az évet (buborékbeli jó teljesítmény ide vagy oda), és mivel nem is ezzel a forgatókönyvvel számolok, hanem a szezon közbeni szétcseréléssel, ezért szerintem messze lesznek a PO-vonaltól. A Minnesotánál jóval nagyobb potenciál van a jelenlegi állományban, de óriási káosz van abban a keretben, a Thunder teljesen egyértelműen megy az 1/1-ért, a Kings pedig megrekedni látszik egy nem túl magas szinten. Éppen ezért szerintem őket még így is megelőzik, de mást csak akkor fognak, ha probléma lesz a Pelicansnél, Curry lesérül a Warriorsnél, vagy Hardent el kell cserélnie a Houstonnak). Aztán a lotteryn vagy mákolnak, vagy nem.

Off-szezon értékelés: A

Tipp: Nyugat 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus